hirdetés

Kínai szerszámok tesztje III.

Elektromos csavarozó és nyomatékkulcs

teszt
Kínai szerszámok tesztje III. 1
írta: molcsa
2021-07-26

A kínai szerszámok tesztsorozatának utolsó részéhez értünk (legalábbis ebben a körben). A korábbi részekben volt szó kézi szerszámokról és különféle elektromos csiszolókról, most pedig egy elektromos csavarbehajtó és egy elektromos nyomatékkulcs kerül terítékre, hogy kiderüljön: mennyire érdemes a kínai alsó-közép szegmensben nézelődni hobbiszerszám után. Mindkét eszköz rendelhető Kínából a Banggood Express szálítási móddal, vagy EU raktárból is (ez az ajánlott). Bármelyiket választjuk is, áfamentesen fogjuk megkapni a csomagot (Kínából vámügyintézési költség esetleg előfordulhat).

A szerszámok egy autófényező szakember ismerősünk által kerültek kipróbálásra, az alábbiakban az ő tapasztalatait olvashatjátok. Ezúton is köszönjük neki!

A nyomaték a tokmány fölötti tárcsával 18+3 lépésben állítható, a határ elérésekor elkezd „racsnizni” a gép, így nem darálja le a csavarfejeket. A forgási sebesség 2 lépésben állítható egy kapcsolóval (gyors a fúráshoz, lassú a nyomatékosabb csavarozáshoz). Természetesen állítható a forgásirány, így be- és ki is tudunk vele csavarokat hajtani, és egy pici LED lámpa is került a tokány alá, ami sötétebb helyeken való munkavégzéskor aranyat ér.

A gép ergonómiája tökéletes, nem fárasztó a fogása sok és megterhelő munka közben sem, súlya megfelelő fej fölötti munkához is. Külön figyelmesség, hogy adnak hozzá egy kiegészítő fület is derékszíjon való tároláshoz. Anyaghasználata és összeszerelési minősége is teljesen rendben van egy ilyen árkategóriájú géphez képest. Használati utasítása egyértelmű és elég részletes, bár ehhez a géphez szerintem a legtöbbeknek nem kell különösebb útmutató. Feljebb már írtam, de különösen jól eső érzés a mai világban, amikor már az a megszokott, hogy akkumulátor és töltő nélkül juthatunk hozzá a csavarozókhoz, hogy ehhez a típushoz kettőt is adnak. Hozzátenném azért – bár ez csak szőrszálhasogatás -, hogy lehetne egy komolyabb töltőállomást is adni hozzá, kb. 2 óra egy aksi töltése, és egyszerre csak egy fér a töltőbe.

Néhány negatívumról is ejtsünk szót: túlmelegedésre közepesen hajlamos, nincs töltöttségi szint kijelzés, a gyorstokmány meghúzása kicsit nehézkes, kiegészítői között a fúrószárak inkább csak a látvány kedvéért szerepelnek, nem valami minőségi darabok. Azt előre sejtettem, de a gyakorlatban is beigazolódott, hogy az ütve fúró fokozat gyenge, nem igazán érdemes ilyen célra használni a gépet. Csavarbehajtáshoz és egyszerűbb fúrási munkákhoz viszont tökéletes. A tartozékokhoz visszatérve: a hajlítható hosszabbító kiváló plusz segítséget nyújt a sarkokban, ezt nagyon szerettem. Összességében elégedett vagyok a Mensela csavarozóval, a megrendelt teszt szerszámok közül talán ez a legjobb ár/érték arányú gép. Hobbi célra mindenképp ajánlott a maga 16 700 forintos árcímkéjével.

Mensela elektromos csavarozó

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

Lvdian elektromos nyomatékkulcs

Ez egy igazi ősmagyar szerszám a Levédiára hajazó márkanevével, így muszáj volt ezt is letesztelni! A Banggoodon lévő nyomatékkulcsok egyébként nagyon hasonlóak voltak, teljesítményben és külső megjelenésben tértek csak el valamennyire. Teljesítményben a jól megszokott középutat lőttem be, fő használati célpont a kerékcsavarok és az autó motorján lévő nehezen oldható csavarok fellazítása volt (vezérmű tengely szíjtárcsa, főtengely szíjtárcsa stb.).

A Lvdian egy 18 V-os aksival szerelt, maximum 630 Nm nyomatékot kifejteni képes, szénkefe nélküli (brushless) motorral ellátott szerszám, aminek fő célja a komolyabb csavarkötések megfelelő nyomatékkal való meghúzása vagy oldása. A csomag sok mindent nem tartalmazott, csak a gépet, az egy darab aksit és az EU dugós töltőt (ami természetesen nem gyorstöltő). Ami számomra egy kicsit csalódás, hogy bár a gép akkumulátor felőli részén, a töltöttségjelző mellett lehet állítani a nyomatékot és a forgási sebességet (két lépésben), viszont a kínai jelekben nem vagyok otthon, és a hozzá kapott utasítás csak a márka általános tájékoztatója volt, így azzal sem voltam előrébb, pl. a gép specifikációi sem szerepeltek benne.

Természetesen van forgásirány választó, és ez is kapott LED-et a kevés fényben való munkához. Papíron vízálló a ház, viszont az aksi rész nem, így én ezzel nem is kísérleteztem, nem akartam egy beázás miatt kukázni a tesztpéldányt. Az anyaghasználat és az összeszerelés minősége itt is teljesen rendben van. A lazítás módjában is két beállítási lehetőségünk van:

 • normál működés, azaz addig forog a gép, amíg a ravaszt tartjuk.
 • önleállás, azaz addig forog a gép, amíg a csavar ellenállást biztosít. Ha már meglazult, és kis erő kell a tekeréséhez, a gép leáll.

Mindkét módban jól működik, nekem személy szerint tetszett a második funkció, így talán jobban meg lehet óvni a menetet és a csavar fejét. A szíjtárcsákat azért már nem volt olyan egyszerű lelazítani vele, mint egy erre alkalmas légkulccsal, de összességében meglepően jól teljesített, a kerékanyákat pikk-pakk lekapta. Az akkumulátor jól bírja, melegedés is csak akkor jelent meg, amikor már az én karom is kezdett elfáradni.

Számomra a legnagyobb hátrányok: nincs tárolója, nincs fej a tartozékok között (a sima dugókulcs szett fejei nem alkalmazhatóak ilyen típusú géphez, mert rögtön szétpattannak, direkt légkulcsra való fejet kell venni) és persze a használati utasítás „hiánya”. De összességében nálam átment, a kerékcsere ideje a töredékére csökkent a gép használatával, és egy műhelyben mindig kell egy ilyen szerszám a nehezen lazítható és engedő csavarok részére. Jelenleg 18 000 Ft-ért kapható, úgy gondolom, hogy ennyit megér.

Lvdian elektromos nyomatékkulcs

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés. Ez a funkció még nem elérhető.

Légy te az első

hirdetés