hirdetés

Xiaomi Roborock S6 robotporszívó teszt

Dupla luc az S5 Max-szal

teszt
Xiaomi Roborock S6 robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-03-10

A robotporszívó felhozatal a Xiaominál nagyjából olyan, mint az autógyártók modellpalettája: minden szegmensbe betuszkolnak egy újabb variánst vagy annak emelt/sportosított/kupésított változatát. A Roborock S6 sem találja fel a spanyolviaszt, viszont nagyjából tud mindent, amit ma lehet. De vajon lenyomja-e az S5 Max-ot? Hiszen jelenleg az S6-nak a legmagasabb, 189 990 Ft az ára. A kérdés adott, megkerestem rá a választ.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 6

9

Népítélet

10

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Érdekesség még, hogy felül három vezérlőgomb – ki- és bekapcsolás, dokkolóra küldés és a ponttakarítás -, de minek mikor ezek elérhetőek appból is? Persze elméletileg használható lenne alkalmazás nélkül is, de nincs ember, aki így tenne. Mondjuk, a Mi Home lehetne olyan gyors, mint a Lenovo X1 appja, de mivel ez minden eszközüknél közös, ezért ezt a relatív lassúságot sajnos el kell viselnetek.

A Roborock S50-hez képest viszont változott a főkefe és az oldalsöprű is. Szilikonos megoldásra cserélték a kellékanyagokat – így ellenállóbbak, lassabban kopnak -, ráadásul a hengerkefének a széle oldalra lehúzható. Aki távolított már el hajat vagy kutyaszőrt ilyen helyről, az most a két kezét összeteheti, hogy ezt ilyenre alakították át. Persze ezt is tudja az S5 Max, szóval itt is döntetlen az állás. Felül a LIDAR tornyon ott a nyomásérzékelő szenzor, vagyis nem ragad be az ágy alá a szerkezet. Azt a mai napig nem értem, hogy ez miért maradt ki a Max repertoárjából, ha már az S50-en is volt. Ezzel viszont helyre állt a világ rendje, akinek ez számít, annak az S6 lesz a nyerő.

 

Xiaomi Roborock S6 – Nagyítóval kell keresni a különbségeket

Közhely, hogy a Xiaomi robotporszívói sokkal jobban takarítanak, mint a konkurensek, de márkán belül nem igazán figyeltem meg a különbségeket. Ez nem véletlen, az adott generációnak rengeteg műszaki paramétere azonos, hasonló henger- és oldalkefék, azonos méretű, 5200 mAh-s akkumulátor, 2000 Pa szívóerő – ami az előző S5 generációnál 200 Pa-val több -, és ez is LIDAR lézeres szenzorral épít térképet.

A Xiaomi porszívók képességei akkor lesznek szembetűnőek, ha például a Zigma Spark-kal vagy a Lenovo X1-gyel vetitek össze őket. Persze ez az összehasonlítás azért nem áll meg, mert az előbbi kb. 90 000 Ft, az utóbbi pedig 135 000, ehhez képest egy 180-190 000 Ft-os Xiaomi robotporszívó nyilván többet kell, hogy tudjon. Viszont amikor láttam őket mozogni, egyből az ugrott be, hogy mennyivel jobban kitalálták az S6 algoritmusát, mint a másik kettő esetében. És pontosan ez a trükk, hiszen nagy akkumulátort, meg erős motort minden gyártó tud a készülékeikbe építeni.

Mit kell tuddni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a „Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

A Xiaomi valami elképesztően logikusan mozog, például kábelek esetében ügyesen keveredik ki a szorult helyzetekből. A takarítási hatékonysága nagyon jó, és mivel lehet ismétléseket beállítani, ezért aki biztosra akar menni, körbezavarja az S6-ot kétszer-háromszor a célterületen. Ugyanez igaz a feltörlésre is, és bár csak manuálisan lehet állítgatni a vízmennyiséget, ez a módszer is hatékony.  Ezek persze ma már nem tekinthetőek nagy kunsztnak, hiszen a konkurensek hasonló paramétereket vonultatnak fel. A szoftverben van a nagy know-how, de ezt már a Tesla óta tudjuk. Ráadásul a gyártók rászoktak a „niche” funkciókra, amik kilóra veszik meg az embereket:

 • tudtok kialakítani takarításból kizárt területeket, ami a no-go zone
 • feltörlésből kizárt területeket, ez a no-mop zone (értelemszerűen a szőnyeg pl. ilyen)
 • specifikus takarítási területeket (inverz kizárás)
 • adott pozícióba küldhető a robot
 • virtuális szobákra bontani az ingatlant vagy éppen összevonni helyiségeket
 • naptáralapú takarítási „hetet” létrehozni
 • szabadon személyre szabni az egyes szobában elvégzendő műveleteket

Ismerős a lista valahonnan? Bár a copy-paste atyja, Larry Tesler nemrég hunyt el, azért a funkció még él, így átvágtam az S5 Max tesztemből a fenti felsorolást. Miért? Mert ez az eszköz is tényleg tud mindent, kivéve a no-mop zónákat. A felsorolásból szerintem az adaptív térkép a lényeges. Feldaraboljátok a lakást tetszés szerint, kialakítotok egy nektek megfelelő helyiségsorrendet, automatizáljátok a „schedulerben”, és a büdös életben nem kell többet hozzányúlni. Ráadásul ezek a robotporszívók – ellentétben a régebbiekkel – elmentik a térképeket, tehát nem kell minden bekapcsoláskor egy teljes szkennelést végeznie a LIDAR szenzorral az S6-nak, ezzel a takarítás is gyorsul.

Ami a hangját illeti, ez még csendesebb, mint az S5 Max, az 5 dB különbséget nemcsak a „sasfülüek” fogják hallani. Állítólag az üzemideje mindkét új modellnek  180, míg a Roborock S50-nek „csak” 150 perc. Viszont 50 négyzetméteren kb. 30 perc alatt végighalad az S6, tehát hatszor takarít ki egy átlagos lakást az eddigi öt helyett, mire egyszer lemerül. Számít ez? Igazából nem, kivéve ha repülőgép hangárban akarjátok elereszteni. Hogy a fenti eltérés azonos akkumulátorkapacitás mellett miből származik, az nem teljesen egyértelmű, talán a fejlettebb SLAM algoritmus jelenti a különbséget. Küszöböt ez is remekül mászik, de a kábelcsatornán is szabályosan átsüvít.

Ma már a szőnyegek takarítása sem okoz problémát, a szilikonos hengerkefe és a süppedősebb felületek érzékelése alap, a többi tipikus borítást – laminált padló, kő, parketta stb. – pedig ekkora szívóerővel bármikor kiválóan lehet pucolni. Van azonban egy trükkös rész, amit például a Zigma Spark nagyon nehezen hajtott végre: süppedős felületen dokkolni. Nos, az S6 ezt is tökéletesen megoldja, szóval nem igazán tudok belekötni az eszközbe, viszont az ára olyan magas, hogy emiatt inkább az S5 Max-ot venném.

Összegzés

Bár a Xiaomi Roborock S6 közvetlen utódja az S5 szériának, mégis az a konklúzióm, hogy az S5 Max hasonló árért egy picit jobb eszköz. A különbség persze nem nagy, ha toronyugrás lenne, akkor az egyik 9,8-at a másik pedig 9,6-os átlagpontszámot kapna. Marginális különbségeket találtam csak – nincs vízpumpa és no-mop zóna, de van beszorulás elleni védelem -, de az egyértelmű, hogy jelentős előrelépéseket eszközöltek a mérnökök az előző modellekhez képest.

Az S6 szinte mindent tud amit kell, de pokoli drága 189 990 Ft-ért, és mivel egy tízessel olcsóbb az S5 Max, én azt vinném haza, hiszen aki a maximumra vágyik, az nem sokkal adhatja alább. Maximum 10 000 Ft-tal.

Pro

 • Jó minőség, kiváló anyaghasználat
 • Tonnányi elektronikus funkció
 • Jó küszöbmászó képesség
 • A legcsendesebb a piacon

Kontra

 • Durva az ár, főleg hogy az S5 Max olcsóbb
 • Nincs benne vízpumpa és nem tudja a no-mop zónát

hirdetés