hirdetés

Blitzwolf BW-HL1 okosóra teszt

Elsőéves bálozó

teszt
Blitzwolf BW-HL1 okosóra teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2019-11-11

Dübörög az okosóra-okoskarkötő piac, senki nem akar kimaradni a pénztorta feldarabolásából. A Blitzwolf sem, így beizzította legújabb termékét, a BW-HL1-et, ami meglepő módon az első okosórájuk. Mér pulzust, véroxigén szintet, mint a Honor Band 5, monitorozza az alvásotokat, színes a kijelzője, mint a Mi Band 4-nek, viszont mindkettőnél olcsóbb. 6000 forintot kóstál a BG11BWHL1 kuponnal, és még jól is néz ki, de lenyomja a nagyobb neveket?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.4

Népítélet

6.4

 • megbízhatóság:8
 • design és anyagminőség:8
 • felszereltség, funkciók:3
 • ergonómia:6
 • ár/érték arány:7
Véleményt írok

Érdemes végigpörgetni a menüt, mennyivel finomabban sikerült megrajzolni a dizájnt, mint a Zeblaze Vibe 3 esetében, amin Rolla kollégámmal együtt sírva nevettünk, micsoda egy ótvar gyerekrajz az egész. A Blitzwolf sokkal felnőttesebbre vette a figurát, nem rossz, de azért még tudnék rajta mit csiszolni. Ellenben nagyon tetszett a kezelhetősége, rövid nyomásra menülapozás, hosszúra funkció aktiválás. Ismerős valahonnan? Bizony a Mi Bandek is hasonlóképpen működnek.

A kijelző mérete és felbontása is nagyobb, mint a konkurensek esetében, a fényereje viszont szerintem kisebb, még a maximum sem elég napsütésben, le kellett takarnom a kezemmel, hogy lássam rajta az információkat. Az üzemidőt viszont jelentősen befolyásolja az, hogy meddig és milyen intenzitással használjátok, így a 180 mAh-s akkumulátorra megadott 7-10 napot is így kell majd értelmeznetek. Két óra alatt újra lehet tölteni, ami korrekt, de azért a Mi Band 4 20 napos üzemideje még mindig nagyon vonzó.

Érdekes működési sajátosság, hogy ha elég gyorsan megnyomjuk a kijelzőt, miután az elaludt, akkor annál a menünél marad, ahol előtte álltatok. Hosszabb idő eltelte után pedig visszavált a kezdőképernyőre. A hardver érzésre gyorsabb, mint a Mi Band 4 esetében, iszonyatosan gyorsan lehet lapozni a menüben, ami egy jó dolog, egyáltalán nem „laggol” a képernyő. Viszont csuklóemelésre eléggé lassan éled fel, ezt a többiek jobban csinálják.

Blitzwolf BW-HL1 okosóra – A szoftver nem egy csiszolatlan gyémánt

Az alkalmazás a Da Fit névre hallgat – a Lenovo ugyan átnevezte, de ettől még ugyanaz -, nekem „third party appnak” tűnik, nem igazán láttam benne sehol BW logót. Érdekes, hogy nem fejlesztettek maguknak sajátot, hiszen a Xiaomi Mi Fit és a Huawei Health is a saját rendszere a konkurenseknek. Ezen persze nem érdemes bánkódni, amennyiben a Da Fit jól működik, és a teszt alatt stabilnak találtam, ebben nem volt különösebb hiba.

Ellenben a kinézete, hogy is mondjam, puritán. Átlátható, de nem igazán törekedtek arra, hogy valami szépet és szuper logikusat rajzoljanak, inkább csak mindenféle funkciót bedobáltak a menübe, és ennyi. Persze meg lehet találni a dolgokat, de az ellenlábasok ezt a műfajt jobban csinálják. Részletesebb a statisztikájuk, átláthatóbb a felületük, de azért a Blitzwolf appja is megteszi. Az viszont teljesen érthetetlen, hogy miért szúrják ki az ember szemét összesen 3 db óraszámlappal. Ez semmi, ráadásul az Amazfit eszközök esetében a rajongók az ilyeneket százszámra gyártják, tényleg mindenki olyat választ magának, amilyet akar.

Cserébe a konkurenciát meghazudtoló funkcionalitással bír, még akkor is, ha a visszaadott adatok pontosságával kapcsolatban vannak kétségeim. Hogy lássátok, pontosan hogyan jön ki a Mi Band 4 és a Honor Band 5-tel szembeni összevetésből a BW-HL1, összeszedtem az adatokat egy táblázatba:

Xiaomi Mi Band 4 Honor Band 5 BW-HL1
Kijelző (inch) 0,95 AMOLED 0,95 AMOLED 1,4 HD
Akkum. (mAh) 135 100 180
Üzemidő (nap) 20-30 14 7-10
Bluetooth 5.0 4.2 4.0
Alvásmonitorozás IGEN IGEN IGEN
Lépésszámlálás IGEN IGEN IGEN
Kalóriaszámlálás IGEN IGEN IGEN
Pulzusmérés IGEN IGEN IGEN
Zenevezérlés IGEN IGEN IGEN
Véroxigénszint m. NEM IGEN IGEN
Vérnyomás NEM NEM IGEN
Értesítések IGEN IGEN IGEN
Fényerőállítás IGEN IGEN IGEN
Sportok száma 6 10 8
Számlapok 4* 8* 3
PIN kód IGEN NEM NEM
Cserélhető szíj IGEN IGEN IGEN

* lehet újakat letölteni, ezek csak az alap skinek

Van néhány egyéb funkció, amit feljebb nem tüntettem fel, mert csak a Blitzwolf BW-HL1 tudja – például a kameravezérlés – de ezek szerintem nem jelentősek. Ellenben a sportok szekcióval, hiszen az alábbiakat tudja monitorozni: sétálás, futás, biciklizés, ugrókötelezés, tollas, kosárlabda, labdarúgás, úszás. Kiemelném az ugrókötelezést, mert így már semmi nem ment meg attól, hogy a 3 éve vásárolt sportfelszerelést kipróbáljam, illetve a kosarazást, mint viszonylag ritkán elérhető lehetőséget.

Az úszásból több dolog is következik, egyrészt IP68-as védelemmel rendelkezik por és folyadékok ellen, másrészt pedig lehet úgy zuhanyozni, illetve kezet mosni, hogy nem kell levennetek a BW-HL1-et. A forró fürdőt és a búvárkodást viszont kerüljétek, az előbbivel nyírtam már ki Xiaomi Amazfit Verge okosórát, szóval érdemes komolyan venni a figyelmeztetést. Mivel ez a kütyü sem tartalmaz GPS-t, ezért sajnos a telefonotokat nem tudjátok nélkülözni sportolás alatt sem. A Da Fit alkalmazás nem képes szinkronizálni Stravaval, de ez nem probléma, majd a mobilotok megteszi.

Nézzük, mennyire pontosak a szenzorok, bár azért azt kétlem, hogy ezt a vérnyomásmérős dolgot különösebben komolyan kellene venni. Semmiképpen ne használjátok egészségügyi mérésre, arra ott vannak például az Omron erre kitalált termékei. A véroxigénszint meg olyan mágia, aminek a pontosságát megbecsülni sem tudom, pedig sportoltam vele becsülettel. Marad a pulzusmérés, amit hellyel-közel jónak találtam, szerintem ez hozza a konkurencia átlagát, azt viszont nem értem, miért nem lehet automatára kapcsolni. Ki fogja kézzel nyomogatni, hogy most éppen mennyi?

Mért paraméter Blitzwolf BW-HL1 Omron vérnyomásmérő
Pulzus 63 65
Vérnyomás 111/69 136/94

Érdemes még megemlíteni az értesítések kijelzését, egyrészt azért, mert mindent megjelenít, amit kell, ráadásul magyar ékezettel, másrészt pedig van saját „üzenet” memóriája, így összesen ötöt el tud tárolni, amit vissza is nézhettek. A teljes szöveget viszont nem mutatja, vagyis ha a rendelkezésre álló karakterszámnál hosszabb az üzi, akkor fizikailag is meg kell néznetek a telefonotokon.

 

Összegzés

Szerintem az sokat elmond a Blitzwolf BW-HL1-ről, hogy én is elfogadnék egyet belőle. Minőségre veri mind a Xiaomi Mi Band 4-et, mind a Huawei Honor Band 5-öt, jobban is néz ki, nagyobb a kijelzője, és ugyanazt, vagy többet is tud, mint az előbb említettek. A véroxigént és vérnyomásmérést szerintem nem kell komolyan venni, kaptok majd egy becsült értéket, és ennyi. A nem automata pulzusmérés eléggé érthetetlen, ahogyan az összesen 3 db számlap is kifejezetten kevés.

Üzemidőben némileg elmarad a Négyes Bandtől, de egyáltalán nem teher 7-10 naponta feltölteni. Cserébe a rendszere ennek a leggyorsabb, nem akadozik, és a kezelése is kifejezetten logikus. Az utolsó és szerintem döntő érv mellette, hogy még olcsóbb is, mint a másik kettő, sőt a nagyon hasonló Lenovo E1-nek a fele. 6000 forintért – amit a BG11BWHL1 kuponnal érhettek el – kifejezetten ár-értékarány bajnok, és mivel az ára nem éri el az áfafizetési küszöböt sem, így különösebb probléma nélkül fog megérkezni az országba.

Pro

 • Remek minőség
 • Szép
 • Gyors rendszer
 • Sok funkciót tud
 • Végre vannak érdekes sportok

Kontra

 • Helyenként furán működő funkciók
 • Mi Band 4-nek hosszabb az üzemideje
 • A vérnyomásmérés szerintem kamu

hirdetés