hirdetés

Xiaomi Viomi V2 Pro robotporszívó teszt

Update Viomi, 2020-ra frissítve

teszt
Xiaomi Viomi V2 Pro robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2019-10-05

Írtam már a Xiaomi Viomi V2 robotporszívóról, amit a Roborock S50 ellenfelének szántak, de valahogy nem jött ki neki a lépés, a nagy tudás ellenére szarvashibák is kerültek a repertoárba. A frissített modellben „becsszó” alapon mindent kijavítottak, lézeres szenzorral pásztáz, elmenti a különböző térképeket, vezérli felmosás közben a kiengedett vízmennyiséget, és még számtalan más elektronikus módot is ismer. Ismerjen is, mert 111 000 Ft-ba kerül EU raktárból, ami már igencsak Roborock S50 árkategória.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 8

8.4

Népítélet

9.2

 • megbízhatóság:8
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:9
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:9
Véleményt írok

Azért, hogy képbe kerüljetek, hogy mi a különbség az új és a régi modell között, már a sajtóanyagban létrehoztak egy táblázatot, ami kiemeli a lényeget. Azt azonban nem részletezik, pontosan melyik modellről van szó, ugyanis a Kínába és az Európába szánt termékeik között is van különbség. Ti jó eséllyel az utóbbiból kaptok, így a funkciókat a Mi Home-ban kell majd próbálgatnotok.

Xiaomi Viomi V2 Pro: akkor ezt így most hogy?

Nézzük akkor, hogy mi és hogyan változott. Szuper fícsör, hogy már egyben van a por- és a víztartály, így nem kell cserélgetnetek felmosáshoz. Ez okos ötlet, már amennyiben minden takarításnál felmosni is akartok, én például szinte soha nem csinálok ilyet, de ettől még nem érzem elvetendő gyakorlatnak. Az egy másik kérdés, hogy így mindkettő előbb fogy ki, szóval azért hátránya is van a nagy fejlesztgetésnek. Azt bezzeg nem sikerült megoldani, hogy egy háromforintos műanyaggal lezárják a szívónyílást, hogy a retek ne hulljon vissza, mikor a tartály kiemelitek.

Update: 2020 elején végre megérkeztek a rég várt frissítések, így a Viomi V2 Pro most már időzíthető és normálisan dokkolni is képes – ami előtte is csak a szőnyegen kínlódott, normál felületen nem -, és ezeket a szoftveres updateket mindkét gép megkapta, tehát a Viomi V2 tulajdonosok is örülhetnek. Így már – a megjelenés után 1 évvel – végre teljesértékűen használható az összes szoftveres funkció, így az emiatt elvesztett pontjait az értékelésben is visszakapta.

Pár robotporszívós cikkemben már kifejtettem, hogy a felmosás olyan formában, ahogyan azt ezek az eszközök végzik, nem különösebben hasznos. Kár erre marketingkampányt építeni, hiába szabályozza a Viomi V2 Pro három fokozatban a vízmennyiséget, ha egyrészt nincs olyan, hogy nulla – mármint, hogy mindig folyik -, másrészt pedig nem tudja, hogy szőnyegen halad-e vagy sem, így azt is felmossa. Ezt csinálja egyébként a Roborock S50 is, szóval ebben a kérdésben mindegyik eléggé sötét, kivéve az új generációs S5 Max, ahol már lehet kijelölni no-mop zónát is.

Azért, hogy a fenti képet egy picit árnyaljam, az újabb eszközök jóval drágábbak, és azért a Viomi V2 Pro hardvere még mindig patent, hiszen lézerrel épít térképet, mindenféle elektronikus funkciót tud – terület kizárása, területen belül takarítás, térkép megjegyzése, dupla takarítás, szívóerő állítása, DND mód stb. -, ebben az értelemben nem is marad el a konkurensektől.

Döntsön az ár, hiszen úgyis ez számít mindenkinek. A Xiaomi Viomi V2 Pro 110 000 Ft-ba kerül, a Roborock S50 110-120 000-be, míg az S5 Max/S6 párosért 170-180 000 Ft-ot kérnek. Ez utóbbi ára szerintem irreális, nem is mérném össze a másik kettővel, ellenben a Roborock S50 direkt ellenfele a Viomi V2 Pro-nak, így eléggé véleménye az, hogy melyik a jobb. Ráadásul leforgattuk a Xiaomi robotporszívó megatesztet is, szóval tényleg mindenki azt választ, amit akar.

Összegzés

Nehéz szülés volt a Viomi V2 Pro-t szoftveresen összerakni olyanra, mint amilyen végül lett. De 2020 eleje óta már ez is az ajánlott vételek kategóriájába esik, hiszen végre minden funkciója működik, jól takarít, felmos, normálisak a térkép funkciói, viszont azóta megjelent egy teljesen új Xiaomi generáció, igaz drágábban.

Így a Viomi V2 Pro-nak a 110 000 Ft-os árszinten a Roborock S50-nel kell megküzdenie, ez a meccs nagyjából döntetlenre áll, bár utóbbiba folyamatosan érkeznek az újabb eszközök frissítései – pl. a helyiségfelismerés és a szobasorrend beállítása -, szóval még mindig nagyon versenyképes modell. Én azt venném a helyetekben, amit olcsóbban be lehet szerezni, bár a Viomi V2 Pro EU raktárból érkezik, arra alig kell várnotok néhány napot.

Pro

 • Lézeres szenzor
 • Okos térképfunkciók
 • Legkisebb fokozaton nagyon csöndes
 • Tud felmosni, állítható intenzitással
 • Update: jött szoftveres frissítés, már lehet időzíteni és normálisan képes dokkolni

Kontra

 • Nincs szőnyegmód
 • Nincs szobára bontás és szelektív takarítás
 • A Xiaomi Roborock eszközei fejlettebbek

hirdetés