hirdetés

Umidigi Urun sportóra teszt

Jó lövés, kapufa

teszt
Umidigi Urun sportóra teszt 1
írta: Don Kartács
2021-01-31

Az Umidigi is felült az egészséges életmód vonatra, jött is az első sportórájuk, ami a konkurens aktivitásmérők áráért kínál GPS-es csuklón ketyegőt. Számtalan sportot támogat, fém ház rejti a technikát, de persze a lényeg az ár, flash sale keretében csak 12 000 Ft-ba kerül, amivel a legolcsóbb műholdas eszköz megtisztelő címét harcolta ki magának.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 3
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A fehér tégla alakú dobozban a leíráson és az órán kívül egy remek mágneses USB töltő lakik, ami kb. a piacon elérhető legjobb megoldás, nem olyan hitvány, mint a Stratos vagy a Verge sajátja. A szíj sztenderd 20 milis gyorsoldós, az óratok alumínium, kifejezetten kellemes minőség, a rendszer kétgombos. Nekem kényelmes volt az óra, pedig szinte semmilyen anyagot nem bír a bőröm.

Az összképet némileg rombolja a gigakáva, ami körbeveszi a köralakú számlapot, szerintem majdnem 1 centi vastag, vagyis a valós méret jóval kisebb, mint ami a 44 mm-es külső méretből adódna. 1,1 inch-et mondanak rá, 240×240 pixeles felbontással, ami megegyezik a Haylou Solaréval, de kisebb alapterületre tömörül, így tulajdonképpen jól néz ki. A gond az, hogy összesen csak 4 számlapot cserélhettek, ami még barátok között is kevés. A hason természetesen ott figyel a pulzusmérő PPG szenzor, de a nagy szenzáció nyilván a beépített GPS. A tok 5 ATM nyomást is kibír, vagyis nyugodtan úszkálhattok is benne.

A menüvezérlés elég tipikus, jobbra-balra lapozva a funkciókat hívhatjátok elő, felfele scrollozva a beállítások jönnek szembe, lefele pedig az értesítések. A felső gombra kiszervezték a sportokat, ami kifejezetten jó döntés, sokkal egyszerűbb így a navigáció, mintha az agyatokat szétlapozva, 43 balra húzással lehetne mondjuk a jógát elérni. A szoftver teljesen egyedinek tűnik, nem egy másik cég rendszerét vették meg, ami egyben áldás és átok is. A telefon oldali applikáció a Paiactive, aminek a nevét nyilván a Personal Activity Intelligence rendszerből származtatták.

 

Umidigi Urun – Megcsinálja, nem csinálja meg, megcsinálja

Ahogy már említettem, az Umidigi nem egy „3rd party” rendszert vett meg, hanem lefejlesztette a sajátját az órára, majd hozzácsapott egy Paiactive nevű appot, ami egész jó lett. Nagyon hasonlít a Mi Fitre, teljesen átlátható, néha kicsit lassan szinkronizál, de alapvetően rendben van. A felület kellőképpen átlátható, és elég sokrétű is, ráadásul számol egy úgynevezett „consumptiont”, vagyis azt az energiafogyasztást, ami akkor is bekövetkezik, ha csak egy helyben ültök, és néztek ki a fejetekből.

Ez egy tök jó dolog, én erre régebben a fizetős Yazio appot használtam, ami persze egy spéci cucc, és sokkal több mindent is tud, de az alaplogika ugyanaz: a mozgás és a semmittevés összesítve kb. kiadja, hogy mennyi kalóriát égettetek el egy nap. A szokásos dolgokon túl kijelzi a véroxigén szintet is, illetve szépen bepakolássza a kültéri mozgáshoz tartozó adatokat is a többi – alvás, lépésszámlálás, pulzus stb. – mellé. Mivel az óra rendelkezik saját GPS-szel, ezért nem kell az appból indítani a tevékenységeket, hanem külön is képes működni az Urun, de az adatokat néha szinkronizálni kell.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Ehhez viszont jó lenne, ha a sportóra atomstabil lenne,

ehhez képest viszont volt olyan, hogy fél méteres távolságból is megszakadt a BT kapcsolat. Aztán az első futásom alkalmával a műholdak keresése közben egyszerűen kő merevre fagyott az óra, rendben újraindítottam, majd megint. Harmadszorra már minden patent volt, de hát azért ennek nem így kellene lennie. Pedig a cucc sokat tud, nézzük pontosan mit:

 • pulzusmérés
 • véroxigénszint mérés
 • vérnyomás mérés (hagyjuk is)
 • iránytű
 • fényképezés korlátozott vezérlése
 • hívásemlékeztető
 • szokásos mozgáshoz tartozó paraméterek: elégetett kalória, lépésszám, távolság
 • applikációs értesítések (push notification)
 • GPS alapú sportkövetés
 • mozgásra és ivásra figyelmeztetés
 • ébresztés és stopper, illetve ne zavarj mód
 • mindenféle célok beállítása, pl. lépésszám
 • alvásfigyelés, ébresztés és hasonlók
 • zenevezérlés
 • időjárás kijelzése
 • mestruációs ciklus követése (csak az appban)
 • Strava és Google Fit adatszinkronizáció
 • óra számlapok, összesen 4 db (ami igazából kevés)
 • egyéb beállítások
 • 17 sport: kültéri futás, séta, biciklizés, beltéri futás, beltéri séta, beltéri biciklizés, túrázás, hegymászás, evezés, tollaslabda, elliptikus tréner, labdarúgás, kosárlabda, tenisz, jóga, tánc, általános edzés

Ahogy már említettem, a két gomb közül az alsó direktben a sportokat tartalmazó listát hívja elő, ami nagyon kényelmes, és mindenféle riasztásokat – pulzus, távolság stb. – lehet hozzárendelni, mint a sokkal drágább Amazfit Verge vagy Stratos esetében. A zenevezérlés csak annyit jelent, hogy képes a telefonon futó zeneappot állítgatni, tehát nincs saját tárhelye, de hát ennyiért ez nem csoda. Ellenben a Strava és a Google Fit szinkronizációval, ami azért még mindig nem mindennapos a konkurenseknél. A gond csak az, hogy az óráról feltöltött adatokat pl. a Strava nem jól dolgozza fel, ezért totálisan fals adatokat – pl. távolság 8,3 km helyett 13,7 km – képes mutatni, ami valószínűleg a GPS kevés mintavételének tudható be. Futottam a teszt kiadása előtt még egy hegyi félmaratont, az órán a nagyjából valós 21 km látszik, a Stravaba viszont a megdöbbentő 51,7 km került be, vagyis valami nagyon nem kerek az Urun adatszinkronjával, de a saját appjában stimmel a távolság.

Ami az aktivitáskezelést illeti, vannak az Umidigi Urun GPS moduljánál pontosabbak is, amit körszámolással ellenőriztem. Durván 5-6%-ot téved felfelé, vagyis hosszabb távokat mér a valóságnál. Azért hogy legyen összehasonlítási alap, a Stratos 3 inkább alul mér 3-5%-ot, ellenben a Poco X3 NFC GPS-e meg durván felültippel, mert a 10-15%-os tévedés simán benne van, szóval az Urun még mindig jobb, mint egy átlagos telefon.

A pulzusmérése szerintem nem különösebben pontos, legalábbis a gyors változásokat ez sem követi le jól, de 100 000 Ft alatt egyik sem. Akinek ilyen igénye van, az EKG alapú pulzusmérő mellkaspántot válasszon, meg a külső BT-s eszközöket kezelni képes órát. Bár az Umidigi Urunt soha nem használnám pulzuskontrollos edzésre, az appja még ezeket az adatokat is visszajelzi, szóval a funkcionalitásával eléggé lenyomja a konkurenseket. Sajnos azonban ahogy kapcsolgatjátok be a különböző lehetőségeket, úgy gyorsul az akku merülése is, folyamatos pulzusmérés meg egy kis GPS-es szaladgálás simán ledarált 50%-ot egy nap alatt az akkuidőből. Szóval az előbbit kapcsoljátok ki, és máris 4-5-6, vagy akár több napra is számíthattok, attól függően milyen tevékenységeket végeztek.

Az értesítéskezelése a szokásos olcsó aktivitásmérős,

bejön az üzi, de nem tudjátok elolvasni, kiírja hogy jött egy mail, de nem tudtok válaszolni és hasonlók. A bejövő hívásokat kijelzi, de kb. ennyi, meg látjátok, hogy történik valahol valami, de ezen túlmenően sok mindenre nem jó. Ráadásul ahogy a konkurenseknél is, az üzenetek megjelenítése vagy három helyen elbukhat, hiszen engedélyezni kell Android alatt, az adott appban be kell kapcsolni, mit továbbítson, sőt, még a Paiactive-ban is be kell álltani a funkciót. Ezt az egészet a Googlenek sikerült baromira elbonyolítania az Androidban, értem én, hogy magánszféra, de hülyét kaptok, mire mindenhol mindent benyomkodtok.

Összegzés

Az Umidigi márkán sokkal többet szoktunk mosolyogni, mint dicsérni, főleg a béna telefonjaik miatt. Az Urun azonban meglepett, majdnem révbe ért, nem sok híja volt, hogy megugrotta az Amazfit Bip széria szintjét, olcsóbban. Ahol végül elbukik, az az instabilitása, de ezen próbálnak frissítéssekkel segíteni. Ettől még persze helyenként idegesítő használni, de másba nem tudok belekötni. Ha ezen tudnak javítani, akkor lesz a cégnek egy jó minőségű órája, egy remek appal, külső rendszerek – Strava, Google Fit – számtalan funkcióval, ráadásul a 12 000 Ft-os árba még a GPS modul is belefért.

Ezt jelenleg senki más nem tudja a piacon, egy picit drágábban viszont már ott a Xiaomi Amazfit Bip széria, ráadásul egyből vagy 3 modellel – Bip, Bip S, Bip U -, vagyis azért a piaci szegmens nem konkurenciamentes, így nagy harc várható az elsőségért. Sajnos a szállítás az Urun esetében nem ingyenes, 1800 Ft-ot kérnek az EU Priority Line áfa- és vámmentes verzióért.

Pro

 • Van saját GPS modulja
 • Egyedi app, ami sokat tud
 • Remek statisztikakijelzés
 • Tonnányi sport támogatása
 • Tudásához képest meglepően olcsó
 • Az óratok jó minőségű, a szíj pedig szabvány, lehet variálni

Kontra

 • Helyenként instabil rendszer
 • Hatalmas káva a kijelző szélén
 • Nagyon kevés számlap
 • Vannak anomáliák az adatok másodlagos feldolozásával (pl. Strava)

hirdetés