hirdetés

Xiaomi Mi Band 5 aktivitásmérő teszt

Bírja a bandázást

teszt
Xiaomi Mi Band 5 aktivitásmérő teszt 1
írta: Don Kartács
2020-07-28

Itt a várva várt 5. generációja a Mi Bandnek, ami a világ egyik legnépszerűbb aktvitásmérő okoskütyüje. A Négyes széria korszakalkotó változásai után fel kellett kötnie a cégnek a gatyáját ahhoz, hogy kellő mennyiségű újdonságot zsúfoljon be az 1,1 inch-es megjelenítő mögé. Új sportmódok, személyre szabható kijelző dizájn, pontosabb pulzusmérés, nagyobb kijelző és még néhány okosság, ami egyértelműen kiforrottabbá tette az 5. generációt. Mint minden újdonságnak, egyelőre ennek is magas az ára, a Xiaomishopnál magyar garanciával 16 000 Ft-ért érhető el, kínai webshopokból pedig nagyjából 12300 forintba kerül a BGXM5HK  kuponkóddal.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A központi bogyó nem sokat változott, kicsit megnőtt a kijelző, 0,95-ről 1,1 colra, picit nagyobb lett a felbontás is – 120*240 helyett 126*294 px -, de ezt elsőre nehéz észrevenni, kivéve, ha az előző szériát melléteszitek. A tipográfia szép, a kijelző is kellően világos, viszont fényérzékelő szenzor még mindig nincsen, így verőfényes napsütésben a menük mélyén kell kotorászni a fényerő megemeléséhez. Erre például kitehettek volna valahova egy gyorshívást.

Ugyanis az egyik, számomra nagyon tetsző újítás, hogy a 100 körüli számlap egy része – amiben még mindig rengeteg „mangás” van – viszonylag szabadon paraméterezhető. Levehettek, illetve feltehettek rá elemeket, sőt, ezeket gyorselérésként is használhatjátok. Például, ha a sportokat vagy a pulzusmérést sűrűn használjátok, akkor ezt kiteszitek a számlapra, és a widgetet megnyomva egyből elindul a funkció. A kijelző hátlapokat egyébként tematizálták a Mi Fit appban, így a korábbinál könnyebb közöttük keresgélni.

 

Xiaomi Mi Band 5 – A kellemesebb társ

A kijelzőhöz kapcsolódik az új menürendszer is, ami némileg átalakult, persze nem kell túlontúl nagy dolgokra gondolni. Kicsit átrendezték a funkciók sorrendjét, bekerültek újdonságok, de ami fontosabb, hogy ezeket a lehetőségeket az aktivitásmérő számlapjai is képesek megjeleníteni. Hogy pontosan mire gondolok? Például az időjárás kijelzésre, ami nemcsak azt képes megmondani, hogy hány fok lesz és esni fog-e az eső, de a szélerősséget és az UV sugárzás mértékét is kiírja, ami nekem kifejezetten hasznos volt a nyári evezés alkalmával.

A másik ilyen a PAI, ami a Physiological Activity Indicator szavakból áll össze, és professzor Ulrik Wisloffhoz kötődik, aki egy norvégiai egyetemen azt kutatta, hogy mennyi mozgás szükséges a különböző érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Különböző metabolikus adatokat használt fel a kutatásához, amiből összeállt a PAI, mint érték. Ha ez a mutató heti 100 fölé emelkedik, akkor megtettétek, amit lehetett az egészségetek érdekében. Ez a funkció egyébként az Amazfit GTR/GTS okosóra párosról is ismerős lehet, és szerintem nagyon hasznos, én szeretem az ilyen célokat teljesíteni, de tudom, hogy sokatokat ez egyáltalán nem motivál majd.

Néhány érdekes funkció még, amit az óra felvonultat (dőlttel szedve az újdonságok):

 • zenevezérlés: megállíthatjuk, elindíthatjuk és lapozhatjuk a trackeket, illetve a hangerőt is állíthatjuk. Természetesen a számok nevét is megjeleníti
 • állíthatjuk a fényerőt, öt lépcsőben, viszont nincs fényérzékelő szenzor
 • váltogathatunk az alap óraszámlapok között (ezt egészíti ki a Mi Fit saját adatbázisa újabb, nagyjából 100 skinnel), ezekből 6-ot tud tárolni, és szól, ha az újabb egy régebbit felülírna
 • státusz: lépésszám, távolság, elégetett kalória és a tétlenségi figyelmeztetés
 • 11 sport mód. Ami eddig is volt: kültéri futás, beltéri futás futópadon, kerékpározás, sétálás, úszás – a karkötő 5 ATM víznyomásra hitelesített – és általános sportolás. Az újak pedig: evezőpad, elliptikus tréner, jóga, ugrálókötél, szobabicikli
 • időjárás előrejelzés geolokáció segítségével, ami kiegészült szélerősséggel és UV sugárzás kijelzéssel
 • PAI mutatószám
 • pulzusmérés
 • stresszszint mérés
 • légző gyakorlatok
 • eseménynapló: a korábban bejegyzett eseményekről figyelmeztet
 • női ciklus követése
 • fejlesztett alváselemző algoritmus: képes a különböző alvási fázisokat is megjeleníteni, illetve az anomáliákról is tájékoztat
 • értesítések kijelzése
 • egyéb: ne zavarj, ébresztőóra, telefon kamerájának vezérlése, stopperóra, időzítő, világóra, eszközkeresés és még néhány apróság

Aktivitásmérő, sport- vagy okosóra?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami aktivitásmérőkkel, okos- vagy sportórákkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témával is foglalkozunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

Érdekes, hogy a pin kódos lezárás kikerült, de szerintem nem sokan fogják siratni. A sportok szekció viszont jelentősen kibővült, ráadásul 2 olyan is bekerült az ugrókötél és az elliptikus tréner személyében, amit előszeretettel űzök. Az is nagyon szimpatikus, hogy ha a karkötőről indítjátok a sporttevékenységet, akkor az aktivitásmérő egyből jelzi, hogy ha a telefon nincs nálatok, nem lesz útvonaladatotok, vagyis nem akar egy igazi sportóra pontosságú eszköz szerepében tetszelegni.

Mondjuk nem is tudna, mert a mechanikusan nehezen számolható paramétereket rendre elrontotta. 11 km-es futásnál 1,5 kilométert tévedett, de például a lépésszámot viszonylag pontosan eltalálta. Ugyanez igaz az ugrókötél forgatási számára is. Nyilván amihez komolyabb szenzorok kellenének – például távolság, elégetett kalória vagy a pontos pulzus kijelzése -, azoknál téveszt, annak ellenére, hogy a Xiaomi szentül állítja, hogy a pulzusmérés sokat fejlődött a 4. szériához képest. A helyzet viszont az, hogy a gyors terhelésváltásokat csak lassan vagy sehogy nem követi le, a pontos értékekhez még mindig EKG alapú megoldások kellenek. Ez nem a Mi Band 5 hibája, az összes konkurense ennyit tud, vagy még ezt sem, de azért legyetek tisztában az aktivitásmérő határaival.

További újdonság a menstruációs ciklus követésének lehetősége, amit objektív okokból nem tudtam tesztelni. A Mi Fit egyébként cselesen elrejti, ha férfit adunk meg a nem kiválasztásánál, így át kellett állítanom az értéket „female”-re, hogy egyáltalán megjelenjen. A fejlesztett alvásfigyelés sajnos elég jól mutatja, mennyire keveset alszom, és nekem kifejezetten pontosnak is tűnik. Simán észrevette a bulizós napokat, meg az éjszakai futóversenyt is, amikor egyáltalán nem pihentem. Ami az alvásprobléma funkciót illeti, ez kis piktogramokban és a magyarázatukban – kevés alvás, késői lefekvés, álmatlanság stb. – merül ki, hasznos, de azért messze van az orvosdiagnosztikai eszközöktől.

Ami a tesztidőszakot illeti, pont beleesett egy 4 napos evezőtábor, illetve egy hatórás éjszakai futóverseny váltó, szóval kapott az aktivitásmérő rendesen. Azért, hogy minél gyorsabban merüljön, bekapcsoltam a folyamatos pulzusmérést is, felnyomtam a fényerőt maximumra, illetve az értesítések is folyamatosan jöttek. Ez nagyjából a legintenzívebb felhasználási mód, amit be lehet állítani, így merült nagyjából napi 10-12%-ot, vagyis az üzemidő ebben az energiaigényes módban 10 nap, ennél enyhébb terhelésnél ez inkább 15 lesz. A gyáriak 14-20 napot állítanak, ez szerintem teljesen valós is lehet, a hivatalos honlapon alul pedig a használt metrikát is elolvashatjátok. Egy dolgot viszont nem tudtam életre kelteni, ez pedig a kameravezérlés, de gyanítom, hogy ez valamilyen telefonos kín lehet, egyszerűen nem volt hajlandó továbblépni a BT párosításon.

Egy dolgot még megemlítenék, hogy meglepően jól állt ellen az elemeknek. Négy napig kapta az ívet, kenut emeltem benne betontöltésen, borultam be vele Dunakilitinél a Dunába, többször véletlenül odavertem valahova, és még sok más, nem kifejezetten kíméletes dolgot műveltem. Ehhez képest egyetlen karcot sem szedett össze, nem ázott be, vagyis tényleg bírja a gyűrődést.

Összegzés

A Mi Band 5 inkább ráncfelvarrása a Mi Band 4-nek, viszont az újdonságok hiánya fájni fog annyira, hogy az emberek megvegyék maguknak az újat. Nagyobb és szebb kijelző, 5 új, népszerű sport, jobb alvásmonitorozás és pulzusmérés, hölgyeknek menstruációs ciklus követése, kameravezérlés, és néhány egyéb apróság. A két legfontosabb dolog viszont az, hogy végre normális a töltőcsatlakozója, illetve, hogy gyorsgombok tehetők ki egyes számlapokra.

A kérdés az, hogy elég-e ez ahhoz, hogy valaki a Mi Band 4-ről átváltson az Ötösre? Amíg magas az ára, addig szerintem nem, az viszont jó hír a leendő tulajdonosoknak, hogy a régi szíjakat nem kell kukázni, hiszen a Mi Band 5-re is rámennek az előző két generáció kiegészítői. Amit fájlaltam, hogy ez nem az NFC-s verzió, ha a funkció itthon is működni fog, már meg is van az indok az azonnali cserére. A hazai Xiaomishopnál 16 000 Ft-ot kérnek az újdonságért, amiért cserébe magyarországi számlát, támogatást és gyors szállítást kaptok. Akit nem zavar a várakozás, az rendelheti külföldről is, az ára 12 300 Ft, ehhez az árhoz a BGXM5HK kuponkódot kell használnotok és már tartalmazza a szállítást.

Alternatíva még a régebbi Mi Band 4 is, amit a BGM4JUL kóddal 7860 Ft-ért lehet a tietek, és ez az összeg is tartalmazza a szállítási költséget.

Pro

 • Mindenben jó, amiben a Mi Band 4 az volt
 • A régebbi szíjakkal is használható
 • Az új töltőmegoldás sokkal jobb mint régebbi
 • Több számlap, egy részükre tehető gyorselérés
 • Új, hasznos sportok
 • Nagyobb méretű és felbontású kijelző
 • Néhány érdekes új funkció, mint a PAI, a cikluskövetés vagy a kameravezérlés

Kontra

 • Ez még nem az NFC-s verzió
 • Egyelőre drágább, mint szeretnénk
 • Nagyon nagy újdonsággal nem rukkoltak elő
 • Nincs fényérzékelő szenzor

hirdetés