hirdetés

Xiaomi Amazfit Band 5 aktivitásmérő teszt

A Mi Band 5 dublőre

teszt
Xiaomi Amazfit Band 5 aktivitásmérő teszt 1
írta: Don Kartács
2021-02-16

Elméletileg a Xiaomi és az Amazfit kéz a kézben fejlesztenek eszközöket, mégis néha létrejönnek vadhajtások a márkák égisze alatt. Így állhatott elő az az állapot, hogy a Mi Band 5 mellé létrehozták annak házon belüli konkurensét, az Amazfit Band 5-öt, ami lényegében ugyanazt tudja, néhány újabb funkcióval kiegészülve. Van akkor értelme beszerezni a 15 990 Ft-ba kerülő Amazfit Bandet? Tulajdonképpen igen, le is írom a tesztben, hogy miért.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A kinézetben én lényegi különbséget nem vettem észre,

ez is remek minőségű, de gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint a Mi Band 5, egyszerűen használták a meglévő alapokat. Mivel adott volt a méret, ezért nyilván ugyanaz az akku is került bele, a 125 mAh-s kapacitású telep 15 napra elegendő energiát tárol normál használat, és 25 napra elegendőt standby mód esetében. Ugyanez a Mi Band 5-nél 14 és 20 nap, nem hiszem, hogy a gyakorlatban van számottevő eltérés, de azt ne felejtsétek el, hogy ez például nem folyamatos pulzusmérés mellett értendő. A raktárban viszont találtak még néhány pixelt, amit hozzácsaptak a korábbi 120*240-hez, így az Amazfit Band 5 már 126*294 képponttal rendelkező kijelzővel büszkélkedhet, emiatt egy picit nagyobb a felbontás.

Tényleg szép a képe, de soha nem vettem volna észre, hogy van különbség, tök ugyanolyannak láttam, mint a Mi Band 5-öt, még a menü is nagyon hasonló. Mindkét termék 5 ATM nyomásig ellenáll a folyadékoknak, ez a gyakorlatban 50 métert jelent, szóval úszhattok és zuhanyozhattok is vele, ahogyan eddig is. És most jöjjön egy „hatalmas” különbség: más színben érhető el az Amazfit Band 5, mint a Mi Band, ugyanis a színek az olívazöld, a narancs és az éjfekete variánsokban merülnek ki, de úgyis mindenki szanaszéjjel fogja csereberélni a szíjakat. Az első nagyobb különbséget igazából az appnál vehetitek észre, a Mi Band 5 még a Mi Fittel kommunikál, míg az Amazfit Band 5 már a Zepp – korábban Amazfit – nevű programba szinkronizálja az adatokat.

 

Xiaomi Amazfit Band 5 – Nagyítóval fellelhető különbségek

A program pedig alapvetően meghatározza azt, hogy milyen felületet kell nyomkodnotok, és hogy mennyire lesznek az adataitok átláthatók. A Zeppet már ismerhetitek az összes korábbi Stratos és Verge termék kapcsán, egy viszonylag jól összeszedett felület, de azért nem nevezném a korábbi tapasztalataim alapján hibamentesnek. Az app kinézete követi a már jól megszokott logikát, a fő oldalon a tevékenységek hisztogramjait láthatjátok, a többi aloldalon pedig a beállításokban lehet kalandozni. Nem részletezném ki, mert 5 perc alatt átpörgethető a teljes felület.

Sokkal fontosabb, hogy az alkalmazás segítségével könnyű átlátni, milyen funkciókkal rendelkezik az eszköz, és az app jellemzően több lehetőséget is kínál, mint a fel-le húzással lapozható aktivitásmérő menüje. Az Amazfit Band 5 az alábbiakat támogatja:

 • zenevezérlés: megállíthatjuk, elindíthatjuk és lapozhatjuk a trackeket, illetve a hangerőt is állíthatjuk. Természetesen a számok nevét is megjeleníti.
 • állíthatjuk a fényerőt, öt lépcsőben, viszont nincs fényérzékelő szenzor
 • váltogathatunk az alap óraszámlapok között – kb. 20 darab -, ezekből 5-öt tud tárolni, és szól, ha az újabb egy régebbit felülírna
 • státusz: lépésszám, távolság, elégetett kalória és a tétlenségi figyelmeztetés
 • 11 sport mód. Ami eddig is volt: kültéri futás, beltéri futás futópadon, kerékpározás, sétálás, úszás – a karkötő 5 ATM víznyomásra hitelesített – és általános sportolás. Az újak pedig: evezőpad, elliptikus tréner, jóga, ugrálókötél, szobabicikli
 • időjárás előrejelzés geolokáció segítségével, ami kiegészült szélerősséggel és UV sugárzás kijelzéssel
 • PAI mutatószám (az appban külön aloldallal)
 • pulzusmérés
 • stresszszint mérés (mondjuk hogy ezt hogy méri, az nem derül ki)
 • légző gyakorlatok
 • véroxigénszint mérés
 • eseménynapló: a korábban bejegyzett eseményekről figyelmeztet
 • női ciklus követése
 • fejlesztett alváselemző algoritmus: képes a különböző alvási fázisokat is megjeleníteni, illetve az anomáliákról is tájékoztat
 • értesítések kijelzése

Egyéb: ne zavarj, ébresztőóra, telefon kamerájának vezérlése, stopperóra, időzítő, világóra, eszközkeresés és még néhány apróság.

Aktivitásmérő, sport- vagy okosóra?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami aktivitásmérőkkel, okos- vagy sportórákkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témával is foglalkozunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

A lényegi újdonság az egy szem véroxigénszint mérés, ezt emeltem ki piros betűkkel.

Ezt a listát ugyanis a Mi Band 5 cikkből másoltam át, vagyis gyakorlatilag ugyanazt tudja a két eszköz. Ebben a pandemikus időszakban azért mégsem érzem lényegtelennek a véroxigénszint mérést, akit ez megnyugtat, hogy nézegetheti, annak akár ez is lehet döntő „fícsör”, de természetesen csak közelítő értékeket kaptok, hiszen ez nem egy diagnosztikai eszköz. Olvastam egy cikkben, hogy a pulzusmérő pontosabb az Amazfit Band 5-ben, mint a Mi Band 5-ben, ezt nem tudom megerősíteni, mert alapvetően minden PPG típusú szenzor ilyen, akinek pontos mérésre van szüksége, az valamilyen EKG alapú terméket – pulzusmérő mellkaspánt például – válasszon.

Mindenképpen megemlíteném, hogy az óraszámlapokat lehet variálni, vagyis a rajtuk lévő funkciókat átszabni, ami nagyon jópofa, viszont emlékeim szerint a Mi Band 5-höz sokkal több háttér volt elérhető. Szerencsére nem a tipikus gagyi kínai karikatúra jellegű dizájnokkal operálnak, hanem egészen modern kinézeteket lehet összehozni. Az aktivitásmérőt egy hatelemű PIN kóddal le is lehet zárni, ami akkor lesz aktív, ha leveszitek az aktivitásmérőt. Erre a lehetőségre a korábbi eszközöknél nem emlékszem, de a Mi Band 4-en is volt hasonló funkció, igaz ott a képernyő feloldásakor kérte be a jelszót.

Ami az Amazfit Band 5 pontosságát illeti, semmi különösre nem kell gondolni, a Mi Band 5 szintjét hozza, de mivel GPS-el nem rendelkezik – mint pl. az Umidigi Urun -, ezért kénytelen a mobilotok szenzorára hagyatkozni. A teszt alatt nem volt éppen kegyes hozzám az időjárás, 100 km/órás szél, masszív mínuszok, szóval nem voltam túl motivált, ami a mozgást illeti. Azért letoltam benne egy 15 kilométeres Tihany túrát, meg kimentem néhányszor futni. Mivel a telefon GPS-ét használja, ezért a távolságmérése annyira pontos, mint amennyire mobillal is lenne, az elégetett kalóriát pedig szerintem a testtömegből saccolja. A lépésszám nagyjából rendben van, nem rosszabb, mint bármelyik konkurense a kategóriában.

A PAI szám viszont még mindig jópofa,

ez tulajdonképpen egy egészségmegőrzést támogató mutatószám, és mindenféle napi tevékenységgel lehet feljebb pumpálni. Minél több, annál jobb, de a heti 100 az ajánlott mennyiség, amit azért nem különösebben nehéz összehozni. A tevékenységeket képes Strava, Google Fit, Relive és hasonló alkalmazásokba is felszinkronizálni, ami ma már szerintem egy alap funkció. Az Amazfit Band 5 bizonyos régiókban támogatja az Amazon Alexa hangasszisztenst, de mivel ez kizárólag angol nyelvvel működik együtt, így itthon talán nem lesz annyira népszerű, mint külföldön.

Az értesítéskezeléssel viszont szénné szívatott,

és nem ez az első eset, hogy szenvedtem Android alatt a dologgal. Végül a minden bekapcsolása mindenhol és számtalan restart segített, így végre ki tudtam próbálni, kezeli-e a magyar ékezeteket. Jelentem, teljeskörűen, az ékezetes karaktereket sem rontja el, viszont válaszolni, rendszerezni, és hasonlókat továbbra sem tudtok.

Összegzés

Ugyanazt tudom elmondani, amit a Mi Band 4 vs. Mi Band 5 kapcsán, hogy az Amazfit Band 5 egy ráncfelvarrott modellje a másik széria ötödik generációjának. Kicsit más előlapokat használhattok, képes véroxigénszintet kijelezni, lehet PIN kódot beállítani rá, kicsit nagyobb a kijelző felbontása, támogatja egyes régiókban az Amazon Alexat, és nagyjából ennyi. Hibája gyakorlatilag nincs, és ugyanannyiba kerül, mint a Mi Band 5, így ha válaszhattok a kettő közül, vegyétek az Amazfit Band 5-öt.

Mindkettő 15 990 Ft-ba kerül a Xiaomishopnál, a szokásos magyarnyelvű számla jár mellé, illetve a hazai gyors szállítás minden előnye. Amin el kell gondolkodnotok, hogy egy kicsit többért már kaphatók GPS-szel szerelt sportórák, mint a Xiaomi Amazfit Bip széria, ami már innen árban már csak egy kis ugrás, de igazából az Amazfit Band 5-be se nagyon lehet belekötni. Aliról rendelve, EU raktárból 10 000 Ft a 6 dolláros kuponnal, ha valaki Kínából húzná be az aktivitásmérőt.

Pro

 • Gyakorlatilag egy Mi Band 5, de nagyobb tudással
 • Jó minőség
 • PAI rendszer támogatása
 • Véroxigénszint mérés
 • Aftermarket szíjakkal jól variálható a kinézet
 • Kicsit nagyobb felbontású kijelző, mint a Mi Band 5 esetében
 • Strava, Google Fit adatszinkron

Kontra

 • Kevesebb óraszámlap, mint a Mi Band 5 esetében
 • Nincs NFC
 • A Mi Band 4 a megjelenésekor olcsóbb volt
 • Nincs komoly újdonság a funkciók között

hirdetés