hirdetés

Xiaomi Viomi V3 robotporszívó teszt

Előzés a box utcában

teszt
Xiaomi Viomi V3 robotporszívó teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-05-06

Ha volt ellentmondásos porszívó a piacon, akkor az a Xiaomi V2 széria. A Viomi eddig valahogy mindig a konkurencia mögött kullogott, de most léptek egy merészet és gyorsan kilökték a V3-at, ami elvileg az egyik legmodernebb porszívó a piacon. Számtalan térképalapú funkcióval rendelkezik, képes a Vacuum-Mop Pro féle Y mintás, riszálós feltörlésre, brutális a szívóereje, szóval papíron mindent tud, amit kell. 165 000 Ft-ot kérnek érte, pont mint a Xiaomi Roborock S5 Max-ért és a 360 S6 Pro-ért. De vajon jobb is ezeknél?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

9.8

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Az anyaghasználatra nem lehet panasz, mint ahogy a használat egyszerűségére sem.

A már ismert kétgombos rendszer – takarítás indítása és leállítása, illetve dokkolóra küldés – senkinek nem fog fejtörést okozni. A kiegészítők között két érdekességet találtam, egyrészt van háromféle tartály – por, víz és hibrid -, másrészt kétféle feltörlő rongy is, amivel viszonylag nagy variációs lehetőségek állnak a rendelkezésetekre. A szokásos HEPA filter, henger- és oldalkefe is rendelkezésre áll, utóbbiból egy pótdarabot is kaptok. A fedelet felnyitva megpillanthatjátok a gépezet egyik legérdekesebb tulajdonságát, hogy egyetlen helyre kell behelyezni mindhárom tartályt. Ezt a 360 S6 Pro úgy oldotta meg, hogy külön kialakított egy vízpumpás tartályhelyet és egy másik portárolót, így csak akkor kell ide nyúlnotok, ha valamit üríteni vagy feltölteni akartok, vagyis 2 hely, 2 tartály.

Nem így a V3 esetében, ahol 1 helyre jut 3 tároló, ami bizonyos szempontból akár jó is lehet. Ha csak feltörölni vagy felporszívózni akartok, akkor két nagyméretű bödön – mindkettő 550 ml – áll rendelkezésetekre. Ha viszont a vegyest használjátok, akkor 300+200 ml-es űrtartalmon kell osztozni. Ez összességében nem lenne baj, de egyik tartályon sincs koszt visszatartó lamella, ezért a kiemeléskor ki tud hullani a retek. A porszívó nem használ vízpumpát, így elméletben nehezebb lenne szabályozni a feltörléshez használt vízmennyiséget. Gyakorlatban viszont mégiscsak jól lehet az appból, és a tartály sem csöpög, amit papír zsebkendőre helyezve teszteltem. Szóval egyik szemem sírt, a másik nevetett, határozottan van logika ebben a háromtartályos megoldásban is. Ráadásul ez karbantartásmentes, nem kell desztillált vizet használnotok, nem úgy, mint a vízpumpás S5 Max-hoz és a 360 S6 Pro-hoz.

A robot természetesen LIDAR szenzorral épít térképet, ez a kiemelkedő púp a tetején, viszont az érintésérzékeny szenzor hiányzik, így az ágy alá szorulás ellen nem tud védekezni a Viomi V3, ellentétben a 360 S6 Pro-val. Az elején a meglehetősen finoman működő ütköző található, és természetesen számtalan másik szenzor – összesen 12 – dolgozik azért, hogy ne tegyen kárt a környezetében.

Azt kiemelném, hogy ma már ezek az eszközök mennyire nem kínaiak, ezen mindenkinek érdemes elgondolkodnia. Az akkumulátort a Samsung szállítja, a kerekeket a japán Kosen, az LDS motort a japán Mabuchi, a radar chipet a szintén japán Hamamatsu, a műanyag testet pedig az LG gyártja, míg a szenzorok egy része az amerikai Honeywelltől érkezik, ez „multikulti” a javából.

 

Xiaomi Viomi V3 – Formába lendült a bajnok

Az előző soraimból már kiderült, hogy a Viomi V3 sokkal összeszedettebb, mint a V2 és a V2 Pro volt. Szerencsére elengedték a Viomi appot és egyből a már jól ismert Mi Home alkalmazást ajánlják a vezérléshez. Ugyanúgy megtalálhatóak a Viomi kütyüi a listán, mint a Roborock vagy a Dreame eszközei, és a használat is majdnem ugyanaz, bár maga a dizájn eltér. Ergonómiai és átláthatósági szempontból nekem a drágább Roborock porszívók térképei jönnek be a legjobban, ennél a Viomi V3-hoz tartozó felület némileg puritánabb, de használható.

Az egyik kínom az volt, hogy nem lehet kellően kinagyítani a térképet, emiatt a pici elemeket – virtuális fal, no-go zóna – elég nehéz lerakni és méretezni, ezen még csiszolnék a készítők helyében. A másik ez a félig pop-up, félig szalagos menü, ami ergonómiailag nem a legjobb, a készítők túlzottan szétszórták a „Véhárom” funkcióit, így néha keresgélnem kellett, hogy megtaláljam, mi hol van. A menükialakítás egyébként követi a tartályos logikát: lehet csak porszívózni, feltöröl vagy a kettőt vegyíteni. Először itt gyúlt fény elmémbe, hogy nem is akkora hülyeség a két folyamatot szétválasztani. Például mikor reggel elmentek melózni, elindítjátok a takarítást, mikor pedig hazajöttök, bedobjátok a víztartályt és feltöröltök.

Ez utóbbi egy extrém csendes folyamat, a szervomotorok nyekergésén kívül semmit nem lehet hallani, állítom a zajterhelés nincs 40 dB.

Viszonyítási alap, a legcsendesebb porszívó, a 360 S6 Pro silent fokozaton is 53 decibelnyit zajong össze, igaz takarítás közben. Ha már feltörlés, a V3 az egyik legokosabb ilyen téren, ismeri az Y elágazásos, „riszálós” törölgetést és a hagyományos S alakút is, ez utóbbit használja a konkurencia is.

Ha már ennyire belefeledkeztem az elektronikus funkciók emlegetésébe, álljon itt egy teljes lista róla:

 • több lépcsőben állítható szívóerő (maximum 2600 Pa-ig)
 • alapadatok (töltöttség, működési mód, takarítás ideje, takarítás alapterülete stb.)
 • a feltörlés vízmennyiségének szabályozása
 • takarítás ismétlése
 • egyes területek virtuális kizárása a takarítás alól (restricted area)
 • intelligens szoba szegmentáció, terület újrafelosztás, átnevezés
 • térkép visszatöltés
 • időzítés és ne zavarj mód
 • takarítási előzmények
 • virtuális távirányító
 • hangalapú pozíciójelzés
 • kellékanyagok elhasználódásának visszajelzése (szűrő, kefék és szenzorok állapotának mutatása)
 • eszközmegosztás ismerősökkel
 • takarítás folytatása onnan, ahol lemerült (recharge and resume)
 • automatikus dokkolás
 • üzenetkijelzés a telefon értesítési sávjában (push notification)
 • eszközmegosztás ismerősökkel
 • egy napra 7 különböző automatizált feladat – schedule – felvétele
 • 5 különböző térkép elmentése, ezzel lekezelve a többszintes házakat
 • intelligens szegélytakarítás (felülbírálja a többi módot)
 • virtuális fal (virtual wall)
 • Y és S alakú feltörlés
 • antibakteriális szűrés, réz-ezüst ionizációval (objektíven nem tesztelhető)

Ezek viszont hiányoznak:

 • beszorulás elleni védelem
 • egyes területek virtuális kizárása a feltörlés alól (mop off-limit area)
 • automatikus szőnyegérzékelés
 • térkép elforgatása a képernyőn
 • eszköz LED fényeinek ki-és bekapcsolása (éjszaka kifejezetten hasznos)

Álló- vagy robotporszívót érdemes venni?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami az álló- vagy robotporszívókkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témáról is írtunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

A listán a dőlt betűvel vett funkciókat nem tudja, a kiemeltek pedig extra funkciókat jelentenek a konkurensekhez képest. A pontok közül leginkább a feltörlés kizárása és a szőnyeg észlelés funkció hiányzott, de ezt a sima terület kizárásával orvosoltam. A szívóereje ennek a legnagyobb, 2600 Pa, veri a Vacuum-Mop 2500 Pascalját is, ha ez valakinek számít. Ez is remekül takarít, legalább olyan jól, mint a konkurensek, de nyilván nem helyettesít egy 20-25 000 Pascallal dolgozó állóporszívót, mint mondjuk a Xiaomi Jimmy széria.

Az algoritmuson fejlesztettek és tényleg logikusan és a korábbinál hatékonyabban építi fel a térképet, ezt meg is örökítettem a lenti videóban. Ami teljes mértékben megdöbbentő, hogy ha mellérakok egy akkora széket, ahol a lábak kb. 1 centivel szélesebbek, mint az eszköz, akkor is képes kimanőverezni közülük. Ilyen intelligensen megírt algoritmust még soha nem láttam, nagy piros pont a mérnököknek. Küszöböt is jól mászik, 2 centiméterig leküzd mindent, ami manapság a sztenderd magasság.

Egy dolgot lehet neki felróni, hogy hagyományos oldalkefével dolgozik, nem szilikonossal, így gyorsabban el fog kopni ez az alkatrész. Ráadásul jobban is szétlökdösi a kiöntött cuccokat – a „tesztkoszt” -, mint a konkurensek, igaz, a port jól begyűjti.

 

Az üzemidőt is „update-lték”, a 4900 mAh-ra megnövelt akkumulátor immár 250 m2 lefedésére elég, a korábbi 150 helyett. Ez szerintem a felhasználók 99%-ának elegendő lesz, de ha nem, akkor is automatikusan visszadokkol, feltölti magát, majd onnan folytatja a takarítást, ahol abbahagyta. Megemlíteném még az időzítést, ami a hagyományossal ellentétben eléggé extrém módon paraméterezhető. Nemcsak a napot és az időpontot, hanem a takarítás módját, a szívás erejét és a munkaterületet is beállíthatjátok. Ez utóbbi meglehetősen sok variációs lehetőséget nyújt, a teljes lakás vagy csak a kijelölt szobák is lehetnek a pucolás alanyai. Ezzel a módszerrel is összerakható egy heti takarítási lista, akár minden nap variálhattok rajta.

A részecskék kiszűrése kapcsán a HEPA filtert szoktam emlegetni.

A Xiaomi Viomi V3 viszont egy világújdonsággal is előrukkolt, ezt pedig az antibakteriális szűrés, amit elméletileg réz-ezüst ionizációval old meg.

Már a koronavírus járvány kapcsán is előjött a sajtóban, hogy egyes fémeknek baktériumölő hatásuk van. A technológiát alkalmazzák mosógépeknél, ruhadaraboknál – nekem is van ezüstszálas sí zoknim – és még sok más helyen, a témában még doktori értekezés is született. Azt viszont nem tudom ellenőrizni, hogy a Viomi V3-ban valóban megtalálható-e ez a metódus, milyen gyorsan hat, hogyan történik a fertőtlenítés stb. Ha hisztek a cégnek – azt állítják, hogy a baktériumok 99%-ával végez a technológia -, akkor akinek a porban élő baktériumok irritációt okoznak, vélhetően még egy „védőhálót” kapnak a HEPA filter mellé.

A végére pedig említenék egy elég nagy negatívumot, az pedig a Mi Home felület hektikussága. Több telefonon is próbáltam és többször tapasztaltam az alkalmazás esetében fagyást. Ilyenkor ki kellett lőni a programot az alkalmazás menüből és újraindítani, ilyenkor megint működött, de ez egy eléggé idegesítő hiba. Mivel a robotot a Vacuum-Mop-pal együtt teszteltem és ott nem jelentkezett, ezért egyértelműen a Mi Home Viomi felület integrációjához kötöm a jelenséget.

Összegzés

A Xiaomi Viomi V3 rendesen bekezdett, ami az elektronikus funkciókat illeti. Végre nemcsak egy bátortalan kísérletet tett a cég, hogy felzárkózzon a konkurenciához, hanem egyes funkciók tekintetében meg is előzte azt. Nagyon hasonló üzemidőt és szívási erőt – ebben picit veri a többieket – produkál, kismillió lehetőséget variálhattok viszonylag szabadon. Ami felróható neki, az a feltörlési területek kizárásának – ezt ellentételezhetitek no-go zónával – és a szőnyeg érzékelésének hiánya, ezt extra módokkal és antibakteriális tisztítással kompenzálja a Hármas.

Ami viszont igazán zavart, az a Mi Home fagyása, amit én a még nem megfelelő integrációnak tulajdonítok. Ez tipikusan olyan probléma, amit szoftveresen javítani lehet és szerintem fogják is a közeljövőben. Bosszantó a hiba, de együtt lehet vele élni, emiatt nem gáncsolnám el az eszközt. A piacon így jelenleg hármas befutó alakult ki: aki a legkiforrottabb robotra vágyik, vegye a Xiaomi Roborock S5 Max-ot, a legcsendesebbre ácsingozók a 360 S6 Pro-t vigyék haza, akik pedig a feltörlését vannak oda, szavazzanak a Viomi V3-ra. Ez utóbbi ráadásul nem vízpumpás modell, így egy hibaforrással kevesebbel kell foglalkozni. Az árazásuk 155-165 000 Ft körül szór, most a legolcsóbb az S5 Max, a V3 viszont német raktárból érhető el, így se vám-, se áfafizetési kötelezettség nem terheli és 3-5 nap alatt meghozza a futár.

Pro

 • Kategóriaelső szívóerő
 • Hosszú üzemidő
 • Rengeteg elektronikus funkció
 • Variálható feltörlés
 • 5 térképet is meg tud jegyezni
 • A heti „terv” nagyon jól igényre szabható

Kontra

 • Nincs no-mop zóna és szőnyegérzékelés
 • A térképet nem lehet eléggé kizoomolni
 • Az app egyelőre idegesítően sokszor fagy
 • A fekete felület nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat
 • Magas ár

hirdetés