hirdetés

Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívó teszt

Téma kiMaxolva

teszt
Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-02-12

Aki über robotporszívót akart venni, az régebben megvette a Roborock S50-et. Az S5 Max azonban mindenben agyonveri, végre felismeri a szobákat, lehet heti bontásban külön helyiséget takarítani, intelligens, „vízpumpás” felmosással takarít, szuper okos, kikerüli a szőnyeget és úgy mászik át a küszöbön, mint egy igazi hegymászó. Cserébe „Mercedes” árban vehetitek meg, 180 000 jó magyar Ft, cserébe takarítási űrtechnikát kaptok a Xiaomishoptól, magyar garival és gyors szállítással. Aki pedig Kínából rendelné, az spórolhat pár tízest, 146 000 Ft-ért érhető el a GKBS5M469 kuponnal.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 7

9.4

Népítélet

10

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Középen ott a hengerkefe, amivel hatékonyan „kapálhatjátok” a szőnyeget, illetve a dobozból előkerülő tartályokból kitalálhattátok, ez az eszköz bizony feltörölni is tud. Van még néhány kiegészítő – koszeltávolító sörte, por- és víztartály, töltő, leírás -, na de mi lehet ez a partedli szerű műanyag izé? Ez bizony a töltő köré lerakható lap, ami azt gátolja meg, hogy szétfolyjon a szerkezetből a víz, de ki találta ki, hogy ezt le kell ragasztani a padlóra? Eléggé béna megoldás, ráadásul a porszívó el is tolja dokkoláskor, ha nem fixáljátok. Még jó, hogy egyébként nem csöpög a Roborock S5 Max, így fölösleges használni.

Ha lehúzzátok alulról a víztartályt, akkor láthattok egy dudort a gép hasán, ami nem a vemhesség jele, hanem itt bújik meg a vízpumpa, ami képes szabályozni a folyadék mennyiségét. Végre, nem a gravitációs „paraszt módszerrel” folyatja szét a matériát a gép. Felül a LIDAR szenzor áll ki, ezzel térképezi fel az S5 Max a környezetet. Érdekes, hogy a megnyomhatóságát elvesztette, úgy látszik a népeknek nem jött be az a funkció, hogy a Roborock S50 nem szorult be az ágy alá, így az utódmodellnél ezt kukázták, kár érte.

Ezzel véget is ért az „első ránézésre” szekció, szedjétek le az applikációt – ami maradt a Mi Home -, állítsátok be a megfelelő régióra, és kezdődhet is a nagy takarítás projekt.

 

Xiaomi Roborock S5 Max – Elég masszív lett az IT rész

Az alkalmazás letöltése és beállítása után érdemes végigpörgetni a menüket, hiszen van egy csomó új funkció. Nekem könnyű dolgom volt, mert a Xiaomishop.hu-s srácok már elég sokat játszottak vele, így volt benne egy térkép, amit szét lehetett túrni. Ha esetleg ti is kaptok egy eszközt valahonnan, akkor üssétek ki a térképet, hiszen a robot megpróbálja majd az előző által kitakarítani a lakást, ami érdekes anomáliákat fog eredményezni.

Ami nagy okosság volt már az előző szériában is, az a lézeres térképépítés, illetve a ráépülő funkciók. Az S50 kapcsán azért még lettek volna ötleteim, mit és hogyan csiszoljanak rajta, de ezt az S5 Max szinte teljesen valóra váltotta. Tulajdonképpen az épített térkép alapja az egésznek, hiszen:

 • tudtok kialakítani takarításból kizárt területeket, ami a no-go zone
 • feltörlésből kizárt területeket, ez a no-mop zone (értelemszerűen a szőnyeg pl. ilyen)
 • specifikus takarítási területeket (inverz kizárás)
 • adott pozícióba küldeni a robotot
 • virtuális szobákra bontani az ingatlant vagy éppen összevonni helyiségeket
 • naptáralapú takarítási „hetet” létrehozni
 • szabadon személyre szabni az egyes szobában elvégzendő műveleteket

Ebből a trükkös rész igazából a térkép szerkeszthetősége, amit még egyetlen egy másik modellnél sem láttam, bár tudtommal a Roborock S6 is tudja. Az S5 Max képes teljesen automatikusan végigszkennelni a lakásotok alapterületét, majd automatikusan szobákra bontani azt. Ha nem tetszik az általa rajzolt térkép, szabadon szerkeszthetitek, feldarabolhatjátok új helyiségekre, de akár össze is vonhatjátok. El akarjátok nevezni? Természetesen ezt is tudja a szoftver. Amin viszont totálisan megdöbbentem, hogy a szívóerőt és a felmosásnál használt vízmennyiséget is beállíthatjátok, ami szerintem durva.

A videót a Xiaomishop-tól kölcsönöztük, ez úton is köszönet érte.

A fentiekből még egy dolog következik, amit már több porszívónál is emlegettem: megvalósítható a naptár alapú, automatizált takarítás. Hétfőn konyha, kedden hálószoba, szerdán nappali és így tovább. Ez egyrészt teljesen specifikus takarítást tesz lehetővé, másrészt az üzemidő, mint olyan háttérbe szorul, hiszen nem túl valószínű, hogy van akkora szobátok, amit ne tudna egyhuzamban végigtakarítani a Xiaomi S5 Max. A gyári adat egyébként egy feltöltéssel 200 nm és 180 percnyi működési idő, de ezek innentől kezdve nem különösebben fontos paraméterek.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Volt még egy dolog, ami miatt én személy szerint nem vettem új robotporszívót, és még mindig a legendás iLife X5-öt használom, ez pedig a küszöbmászás. Az előző típusok folyamatosan felakadtak a lakásban kínai nagyfalként meredező burkolatelválasztókra, az S5 Max azonban ezeket is leküzdötte. A szívóereje a legjobbak között van, 2000 Pa, amit teljesen automatizálhatunk, felismeri a különböző felületeket – például szőnyegnél megemeli a teljesítményt –, szóval hagyjátok automatán, és teszi a dolgát.

Két dolgot viszont nehezményeztem, az egyik, hogy a portartály szívónyílásánál még mindig nincs zárólamella, így amikor kiemelitek, vissza tud hullni a dzsuva. Valljuk be, ez eléggé béna dolog 180 000 Ft-ért, főleg, hogy egy 100 forintos műanyag lapkáról van szó. A másik a hangja, főleg amióta járt nálunk a Zigma Spark 980, ami pedig extra halk volt. Nem mondom, itt is be lehet állítani éjszakai módot – akkor a mechanika nyekergése hangosabb, mint maga a szívás zaja -, és egyébként sem vagytok otthon, mikor takarít, de hát ez a csúcsmodell, nekem ne hangoskodjon.

Bár a feltörlést – lévén dörgölő mozgást nem végez, így felmosni sem tud – eddig nem tartottam sokra, aminek az volt az oka, hogy az összes eddigi porszívó a gravitáció segítségével – értsd: hagyta, hogy csöpögjön – nyomta ki magából a vizet, amit egy kicsit rusztikus megoldásnak éreztem. Nem így a Xiaomi S5 Max. Ebben ugyanis egy vízpumpa van, ami nagyon precízen képes a vizet adagolni, de mi is állíthatjuk három lépcsőben az appból. Ami viszont nagyon durva, hogy a robot azt is figyeli, hol mosott fel eddig és oda már nem pöttyint vizet. A kezdésnél pedig extra anyagot nyom ki, hogy a rongy minél gyorsabban nedves legyen. Komolyan, lassan úgy működnek ezek a berendezések is, mint az autók befecskendező rendszere. A tartály 290 ml űrtartalmú, ami 200 nm alapterületre elegendő.

A kérdés persze az, hogy mi történik a szőnyegekkel, ha fent van a tartály. Már nemcsak „no-go”, hanem „no-mop” zónákat is definiálhattok, ami ráadásul „kiegészítőérzékeny”, ha a tartályt leveszitek, automatikusan kikapcsol. És ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen az S5 Max sok mást is tud. Képes 14 nyelven válaszolni, angolul vezérelhetitek hangalapú utasításokkal, jelzi a kellékanyagok állapotát – ezek a Xiaomi S6-tal kompatibilisek -, visszatölthetitek a takarítási előzményeket – sajnos azonban ez alapján nem lehet elindítania takarítást -, sőt, a „started by smart scenario” menüpont alatt beállíthattok különböző feltételek mentén teljesülő forgatókönyveket is.

Olvastam egy érdekes gondolatot a használattal kapcsolatban, amit ki is próbáltam takarítás címén. A reggeli kiflimorzsát, a kiöntött cukrot és egyéb más maradékot söpörjétek a földre, majd a beidőzített porszívó úgyis felszedi. És tényleg, megcsináltam, mire hazaértem, mindent eltüntetett. Persze nemcsak ebből következik, hogy kiválóan takarít – a szokásos tesztpályás takarítást itt is elvégeztem -, legalább úgy, mint a Roborock S50, vagy még jobban. A fenti extra vívmányokkal pedig annyira megkönnyíti az életeteket, hogy nem kérdés, most az S5 Max a király.

Összegzés

Bajban lennék, ha azt kérdeznétek, melyik funkció az, ami a Xiaomi S5 Maxba nem került bele. Talán a térképvisszatöltés és újratakarítás képessége az, ami leginkább hiányzott, de ezzel szemben felsorolhatok egy több tíz pontból álló listát. A térképalapú takarításhoz kapcsolódó funkciókból kapásból van vagy egy tucat, vízpumpával szabályozza a feltörléshez adagolt víz mennyiségét, szobánként lebonthatjátok, mit csináljon, összerakhattok egy teljes heti takarítási listát és így tovább. Ezeken kívül a minősége is nagyon jó, vezérelhető hangutasításokkal, szóval tényleg ez a maximum maximuma a porszívók között.

A hibák oldalán a nagy teljesítményen az elvártnál kicsit hangosabb működést és a portartály zárólamellájának hiányát említhetném, de nem ez lesz a visszatartó erő a vásárlásban, hanem az ár. 179 990 Ft a magyar rögvalóságban nem kevés, pedig ez bizony arányos a Xiaomi Roborock S5 Max porszívó tudásával, ami egy pokolian jó gép. Kínából is elérhető a gép a Geekbuyingnál, a GKBS5M469 kuponnal 146 000-ért. Ha van rá ekkora keretetek, azonnal vegyétek meg, ha pedig nincs, akkor a Xiaomi Roborock S50 129 990 Ft-ért vagy a Mi Robot lehet 89 900 Ft-ért lehet alternatíva. Mindegyiket 2 év magyarországi garanciával és számlával érhetitek el a Xiaomishopból.

Pro

 • Szoftveresen mindent tud, amit lehet
 • Remekül takarít
 • Szobánként állíthatjátok a takarítási paramétereket
 • Kiváló küszöbmászó
 • Vízpumpás feltörlés, ami precízen szabályozható

Kontra

 • Nem olcsó mulatság
 • Nincs zárólamella a portartályon
 • A visszatöltött térképen nem lehet egyből takarítást indítani

hirdetés