hirdetés

Lenovo X1 robotporszívó teszt

Éles kés a fiókból

teszt
Lenovo X1 robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-02-29

A Lenovo is letette a saját ütőkártyáját a pókerasztal pástjára: itt a Lenovo X1. A Xiaomi Roborock S5 Max-hoz nagyon közel áll tudásban: feltöröl, szabályozza a saját szívóteljesítményét, a térképét szobákra bontja, kismillió elektronikus funkcióval villog és a szegmens legtöbb – 22 db – szenzorát tudhatja magáénak. A felső kategóriában az ehhez illő ár dukál, 135 000 Ft-ot kérnek érte, de majd meglátjátok, hogy ezt az összeget bőségesen megszolgálja. Ingyenes EU Priority Line szállítással rendeljétek, az áfa- és vámmentes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Amin viszont szétröhögtem az agyamat, az a Mignon matrica, amivel egy komplett arcot lehet megformázni a Lenovo X1 tetején. Szerintem a gyerekek imádni fogják, és ha esetleg félnének az ilyen berendezésektől, akkor ez enyhíthet a helyzeten. A minőség az árért elvárható prémium szint, a színösszeállítás kicsit fura, de nem rossz, viszont a felület igazi ujjlenyomat-gyűjtő fényes műanyag, amiből Dexter egy komplett bűnügyi helyszín forgatókönyvét fel tudná építeni. A további elemek – hengerkefe, oldalkefe, gombok elhelyezkedése – is egyértelműen 360 S7-től származnak, itt már gyanakodtam, hogy csak egy másolatról van szó.

Szerencsére azonban nem, hiszen a szoftver és a műszaki paraméterek egy része eltér. Ami szemmel is látható, az a gigantikus méret, nem egy karcsú darab a Lenovo X1, éppen ezért került egy nyomásérzékelő szenzor az LDS torony tetejére, nehogy beszorítsa magát az ágy alá.

A szívóteljesítmény a legdurvább a piacon, 2200 Pa, amivel vasgolyókat is képes felszippantani.

A Lenovo sokat dolgozott a Lenovo Cleaner X1 névre keresztelt appon is, hogy minél több funkciót zsúfolhassanak bele, így szerencsére van miről beszélni.

Végül a 360 S7-tel való rokonságot a MAC cím igazolta – ez egy, a hardverhez köthető fizikai azonosító a hálózati forgalomban -, hiszen visszafejthető belőle, melyik gyártó jegyezte le. Shenzen Qihu Intelligent Technology – más néven Qihoo 360 – nevű céghez tartozik, tehát ez legalább annyira egy 360 porszívó, mint egy Lenovo termék.

 

Lenovo X1 – Lopakodó halál

Mivel a térképfunkciók használatához kell egy teljes takarítást csinálni, ezért nekieresztettem a Lenovo X1-et a lakásnak, hogy tegye a dolgát. Apám, ez milyen csendes! Ez nálam egy elég fontos tulajdonság, mivel viszonylag sokat mennek akkor a gépek, amikor itthon vagyok. A Lenovo szerintem a leghalkabb berendezés, amit eddig használtam, a gyári adat 50 dB „quiet” fokozaton, amit egy méterről kell érteni, de ennél szinte biztosan messzebb ültök majd tőle, szóval ez a valóságban kevesebb lesz. Ugyanez a Xiaomi S5 Maxnál 60 dB, szóval tényleg lopakodó masináról van szó.

Ami a szívóerőt illeti, említettem már, hogy az 2200 Pa, maximum fokozaton. De ez teljesen szükségtelen, mert a kőről, a laminált padlóról és a parkettáról csendes módban is simán felszed mindent, a szőnyegen pedig megemeli a szívóteljesítményt. Az akkumulátorkapacitás 3200 mAh, ami kevesebb, mint a Xiaomi nagyobb gépeinél, de mivel nagyon intelligensen takarít, ráadásul képes folytatni a procedúrát onnan, ahol előzőleg lemerült, ezért ez majdnem lényegtelen adat. Azért persze a 110 perces működés sem rossz, ami állítólag elég 300 négyzetméter végigjárására.

A szoftver kinézetre eltér a 360 S7 sajátjától, és azt kell, hogy mondjam, veri a Mi Home-ot. A logika az, hogy egy pop-up menüt kell kinyitni és lecsukni, innen érhetők el a funkciók. Nem kell össze-vissza kóricálni mindenféle almenükben, nagyon logikus az elrendezés. A főbb beállításokat a térkép fölött láthatjátok futómenü formájában, ami picit furcsa, de használható. Alul az alapadatok – feltakarított terület, takarítás ideje, becsült négyzetméter – láthatóak.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Persze nem ezért fogjátok megvenni a Lenovo X1-et, hanem a térképkészítéshez köthető funkciói miatt:

 • lézeres térképépítés és automatikus szobafelosztás
 • specifikus szobasorrend kialakítása
 • takarítási zóna kijelölése
 • takarítás ismétlése
 • no go és no mop zónák definiálása
 • térkép elforgatása 90 fokkal (ha esetleg nem úgy állna, ahogy az helyes)
 • feltörlés, feltörlés és söprés, csak söprés módok közötti választás
 • szobák szabad elnevezése
 • térképváltás (több helyszín is elmenthető az appba)
 • visszahívható térképelőzmények

Ezek a funkciók direktben összeköthetőek a térképpel, de természetesen vannak más érdekességek is, amit a Lenovo X1 tud. Például időzíthető, virtuális távirányítóval terelhető, hangalapú riasztást ad, ha elakadt – az X1 angol és kínai nyelveket ismer -, „offolhatóak” a LED-ek, ami éjszaka jön jól, és még számtalan egyéb.

Van egy szerintem kikapcsolásra nem érdemes funkció, a „collision protection mode”, ha ez nem aktív, akkor nem használja a robotporszívó a szenzorait, hanem nekimegy a tárgyaknak. Elméletileg így nagyobb területet jár be, gyakorlatilag viszont idegesítően nekikoccol a dolgoknak.

Volt pár dolog, amit viszont hiányoltam. Az egyik az adott pozícióra küldés, pedig ehhez minden adott, ez viszont egy pici „zoned cleaning” terület kijelölésével megoldható.

A másik, hogy nem lehet „újraszabni” a szobák alapterületét, hanem a Lenovo megpróbálja kitalálni – jellemzően rosszul -, hol végződik egy helyiség.

Persze ajtók ki- és becsukásával összességében létre lehet hozni a valóságnak megfelelő rajzot, de ezt azért a Xiaomi S5 Max sokkal jobban csinálja. Az viszont menő, hogy egy térképet elmenthettek a kedvencek közé, amit nem lehet később felülírni, így több helyszínen is használható a Lenovo X1.

Ami a takarítási képességeket illeti, azok kiválóak, állítólag a söprű forgási sebességét is képes szabályozni a gép. Eléggé finoman érinti meg a tárgyakat szemből, nem úgy, mint amikor át kell haladni valami fölött. Itt is 2 cm-es küszöbmászást adnak meg gyári adatként, viszont ezeken úgy rongyol át, mint egy terminátor. A robotgyilkos IKEA székem lábát is legyőzi, de úgy küzd vele, mint egy gerilla, hangos hadakozással lerángatja magát a bútorról, minden finomság nélkül. Ugyanígy elbánik a kábelekkel is, de például simán kihúzta az elosztóból a lámpám zsinórját. Szóval tényleg átnyomul mindenen – ami néha tud idegesítő lenni -, de működési kultúrában hozzá képest a Xiaomi S5 Max egy igazi gavallér.

A feltörlést 3 fokozatban szabályozhatjátok, de nincs igazi vízpumpája, csak a csöpögtetős módszerrel dolgozik. Érdekes módon pici szivacsokat kell elhelyezni a folyadékcsatornákban, amiket havonta cserélni kell, viszont adnak belőle 3 pár tartalékot. A feltörlési hatékonysága egyezik a konkurensekével, de sajnos a víztartály csak 170 ml-es, így elég sűrűn kell töltögetni. Cserébe bazi nagy a portartály – 580 ml -, és szerintem ez a fontosabb, úgyhogy ezt jó kompromisszumnak tartom.

Összegzés

A Lenovo X1 nincs sokkal lemaradva a konkurencia csúcstermékétől, a Xiaomi Roborock S5 Maxtól és az S6-tól, de azért van pár hiányossága. Egyik, hogy a szobákat nem lehet tetszés szerint újraparaméterezni a térképen, a másik pedig a működési kultúrában való lemaradása. Néhány további műszaki paraméterében is eltér a Xiaomi modellektől, ezeket a fenti táblázatból olvashatjátok ki.

A hiányosságait a durván 20-25 000 Ft-os árelőnyével kompenzálja, ami mellé remek minőség, kiváló app, sokrétű funkcionalitás párosul, a szíveteket pedig egy nagyon vicces matricával dobogtatja meg. Az nem kérdés, hogy ér 135 000 Ft-ot, az már sokkal inkább, hogy érdemes-e még egy kicsit ráfizetni, és venni 152 000-ért egy S5 Maxot. A döntést rátok bízom, a lényeg, hogy az áfa- és vámmentes EU Priority Line szállítással kérjétek a termékeket.

Pro

 • Remek minőség
 • Sokrétű funkcionalitás
 • A térképet szobákra bontja
 • Tud felmosni is
 • Nagyon csendes
 • Nagyméretű portartály

Kontra

 • Az S5 Max kulturáltabban működik
 • Nem lehet újradefiniálni a szobákat
 • Néha túl agresszíven rongyol át dolgokon
 • Elég magas, így érdemes lemérni, befér-e majd a bútorok alá

hirdetés