hirdetés

Blitzwolf BW-VC2 robotporszívó teszt

Makacskodó Róbertporszívó

teszt
Blitzwolf BW-VC2 robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-07-10

A Blitzwolf is igyekszik lépést tartani a konkurenciával, így kijött a VC1 következő generációjával. Elég sok minden változott jó irányba – elsődlegesen a műszaki paraméterek és a szoftveres funkciók -, ráadásul megtartotta a termék azt a tulajdonságát is, amiért a legjobban szeretjük: olcsó maradt. 82 000 Ft-ért ilyen fullos repertoárral nehéz másik eszközt találni, főleg ha cseh raktárból érhető el, így már a vám és áfa fizetési kötelezettség sem érinti.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 4
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Itt rémlett fel bennem, hogy a közel egy éves BW-VC1 tesztben látott eszköz majdnem ugyanilyen volt, lehet, hogy a különbség csak a feltörlésben van? Nem kedves olvasóim, integrálható okosotthonba és Alexa segítségével terelgethető is, ami itthon túl sok mindenre nem jó, hiszen nem tud magyarul. Természetesen még egy csomó szoftveres frissítést is kapott az eszköz, így reméltem, hogy tökéletesre gyúrták a BW-VC2-t az elmúlt 12 hónap során. Gyorsan megnéztem kaphatók-e kellékanyagok, és igen, komplett szett, meglepően olcsón, ráadásul egyezik a VC1 cuccaival is, így ellátottságból nem lesz hiány.

 

Blitzwolf BW-VC2 – Tökéletesre csiszolva?

Mivel gyorsan kiderült, hogy nagyjából ugyanarról a termékről van szó, mint tavaly, ezért elővettem tesztelői nagyítómat és elkezdtem átnyálazni a műszaki paramétereket, hátha beleakadok valami újdonságba. A puszta számok egyébként eléggé durvák, 5200 mAh-s akkumulátor, amivel a Xiaomi Roborock S5 robotokkal vetekszik, csak azok ára sokkal magasabb. Ez 200-250 négyzetméter végigtakarítását teszi lehetővé, a maximum üzemidő 3 óra, így a kastélytulajdonosok sem fognak szomorkodni. Recharge and resume viszont nincsen, tehát ha lemerül a gépezet, elölről kezdi a takarítást és nem onnan folytatja, ahol abbahagyta.

Applikációban osztozik az elődmodellel, amit Blitzwolf Cleannek hívnak, és meglepően sokrétű programarzenált vonultat fel, amit még ma sem mondanék általánosnak, különösen nem a 100 000 forint alatti kategóriában. Ezeket általában használni is lehet, már amikor a kapcsolat nem szakad meg vagy az app nem omlik össze. Ez ugyanis egy rendszeresen visszatérő „motívum” volt, ami kellően idegesített a teljes teszt alatt. Erre már Dávid kollégám is panaszkodott tavaly, és úgy látszik, ezt a hatalmas feladatot azóta sem sikerült megoldani.

A gond ezzel az, hogy ha fizikailag újra kell indítani a porszívót, akkor elfelejti az elkészített térképet is, vagyis kezdhetitek előről a procedúrát:

 1. teljes takarítás és térképépítés
 2. amíg nincs térkép, nincsenek térképfunkciók sem
 3. az összes funkció kikapcsolt állapotba kerül, lehet mindent újra beállítani (szőnyeg mód, időzítés, gyerekzár stb.)
 4. ha lefagy az app vagy megszakad a kapcsolat, az egész procedúra kezdődik előről, lásd 1-es pont

Ezt nagyjából hármoszor játszottam el, 2 telefonon és 1 tableten, természetesen minden alkalommal, mikor bejelentkeztem, a többi eszközről kivágott az app, így a végére már kellően mérges voltam.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

Amit viszont tud az eszköz az előtt megemelem a kalapomat, a lista kifejezetten impresszív, egy részüket viszont nem a kezdőlapról, hanem az almenüből érhetőek el:

 • automatikus dokkolás
 • időzítés és ne zavarj időszak
 • szívóerő emelés 4 lépcsőben (2200 Pa a maximum, amivel a konkurensek jelentős részét veri)
 • takarítás útvonala: Z alakú vagy hálós
 • takarítás módja: kézzel rajzolt terület, régió (előre kijelölt terület takarítása 1x vagy 2x), spot, vagyis kis terület takarítása nagy intenzitással
 • restricted, vagyis takarítás alatt kizárt terület, illetve virtuális fal
 • takarítási előzmények visszanézése (egyfajta log)
 • kellékanyagok állapota, a maradék idő órában kifejezve
 • hangjelzés beállítása, angol vagy kínai nyelvek közül választhattok
 • ikonok testre szabása a térképen
 • gyerekmód, ami a gyerekzár elektronikus megfelelője (ilyet nem is láttam máshol)
 • szőnyeg mód, ilyenkor megemeli a szívóteljesítmény, ha felületváltozást észlel (az új Vacuum Mop és Mop-Pro sem tudja)

Feltűnhetett, hogy nincs feltörlés funkció, ami nem véletlen, hiszen csak egy platnit kell felrakni a robotporszívó aljára, amit ő utána nagy lelkesedéssel huzigál. Se vízpumpa, se folyadékmennyiség állítás, ez csak a por megkötésére alkalmas. Hiányzik továbbá a térképalapú helyiségfelismerés és feldarabolás, ami a drágább Xiaomi porszívók kiváltsága.

Van még egy nem mindig kibukó hiba, ez pedig a küszöbmászási képesség, ami a leírások szerint 15 mm. Ez pont az a magasság, ami már nem elég, a konkurensek nem véletlenül tudnak 2 centit. A lakásomban három „halálcsapda” helyiség is van, ahonnan a Blitzwolf BW-VC2 ki sem tud jönni, hiszen olyan magas a burkolatválasztó, hogy már hozzáér az ütközője, emiatt visszafordul. Így az olyan lakásokban teljesen használhatatlan, ahol ilyen akadályok találhatóak.

Ami a takarítási képességeit illeti, a nagy szívóerő és a szőnyegmód sok mindent kompenzál, például a nem szilikon oldalkeféket. Ez a kevésbé hatékony megoldás, viszont míg így is elég jól takarít a kütyü. Az útvonal tervezése példás, főleg hogy a Z alakot – vagy inkább S-t – lehet kombinálni a hagyományossal, így nagyon alaposan végigmegy többször is egy helyiségen. Nyilván a 120 000 Ft-os modellek leverik, de 100 alatt hirtelen csak a Vacuum-Mop jutott eszembe, aminek hasonlóan brutális a szívóereje és szintén alapos.

Összegzés

Erős túlzásnak érzem azt, hogy a BW-VC2 egy új generáció lenne, hiszen egy VC1, ami tud felmosni, illetve működik alexa-s hangutasítással is, de ezt itthon kevesen fogják használni. Igazából nem is kellett ide új modell, hiszen alapból nagyon sokat tudott, amit ebben az árszegmensben nem sokan. Egyet hiányoltam, a takarítás folytatását, de ez legyen a legnagyobb baja, van itt még más is.

Például a megbízhatóság, az app folyamatosan nyűgösködött, megszakadt a kapcsolat és hasonlók. A másik a „küszöbnemmászó” képessége. Az 1,5 cm pont annyival kevesebb a 2 cm-nél, ami miatt már kellően nagy szívás egy burkolatelválasztókkal telepakolt lakásban használni. Leginkább sehogy nem is fogjátok, ebben az esetben egyszerűen mást kell venni. Ha ez viszont nem érint titeket, mert a kégli kellően modern, akkor egész jó választás 82 000 Ft-ért a Blitzwolf BW-VC2, amennyiben nem folyik ki a szemetek a látványától. Én inkább vinném még mindig 65-70-ért a Xiaomi Mi Robotot, de erős versenytárs lehet az Ecovacs Deebot 901 is.

Pro

 • Sokkal több mindent tud, mint amit elsőre kinéztek belőle
 • Brutálisan hosszú üzemidő
 • Kategóriáját meghazudtolóan fejlett funkciók
 • Már feltörölni is tud, nem úgy, mint a BW-VC1
 • A gyerekzár egyedi funkció

Kontra

 • Eldobálja az app a kapcsolatot
 • Rossz küszömbászó
 • A dizájn gáz

hirdetés