hirdetés

360 S7 robotporszívó teszt

Még egy frissítés és űrhajó lesz

teszt
360 S7 robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2019-08-22

A 360 S7 a Xiaomi Roborock széria nagy konkurense, de a teszt előtt el nem tudtam képzelni, milyen újdonsággal rukkolhatnak elő. Pedig sok mindent kifundáltak a kreatív osztályon, a mérnökök pedig megvalósították, így került be a szőnyegérzékelés, az automatikusan bekapcsoló felmosás funkció, a területek kizárása, az ultrahangos tárgyelkerülés vagy az intelligens szobafelismerés. A marketing részleg meg rácsapott egy húzós árcímkét a dobozra, bumm, 137 500 Ft – kivéve a HU360S701 kuponkóddal, úgy csak 119 Mátyás -, ami még az S55-nél is magasabb árszintet képvisel, még akkor is, ha az ingyenes EU Priroity Line miatt nem kell a többletköltségektől tartanunk.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

9

Népítélet

9.8

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:10
 • felszereltség, funkciók:9
 • ergonómia:10
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

Azért kiemelnék egyet, a kedvencemet, amit én világszabvánnyá nemesítenék, ez pedig a cserélhető fejes tápegység. Egy sínrendszert találtok az alján, ide pattinthatjátok fel a különböző „dugalj fejeket”, amiből ötfélét is kaptok, ezért nincs EU, US, akármilyen verzió, mert mindegyik a csomag része, zseniális. Komolyan mondom, nem tudom, miért nem ezt használja mindenki. Hasonlóan igényes dolog a dokkoló állomás hátoldalán kialakított „kábelrendező”, ide tekerhetitek a fölösleget, így nem fogtok elesni a tyúkbélben, és a robot sem akad majd el benne.

Apró fineszes dolgok ezek, mint kocsiban a légbefúvó elé helyezett PET palack tartó, de engem egyrészt ezzel meg lehet venni, másrészt pedig mindig az jut róla eszembe, hogy itt bizony gondolkodtak a készítők. A 360 S7 angolul beszél, nincs kínai vartyogás, ami újabb jó pont. A minőségre nem vesztegetnék túl sok szót, simán hozza a Xiaomi robi porszik szintjét, ami fogalom a szegmensben. Nekem ez a rózsaarany betét picit sok, de a grafikusunk azt mondta, hogy nagyon letisztult, nekem pedig nincs szemem az ilyesmihez, a lényeg az, hogy élőben is jól néz ki.

360 S7: már az Animal Cannibals is megénekelte, hogy jó

A szokásos párosítási procedúrán kell túlesnünk, ám ez a 360 S6 kapcsán nem volt annyira triviális, ugyanis többen jelezték, hogy a kínai szerverek a távolság miatt többször leakadtak a regisztráció során. Ilyet az S7 kapcsán nem tapasztaltam, sőt állítom, az eszköz appba felvétele gyorsabban ment, mint a Xiaomi ketyerék Mi Home-ba bűvölése. Ugyanez igaz a kezelőfelületre, kifejezetten jól sikerült, bár ezt már az S6 kapcsán is dicsértem.

360 S7 robotporszívó teszt 19

Eléggé utálom, amikor többszintes, fölöslegesen mély menükben vannak szétszórva a funkciók, sokkal jobb ez a pop-up jellegű felület, amit egy gombnyomással el tudunk tüntetni. Kiismerni nagyon egyszerű, szuper funkcionális, az ergonómiára nem lehet panasz. Itt is el lehet azért bóklászni mélyebben a szoftverben, de oda jellemzően az egyszer beállítandó, nem különösebben fontos lehetőségek kerültek.

Az szerintem egy laikus számára is elsőre látszik, hogy a 360 S7 sokat tud, hiszen tonnányi funkció érhető el a felugró ablakban. A felső sávon pedig informatív módon megjelennek a lényeges adatok, ami a feltakarítandó területet és az erre fordított időt jelenti. Mivel ez egy LDS Lidar + SLAM algoritmus – lézeres távolságmérő – alapján takarító robot, kifejezetten pontos képet alkot lakásunkról. Emiatt nagyon precízen, szépen szabályosan végzi a dolgát, amit kifejezetten jó nézni, hiszen látjátok benne a rendszert, ellentétben az olcsóbb porszívókkal.

Természetesen nemcsak lézeres, hanem számtalan másik – ultrahangos, leesés elleni stb. – szenzort is bevet a pontosabb működés érdekében és ez bizony szabad szemmel is látható finomabb mozgást tesz lehetővé. A régebbi modellek disznó módon nekirongyoltak mindennek, mint a roncsderbin, ehhez képest a 360 S7 simogató fuvallatként bánik a berendezési tárgyakkal, már amennyiben ezt a funkciót aktiváljuk. Tulajdonképpen pont ezen van a hangsúly: mindent ki- és bekapcsolhatunk, illetve össze-vissza állítgathatunk, ami remek kontrollérzést biztosít a robi működése felett.

Megpróbálom a funkciók garmadáját felsorolni, de olyan sok mindent tud, hogy fenntartom a jogot arra, hogy valami esetleg kimarad:

 • három lépcsőben állítható szívóerő (800/1200/2000 Pa)
 • alapadatok (töltöttség, működési mód, takarítás ideje, takarítás alapterülete stb.)
 • intelligens felmosás funkció (automatikusan átkapcsol, ha felhelyezzük a víztartályt)
 • automatikus szőnyegérzékelés (ami az én rövid szőrű szőnyegemre nem aktiválódott)
 • zónatakarítás és ismétlés
 • virtuális kizárása egyes területeknek (block-off)
 • intelligens szoba szegmentáció
 • térkép visszatöltés (nem felejti el a block-off zónákat sem)
 • időzítés (ami teljesen jól működik, ellentétben a Viomi V2-vel)
 • takarítási előzmények elmentése
 • beszédhang letöltése (angol és kínai, de gondolom majd frissítésekkel bővül)
 • virtuális távirányító
 • hangalapú pozíciójelzés
 • karbantartási adatok visszajelzése (szűrő, kefék és szenzorok állapotának mutatása)
 • eszközmegosztás ismerősökkel
 • bútorok ütközésvédelme
 • eszköz LED fényeinek ki-és bekapcsolása (éjszaka kifejezetten hasznos)
 • takarítás folytatása onnan, ahol lemerült
 • automatikus dokkolás
 • integrálható Tmall és Alexa rendszerekhez (ezt sajnos nem tudtam kipróbálni)
 • üzenetkijelzés a telefon értesítési sávjában (push notification)

Még végigolvasni is fárasztó, és az olyan dolgokat nem is említettem, mint a beszéd hangerejének változtatása, a szoftveres információs doboz vagy a mértékegységek átállítása. Szerencsére ehhez a technika is adott, oldal és hengerkefével is rendelkezik a kütyü, ami a hosszú hajú barát/barátnő, kisállat para feloldását teszi lehetővé, főleg hogy a porszívótestben van egy kivehető, hajszálelvágó eszköz is a pucoláshoz. Egy német úriember videójában azt mondta, hogy a kefe túl puha a drapériákhoz, szerintem nem az, így legalább a könnyen bolyhosodó LUMSÅS szőnyegemet sem gyilkolja az indokoltnál jobban.

Egyetlen nyűgöt tapasztaltam, ha a leesés elleni szenzor koszos lesz, akkor biztonsági okokból a porszívó nem megy tovább, hanem az applikáción keresztül riasztást küld a telefonotokra. Arra figyeljetek, hogy a szenzornak nemcsak a felső, hanem az oldalsó felületét is meg kell tisztítani, utána tökéletesen funkcionál tovább.

Mennyi pontosan egy termék ára?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A takarítási képességei kivételesen jók a 360 S7-nek, szinte mindent összeszed még legalacsonyabb fokozaton is, de azért meg tudtam szívatni, ha akartam. Ha ragadós anyagot szórtok ki – pl. Vegeta – mély fugára, akkor az bizony benne marad, igaz ezen szinte az összes modell elvérzik. Cserébe viszont nagyon csendes. Az olcsóbb Roborock modelleknek volt valami fura bégető hangja, mintha betegesen vonszolnák magukat a laminált padlón, az „Eshét” viszont tényleg halk, csendes fokozatban az 50 dB-s zajszintet sem éri el. Kedvenc funkcióm viszont az, hogy rájön, ha elakad a kábelekben, leállítja a keféket  és szépen kinavigálja magát a szorult helyzetből. Nem mondom, hogy zsinórokat feszítsetek ki mindenhová, de láthatóan fejlődött a technika ezen a téren is.

Azért még mindig zavarba lehet hozni néhány dologgal – küszöbbel mondjuk nem sikerült -, például a furán lapított lábú punnyadó fotelemmel és az alattomosan, menet közben kirakott kameraállvánnyal nem tudott mit kezdeni, igaz eddig egyetlen porszívó sem. Még egy dolgot nehezményeztem, a területkizárás kicsit furcsán működik, ugyanis jellemzően oda érdemes kirakni „virtuális kerítést”, ahol már korábban is elakadt. Ezek a területek látszanak a térképen, fura útvonalak formájában, KIVÉVE mikor a kizáró zónát lerakjuk, szóval egy kicsit sacc-per-kábé a módszer.

A felmosás funkció aktiválása nagyon egyszerű, tegyétek fel a tartályt, ilyenkor a 360 S7 automatikusan átvált ebbe a módba. A vízmennyiséget nem lehet szabályozni és érdemes kizárni a szőnyegeket is a „block off” funkcióval, különben azokat is összevizezi. Az a furcsa, hogy ha automatikusan megemeli a szívóteljesítményt a szőnyegeknél, tehát tudja, hol a drapéria, akkor miért nem zárja ki ezeket a felmosási területből? Ezen a téren még van mit fejlődnie a mesterséges intelligenciának. Cserébe viszont szépen felmos, filmszerűen kevés folyadékkal, ami pikk-pakk megszárad és remekül megköti a port.

Összegzés

Nagyon tetszett minden, amit a 360 S7 felvonultat, remekül takarít, minden konkurensénél több funkcióval rendelkezik, ezek jól is működnek, az appja stabil, a gép jól néz ki, prímán felmos, küszöb, zsinórok sem jelentenek neki akadályt, szerintem ő most a kategória királya.

Az egy másik kérdés, hogy kinek a gyomra veszi majd be a 137 000 Ft-os vételárat, hiszen a Roborock S50 csak 116 000-be kerül, igaz az új modell, a Roborock S6 meg 180-ba. Akinek a büdzséje engedi, repüljön rá, szerintem nincs most ennél jobb termék a piacon, de azért az ár-érték arányt nem tudom az egekbe magasztalni.

Szerencsére erre is van megoldás, a HU360S701 kuponkóddal csak 119 500 Ft-ba kerül, így már nüansznyi a különbség a Roborock S50 árához képest. 50 darab van belőle, indulhat a befutó.

Pro

 • Tonnányi innováció: térképvisszatöltés, automatikus víztartály érzékelés, okos otthon integráció stb.
 • Remek minőség és dizájn
 • Kiváló, átlátható applikáció
 • Fineszes megoldás: kábeltartó, univerzális dugalj kialakítás
 • Jó küszöbmászó-képesség

Kontra

 • Az ára húzós (kivéve a HU360S701 kuponnal)
 • Ez a modell is bedokkol a víztartály ellenére (ahogy mindegyik másik is)
 • A fugából ez sem szedi ki a ragadós anyagokat

hirdetés