hirdetés

Ninkear N16 Pro notebook teszt

Gyémánt, de még nem csillog eléggé

teszt
Ninkear N16 Pro notebook teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2024-03-07

A Ninkear noetbookok sorát erősítő eszközök közül itt a harmadik delikvens, a Ninkear N16 Pro. Ez a 16 colos kategóriába tartozó gép 32 GB RAM-ot és 2 TB-nyi NVMe háttértárat kapott, karöltve egy Intel Core-i7 processzorral és egy 2,5K-s kijelzővel. Remek társ a munkában, és vannak olyan extrái, mint az ujjlenyomat-olvasó vagy a WiFi 6 szabvány támogatása. Ráadásul a tesztünk alatt esett át némi ráncfelvarráson a  masina, lássuk, mi sült ki belőle!

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az N16 Pro porfelhozatala majdnem tökéletes, egy-két apróságtól eltekintve:

 • 1 darab jack kimenet fejhallgatónak
 • 1 darab USB 2.0 port
 • 2 darab USB 3.0 csatlakozó
 • 1 darab gigabites RJ45 ethernet csatlakozó
 • 1 darab HDMI (1,4?)
 • 1 darab Type-C (nem teljesértékű, sem tölteni nem lehet rajta keresztül, sem képátvitelre nem képes)
 • 1 darab DC in, vagyis a tápegység bemenet

A probléma a felsorolással az, hogy a Type-C-re sem monitort nem lehet rakni – nem támogatja a vezérlő a DP-ALT technológiát -, sem tölteni nem lehet ezen keresztül.

Ennyi erővel tokozhattak volna ide egy USB 3.0-t is, a gyakorlatban nincs túl nagy különbség a kettő között úgy, hogy a Type-C semmi értelmeset nem támogat, és még külön ethernet port is van. A HDMI verziószámáról pedig nem találtam pontos forrást, de igazából dedikált videokártya hiányában ez sem annyira lényeges. Ami viszont igen, hogy az N14 Pro gagyi 4.2-es BT chipjét száműzték, helyette egy 5.0-t támogató került a Ninkear N16 Pro alaplapjára, egy WiFi 6 vezeték nélküli kapcsolatot támogatóval egyetemben. Ez azért már kijárt egy notebooknak 2024-ben. További extrák az ujjlenyomat-olvasó és a billentyűzet háttérvilágítása, ami este nagyon hasznos.

Van benne még egy üres SSD hely is, amivel igény szerint bővíthető a háttértár kapacitása.

Van továbbá 2 darab hangszórója is, ami botrányosan szól – tudjátok van az 4 betűs szó… -, de ez szinte már hagyomány a Ninkear modelleknél.

A Ninkear N16 Pro kapott egy csomó memóriát – 32 GB DDR4 RAM -, meg egy hatalmas, 2 TB-os NVMe SSD háttértárat,

tehát aki kismillió böngészőablakkal dolgozik és rengeteg adatot kell tárolnia, annak ez egy ideális masina. Jó tudni, hogy van ebből egy 16 GB-os variáns is – szerencsére egyre kevésbé érhető el -, a 32 GB-os esetében 2 db 16 GB-es RAM modul van a gépben, így dual channel módban használja a Ninkear a memóriamodulokat, ami ad 10-20% extra sebességet a RAM oldalon. A bitek mozgatásának masinisztája egy Intel Core i7-1260P, aminek a neve megtévesztő, mert “kórí7” is, meg nem is “U vagy Y” jelű processzor – ezek a fogyasztásra kihegyezettek -, ennek ellenére nem egy erőmű. Aki ezekkel nem lenne képben, annak itt egy kiváló magyarázó videó.

Ez nem egy nagyon friss – 12. Generációs, Adler Lake alapú – proci, viszont kapott 18 MB L3 cache-t,

magyarul gyorsítótárat, és tapasztalataim szerint sebesség terén ez nyom a legtöbbet a latba. Mivel a számítógépben a részegységek mindig a lánc leglassabb elemére – általában a háttértárra – várnak, ezért az adatokat a legtöbb eszköz gyorsítótárazza. Szerintem nem ez a Ninkear N16 Pro fő gyengesége, szóval alapvetően nem voltam szomorú a CPU választás miatt, de azért vannak ennél sokkal takarékosabb/erősebb központi magok is.

Forrás: Geekbuying

A setup fő ékessége egyértelműen a monitor.

A 2560x1600p felbontású – 2,5K – IPS panel 165 Hz-en képes frissülni, és 500 nit a fényereje, ami viszonylag sok. Emiatt remekül látható világosban is, jók a betekintési szögei, az sRGB színteret 100%-ban lefedi, HDR képes, szóval pofás kis panel.

A nagy felbontás miatt az Excel nindzsák is boldogok lesznek, mert több sor fér ki ekkora felületre, de netezéshez sem rossz. A filmeknél kicsit fura ez a 16:10-es arány, a 16:9 lenne a 2560x1440p, szóval ezt teljesen kihasználni nem lehet. Attis kollégával vitatkoztunk, van-e értelme ennek a pixelszámnak, és abban igaza van, hogy a Windows 11 Prót – ami természetesen az ár része – nekem is 150%-os karaktermegjelenítésre kellett állítanom, de amúgy meg sok alkalmazásnál jön kapóra ez a méret. Érdemes tudni, hogy bár a Ninkear N16 Pro kijelzője 165 Hz-en frissül, a plusz monitor, amit a HDMI porton keresztül kezel, azt nem tudja játékok és hasonlók alatt szinkronizálni ugyanezzel a frekvenciával, mivel nincs benne dedikált videókártya, csak egy integrált Intel Iris Xe.

hirdetés

Ninkear N16 Pro notebook – Nem rossz, ez de valami hiányzik

Gyorsan beállítgattam a Windows 11 Pro alap dolgait, magyarítottam, ami gond nélkül ment, majd jöhetett a több napos használat, ami nagyjából azt jelenti, hogy felhánytam rá az alkalmazáscsomagokat, mint Office, Premier Pro, Photoshop és hasonlók, illetve beléptem az összes fiókba, amibe kell. Menet közben tapasztaltam, hogy egész jó ez a teljesértékű numerikus paddal ellátott billentyűzet és a süllyesztett, balra eltolt touch pad se rossz, de azért nem is kínál prémium érzetet, dolgozni viszont tökéletesen tudtam velük.

Jöhettek a benchmarkok, lefuttattam azokat a progikat, amiket a másik két Ninkear notik esetében is, illetve a galéria végére betettem egy táblázatot a teljesítményadatokról. A Ninkear N16 Pro teljesítménye nagyon hasonló az N14 Próhoz, azzal a hatalmas különbséggel, hogy nagyon gyors benne az NVMe SSD, ami érezhető is a telepítési és töltési időkön. Akadozást, lassulást nem tapasztaltam, jól viselte a rengeteg Chrome ablakomat is, ennyi memóriát gyakorlatilag értelmes netezés mellett nem lehet elfogyasztani.

A notebook gyengesége ugyanott jön ki, mint az N14 Prónál: ez a processzor elég karcsú grafikai programokhoz,

és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a CPU típusjele Core i7-1260P (N16 Pro) vagy Core i7-1165G7 (N14 Pro), még akkor is, ha az előbbi kb. 30%-kal erősebb. Ez persze sokaknak nyilvánvaló volt elsőre is, alap PS és PP műveletekre így is jó, ezekre használtam is, illetve mindennapi munkában megállja a helyét. Meglepek valakit azzal, ha azt mondom, hogy komolyabb játékra alkalmatlan? Gondolom nem, de a Word of Tanks szintű nevek alacsonyabb grafikai beállításokkal azért elmennek rajta. A hangsúly itt a megfelelő beállításon van.

A duális hűtést a sajtóanyag is kiemeli, és a tapasztalataim alapján is kifejezetten halk a Ninkear N16 Pro.

30 decibel körül mértem, minimális susogás hallható, semmi több. Még maximum terhelésen sem melegszik – ami egyébként 64 W-ot jelent, a TDP-je ennek is 28 W – nagyon, csak teszi a dolgát, ahogy kell. Kulcskérdés a vidikarik nélküli notebookoknál az üzemidő. Ha már nem erős, ne zabáljon sokat. Az akkuja 5500 mAh, ami 62,7 Wh-t ad ki, ez az átlagnál egy kicsit nagyobb kapacitás. Normális munka alatt elműködött 5-6 órát, de rendesen meghajtva 3 óra alatt térdelt le, ami szerintem rendben van. A monitorát kifejezetten jó nézni, viszont az, hogy a Type-C portjára nem lehet plusz 1 monitort dugni, hatalmas kihagyott ziccer.

Ami viszont nagy előny, hogy az eszköz a 16 colos mérete ellenére nagyon hordozható. Mindössze 1,8 kilogramm és 48x28x7 cm, vagyis simán befér bármilyen hátizsákba. Szerintem ez is a legnagyobb vívmánya: egy elég jó utazós munkaállomás, sok extrával.

 

Ninkear N16 Pro notebook teszt 30

Forrás: Geekbuying

Ninkear N16 Pro notebook – Megjött a fejlesztett modell

A teszt eddig a Ninkear N16 Pro régebbi, Intel Core i7-1260P processzorral szerelt variánsáról szólt, ám ezek a készletek a tesztünk alatt kifogytak. Az új generáció CPU fronton jelentős fejlesztést kapott, ami egy Intel Core i7-13620H magban materializálódik. A H jelölés mindig jót jelent, mert ez annyit jelent, hogy: „high performance”. Vagyis, az egyik gyenge pontján javult az N16 Pro,  egy jóval erősebb központi szív került bele.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több cache-t tartalmaz, illetve multi core teszteken elég rendesen elveri – 2-3x pontszámot ér el – a korábbi verziót, ahogyan a lenti összehasonlításon is látszik.

Forrás: Topcpu

Ez viszont azt is jelenti, hogy eléggé megszaladt az ára, viszont itthon még így is nehéz hozzá ellenfelet társítani. Minden másban pedig megegyezik az elődmodellel, így rajtatok áll, hogy kicsengetitek-e az érte kért összeget.

Összegzés

A Ninkear N16 Pro alapvetően tetszett, de szerintem nagy kihagyott ziccer, hogy a Type-C port nem teljes értékű, így sem tölteni nem lehet, sem monitorképet nem visz át. A prociját frissítették, így viszont az ára is feljebb kúszott. Melóra tökéletes, és a teljesítménye túlmutat a videónézés/office programok használata/netezés triumvirátuson. Ezen dolgozom pár napja, és a rengeteg RAM, a hatalmas háttértár és a kiváló kijelző összességében egy remek notebookot eredményez. Csak ott van az a fránya A15 Plus házon belül, ami kezel +2 monitort és tölthető is Type-C-n keresztül, így az N16 Pro felbontáselőnye nem mindenki számára lesz perdöntő tény. Ha viszont valakinek a +1 SSD hely és a nagy felbontása a fontos, akkor az N16 Pro a nyerő.

268 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte az NNN16PLHU  kuponkóddal, EU raktárból, ingyenes szállítás mellett. Szerintem nem rossz ez választás ez a noti, és  szerencsére már csak a RAM-ot dual channel módban használó, 32 GB-os verzió van a piacon. Alternatívája itthon nem nagyon van, kintről az A15 Plus az, ami ár/érték arányban még jobb, de egy kicsit más szegmensbe lőtték be a specifikációja alapján.

Pro

 • Kiváló, kijelző
 • Alumínium váz
 • Tonnányi RAM és háttérár
 • Van benne egy üres SSD hely is
 • Nagyon sok extra, ujjlenyomat-olvasó, billentyűzetvilágítás, stb.
 • A fejlesztett modellben elég izmos processzor van

Kontra

 • Nem teljesértékű Type-C port
 • Gyenge hangszórók

hirdetés