hirdetés

Kínai szerszámok tesztje I.

Kézi sorjázó, LED szerelőlámpa és fényező maszk

teszt
Kínai szerszámok tesztje I. 1
írta: molcsa
2021-07-14

Szerszámokat eddig ritkán izzasztottunk meg és vettünk górcső alá, így most berendeltünk egy pakkot, amik a Magyarországon kapható barkács szintű társaikkal vannak pariban. Ezek alatt az ország bármelyik franchise üzletében megvásárolható, és nem profi, céges felhasználásra tervezett szerszámokat kell érteni, tehát árkategóriában is inkább a közép illetve alsó szegmens felső részére kell gondolni. A tesztelési szempontok ennek megfelelően a normál felhasználók szemszögéből, időnkénti használatba vétel alapján kerültek megállapításra.

A szerszámok egy autófényező szakember ismerősünk által kerültek kipróbálásra, az alábbiakban az ő tapasztalatait olvashatjátok. Ezúton is köszönjük neki!

A tesztben szereplő összes termékre elérhető a „Banggood Express” és „EU Priority Line” szállítás. Bármelyikkel rendeltek is, itthon már nem kell áfát fizetni a csomagokra, ahogy ebben a cikkünkben részleteztük.

LED szerelőlámpa

A Xanes állványos szerelőlámpája elsősorban a hordozhatósága miatt érdekes termék, az összecsukható állványnak köszönhetően könnyű szállítani és felállítani a munkaterületen. USB bemenetről üzemel, így akár egy hordozható aksiról vagy egy telefontöltőről is képes működni. Az állvány maximum 180 cm magasra húzható ki, a fejbe 84 db LED-et építettek be.

Itt talán azzal kellene kezdenem, hogy a megrendeléskor látható kép a termékről nem fedi teljesen a valóságot, sem arányaiban, sem megjelenésében. Sokkal kisebb és kevésbé robusztus a kézhez kapott eszköz, mint a reklámfotókon, de legalább egy szövet zsákot adtak a lámpához, ez is valami. Amikor felfedeztem az USB bemenetet, rögtön arra gondoltam, hogy kicsit karcsú lesz a fényerő, de pozitívan csalódtam, amire használtam, arra tökéletes volt. A tesztelése horpadásjavítás segédeszközeként, illetve szerelőlámpaként valósult meg, mindkét szerepet maradéktalanul ellátta.

Negatívum talán a lámpa fejének szűkre határolt mozgástere, és a tartóláb minősége. Akinek volt már dolga bármilyen állványos kínai cuccal (olcsó fotóállvány, stúdió lámpák stb.), az pontosan tudja, miről beszélek. Az összes ilyen termékre ugyanazt az állványt teszik, valószínűleg valaki legyártott ezekből 1 milliárd darabot még 10 éve, és kiadták a munkásoknak, hogy ezt el kell használni. Az anyagminőség összességében elfogadható. Ránézésre és fogásra elég olcsó, de szerkezetileg nincs vele baj. Sőt, van egy pozitívuma is, mégpedig, hogy könnyű, így hosszabb ideig kézben fogva sem rossz használni. A fényereje nem túl bika, de kiegészítő fénynek, helyi megvilágításnak vagy irányított szerelőfénynek – amire én használtam – tökéletesen elég, kifejezetten sokat segített a horpadások észrevételében. Összességében elégedett vagyok vele, és Kínából olcsóbb egy ilyet beszerezni, mint itthon, hiszen csak 7800 Ft-ba kerül.

Fényező maszk (légzésvédő álarc)

Ez a teljes arcot eltakaró, plexivel és két szűrővel ellátott álarc gázok- és gőzök szűrésére alkalmas, így elsősorban fényezéshez használatos. A 7 in 1 csomag érkezett hozzám, így a maszk mellett két aktív szenes szűrő, 2 por elleni szűrő és két zárókupak is volt a készletben, így rögtön használatra kész volt. Kísértetiesen hasonlít egyébként a 3M 6800-as típusára, van egy sejtésem, hogy itt bizony másolás történt…

De megrendeléskor úgy voltam vele, hogy képek alapján meggyőző, mintha egy profi, 80 ezer Ft vagy a fölötti kategóriájú maszk lenne. És kibontásakor rájöttem, hogy minőségében, illesztéseiben, anyaghasználatában, használhatóságában az is. A maszk maga szilikonból készült, a kilátást pedig plexi műanyag biztosítja. Az egész cucc nagyon minőségi, simán meghazudtolja az árát. Egy mérgező anyagokkal dolgozó melós számára ez az első számú védőeszköz, ezért egyáltalán nem elhanyagolható a hatásfoka! Természetesen fényezés közben teszteltem, és semmi ártalmas gáz/gőz nem érzékelhető viselése közben, hatékonyan szűri a levegőt. Jól illeszkedik az arcra, nem „szelel” sehol, egyszóval nagyon meg vagyok elégedve a teljesítményével.

Persze ha szemüveges vagy, mint én, akkor sajnos vagy nem fogsz látni, vagy kontakt lencse kell a használatához, de ez minden eddigi álarcomnál így volt. Súlya azért meglepően nagy, de a fejpántok elhelyezése és feszítése ezen sokat csökkent, használat közben rövid beszokási idővel észre sem venni. A szűrő felhelyezése egy-két nálunk kapható szűrőével (pl. 3M bizonyos típusai) megegyezik, tehát nem szükséges külön Kínából rendelni, és a későbbi cseredarabok is biztosítottak itthon. A két leginkább dühítő negatívuma:

  1. Ha az ember fényezőként dolgozik vele, akkor óhatatlanul a plexire rakódik egy festékréteg, amit nehéz eltávolítani a plexi bármilyen szintű megsértése nélkül. Én azért fejlesztettem volna hozzá eltávolítható védő fóliát!
  2. A maszkhoz adtak vászonzsákot, amibe a plexit bele lehet rakni, viszont összeszerelt formában a szűrőktől már nem fér bele. Ha már ennyire odafigyeltek a nagyobb márkák majdnem 100%-os koppintására, beleférhetett volna a csomagba egy kicsivel nagyobb textiltároló, hogy minél tovább hű társunk legyen ez a segédeszköz.

Ár-értékben kiemelkedően jó ez a cucc, hiszen 10 000 Ft-ért rendeltük, így töredékébe kerül csak a 3M változatnak. Nyilván nem is teljesen azonos a minősége, de a tapasztalataim alapján nagyon jó.

Pontozásos értékelés (10-es skálán)

Kézi sorjázóLED lámpaFényező maszk
anyaghasználat758
első benyomás869
teljesítmény879
ár/érték9810
pakolhatóság655
kiegészítők033
praktikum778
design559
tisztíthatóság843
felhasználóbarátság878
funkcionalitás10610
Végső pontszám6,95,77,5

hirdetés