hirdetés

Ninkear N14 Pro notebook teszt

Kicsi vagyok, sokat nem tudok

teszt
Ninkear N14 Pro notebook teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2024-02-01

A Ninkear A15 Plus – teszt itt – után itt a Ninkear N14 Pro, ami az előbbi kicsinyített variánsa. Hardverben ez sem rossz, 16 GB RAM-ot és egy 512 GB-os vagy egy 1 TB-os SSD-t tudhat magáénak, a rendszer mozgatásáról pedig egy Intel Core i7-1165G7-es proci gondoskodk. Itt viszont nem ez, hanem a méret a lényeg. A 14 colos Full HD kijelzős notebook 16/512-es variánsáért az NNNFKXP  163 300, míg a 16/1024-es verzióért az NNNM9FE6  kuponnal 167 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ami a minőséget illeti, az szolid, nem éreztem rosszabbnak mint a nyugati brandeket. Adnak mellé az alapcsomag részeként egy egeret, egy egéralátétet, a szokott karakterkészlet matricákat, de például laptopos hordtáskát nem.

A minőség ellenőrzésére a kedvenc tesztem – az autók ajtócsapkodós DIY „minőségellenőrzéséhez” hasonlóan -, hogy lehajtom a kijelzőjét félállásra és a hüvelykujjammal megpróbálom azt felemelni.

Minél nagyobb az ellenállás, minél feszesebb a szerkezet – de még éppen nem akad -, általában annál jobban összerakták a cuccot.

Az ilyen mechanikai ellenállásokat a komolyabb gyártók szándékosan építik be a termékeikbe, aki nyitotta már ki drágább óra dobozát vagy nyomkodott IKEA automatikusan kinyíló és visszazáró fiókot, az tudja, mire gondolok. A Ninkear N14 Pro kiállta a próbát, kellemesnek éreztem az összhatást.

Mivel ez egy egy 14 colos notebook, ebben a méretben rá szoktak menni a minimalizmusra.

A notebook 32,5×21,48×2,09 cm, a tömege 1,52 kiló, amin gondolkodtam, hogy sok-e, de szerintem nem, viszont nem is extrém könnyű. Hurcibálni jól esett, de azért nem mondom, hogy megváltja a világot. Már csak azért sem képes erre a Ninkear N14 Pro, mert nem képes Type-C porton keresztül töltődni, így meg cigölni kell a 65 W-os tápegységét, pedig ez a teljesítmény már nagyon mobilos tartomány. Szerencsére a dolog feloldható egy DC in to Type-C kábellel, csak jól meg kell néznetek a töltőtök csatlakozóját. És ha már emlegettem a töltést, a Ninkear N14 Pro akkuja 4700 mAh-s, vagy máshogy kifejezve 54,3 Wh-s. Ez a gyártó szerint 6 munkaórát vagy 8 videózós 60 percet jelent. Kezeljétek helyén, lejjebb írom, mit mértem a valóságban.

Ami a portokat illeti, a kis notebookonak mindig az szokott lenni az egyik baja, hogy kevés van belőlük a kicsi alaplap miatt:

 • 2 darab USB2.0
 • 1 darab USB3.0
 • 1 darab HDMI 1.4
 • 1 darab TYPE-C (nem teljesértékű, nem vesz fel töltést és a monitorkép sem megy át rajta)
 • 1 darab 3.5mm jack csatlakozó
 • 1 darab 3.5mm DC bemenet (ide jön a tápegység)

A Ninkear N14 Pro fenti portlistája impozáns, de azért van vele egy probléma: a Type-C port nem visz át képinformációt.

Három monitort is rádugtam, egyik sem ment a Type-C-n keresztül, így meg olyan sok mindenre nem jó. Nyilván lehet róla telefont tölteni, átalakítóval mehet rá pendrive, egér és hasonló perifériák, de hát na, ez így akkor is karcsú. Ami a vezeték nélküli kapcsolatok illeti, a WiFi duális, a BT 4.2-es szabványt támogatja, ami azért 2024-ben egy szégyenfolt. Ennek is bűn rosszul szólnak a hangszórói, de ez mondjuk nem annyira egy selling pointja az ilyen eszközöknek. Aki minőségi zenét akar hallgatni, az felvesz egy fejhallgatót, a játékosok meg úgyis kiterelik a hangot a jack porton keresztül egy komolyabb hangrendszerre.

A képeken pedig észrevehettek egy furcsaságot: van ujjlenyomat-olvasó, a valóságban viszont nincsen.

Szerencsére a három lépcsőben állítható háttérvilágítás nem maradt le, így sötétben is jól használható a noti.

hirdetés

Ninkear N14 Pro notebook teszt – Nem ezt a hardvert tettem volna bele

A Ninkear A15 Plus noti kapcsán csináltam egy hardveres összehasonítást, amiben értelmszerűen a Ninkear N14 Pro is szerepelt. A memória és a háttértár viszonylatában hasonló eszközökről van szó, az N14 Próban 16 GB RAM és 512 vagy 1024 GB méretű háttértár található. Viszont amit sebesség terén mértem, az eléggé kiábrándító. Az SSD 560 MB/s olvasási és 503 MB/s írási sebesség a hatoda annak, amit az A15 Plus tud. Szóval itt valószínűleg egy idejétmúlt SATA szabványos háttértár dolgozik, nem pedig egy NVMe, de egyértelmű információt nem találtam erre.

A Ninkear N14 Pro processzorától sem dobtam el az agyamat.

A Tiger Lake alapokra építkező 10 nanométeres Intel Core i7 1165G7 nem éppen egy éhezőművész, 28 W a maximális TDP-je – ez a maximum hő, amit képes adott terhelés alatt generálni a CPU -, ami egy ekkora notiban nem túl szerencsés. Egyrészt elfűt(het)i a többi alkatrészt, másrészt zabálja az akkuidőt is. Ha visszalapoztok a Ninkear A15 Plus tesztjére, abban egy 7 nanométeres AMD Ryzen 7 5700U volt, ami kevesebbet fogyaszt és erősebb is, és a két notebook között gyakorlatilag alig van árkülönbség, ebből pedig olyan jól nem lehet kijönni. Nem mintha ezt a teljesítménykülönbséget a Windows 11 Pro alatt olyan nagyon lehetne érezni – leszámítva a lassabb háttértár problémáját programok telepítésekkor -, de nekem a tudat is elég, hogy kevesebbet kapok a pénzemért.

Ami a benchmarkokat illeti, túl nagy meglepetéssel a Ninkear N14 Pro nem szolgált. A napi feladatokat tisztességesen ellátja, ezen is nagyjából ugyanúgy tudtam dolgozni, mint az A15 Plus-szal, leszámítva a Premiere Prót, ami durván megüti a hardvert. A mínusz 1 monitor azért zavaró volt, de nyilván ezt a cuccot nem is erre, hanem hurcibálásra találták ki. Filmet nézni róla remek, a 14 colos, Full HD monitor egy „extra size” tabletként viselkedik, a színei és a betekintési szögei korrektek, viszont a fényereje eléggé karcsú, 250 nit. Ezt verőfényes napsütésben tuti nem fogjátok használni. Mint ahogy munkára is elég kicsi, nincs numberikus pad, hiszen egy ekkora házban nem fér el a teljesértékű billentyűzet. A magyar ékezetek hiánya is zavaró volt helyenként, annak ellenére,hogy maga a klaviatúra nem rossz. Csendes, jó a nyomáspontja, csak például a hosszú „í”-t már gombkombinációval kellett bevinnem. De ha már volt Type-C port, egy átalakítóval ráraktam egy, a magyar 101 gombos karakterkiosztást is lekezelő külső billentyűzetet.

Forrás: Geekbuying

A Ninkear N14 Pro üzemideje érdekesen alakult.

Két tesztet csináltam, egy mozizósat – 12% százalékot merült 1 óra filmnézés alatt, 50%-os fényerőn -, és egy hagyományos munkanapot szimulálót. Ebben volt némi Photoshop, folyamatos zenelhallgatás YouTube-ról, +1 monitor és mindenféle vezeték nélküli kapcsolatok használata, és 100%-os fényerő. Itt már nem volt nagy vigéckedés, esett rendesen a feszültség, pár óra alatt felzabálta a teljes elektronkészletet. Szóval egy munkanapot biztosan nem bír ki, de lehet egy felet sem.

Ennek ellenére, ezek az értékek szerintem rendben vannak, a 14 colos notik ennyit tudnak.

Külön öröm, hogy nagy teljesítményen hajtva sem érte el a 30 decibelt a hűtés hangja, szép csendben teszi a dolgát a termék.

Összegzés

A Ninkear N14 Pro pechje, hogy előbb volt nálam az A15 Plus, és ott megtapasztaltam mi a jó. Nincs nagy baj ezzel sem, de szerintem nem elég olcsó ahhoz, hogy helyette ne a nagyobb, erősebb A15 Plust vegyétek. Fő hiányossága, hogy egy elég öreg CPU köré építkezik, és nemcsak az koros, hanem például a BT chipje is. Túl sok extrát nem vonultat fel, például az ujjlenyomat-olvasó csak a sajtóanyagban létezik. A többi része szolid, de nagy extrának nem mondanám, nem különösebben nagy zajszint mellett teszi a dolgát, ahogy kell. Nem rossz gép, de nem is különleges vétel, kivéve, ha ti direkt egy pici notit akartok, mert ez az 1,5 kiló tényleg a pehelysúly kategória.

Kétféle variáns van a 14 colos notebookból, a 16/512-esért az NNNFKXP  163 300, míg a 16/1024-es verzióért az NNNM9FE6  kuponnal 167 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett. De ha egy kis aprót rászórtok, kijön belőle a Ninkear A15 Plus is.

Pro

 • Kicsi és könnyű
 • Hosszú üzemidő
 • Kellemes billentyűzet és touchpad
 • Alapvetően szolid minőség

Kontra

 • Lassú háttértár
 • Nincs ujjlenyomat-olvasója, pedig a képeken ott van
 • Hordozható, mégsem tölt Type-C-ről (de ez orvosolható)
 • Helyenként elavult hardverek (BT, CPU, SSD)
 • Ninkear hagyomány a rossz hangszóró

hirdetés