hirdetés

Ouvis GK3 Plus mini PC teszt

Tudni kell, hol a helye

teszt
Ouvis GK3 Plus mini PC teszt 1

Forrás: Geekbuying

Atika
írta: Atika
2024-02-03

Ha meglátunk egy Core i3-nál vagy Ryzen 3-nál gyengébb processzort, mindig meg szoktuk jegyezni, hogy csak alapvető feladatok ellátására használható az adott hardver, de azért sokat fejlődtek a belépő kategóriás chipek is az elmúlt évtizedben. Kíváncsiak voltunk, hogy mire elég pontosan az Intel jelenleg legnépszerűbb budget procija, az Intel N95, ami az Ouvis GK3 Plus számítási kapacitását szolgáltatja, így el is kértünk egyet a Geekbuyingtól. Habár nem erőgép, de legalább olcsó, potom 59 400 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül 16 GB RAM-mal és 512 GB tárhellyel, ha felhasználjátok az NNNV9GIB  kupont.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.8

Népítélet

8.2

 • megbízhatóság:7
 • design és anyagminőség:6
 • felszereltség, funkciók:9
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

A hátsó élén található a legtöbb port, itt egy DC tápcsatlakozó, egy USB 2.0, két darab HDMI 2.1 – tehát 4K 60 Hz-re képesek -, egy gigabites Ethernet, egy 3,5 mm-es kombó jack és a Kensington zár portja, a gép jobb élére pedig még raktak egy D-Sub – vagy ismertebb nevén egy VGA – csatlakozót, ami elsőre viccesnek tűnhet, de annyira nem indokolatlan.

A gép alsó részén látható a beépített ventilátor és a széleken a hűtőnyílások, a gép tetején pedig az élek mentén szintén mindenfelé kivágások találhatók, hogy meglegyen a kellő szellőzés. A felső panel levehető, egy kis csavart kitekerve csak egy kis kart kell elhúzni és máris hozzáférhettek a belső, 2,5 colos, SATA bővítőhelyhez – maximum 2 TB-os tárolót fogad -, további 3 darab csavarral később pedig az egy darab memóriamodulhoz, ami a mi modellünkben egy 16 GB-os, 2666 MHz-es, LPDRR4-es darab a Kinsotin műhelyéből, amit már nem lehet tovább bővíteni.

A beépített SSD 512 GB-os, szintén SATA sebességű, de M.2 csatlakozású, azonban ez valahol az alaplap alján található, szóval a teljes gépet szét kell szedni a cseréjéhez. A szétszerelés során az egyetlen dolog, ami zavart, azok a műanyagba hajtott csavarok, ezek az anyagok biztosan el fognak törni/repedni hosszú távon, ezután pedig soha többet nem húzható meg bennük a csavar, de ennyi pénzért sajnos nem várható több.

Ahogyan a gép többi részén az anyaghasználat is olyan amilyen, mindenhol kopogós műanyag, azonban az összeszerelés minőségével semmi gond nincs.

Ouvis GK3 Plus mini PC teszt – Mire elég a belépőszint 2024-ben?

Ezután nem maradt más hátra, mint bedugni a tápot, csatlakoztatni egy egeret és billentyűzetet és bekapcsolni a gépet. Plug&play az egész, hiszen Windows 11 Próval előtelepítve érkezik a GK3 Plus, ráadásul bloatware nélkül, annyi hátránnyal, hogy a beállításig csak angol nyelv elérhető benne, de az első bejelentkezés után letölthető a magyar nyelvi csomag. Nem volt régi a Windows build sem, mindössze 2-3 frissítéssel volt lemaradva, amit gond nélkül telepített is a Windows Update.

És itt el is kezdhetünk beszélni az Intel N95 processzorról, ami egy 1,7 GHz alapórajelű – 3,4 GHz-es turbóval -, 4 magos, 4 szálas, 15 wattos TDP-vel rendelkező chip, tehát nem egy erőgép, de a belépőkategóriában az egyik legjobb processzor jelenleg. Ettől függetlenül a régebbről, még a Celeron és Atom korszakban megismert Windows boot és Update alatti 100%-os kihasználtság megmaradt, de ez inkább egy Windows probléma, mert nem tud eléggé takarékoskodni az erőforrásokkal.

Forrás: Ouvis GK3 Plus screenshot

Ha túljutottatok a frissítéseken, akkor viszont egy kellemes, lájtosan netezős, ügyintézős, YouTube és streaming nézős PC-t kaptok, csak ismernetek kell a határokat.

Szintetikus teszteket ezen a gépen futtatni felesleges, hiszen iszonyat alacsony számokat kapnánk, nem alkalmas grafikai munkákra, 20-25 böngésző lap nyitvatartására vagy játékra. Ellenben azoknak, akik csak okostelefont nyomkodnak, sok esetben egyszerűbbé teheti az életüket, ha van otthon egy ilyen kis PC-jük.

A másik remek felhasználási mód, ha mondjuk tévére kötve, médialejátszóként használjátok, ugyanis a 4K-s tartalmakkal is kényelmesen megbirkózik az Intel UHD Graphics integrált GPU. Döccenés nélkül játszotta le a különböző kódolású 4K-s filmeket, még akkor sem jött zavarba, amikor beletekertem, bár pár tizedmásodpercig azért gondolkodik ilyenkor, de ez egyáltalán nem zavaró. Mivel nálam médiaszerverként fog működni az Ouvis GK3 Plus, így számomra fontos volt az is, hogy zökkenőmentesen menjen az encoding is, amit szintén megugrott a gép. Az integrált grafikus egység, bekapcsolt hardveres gyorsítással alig 50-60%-os terheltség mellett tudta biztosítani a 4K-s médialejátszást, szóval még bőven marad benne tartalék is.

hirdetés

Jellyfinnel teszteltem, ami egy Plexhez hasonló médiaszerver megoldás, és nem találtam olyan médiafájlt, ami megfogta volna a gépet. Így tehát egy sarokba eldugva, hálózatra kötve tökéletes erre a célra is, mellette pedig még akár fájlszerverként vagy okosotthon központként is tud üzemelni, hiszen marad bőven erre is erőforrás.

És itt el is érkeztünk a D-Sub csatlakozóhoz, ugyanis ha szerverként szeretnétek használni és nem akartok az amúgy teljesen jól működő távoli asztali megoldással szórakozni, akkor elég csak elővenni egy régi monitort a garázsból vagy a padlásról és máris beállítható erre a célra.

Amiről eddig még nem írtam, az a vezeték nélküli kapcsolat és a háttértár sebessége. WiFi 5 és Bluetooth 4.2 elérhető a gépben, és ahogy korábban említettem, SATA 3 sebességgel működnek az SSD-k, tehát 500-550 MB/s olvasás, és 450-500 MB/s körüli írásra képesek a háttértárak benne.

Forrás: Ouvis GK3 Plus screenshot

Összegzés

Mindent egybevetve, a 16/512 GB-os Ouvis GK3 Plus az NNNV9GIB  kuponnal elérhető 59 400 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os árával – a 8/256 GB-os az NNNX2K3  kuponnal 51 700 Ft – egy nagyon decens gép lett, csak nem szabad elfelejteni, hogy hol van a helye. Netezgetős, ügyintézős, streaming nézős gép, amitől nem lehet többet elvárni, különben nem ennyibe kerülne. Ha valaki egy egyszerű szerver alapanyagot keres, azoknak is tökéletes lehet, mert sokkal erősebb és stabilabb, mint a nagyon népszerű Raspberry Pi, de lényegesen kisebb és olcsóbb, mint egy NAS vagy egy-egy nevesebb gyártó mini PC-je.

Amivel meg kell békélni, az az anyaghasználat, ami a legolcsóbb, kopogós műanyag, de valószínűleg olyan helyre fog kerülni mindenkinél, ahol nem is tudja majd fogdosni, szóval ennek is maximum az ismerete fog fájni.

Pro

 • Könnyű szerelhetőség
 • 2,5 colos bővítőhely
 • Nagyon olcsó
 • Van bőven RAM
 • Akár médiaszerverként is használható
 • 4K 60 Hz-es megjelenítőket is meg tud hajtani

Kontra

 • A műanyagok nagyon hitványak
 • Sok szétszedés és összerakás után ki fognak kopni a műanyagok
 • Csak WiFi 5-öt és BT 4.2-t kapunk

hirdetés