hirdetés

Ticwris GTS sportóra teszt

Ki nevetel a végén?

teszt
Ticwris GTS sportóra teszt 1
írta: Don Kartács
2020-05-28

Vicces nevű órába futottunk bele, és egyből be is kértük tesztre. Hiszen a Ticwatch, az Amazfit GTS és a wrist – angolul csukló – szavak keverékéből összeálló terméknév mögött biztosan egy érdekes kütyü bújik meg. Főleg, hogy mindent megígér, ami a piacon elérhető: pulzust, testhőmérsékletet, vérnyomást, véroxigén szintet, lépésszámot is mér. Itt azért már széles mosolyra húztam a számat: „ebből mi lesz Béláim?”. Ezt mindenképpen ki kellett derítenünk, a kísérletezés megért 8860 Ft-ot.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Érdekesség, hogy a Ticwris felirat sehol nem szerepel rajta, vagyis jó eséllyel bérgyártja valaki a terméket – tudom is, hogy ki, erre később visszatérünk -, viszont hivatalos honlapja van a cégnek. Az óra hasán helyezkednek el a szenzorok, a pulzus- és hőmérsékletmérő lábait pillanthatjátok meg a vizsgálódás során. Az óra meglehetősen könnyű, egyáltalán nem zavaró viselet, a szíj viszont nem bordás, így nagyon nem is szellőzik, aki hajlamos a bepállásra és a kisebesedésre az szerintem számítson a jelenség bekövetkeztére. Összességében viszont nem mondhatom azt, hogy 8800 Ft-ért ez a kialakítás és anyaghasználat nincs rendben, a Haylou LS01 egyértelműen jobb, míg a Blitzwolf BW-HL1 nagyjából ugyanezt a szintet hozza. Természetesen az óra vízálló, IP68 szabvány szerint.

A töltő viszont elképesztően „pusztulék”, gyakorlatilag egy műanyag keretet kell rázárnotok az órára, mintha egy processzort helyeznétek el a foglalatában. „Nem mondom, hogy nem fog eltörni, mert el fog”, hogy Mucsi Zoltán örökbecsű mondásának átköltött változatát idézzem, de ez az USB-ben végződő alkalmatosság ránézésre nem sok jót ígér. Mondjuk semmi sem rosszabb, mint az Amazfit Stratos 2 töltője, de a Verge félgömbje is büntet, szóval ezt elnéztem a Ticwrisnek, náluk híresebb cégek is tudnak hibázni.

 

Ticwris GTS – Mintha pontatlanok lennének egyes adatok

Ha már a cég azt állítja a termékéről, hogy az egy sportóra, akkor értelemszerűen meg kell kínozni néhány sporttal, aztán elemezni a kinyerhető adatokat. Ez annyira nem könnyű a Ticwris kapcsán, mivel gyakorlatilag semmilyen értelmes kimenete nincsen, csak azzal gazdálkodhattok, amit a kijelzőn vagy a Link To Sport nevű appban láttok. Az összepárosítással meggyűlt a bajom, ugyanis csak képeket rak ki az app, a különböző órák nevét nem, így nem annyira egyértelmű, melyik eszközt kell felvenni az alkalmazásba.

Szerencsére nektek ezzel nem kell majd szívnotok, hiszen én most elmondom a tutit. Kanyarodjunk vissza oda, hogy ha ezt az órát a Ticwris bérgyártatja, akkor léteznie kell egy ugyanilyennek, csak más néven. Kis keresés után rá is leltem, ez egy Kingwear K37-es, vagyis amikor feldobja az alkalmazás az órakiválasztó menüt, akkor nektek a felső sorból a jobb oldali, KW37 nevűt kell választanotok. Ha így tesztek, nem fogtok belekavarodni a dolgokba, a Link To Sport applikáció device fülén már GTS-nek fog látszani. Ha véletlenül egy másik modellt választotok, a szoftver a rossz órához tartozó menürendszert tölti majd be, és nem lesz vérnyomás- illetve hőmérséklet adatotok.

Visszakanyarodva a sportokra, a tesztfutásaimat telefon nélkül teljesítettem, hogy lássam, működik-e az adatszinkron. Az óra szerencsére eltárolja az adott tevékenységhez tartozó dolgokat, majd később feltölti azokat az appba, már amennyiben sikerül. Volt, mikor ez jelentős késéssel történt meg, és volt amikor egyből,  szóval legyetek türelmesek. Ez kicsit zavarossá teszi a tevékenységek nyomon követését, pedig meglepően sok infót ad vissza a Ticwris ahhoz képest, hogy a low budet kategóriáról van szó.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Összevetettem a Stratos 2-vel egy repülő futásokat is tartalmazó edzésemet, és elég érdekes eredményeket kaptam. Például a táv esetében 9,7 km helyett 7,6-ot mutatott az óra, feltöltve az adatokat viszont már 8,97-et, gondolom a szoftver korrigált rajta valamit. Ez az eltérés valahol érthető, hiszen nincs az órában GPS. De hogy a kilokalóriánál miért lett 415 a Stratos 2-vel mért 747 kcal helyett, az rejtély. Valószínűleg más séma alapján számol, ezt egyébként már nem egy sporteszköznél észrevettem, úgy látszik ez nem egzakt tudomány.

Szintén futás közben jött ki az is, hogy a csuklófelemeléses képernyő felébresztés annyira nem működik jól. Sokszor nem sikerült elsőre, így újra kalimpálnom kellett. Az adatokat egyébként szépen összeszedte a sportolásról, egészen részletes statisztikát adva a történésekről.

Ami a pulzusmérés pontosságát illeti, a szokásos PPG-s szenzoros pontatlansággal dolgozik. Egy hatalmas előnye viszont van a Ticwris féle mérési metódusnak: ha egyszer elindítjátok, akkor folyamatosan mutatja az értékeket, nem megy el a kijelző aludni. Ezzel a módszerrel képes volt lekövetni azt is, ha megterheltem magam, ilyenkor tényleg feljebb mentek a pulzusértékek, így nem mondanám rá azt, hogy használhatatlan, sőt bőven pariban van a Haylou-val és Mi Band 4-gyel, legalábbis ebben a tekintetben.

A vérnyomásmérés szerintem egy random szám generátor, semmi más – véletlenül sem egyezett az Omron vérnyomásmérő adataival -, ahogyan a véroxigén szint is, kb. minden óra – még a Honor Band 5 is – behazudik egy számot az egészséges tartományból. Ez egyébként az összes konkurensre is igaz, a nyugalmi adatokon kívül semmilyen más értéket nem szabad komolyan venni, különösen nem a terhelés alatt mérteket.

Nem fogok minden funkciót felsorolni, mert szinte az összes olyan dolgot leprogramozták, amit egy Mi Band tud, viszont a szoftver működése hagy némi kívánni valót maga után. Eklatáns példa erre a mozgásra és ivásra figyelmeztetés. Ez semmi mást nem csinál, csak a beállított idő után kirak egy piktogramot, meg idegesítően rezeg, és ennyi. Az se számít, hogy éppen az utcán sétálok, vagy előtte futottam egy félmaratont, szerinte akkor is mozognom kell. Természetesen számtalan fölösleges egyéb lehetőség van, amit ember nem használ, mint például a távoli fényképkészítés, bár tuti van olyan helyzet, amikor ez is jól jön. Ugyan a zenevezérlés a repertoár része, de belső memóriája nincs a Ticwrisnek – ezért az árért ez nem is várható el -, így a telefonotokat mindig magatokkal kell vinnetek a számok hallgatásához.

Voltak további bosszantó hibák is, amiket meg kell említenem. Néha a kijelző a bekapcsolás után egyből kikapcsolt, így újra meg kellett nyomnom a fő gombot. Az értesítéseket sokszor nem lehetett elolvasni, csak a küldőt írta ki – viszont kezeli a magyar ékezeteket -, elég furán is kategorizálja az üzeneteket és válaszolni sem lehet előre generált mondatokkal. Az üzemidő a gyár szerint 5 nap, én 4-et simán hoztam vele, ami nem rossz, de a konkurensek ennél többet tudnak, így a kategóriájában nem kimagasló a teljesítménye.

Az egyetlen igazi újdonság a hőmérsékletmérés, amire általában nálam 36-36,5 Celsius fok közötti eredményt adott vissza.

Sokan kötötték össze a neten ezt a funkciót a COVID-19 járvánnyal, de szerintem teljesen fölösleges erre rájátszani, már csak azért is, mert itt közel sem azonnali hőmérséklet mérésről van szó. Az órát az app szerint 15 percen át kell viselni, mielőtt méréseket végezhettek, és a bőrfelület hőmérsékletét méri, nem pedig a maghőmérsékleteteket. Ez teljesen jól is működik, sőt elég sok állítgatási lehetőséget nyújt az alkalmazás. Két grafikonon követhetitek nyomon a hőmérsékletet, az alsó a bőrfelület, a felső meg gondolom a maghőmérséklet lesz, és képes riasztani is, ha túl magas értékeket érzékel. Próbából levettem, hogy mit reagál, és szépen visszahűlt szobahőmérsékletre, 23 fokot mutatott, ami teljesen valós, szóval mondhatjuk, hogy pontos a szenzor.

Összegzés

A fentiekből kiviláglik, hogy az óra egy csomó mindent tud, csak a szoftveres rész nem klappol mindenhol. Ha a Ticwrisen rendben lenne a rajta futó egyedi programcsomag, akkor ez egy nagyon jó kis óra is lenne. Így viszont majdnem elsüllyedt a számtalan noname óra között, annak ellenére, hogy a világ összes funkcióját megígéri. Egy dolog miatt mégis érdekes, ez pedig a testhőmérséklet mérés, ami viszonylag jól is használható. Ebben a „remote egészségügyi témában” azért még maradt kraft, például ha tudna felhőbe szinkronizálni a kütyü, akkor a családtagok vagy az orvos is ráláthatnának az adatokra, így viszont inkább csak egy jópofa funkció, semmi több.

A Xiaomi Haylou LS01, sem a Mi Band 4 trónja nem forog veszélyben, még akkor sem, hogyha a GTS csak 8800 forintba kerül, de aki szeretne a fenti funkciókkal játszani az végső soron megveheti.

Pro

 • Egész jó minőség ennyi pénzért
 • Olcsó
 • A hőmérsékletmérés meglehetősen egyedi funkció
 • A statisztikai rendszere sokrétű
 • A pulzusmérést folyamatosan nyomon lehet követni a kijelzőn

Kontra

 • Helyenként furán viselkedő szoftver
 • Konkuresnek leverik üzemidőben
 • A vérnyomásmérés kamu
 • Összesen 4 óraszámlap közül válaszhattok, újakat letölteni nem lehet

hirdetés