hirdetés

Ninkear N15 Air utazós notebook teszt

Airthetően alacsony teljesítmény

teszt
Ninkear N15 Air utazós notebook teszt 1

Forrás: Banggod

Don Kartács
írta: Don Kartács
2024-07-02

Számtalan Ninkear notebook járt már nálunk, de eddig szándékosan kerültük a kisebb modelleket. A Ninkear N15 viszont megérdemelte a figyelmünket, hiszen 16 GB DDR4 RAM-ot, és 512 GB-nyi SSD tárhelyet kapott, olyan finomságokkal karöltve, mint az ujjlenyomat-olvasó vagy a billentyűzet világítás. A habkönnyű, mindössze 1,6 kilogrammos masina ideális utazótársnak tűnik. Az ára pedig olyan, mint a fékezett habzású mosópor: nem terjed túl a 95 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os határon, ha használjátok a BGREUPNKR5  kupont. A szállítás cseh raktárból ingyenes, EU-n belül van, így többletköltségekre sem kell számítanotok.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Külcsínben nem sokat, ezek az olcsó notebookok nem éppen a formatervezési bravúrokról híresek,

de volt nekem 2019-ben vásárolt, 400 000 fronyóba kerülő Xiaomi Mi Gamingem is, és azért kinézetre az sem egy Razer vagy egy AlienWare. Letisztult – vagy inkább túlegyszerűsített – formák és kályhaezüst festék mindenhol, nem túl érdekes, de nem is bántja a szemet. Az anyagokat kicsit vékonynak ítéltem meg, és az autók ajtócsapkodós tesztjéhez hasonlóan ide is kitaláltam egyet, ez pedig a képernyő felemelésének ellenállása. Jól tart a Ninkear N15, kellemesen nehéz kihajtani, ami valószínűleg inkább véletlen, mint szándékos. Nem hiszem, hogy a mérnökök sokat agyaltak ezen a minőségérzet-javító funkción. A dobozban találtok egy tápegységet, egy rakat billentyűzetcímkét, a leírást, egy egeret és alátétjét, mást nem. Pedig egy nem túl jó laptoptáskát szoktak a Ninkear notik mellé adni. Úgy látszik, ez nem fért bele az árba, de ezzel a lendülettel az egyebeket is kihagyhatták volna, és még faraghattak volna belőle egy kicsit.

Folytassuk a fogdosást és az eszköz forgatását, hiszen így kiderül, milyen portokat tokoztak rá a Ninkear N15 Air alaplapjára:

 • 1 darab HDMI (nem tudni milyen verzió)
 • 2 darab USB 3.0
 • 1 darab microSD kártya bemenet (a sajtóanyag szerint miniSD, de nem)
 • 1 darab 3,5 mm-es jack

Mi hiányzik? DisplayPort, de egy Type-C csati még inkább, mert ezt a lapost, ha már ilyen könnyűre és gyengére tervezték, simán lehetne tölteni a modern csatlakozón keresztül. De most jön a kínai fekete mágia: van Type-C to DC átalakító kábel Aliexpressen, mindenkinek ajánlom, ezzel – és egy jobb power bankkal – az üzemidő rendesen kitolható. A Type-C port hiánya még egy szempontból fájó: nem lehet rákötni 3 darab monitort, de az utazós cuccokra nem is nagyon szoktak rakni. Már pedig utazni lehet vele, mert mindössze 1,6 kilogramm és csak 18 mm vastag, ami 15,6 colos kijelzőméret mellett bizony alacsonynak számít.

Átlendülök az akkumulátor szekcióra, hiszen ha már borítékolhatóan nem lesz a Ninkear N15 Air egy erőmű, legalább bírja sokáig. 5800 mAh-ból, vagy máshogyan kifejezve 44 Wh-ból gazdálkodhattok, ami, ellentétben a cég állításával, nem olyan sok. A párom HP-ja 51 Wh-s, míg a Ninkear A15 Plus-nak 69,3 Wh-nyi telep jutott. Az N15 Air papíron 8 órányi – valóságban inkább 5-6 – videónézős teljesítményét helyén kell kezelni, mert ez nem a nagy akku, hanem a Celeron N95 alacsony fogyasztása miatt van. Ami a vezeték nélküli kapcsolatokat illeti, duális ac WiFi és BT 4.2 áll rendelkezésre, utóbbi szinte már szinte retró verzió, de teszi a dolgát.

A Ninkear N15 Air klaviatúrája amerikai kiosztású, ami azt jelenti, hogy a „rövid” enterrel és az „í” betű hiányával kell elsősorban megbarátkoznotok,

de már fejből tudom, hogy az utóbbit az ALT+J kombinációval lehet bevinni. Örömömre szolgált, hogy van háttérvilágítás, ami ritka ebben a kategóriában, az ujjlenyomat-olvasó pedig még inkább. A touchpadot eltolták egy picit balra a kényelmesebb használat miatt, de így is kicsit alsópolcos érzetet kelt. A nyomáspontja lehetne határozottabb, fel-le nehezen görget, de arra jó, hogyha az egeret otthonhagytátok, akkor is legyen min bűvészkedni.

hirdetés

Ninkear N15 Air notebook teszt – Benchmarkban az igazság

Nem akarok érvelni amellett, hogy egy notebook szerintem erős vagy gyenge, hiszen a mérőszoftverek elég jól megmutatják az igazságot. Természetesen teljesen más lesz a valós érzet, ha ti speciális feladatokra – pl. CAD tervezésre, gamingre, grafikai munkákra – kerestek eszközöket. Azt lehetett előre tudni, hogy ezekre a Ninkear N15 Air alkalmatlan, ez egy filmnézős, netezős, e-mail írós masina lesz.

Mivel számtalan Ninkear noteboot teszteltünk már, ezért érdemes egyrészt elolvasni a tesztjeiket, másrészt pedig tisztában lenni az erősorrenddel:

 1. Ninkear A15 Plus: 32 GB RAM, 1 TB SSD, Ryzen 7 5700 U (4 MB L2, 8 MB L3 cache)
 2. Ninkear N16 Pro: 32 GB RAM, 1 TB SSD, Intel Core i7-1260p (16 MB L3 cache)
 3. Ninkear N14 Pro: 16 GB RAM, 1 TB SSD, Core i7-1165G7 (12 MB L3 cache)
 4. Ninkear N15 Air: 16 GB RAM, 512 MB SSD, Intel N95 (6 MB L3 cache)

+1: N-One Nbook Ultra: 32 GB RAM, 1 TB, Ryzen R7 8845HS (8 MB L2, 16 MB L3 cache)

A fenti felsorolásból egy dolog jól látszik, az első 3 Ninkear notebookban normális processzor van, megfelelő mennyiségű cache-sel. A +1 pedig egy, a közeljövőben tesztelendő, jóval erősebb notebook, amiben szintén sokkal durvább hardver van. Ezzel arra akarok rávilágítani, hogy nincsen ingyen ebéd, ha valami olcsó, akkor abban a részegységek jóval kisebb teljesítményt nyújtanak, mint a drágább megoldásokban. Ez jelen esetben, a Ninkear N15 Air-nél így néz ki:

 • CineBench R23 (multi core/single core): 2791/928 pont
 • Unigine Heaven Benchmark 4.0 (maximum felbontás 8xAA): 3,4 FPS/87 pont
 • Unigine Heaven Benchmark 4.0 (maximum felbontás no AA): 11,3 FPS/284 pont
 • CrystalDiskMark 8, (szekvenciális olvasás és írás): 1771/1507 MB/s

Mint látható, a fenti számok alapján semmilyen grafikai vagy egyéb erőforrásigényes alkalmazást nem érdemes a Ninkear N15 Air-en futtatni.

Ahogy mondani szokták: „helyén kell kezelni”, ami szerintem az egyik legáltalánosabb rizsa a gyenge hardverre. Persze, egy fájlszervernek használt mini PC esetében ez teljesen rendben van, de aktív munkával eltöltött időben azon parázni, hogy elindíthatok-e még egy YouTube videót vagy megnyithatok-e még 2 darab Chrome böngészőablakot, eléggé problémás. Ezt ráadásul az is tetézi, hogy ahogyan a világunk fejlődik, egyre többen kezdenek el programozni, használni mindenféle keretrendszereket vagy éppen grafikai szoftverekkel bíbelődni. De hogy egy eklatánsabb példát mondjak, nálam egyszerre 20-30 böngészőablak van nyitva, és ismerek még pár embert, aki ugyanennyivel nyomja. Ezek nagy részének a futtatására a Ninkear N15 Air alkalmatlan. Viszont, a bootolás után, ha egy kicsit hagyjátok „pihenni”, a 70-90%-os processzor terheltség szépen visszaesik, kisimul a használat érzete. A malmok lassan őrölnek, de azért előbb vagy utóbb elvégzik a dolgukat.

Foglaljuk össze, mire jó a Ninkear N15 Air: netezni, e-mailt írni, böngészni, filmet nézni.

Pont, mint egy tablet, csak ezen van normális billentyűzet, illetve nem Android fut rajta, hanem egy teljes értékű Windows 11. Ilyen licenszeket viszont ma már pár ezer forintért lehet venni, szóval ez nem akkora érdem. Az operációs rendszer magyarítása flottul ment, különösebb hibába nem futottam bele, ennek ellenére komolyabb munkára nem alkalmas a masina. Viszont ma már mindenkinek van otthon legalább 2-3-4 eszköze, amin tartalmat fogyaszt vagy egyéb tevékenységeket végez. Okostelefon, tablet, notebook, asztali számítógép, TV, mini PC, ezek mindegyike máshogy támogatja ezt a tevékenységet.

Forrás: Banggood

És ezzel el is jutottunk a Ninkear N15 Air kijelzőjéhez, ami a setup legjobb része,

és tulajdonképpen ezért érdemes megvenni a masinát, mert tartalmakat fogyasztani, azt lehet rajta. A 15,6 inch-es IPS panel felbontása Full HD, vagyis 1920×1080 pixel, így a képaránya 16:9-es. Valamiért mostanában az összes tablet 1920×1200 pixeles – ez a 16:10 -, ami netezésre jó, filmnézésre meg rossz, mert kaptok két marha nagy fekete sávot alul és felül. A Full HD viszont közelebb van a 4:3-as és a 3:2-es filmes képarányhoz, így több hasznos területetek marad mozizni, egy jóval nagyobb panelen. Tehát a Ninkear N15 Air a 10-12 colos tabletek versenytársa is lehet, mert a felhasználási körük nagyjából ugyanaz, csak ezen a moziélmény jobb.

A gép elég csendes, ez sem töri meg a filmes idillt, viszont a hangszórói csapnivalók, ez Ninkear betegség, a többi modellnek is szörnyű volt.

Így végül a verdiktem az lett, hogy aki nem rajong az Androidért, ágyból mozizik, nincs ehhez egy hatalmas TV-je és hangrendszere, de szeretné nagyobb méretben látni, mi történik a vásznon, és akar egy viszonylag flexibilis eszközt, az vagy vesz egy Apple tabletet méregdrágán, vagy egy N15 Airt, 100 000 forint alatt. És őket meg is tudom érteni.

Összegzés

Nincs új a nap alatt, erős hardverért sokat kell fizetni, az olcsó meg nem ad le elegendő teljesítményt. Az ár/teljesítmény görbék a Ninkear N15 Air esetében valahol alacsonyan metszik egymást, ez a kis pénz, kis foci esete. A hangszórói borzalmasak, az üzemideje átlagos, de amúgy nem egy rossz eszköz, ha netezni, mozizni, böngészni akartok, és utáltok egy virtuális billentyűzeten pötyögni. Néhány érdekes extrát fel is tudok sorolni, ami segítheti a döntést, ilyen az ujjlenyomat-olvasó, a billentyűzet világítás, a teljesértékű Windows 11, meg az egész jó kijelző.

Ha nem kell a kakaó és türelmes embernek érzed magad, akkor a BGREUPNKR5  kupon bepötyögésével 95 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os áron hazaviheted a Ninkear N15 Airt cseh raktárból, ingyenes szállítás mellett. Ez egyébként jóval alacsonyabb, mint a korábbi ára, erről itt írtunk.

Mondjuk valamivel kevesebb, mint kétszer ennyiért kapsz egy A15 Plus-t, ami szerintem egy sokkal jobb termék, de nem mindenkinek van szüksége a „Plus” teljesítményre.

Pro

 • Olcsó
 • Könnyű és vékony
 • Windows 11 az árban
 • Ezért az árért jó kijelző
 • Ujjlenyomat-olvasó és billentyűzet világítás

Kontra

 • Kevés port
 • Uncsi, egyen kinézet
 • Alacsony teljesítmény
 • Átlagos üzemidő

hirdetés