hirdetés

Xiaomi Mi Band 4 okoskarkötő teszt

8 nap alatt 1 millió

teszt
Xiaomi Mi Band 4 okoskarkötő teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-06-26

Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt mondom, a Xiaomi Mi Band 4 az egyik legforróbb termék jelenleg, milliók várják az első teszteket.  Nyilván a Mi Band 3 sikerének megismétlése csak egy módon volt lehetséges: ha komoly fejlesztéseket hajtottak végre az utódmodellen. Színes OLED kijelző, vízállóság, teljesértékű úszás funkció, Mi Band 3 pántokkal való kompatibilitás, és még sorolhatnám. Az ára is feljebb kúszott 10.500 Ft-ért kelleti magát az YRMB401 kuponnal, így érdemes EU Priority Line-nal rendelni az áfafizetés elkerülés végett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.2

Népítélet

9.5

 • megbízhatóság:9.6
 • design és anyagminőség:9.5
 • felszereltség, funkciók:9.2
 • ergonómia:9.4
 • ár/érték arány:9.9
Véleményt írok

A kijelző igen sokat változott a két elődhöz képest, egyrészt színes, 0,95 inch-es OLED panelre cserélték az eddigi monokróm megjelenítőt, másrészt pedig új funkciókat – pl. watch face, vagyis óralap téma – integráltak a középső bogyóba, ami a karkötő pozícióját inkább az okosórák felé tolja. Emlékeztek még a Xiaomi Amazfit Cor-ra? A Mi Band 4 leginkább rá hasonlít, azt leszámítva, hogy a szíja egyszerűbb, viszont cserélhető, a funkcióik viszont nagyrészt megegyeznek.

Természetesen ennek az alján is megtaláljuk a pulzusmérő szenzort, ami általában megbízhatóan mér, de azért ezt is meg lehet néha bolondítani. Azt figyelembe kell venni, hogy azért ez nem egy orvostechnikai műszer, tehát inkább csak tájékoztató jelleggel használjátok. A mért érték egyébként szinte teljesen megegyezik a Mi Band 3-éval. Azért én rámértem egy Omron vérnyomásmérővel, hogy kiderüljön az igazság, és az is nagyon közeli eredményt adott vissza, szóval szerintem napi használatra bőven megfelelő.

A kinézete elég szubjektív, leginkább nem néz ki sehogy ezzel a fekete alapon fekete kijelző összessel, és ez mindaddig igaz is, amíg be nem kapcsoljátok a displayt, akkor viszont kifejezetten látványos az összhatás, de ami sokkal fontosabb: komolyabbnak néz ki a szerkezet. Ebben az is szerepet játszik, hogy a tipográfia elég finomra sikeredett, ami a 120×240 pixeles felbontásnak is köszönhető. Ami nem annyira király, hogy látszik a megjelenítő felület széle, ami egy kicsit olyanná teszi a karkötőt, mintha újra egy 4-5 évvel ezelőtti okostelefont tartanék a kezemben.

Gyakorlatiasan okos

Ami nekem a legjobban tetszett a Mi Band 4 kapcsán, az az újrastrukturált menürendszer. A Mi Band 3 esetében egy kicsit gagyesz volt, hogy az összes tudása abban merült ki, hogy lapozgathattam az elégett kalória és a lépésszámlálás között, de azt is egy olyan Móricka ábrán követhettem nyomon, mintha a Katicabogár óvodás csoport rajzolta volna.

Ehhez képest a MB4 sokkal felnőttesebb, minden menü kapott színes jelecskét, nagyon könnyen el tudtam igazodni benne, és van néhány igencsak fontos extra funkciója, amit a Hármas nem tudott:

 • zenevezérlés: megállíthatjuk, elindíthatjuk és lapozhatjuk a trackeket, illetve a hangerőt is állíthatjuk. Természetesen a számok nevét is megjeleníti
 • állíthatjuk a fényerőt, öt lépcsőben
 • váltogathatunk az alap óraszámlapok között (ezt egészíti ki a Mi Fit saját adatbázisa újabb, nagyjából 100 skinnel)
 • státusz: lépésszám, távolság, elégetett kalória és a tétlenségi figyelmeztetés
 • különböző sportok: kültéri futás, beltéri futás futópadon, biciklizés, sétálás, úszás – a karkötő 5 ATM víznyomásra hitelesített – és általános sportolás
 • időjárás előrejelzés geolokáció segítségével
 • értesítések: sajnos a magyar ABC betűiből az alábbiakat egyelőre nem tudja megjeleníteni: á, ű, ő, ö, a többit igen
 • egyéb: ne zavarj, ébresztőóra, stopperóra, időzítő, eszközkeresés és még néhány apróság

A fenti listából az első két tételt biztosan nem tudta a Mi Band 3, és ez elég nagy különbséget jelent. A fényerő 400 nit, ami okostelefonban sem rossz, még napsütésben is láttam a kijelzőt, igaz ilyenkor fel kellett áldoznom néhány elektront az üzemidő oltárán. A zenevezérlést pedig kifejezetten kényelmesnek tartom, és mivel egyre több ember jár a városban elektromos járművel – például a szerkesztőségi tagok fele uniciklivel -, nekik nem kell majd a zsebükben kotorászni a mobil után.

Esetleg ha aggódtatok amiatt, hogy a kijelző színes lett és ez majd agyonveri az üzemidőt, azokat megnyugtatom, átlagosnál több nyomkodással napi 5-6%-ot merült közepes fényerő mellett, ez durván 20 napot jelent majd egyetlen feltöltéssel.

A telefonoldali szoftveres támogatás maradt a régi, még mindig a kiváló Mi Fit-et nyomkodhatjátok – ami teljesen magyar nyelvű -. Ezzel kapcsolatban összesen két sirámot tudok említeni: a grafikonok nem nagyíthatóak és hogy az egy csoportba tartozó eszközökből – okoskarkötők, okosórák stb. – egyszerre csak egyet tudunk hozzá csatlakoztatni. Éppen ezért nem tudtam az előző generációval párhuzamosan tesztelni a Mi Band 4-et, ehhez két külön telefonra lett volna szükségem.

Nemrég drasztikusan átalakult a Mi Fit kezelőfelülete, ami megszokást igényelhet azoknak, akik nem napi rendszerességgel nyüstölik, de viszonylag gyorsan átlátható. A profil alatt láthatjátok a párosított eszközeiteket, amiket tényleg ronggyá lehet paraméterezni. Ezekre csak nagyvonalakban térek ki terjedelmi okokból, főleg hogy 95%-ban egyezik az előző verzióval.

A Mi Band 4 mindent tud, amit a Hármas, ébreszt, alvást monitoroz, feloldhatóak vele okoseszközeink, alkalmazásértesítéseket fogad, eseményemlékeztetőt állíthattok be rá és így tovább. Van azonban két újdonság a szoftveres oldalon is, az egyik a netről letölthető óratémák.

NFC vagy nem NFC?

Érdemes továbbá tisztában lenni azzal, hogy a Mi Band 4 elérhető NFC chippel szerelt változatban is, közel dupla annyiért, mint az alap modell, ugyanakkor Európában nincs értelme kifizetni a felárat ezért a verzióért, ugyanis a karkötő nem támogat egyetlen olyan szolgáltatást sem, amivel kihasználható lenne például az érintéses fizetés.

Ezek eltérnek az alap skinektől, sokkal több is van belőlük, de azt azért nem mondanám, hogy a stílusuk nagyon megfogott. Sok a mangásra megrajzolt kutyusos-cicusos téma, amik elég gyerekesek, van pár átlagos kinézetű, de semmi extra. Nem tudom, ki szeretne egy röfit bámulni fején egy ananásszal, de én biztosan nem.

A másik probléma, hogy egyes telefonokon – pl. Xiaomi Redmi Note 4 – tetű lassan szinkronizálja le a karkötőre a témákat az app. Azt az időt, amire most gondoltok, szorozzátok meg hárommal és akkor nagyjából eltaláltátok, mennyi idegig tart. Minden új téma pedig újabb szinkronizálást jelent, hiszen a Mi Band 4 nem képes ezekből egynél többet tárolni. Az viszont érdekes, hogy például a Samsung Galaxy S9-re gyorsan letöltődik, szóval telefonja válogatja.

A másik újdonságot a „Lab” menüpont alatt találhatjátok, nem tudom, miért hívják így, de arra tippelek, hogy azért, mert ide kerülnek a tesztfunkciók, ahogy a pinkód is. Ennek lényege, hogy a Bluetooth kapcsolat megszakadására lezárja a Mi Band 4-et, és csak a négyjegyű szám ismeretében tudjátok azt feloldani. Ötletes, így már nem lesz értelme ellopni más karkötőjét.

Összegzés

A Mi Band 4 egyértelműen előre lépett a Mi Band 3-hoz képest, tud egy csomó jópofa apróságot, ami miatt érdemes megvásárolni, de azt gondolom, hogy a két legfontosabb dolog a színes kijelző és a zenelejátszás vezérlése. El lehet játszani még az óratémák cserélgetésével, illetve az úszás monitorozása is hasznos annak, aki űzi ezt a sportot.

Pár apró hibácska azért felróható, például hogy még mindig ki kell szedni a pántból a belső részt a töltéshez, illetve hogy a kijelző megvalósítása egy kicsit oldschool, de ezt bőven ellensúlyozzák a pozitívumok. Sőt, megkockáztatom, a Xiaomi Amazfit Cor-t fölöslegessé teszi a Négyes, az egy más kérdés, hogy majdnem kétszer annyit kérnek érte, mint a Mi Band 3-ért. Az YRMB401 kóddal elérhető 10.500 Ft nem kevés – mindkét verzióra jó -, a kijelző miatt mégis azt mondom, hogy megéri az árát.

Pro

 • Remek OLED kijelző
 • Új funkciók, mint zenevezérlés, úszás monitorozás és számlapcsere
 • Hosszú üzemidő
 • Remek Mi Fit app
 • Kompatibilis a Mi Band 3 szíjakkal

Kontra

 • Töltéshez ki kell venni a szíjból
 • Elég bénák a számlapok

hirdetés