hirdetés

360 S6 Pro robotporszívó teszt

Trónra ül a trónbitorló?

teszt
360 S6 Pro robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-04-28

A 360 ontja magából a jobbnál-jobb robotporszívókat, olyanok a Xiaomival, mint a forma 1-es pályán az első két versenyző. Mindenki mögöttük van, ki vesz ma már iLife-ot? Az, hogy éppen melyik cég húz el egy kicsit, azt az aktuális csúcsmodell megjelenése határozza meg, ez most éppen az S6 Pro. Tud ez is mindent, kismillió elektronikus funkcióval vértezték fel, vízpumpával támogatott feltörlésre képes, szuper halk, nagyon pontos térképet épít és még jól is néz ki. Ehhez mért az ára, 172 000 Ft-ot kérnek érte, ami a Xiaomi S5 Max kategóriája. Természetesen ez is EU Priority Line-nal érkezik, áfa- ás vámmentesen.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Természetesen számtalan másik szenzort – összesen 24 db-ot, pl. leesés elleni optikai, ütközés elleni ultrahangos stb. – használ az útvonaltervezéshez és a tárgyelkerüléshez, de ebből sok mindent nem lehet észrevenni menet közben, és ez így is van jól. Nem kell tudnotok, mit csinál, ha azt majdnem tökéletesen teszi. Egy dolog viszont látványos, hogy milyen logikusan takarít, képzeletben szinte rá tudtam illeszteni egy négyzetrácsot a helyiségekre, ezt követi le a robot is. A fizikai vezérlésért a már jól ismert kétgombos rendszer felel, egyik bekapcsolja a robotot, a másik a dokkolóra küldi azt.

Ma már nem szokás távirányítót adni az ilyen eszközök mellé, de a 360 S6 Pro-hoz – amit egyes piacokon S9 névvel illetnek – jár egy rádiófrekvencia alapú, amivel utasításokat adhattok a berendezésnek, de természetesen ugyanezt az appból is megtehetitek. A doboz tartalma továbbá a dokkoló állomás, a mindenféle dugót fogadni képes tápegység, a vicces matrica a szemekkel – innen is felismerhető a rokonság a Lenovo X1-gyel -, törlőrongyok és egy pótkefe, igaz nem a szilikonos, hanem a hagyományos verzióból. Bár a 360 S6 Pro rendelkezik a szőnyegek tisztítását hatékonnyá tevő hengerkefével is, ebből nem jár plusz egy, de szerencsére minden kellékanyag elérhető a neten.

 

 360 S6 Pro – Ütős szoftveres felhozatal

Egy csúcsterméktől elvárható, hogy mindent tudjon, és ez nagyjából így is van az S6 Pro esetében. Jellemzően a top kategóriát szoftveres funkciókkal tömik tele, hiszen ezek az „eye candy” lehetőségek azok, amelyek eladják a terméket. Már a legutóbb tesztelt S7-hez képest is eléggé más lett a szoftver, nekem a Xiaomi S5 Max jutott róla eszembe, annyi dolgot lehet benne paraméterezni. Ez persze nem baj, hiszen ha a 360 csúcskészüléke tudja ugyanazt, amit a konkurencia, akkor nagyon nem lehet ezzel sem mellényúlni.

A szoftveres bűvészkedés alapja a LIDAR szenzor, ezzel épül a nagyon pontos térkép, amihez a legtöbb modern elektronikus funkció társul:

 • négy lépcsőben állítható szívóerő (600/1000/1500/2200 Pa)
 • alapadatok (töltöttség, működési mód, takarítás ideje, takarítás alapterülete stb.)
 • intelligens feltörlés funkció (automatikusan átkapcsol, ha felhelyezzük a víztartályt)
 • a feltörlés vízmennyiségének szabályozása
 • automatikus szőnyegérzékelés (ami az én rövid szőrű szőnyegemre nem aktiválódott)
 • zónatakarítás és ismétlés (de csak specifikus területre)
 • térkép elforgatása a képernyőn
 • egyes területek virtuális kizárása a takarítás alól (sweep-off area)
 • egyes területek virtuális kizárása a feltörlés alól (mop off-limit area)
 • intelligens szoba szegmentáció, terület újrafelosztás
 • térkép visszatöltés (nem felejti el a block-off zónákat sem), amivel több, különböző szintet is elmenthettek
 • térkép kedvenccé tétele (ilyenkor nem lehet felülírni)
 • időzítés
 • takarítási előzmények elmentése
 • beszédhang letöltése (angol és kínai, de gondolom majd a frissítésekkel bővül)
 • virtuális távirányító
 • hangalapú pozíciójelzés
 • kellékanyagok elhasználódásának visszajelzése (szűrő, kefék és szenzorok állapotának mutatása)
 • eszközmegosztás ismerősökkel
 • bútorok ütközésvédelme
 • eszköz LED fényeinek ki-és bekapcsolása (éjszaka kifejezetten hasznos)
 • takarítás folytatása onnan, ahol lemerült
 • automatikus dokkolás
 • üzenetkijelzés a telefon értesítési sávjában (push notification)

Álló- vagy robotporszívót érdemes venni?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami az álló- vagy robotporszívókkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témáról is írtunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

Pár dolgot kiemelnék, az egyik a testreszabható takarítási terv. Ezt a Xiaomik is tudják, lényege, hogy a lakás különböző helyiségeit akár külön napon is takaríttathatjátok. Ennek akkor van jelentősége, ha túl nagy az épület alapterülete ahhoz, hogy egy töltéssel végigjárja a robot, de ez azért valószínűtlen, lévén az 5200 mAh-s akkukapacitás 300 négyzetméterre elegendő. Viszont így összeállíthattok egy heti tervet arra, melyik terület mikorra kerüljön sorra.

Innen egy dolgot hiányoltam, hogy szobánként lehessen állítani a feltörléshez tartozó vízmennyiséget – ezt az S5 max tudja -, de minden más ott van a repertoárban, még a szívóerő is kiválasztható az egyes helyiségekhez. Azt viszont nem értettem, hogy miért nem lehet menüből beállítani, hogy bárhol ismételje a takarítást. Mi erre a megoldás? Az időzítésben felveszitek a folyamatot még egyszer, egy órával az előző után.

Ami mindig ledöbbent a 360 modelleknél, az a csendességük. Szerintem mára ez lett a védjegyük, egyszerűen hihetetlenül halk mindegyik robot „quiet” fokozatban, ebben az értelemben simán veri a Xiaomi modelleket is. A 360 S6 Pro esetében 53 dB-t adnak meg a minimum és 65 decibelt a maximum fokozathoz, és ezt el is tudom hinni.

Nyilván szőnyegen, mikor dolgozik a hengerkefe és 2200 Pa-lal szív a gép, akkor már nem annyira csendes, de így szinte sose használtam. Akkumulátor kapacitásban és üzemidőben pedig behozta a „kínai Apple”-t, 180 percig porszívózik, és 100 percen át – ami 150 négyzetmétert jelent – feltöröl, legalábbis a legkisebb fokozatban. A két különálló tartály 420, illetve 200 ml kapacitású, ami kisebb a konkurenseknél, de egy mozdulattal üríthető mindkettő, ezért ebből különösebb hátrány nem származik.

 

Kiemelném még, hogy kifejezetten jól szabadítja ki magát a kábelekből, illetve egyéb szorult helyzetekből is. Mivel 2 centiméter magasságig mindenféle küszöbön átjut, ezért az IKEA pihenőszékem sem okozott neki gondot, pedig ez a porszívók mumusa. Ha mégis felakadna valahol, addig forgatja magát, amíg ki nem szabadul, látszik, hogy okosítottak az algoritmuson. Az elején elhelyezett ultrahangos szenzor segítségével pedig nagyon jól manőverezik, és a tárgyakat is finoman érinti. Erre van egy külön anti-collision mód, ezt érdemes bekapcsolva tartani. A rendszert egyébként szerényen csak „autopilot”-nak hívják, itt érzek némi teslás áthallást. A 360 kiválóan takarít – a legtöbb százalékos teszten veri az S5 max-ot -, bár az is tény, hogy a Xiaomi modernebb, szilikonos oldalkeféket használ. Ez szerencsére nem a gyengébb takarítási teljesítményben, hanem a kellékanyagok gyorsabb elhasználódásában fog megnyilvánulni.

Ma már a felmosás is „okos”, ezt a címkét sikerült a vízpumpás megoldásokra ráaggatni. Ez teszi lehetővé, hogy az appból is szabályozzátok a vízmennyiséget. Azt mindenki elfelejti, hogy desztillált vízzel kellene használni a készülékeket, amennyiben a pumpa élettartamát nem akarjátok erőteljesen redukálni. Persze ez nem egy olyan nagy történet és pl. az S5 Max is így működik, de azért plusz macera, hogy ezzel is foglalkoznotok kell. A 360 S6 Pro egyébként pont ugyanolyan jól mos fel, mint bármelyik konkurense, lévén ugyanazt csinálja: húz maga után egy nedves rongyot. Ez alól egyetlen kivételt tudok említeni, a szamba táncot járó Xiaomi Vacuum-Mop Prot. Természetesen a hagyományos megoldás is hasznos, hiszen elég retkes lesz a rongy, még takarítás után is marad elég por, amit érdemes feltörölni.

Egy dologra figyeljetek: maximum fokozatban a 200 ml-es tartály gyorsan kifogy, kb. 25-30 négyzetméterre elegendő a folyadék, minimumon ennek durván a háromszorosára. Értelemszerűen a vizes mód elindítása előtt hasznos, ha kijelöltök no-mop zónákat a térképen, hogy a szőnyegeken fölöslegesen ne menjen át az S6 Pro. Ez a funkció különösen azoknak lesz hasznos, akik asztmától vagy allergiától szenvednek, vélhetően az ő kínjaikat némileg redukálja majd a feltörlés.

Találkoztam viszont egy nagyon furcsa dokkolási hibával, ami az elődmodelleket is érintette. Ha a lakásotok U alakú, akkor az U alak végében képesek a 360 termékek elveszteni a dokkoló helyét és nem találnak vissza. Ez azért fura, mert a térképen látszik, hova kellene visszatérnie, mégsem teszi. Ez semmilyen más esetben – több lakásban és házban is teszteltem az eszközt – nem jött elő, csak és kizárólag akkor, ha a munkát pontosan az U alak végében fejezi be, minden más alkalommal – vagyis 99,9%-ban – tökéletesen visszatalált és bedokkolt.

Összegzés

Mit lehet elmondani egy Ferrari és egy Porsche csatájáról? Azt biztosan, hogy bármelyik autót elfogadnánk. Így van ez a Xiaomi és a 360 csúcskészülékeivel is, az S6 Pro szinte mindent tud, amit jelenleg lehet. Amit kiemelnék, az a csendessége és a hosszú üzemideje, mindkét tulajdonságát nagyon szerettem. Különösebben komoly hibát nem tudnék említeni, kötekedésből azért ideírom, hogy lehetne az oldalkefe szilikonos, és a takarítás ismétlését is tudhatná minden módban, de természetesen ez is megoldható az időzítő menüből.

Nem eresztem bő lére, jó gép ez, simán elfogadnám a nappalimba, az ára viszont üt, 172 000 Ft-ot kérnek érte szállítással együtt – kupon az ár alatt -, de aki a nagy fiúkkal akar játszani, az fizessen, mint a katonatiszt. Aki esetleg kevesebbet költene, az fele ennyiért elhozhatja a 360 S5-öt 89 000-ért vagy egy S7-et 118 000-ért, ezek is nagyon jó masinák, de a márka bármelyik termékét bátran merem ajánlani.

Pro

 • Kiváló anyaghasználat
 • Csendesebb, mint a konkurencia
 • Remek applikáció, sokrétű funkcionalitás
 • Remekül kiszabadítja magát a szorult helyzetekből
 • Jó küszöbmászó
 • Hosszú üzemidő

Kontra

 • Nem lehet minden módban állítani az ismétlést és a feltörlés vízmennyiségét
 • Nem szilikonos oldalkefét használ

hirdetés