hirdetés

Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó teszt

Jól sikerült ráncfelvarrás

teszt
Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-07-18

A Xiaomi Roborock S6 szériája kicsit háttérbe szorult a kiváló S5 Max mögött, ám most kijött az új széria, gyorsan rá is pillantottam, mit is tud. Ezek a kifejezetten drága, közel 200 000 Ft-os porszívóktól pedig igen széles repertoárt – több szint kezelése, szoba alapú felbontás, szívóerő és feltörlés szabályozása – várhattok el. Jelenleg a Xiaomishopban 175 000 Ft körül elérhető, így jelenleg olcsóbb az S5 Max-nál. Nézzük, hogy az árcsökkenés miatt jobban megéri-e most ezt venni, vagy maradjunk az utóbbinál.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A műszaki paraméterekben sok változás nincsen, maradt az akkumulátor kapacitás 5200 mAh, a szívóerő is 2000 Pascal, szerencsére szabályozható és működik a szőnyeg mód is, így ezzel túl sok gondotok nem lesz. A por/víztartály 460, illetve 180 milliliter, ami picit eltér a korábbi 480/140-től, de szerintem ennek nincs jelentősége. Egy-két apróbb változás van, de gyakorlatilag egy copy+paste paranccsal átemelték a hardvert, és ennek van egy szerintem előnyös hozadéka is: nem vízpumpás a modell.

Ez egy kevésbé modern technológia, cserébe nem kell vacakolnotok desztillált vízzel, nem tud a motor benne elromlani, vagyis egy kevésbé karbantartásigényes valamit tudhattok magatokénak. A csöpögtetős megoldáshoz adnak pótszivacsokat is, mint ahogy az alsó hengerkeféhez is van egy hajszál eltávolító penge, amit a fedél felemelésével pillanthattok meg. A belső megszemlélésével még egy dolog kiderül: még mindig nem voltak képesek egy koszt benntartó lamellát a tartályra eszkábálni, így a kiemeléskor figyeljetek oda, nehogy kihulljon a cucc.

 

Xiaomi Roborock S6 Pure – Nyugaton a helyzet változatlan

Mint minden Xiaomi robot, ez a berendezés is a Mi Home appal megy, az alkalmazáshoz csatlakozás ugyanazt a metódust követi: mindkét vezérlőgombot – a régebbi modellen még 3 db volt – egyszerre nyomjátok, a WiFi jelszót beírjátok, és gyakorlatilag kész is. Mivel az S6-tal majdnem azonos porszívóról van szó, gondolkodtam rajta, hogy ugyan hogyan is kéne megállapítani a különbségeket az elődmodellhez képest. Aztán megakadt a szemem a zajterhelési értékeken, végre valami, ami eltér. Érdekesség, hogy állítólag az S6 Pure 5 decibellel hangosabb, mint a sima S6, lássuk, így van-e.

Mivel nem tudom, melyik szívóerő szinthez adták meg az adatokat – gondolom a legcsendesebbhez – ezért megmértem mindet a Sound Meter appal.  60/65/67/69 dB lett az eredmény, a cég nem hazudott, ez a zajszint egyértelműen a csendesebb berendezések közé sorolja a Pure-t. Ráadásul az orgánuma sem idegesítő, így simán hagytam, hogy akkor is menjen „quiet” fokozaton, amikor otthon vagyok.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

Ami a szoftveres funkciókat illeti, azok teljesen megegyeznek a Roborock S6 porszívóéval, így nagy varázslatra nem kell számítani, de így is nagyon sok mindent tud a Pure:

 •  van kétféle takarításból kizárt terület (no-go zone, invisible wall)
 • duplán vagy triplán ismételhetitek a takarítást
 • automatikusan felismeri a szőnyegeket
 • specifikus takarítási területeket lehet kijelölni (inverz kizárás)
 • adott pozícióba küldhető a robot
 • virtuális szobákra bontja az ingatlant vagy éppen összevonja a helyiségeket
 • képes naptáralapú takarítási “hetet” létrehozni
 • helyiségalapon variálni a takarítás sorrendjét
 • időzíteni, automatikusan dokkolni, majd visszatérni lemerülés után arra a területre, ahol a takarítást a robot abbahagyta (recharge and resume)
 • többszintes házakat is kezel
 • sok egyéb apróságot

Egy dolgot nem lehet beállítani, a feltörlésből kizárt területet, ezt csak az S5 Max tudja, de ez kivédhető egy takarítással, majd a „vizezéskor” berakott no-go zónával, és kész. A térképet ez is pont ugyanúgy építi, mint az S5 Max vagy az S6, és ez is pont ugyanúgy rontotta el a szobafelosztást, amit három kattintással helyreraktam. Érdekes hiba, hogy az előredefiniált nevekből nem lehet több – pl. bedroom vagy living room –, különben a robot nem tudná, hogy melyik szobába is kell menni, de ezen számozással segíthettek. Erre mondjuk kitalálhattak volna valamit, hogy ne kelljen egy nagyobb házban „hálószoba”, „hálószoba1” és „hálószoba2-nek” elnevezgetni a helyiségeket.

A küszöbmászó képessége ennek is ugyanolyan jó, mint a többi Xiaomi modellnek, 2 centiig mindenen átmegy és okosan kiküzdi magát a szorult helyzetekből. Ráadásul totálisan ugyanúgy takarít és töröl fel, mint az elődmodell, vagyis nem igazán van miért továbbragozni a témát. Az S6 Pure gyakorlatilag egy kétgombos S6, kicsit más ruhában, kicsit más méretű por és víztartállyal.

Összegzés

Nem mondhatnám, hogy a Pure mellbevágó újdonságokat hozott volna az S6 után, ami ráadásul egy S5 Max, no-mop zóna és vízpumpa nélkül. Ha ezt összegyúrom, két dolog bukik ki: az S5 Max szoftveresen egy kicsit okosabb – van no-mop zóna és vízmennyiség állítás -, cserébe a sokkal érzékenyebb vízpumpás megoldással dolgozik, és nektek is oda kell figyelnetek, hogy desztillált vízzel töltögessétek. Szerintem nagy titkot nem árulok el, hogy a kipróbálás szintjén túl soha, semelyik porszívónál nem állítgattam azt, hogy mennyit pisiljen maga alá. Pedig volt már itt 360 S6 Pro, Xiaomi S5 Max, Viomi V2 Pro, illetve Viomi V3 is, ami mind tudja ezt.

Vagyis akkor melyiket kell venni? Ha nem akartok desztillált vízzel vacakolni, akkor a Pure-t, ha ez nem gond, akkor pedig a Maxot. De még inkább azt, amelyik éppen olcsóbb. Jelenleg az S6 Pure 174 900 Ft, míg az S5 Max 179 900 forintba kerül a Xiaomishopnál, 2 év garanciával és gyors szállítással. Ez alapján nyert a tesztalany, de mivel ezek majdnem mind ugyanolyan jó robotporszívók, simán lehet, hogy nálatok fordított lesz a sorrend.

Pro

 • Jó minőség, kiváló anyaghasználat, és jobb dizájn, mint eddig
 • Tonnányi elektronikus funkció
 • Jó küszöbmászó képesség
 • A legcsendesebb a piacon

Kontra

 • Az S5 Max több elektronikus funkciót tud
 • Bár ez nem feltétlenül negatívum, nincs vízpumpa és így elektronikus vízmennyiség szabályozás sem

hirdetés