hirdetés

Xiaomi Amazfit Pace 2/Stratos teszt

Az okosóra

teszt
Xiaomi Amazfit Pace 2/Stratos teszt 1
Atika
írta: Atika
2019-06-04

A Xiaomi Amazfit Pace 2 megalkotásával a cég végleg felkerült az okosóra térképre, hiszen a Huamivel közös tudásbázis segítségével igen nívós termékeket dobtak a piacra. Néhány hiányosságot leszámítva már az Amazfit is szinte tökéletes volt, de mindig van feljebb, ezért az ott összegyűjtött rengeteg felhasználói visszajelzésből alkották meg a piac egyik legjobb óráját, mely jelenleg bruttó 53.000 Ft-ért érhető el.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

9

Népítélet

7.4

 • megbízhatóság:7
 • design és anyagminőség:7.7
 • felszereltség, funkciók:7.3
 • ergonómia:7.1
 • ár/érték arány:7.9
Véleményt írok

A nemes anyagok használata nem merül ki az üvegnél, hisz a kerámia igazán jó karcálló képességekkel rendelkezik és a töréstől sem igazán kell tartanunk, én már rengeteg alkalommal csaptam oda a saját órámat, de még mindig újszerű állapotban van. A három gomb rozsdamentes acél, a ház pedig maradt műanyag, de karbon textúra feldobja, szerintem jobban néz ki, mint az előd, bár picit vastagodott.

A szíj továbbra is 22 mm-es, ezért ha Amazfit óránkról váltunk, nem kell újakat rendelni hozzá, ez szerintem nagyon jó ötlet volt a gyártó részéről. Akinek nem jön be a gyári szilikon, az temérdek verziót ér el a neten, ilyen például: fémszínes szilikon vagy a szövet. Ne ijedjen meg senki, a szívverésünk számát mérő érzékelő kidudorodása egyáltalán nem zavaró, és már az első néhány használat során meg is fejtettem a kialakításának okát: sokkal pontosabb a mérés, nagyon nehezen veszít jelet. Az Amazfit esetében pici negatívumként éltem meg, hogy intenzív karmozdulatok esetén, ha nem volt eléggé megszorítva a szíj, akkor szólt, hogy nem tud mérni, ne rázd a csuklódat öcsisajt.

A Xiaomi Amazfit Pace 2 tesztüzeme

Folyamatosan érkeznek a frissítések az órára – a teszt írásakor 2.3.2.7-nél járt a ROM számozása -, és a telefonos applikációra is, mely jelenleg a 2.3.1-es verziószámot kapta. Ahogyan az Amazfit-nél, itt is érkeztek új sportok a főverzió frissítéssel, így az óra első bekapcsolásakor rögtön jelezte is nekem, hogy elérhető néhány új sportág: tenisz, foci és a síelés.

Xiaomi Amazfit Pace 2/Stratos teszt 8

Ismét kapunk egy jó adat számlapot, de az internet szorgos népe folyamatosan gyártja az újabbnál újabb megoldásokat, úgyhogy gyakorlatilag korlátlan mennyiségű dizájn áll a rendelkezésünkre, de még mi magunk is csinálhatunk, ha van valami hozzánk kötődő anyag, amit szeretnénk megjeleníteni az óránkon, egyszerűen csak be kell másolni a megfelelő mappába.

Táblázatos formában foglaltam össze nektek, hogy mit is lehet tudni az Amazfit szériáról, így a specifikációt egy felületen tudjátok összehasonlítani.

Modell Amazfit 2/Stratos Amazfit 2S/Stratos Amazfit Pace
Kijelző 1,34 inces transzreflektív LCD 1,34 inces transzreflektív LCD 1,34 inces transzreflektív LCD
320×300 pixel 320×300 pixel 320×300 pixel
2.5D Corning Gorilla Glass Zafírüveg Corning Gorilla Glass
Processzor 1,2 GHz-es dual-core 1,2 GHz-es dual-core 1,2 GHz-es dual-core
RAM 512 MB 512 MB 512 MB
Belső tárhely 4 GB 4 GB 4 GB
Kommunikáció Bluetooth 4.0 és WiFi Bluetooth 4.0 és WiFi Bluetooth 4.0 és WiFi
Helymeghatározás GPS és GLONASS GPS és GLONASS GPS és GLONASS
Akkumulátor 280 mAh 280 mAh 280 mAh
Üzemidő 5-6 nap sport mód nélkül 5-6 nap sport mód nélkül 6-7 nap sport mód nélkül
30-40 óra GPS-szel 30-40 óra GPS-szel 30-40 óra GPS-szel
Védelem 50 méterig vízálló 50 méterig vízálló IP67
Strava kompatibilitás igen igen igen
Fájlmozgatás app-ból igen igen nem
Navigációs gombok igen igen nem
Tömeg 70 g 70 g 54,5 g
Xiaomi Amazfit Pace 2/Stratos teszt 9

A menüben továbbra is elérhető a felemelésre működésbe lépő háttérvilágítás, de a nappali fényben erre nem igazán lesz szükségünk, hisz a világ legparádésabb, kültéri használatra tervezett kijelzője került bele. A működéséről röviden annyit, hogy minél több fény esik be, annál fényesebben látjuk mi is, tehát egy szikrázó napon szinte kiveri a szemünket még extra fény nélkül is, ezért érdemes automata módban használni. Az applikációhoz történő csatlakozás végtelenül egyszerű: a letöltés után a kameránk segítségével kell beolvasnunk az órán megjelenő QR kódot. Nagyon örültem neki, hogy mindkét Amazfit egyszerre lehet párosítva a telefonhoz, és ki tudjuk választani, hogy éppen melyik legyen az aktív eszköz. Az átköltözés nem tartogatott meglepetések, nem veszített adatot a telefonos app, így ott tudtam folytatni mindent, ahol abbahagytam.

Okosfunkciók

Az értesítések kezelése számomra elégséges, én nem kívánok az órámon pötyögni, bár most épp tesztelek egy Android-ot futtató órát, ami akár hasznos is tud lenni, ha SIM-kártyával látjuk el, de nem vágyom erre. Ha engedélyt adunk az applikációnak a névjegyeink olvasására, akkor bejövő hívás esetén rezgés kíséretében látjuk a hívó fél nevét. Én imádom ezt a funkciót, mert sokszor bóklászom az irodában, mint egy holdkóros, a telefonom pedig az asztalomon van, ilyenkor marha jól tud jönni, hogy látom ki keres: ha fontos, irány a telefon. Amennyiben nem kívánjuk felvenni, el is tudjuk utasítani a hívást, és nagyon remélem, hogy idővel SMS küldésére is rá tudjuk venni a telefont az Amazfit 2 segítségével.

A mobilos applikációval beállíthatjuk, hogy mely programok kommunikáljanak az órával, azaz honnan kapjunk értesítést. Válaszokat ugyan nem írhatunk, de például egy komplett levelet is végig lehet olvasni, ameddig nem töröljük az értesítést, addig bátran görgethetünk benne. Szeretem, hogy szól az óra, ha már ideje lenne felkelni a székből, de természetesen ez kikapcsolható funkció. Éjszaka nem valószínű, hogy használjuk az óránkat, de ha úgy fogalmazok, hogy alvás közben érdemes repülő üzemmódba tenni, akkor nem lövök nagyon mellé, ugyanis így simán kitolhatjuk az üzemidőt 1-2 nappal. Kapunk még időjárás előrejelzést, 4 nappal előre, a lokációt pedig az applikációban választhatjuk ki.

Aki szeret órában aludni, annak hasznos lesz az alvás monitorozása is, melyből nagyon jó kis statisztikákat rak össze az Amazfit. Láthatjuk, hogy átlagosan mennyit töltöttünk alvással, ebből mennyi volt mély, mikor szenderültünk álomra és mikor keltünk, illetve az lappangó alvajárók még arról is értesülhetnek, hogy hány percet kóboroltak éjszaka.

Sport

A sportolás jótékony hatásait napestig lehetne sorolni, de általánosan elfogadott álláspont, hogy heti 3×30 perc mozgásra szüksége van egy szervezetnek az egészséges működéshez. Mivel sokan irodai munkát végzünk, tehát egész nap ülünk, én inkább 4×1 órát mondanék, legalábbis erre törekszem.

Szerintem nagyon hasznos és fontos újítás a testreszabható értesítések, melyek segítségével nem csak azt tudjuk beállítani, hogy milyen magas HR értéknél figyelmeztessen, hanem azt is, hogy a zsírégetés tartományában maradhassunk, hiszen sokkal hatékonyabban küzdhetünk a zsírpárnák ellen, ha a megfelelő zónában tudjuk tartani a pulzusunkat.

Xiaomi Amazfit Pace 2/Stratos teszt 11

Kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik a kerékpározás, ezért tartok egy országúti és egy MTB verziót is, így élvezhetem mindkét kategória szépségeit. Már az Amazfit-tel is kerékpároztam, illetve szobakerékpároztam is, ezért rögtön találkoztam egy pozitív fejlesztéssel, ez nem más, mint a kidudorodó szenzor, mely segítségével sokkal pontosabb és stabilabb a szívverés számának mérése.

Az óra sportolás közben látható képernyőjét természetesen továbbra is testre tudjuk szabni, hisz van olyan sportág, ahol több rendelkezésre álló adatot jeleníthetünk, meg, mint ahány férőhelyes a megjelenítő. Az otthon megtervezett, majd az órára töltött GPX fájloknak köszönhetően pontosan követhetjük az előre meghatározott túra útvonalát, mivel az óra jelez, ha letérünk róla. Szerintem hasznos apróság, hogy már az applikációból közvetlenül is feltölthetjük, nem kell csatlakoztatni a számítógéphez (a zenéinkkel ugyanígy járhatunk el).

A transzflektív LCD kijelzőnek köszönhetően tökéletesen látható minden információ, mégsem kell háttérvilágítást használnia az órának, ezért 30-40 órás GPS-szel történő aktivitást mérhetünk vele egy töltéssel, ezt gyakorlatilag az ultramaraton kategóriája.

Az aktivitásunk minden fontosabb eredményét megtalálhatjuk az Amazfit mobilos applikációjában, ami felhasználói fiók alapú, azaz nem veszítünk adatot egy esetleg óracserekor sem, tehát az Amazfit 2 órám párosítása után még mindig látom az Amazfit-tel elért eredményeket. Mivel két órát is párosíthatunk egy fiókhoz, ezért nagyon könnyű az átállás (egyszerre csak az egyik óra lehet aktív).

Xiaomi Amazfit Pace 2/Stratos teszt 12

Az Amazfit 2 – vagy ahogyan az óra hátulján is láthatjuk, Stratos – fontos újítása a vízállóság, ezzel együtt jött az úszás, mint új sportág is. Számol karcsapást, méri a megtett távolságot, és beállíthatjuk azt is, hogy mekkora medencében úszunk. Fontos dolog, hogy úszás közben inaktív a kijelző érintésérzékelése, amúgy sem tudnánk nedves kézzel mit csinálni, tehát a három gombra támaszkodhatunk, ha vízben sportolunk az órával.

Különösen örültem, mikor az első frissítés alkalmával a futball is a választható aktivitások közé került, ezt is kipróbáltam egy műfüves, nyitott pályán. Teremben valószínűleg sok hasznát nem vesszük majd, de a GPS itt is működik, szóval szépen kirajzolja, hogy merre futkorásztunk.

Síelni sajnos nem volt alkalmam, de remélem, hogy a téli szezonban azt is kipróbálhatom az Amazfit Stratos-szal. Nemzetközi vonatkozásban egyébként triatlonra is ajánlott órának számít, tehát érdemes számításba venni.

A Stratos képes VO2 max számot mérni, azaz a maximálisan felvett oxigén mennyiségét, ennek kalibrálásához meg kell adnunk a pontos adatainkat (testsúly, magasság, életkor), majd egy 10 perces futásra lesz szükségünk az órával, 75% körül tartva a szívverésünket. A TE névre keresztelt, azaz Training Effect egy indikátor, azt mutatja meg egy 0.0-tól 5.0-ig terjedő skálán, hogy mennyire volt “profi” az edzésünk.

Összegzés

A Xiaomi Amazfit 2/Stratos méltó maradt a nevéhez: egy igazán jó ár-érték arányú okosórát kapunk a pénzünkért cserébe. Amennyiben fontos a dizájn és az új funkciók, érdemes ezt választani az előddel szemben. A rendszer általános sebességére nincs panasz, a GPS pedig gyorsabban talál jelet, ez mindenképp pozitívum. Az új sportokkal kapcsolatban kicsit iPhone érzésem van, hiszen az úszáson és a triatlonozáson kívül mindent tud(hatna) az Amazfit is.

Pro

 • Rengeteg sportot támogat
 • Kiváló minőség
 • Remek szenzorkészlet
 • Kezeli a GPX fájlokat
 • Remek üzemidő

Kontra

 • A töltőcsatlakozó hajlamos elkoszolódni
 • Túl nagy, vékony csuklón nevetségesen néz ki

hirdetés