hirdetés

Honor Band 5 okoskarkötő teszt

Késő bánat, eb gondolat?

teszt
Honor Band 5 okoskarkötő teszt 1
írta: Don Kartács
2019-10-20

A Huawei által gyártott Honor Band 5 egyértelműen a Xiaomi Mi Band 4 ellenfele, igaz, a konkurenciát nem annyira a külsejével, hanem inkább a belső értékeivel kívánja lenyomni. Természetesen az Ötös széria is rendelkezik a divatos funkciókkal – színes kijelző, zenevezérlés, pulzusmérés, alvásmonitor stb. -, de képes a csuklónkban futó hajszálerekben lévő vér oxigénszintjét is mérni. Raktártól függően 11-13 000 Ft-ba kerül, vagyis egy jobb kuponnal az ára simán a Xiaomi termékének szintjére hozható.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Finom erezet borítja, ami jobban néz ki, mint a szilikon szíjas Band 4, de ott azt egyszerűen lehet cserélni, itt pedig szabályosan le kell szenvedni az óratestről. Ellenben sokkal jobb tölteni a Huawei kütyüjét, nem kell kinyomni a pántból, mint a Mi Band 4-et, bár a 20-30 napos üzemidő miatt ez nem egy különösebben megterhelő történet. Nem is kaptok mást a karkötőn, a kínai nyelvű leíráson, a töltőprofilon és az USB kábelen kívül, de nincs is másra szükség.

Felhívnám a kijelzőre a figyelmet, ami szerintem simán hozza a Mi Band 4 szintjét, pedig valójában ez egy régebbi hardver. Azért itt is látszik az AMOLED megjelenítő széle, de ügyesen alátettek egy home gombot, emiatt valahogy integránsabb részét képezi a kinézetnek, mint a konkurens terméknél. Sok mindent írnak még róla – 282 PPI felbontású, stb. -, de ennél van egy sokkal fontosabb tulajdonsága: napfényben is látszik és a fényereje is állítható, így remekül használható.

Honor Band: törjünk pálcát fölöttük

A hármas verseny nagyjából így néz ki: két, hardverazonos Honor Bandek – a Négy és az Öt -, és a Mi Band 4 az, amiből mindenki választani fog. Nyilván semmi értelme a nagyon hasonló Honor Band 4-et megvenni az új generáció mellett, szóval én diszkvalifikálom is az összecsapásból. Azért, hogy mindenki képben legyen, a lenti táblázatból ér lesni, ezek a fő funkciókat és hardverjellemzőket tartalmazzák, de természetesen ezek csak puszta számok, nem adják vissza, a használat érzetét.

Xiaomi Mi Band 4 Honor Band 4 Honor Band 5
Kijelző (inch) 0,95 AMOLED 0,95 AMOLED 0,95 AMOLED
Akkum. (mAh) 135 100 100
Üzemidő (nap) 20-30 14 14
Bluetooth 5.0 4.2 4.2
Alvásmonitorozás IGEN IGEN IGEN
Lépésszámlálás IGEN IGEN IGEN
Kalóriaszámlálás IGEN IGEN IGEN
Pulzusmérés IGEN IGEN IGEN
Zenevezérlés IGEN NEM IGEN
Véroxigénszint m. NEM NEM IGEN
Sportok száma 6 10 10
Számlapok * 4 ? 8
PIN kód IGEN NEM NEM
Cserélhető szíj IGEN NEM NEM

* lehet újakat letölteni, ezek csak az alap skinek

A fentiekből látszik, hogy a Honor Band 5 csak egy „facelift”, semmi más, viszont ez ne riasszon el titeket, ettől még ez egy jó cucc. A kijelző, bár a Mi Band 4-gyel teljesen azonosnak néz ki, szerintem érzékenyebb a Huawei karkötői esetében, és mintha a színei is jobbak lennének, a Mi Band viszont talán nagyobb fényerejű.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Sajnos a kínai kultúra óvodás része ide is begyűrűzött, igazi gyökér számlapokat is le lehet tölteni, mint a „Love Piggy” vagy a macska, fején egy kacsával, amik nálam a „WTF” kategóriába esnek. Viszont vannak iszonyatosan királyul kivitelezettek is, mint a „Trails” vagy a „Gradient”, szóval lehet csajos vagy maszkulin, oldskool vagy modern is a stílus. Sportokban is elhúz a Honor Band 5, például az ellipszis trénert szinte minden ötödik háztartásban megtaláljátok, vagyis vannak itt hasznos lehetőségek.

A fenti táblázatból látható, hogy a legtöbb dologban azért fej-fej mellett haladnak a kütyük, és nem hiszem, hogy a PIN kód vagy a véroxigén-szint funkció lesz a döntő. Sajnos az eléggé idegesítő, hogy a kapcsolat a Honor Band 5 esetében nem mindig stabil, néha leszakad, ekkor jön a böködés, nem sikerül, újra, most már igen, azt mondanám rá, hogy hektikus. A valós akkumulátoridő is inkább 6-7 nap, ha úgy használjátok a karkötőt, ahogy azt a jóisten is elrendelte, vagyis folyamatosan mértek pulzust, nyomkodjátok a kijelzőt stb. Egy aszkéta egy barlangban napi 10 óra meditációval hozza majd a 14 napot, de én nem laborkörülmények között teszteltem.

A funkciókat nem kell túlspilázni, nagyjából azt tudja, amit egy átlagos okoskarkötő:

 • pulzusmérés
 • alvásmonitorozás (légzésfigyeléssel, de el nem tudom képzelni, hogy ezt csinálja)
 • sportok: szabadtéri beltéri futás, szabadtéri és beltéri séta, beltéri kerékpározás, elliptikus tréner, evezőpad, beltéri úszás és szabadon definiált
 • elégetett kalória, távolság megjelenítése és lépésszámlálás
 • előzmények visszatöltése a fentiekhez
 • alkalmazásüzenetek (pl. mail, SMS, Messenger stb.) ékezetes megjelenítése
 • NFC alapú Alipay fizetés (itthon nem használható)

Érdemes még összevetni az applikációkat is, ebben a kategóriában a Mi Fit és a Huawei Egészség appja harcol egymással. Mindkettő magyar nyelvű, de mintha a Honor programja lenne a sokrétűbb, viszont az összes funkciót – például stressz mérést – a Band 5-tel nem tudjátok majd használni. Ellenben a fejlett alvásmonitorozást – TrueSleep – igen, ami több információt ad vissza, mint a konkurens, és azt állítja, hogy alvásproblémákat is képes diagnosztizálni. Ez utóbbi szerintem kamu, de hát van, aki a Chemtrailben is hisz. A pulzusmérés gyakorlatilag megegyezett az Omron vérnyomásmérőmmel, pár egységet téved, de így is 5%-on belül marad a szórása.

A SpO2, vagyis véroxigén mérés elvileg úgy működik, hogy a hajszálerek tágulásából a szenzor megmondja, mennyi oxigént szállít a vérünk, ez akkor jó, ha 96-100% között van. Ehhez képest nekem mért 92%-ot is, ami már kóros, de ugyannyi volt ágyban fekvés és futás közben is, szóval fogalmam sincs, hogy ezek a számok pontosak-e, gyanítom, hogy nem. Plusz simán tudtam fals eredményeket is produkálni, ha nem húztam meg izomból a szíjat, de persze meg kell. A másik sarkalatos pont az úszás, hiszen ha a kijelző vizes lesz, akkor azt érintésnek érzékeli, igaz utána kialszik, de a Mi Band 4 katasztrofális eredményeiből kiindulva – amit most javítanak frissítéssel – azért a Honor Band 5-nek is lenne mit tanulnia. A futást, gyaloglást és elliptikus tréner gyakorlataimat viszont jól mérte, szóval a mindennapi sportokban otthonosan mozog a karkötő.

Összegzés

A Honor Band 5 nem más, mint a Négyes ráncfelvarrott változata, gyakorlatilag azonos köntösben és hardverrel. Már az előző is jó volt, az új pedig még több funkciót nyújt. Közben azonban a Mi Band 4 is felzárkózott melléjük. Szinte majdnem ugyanazt tudják, egy-két apróságban térnek el, de egyiket sem érzem perdöntőnek. Gondoltam, akkor az ár majd tisztítja a képet, a Mi Band 4 az olcsóbb, 10-11 000 Ft, a Honor Band 5 pedig a 3UNDZIH0 kuponkóddal EU raktárból 12 800 forintért kapható szállítással együtt, ami szintén nem nevezhető hatalmas különbségnek. Ez a helyzet viszont ideális, mindenki azt veszi meg, ami neki tetszik, mindkettő jó termék, így nem hirdetnék győztest, szerintem egyikben sem fogtok csalódni.

Pro

 • Remek kijelző fényerőállítással
 • Nagyszámú óra számlap
 • Kiváló funkcionalitás
 • Kezeli a magyar ékezeteket

Kontra

 • Nehéz cserélni a pántot
 • Általában drágább, mint a Mi band 4
 • Néha megszakad a BT kapcsolat

hirdetés