hirdetés

Haylou RT LS05S aktivitásmérő teszt

Meglep, hogy nem tudott meglepni

teszt
Haylou RT LS05S aktivitásmérő teszt 1
írta: Don Kartács
2021-08-24

A Haylou – ami egy Xiaomi ökoszisztémához tartozó márka – már szállított pár igencsak ígéretes okosórát és aktivitásmérőt, és most itt az újabb darab az RT LS05S személyében. 11 000 Ft-ért – amit a BGHU0894 kuponnal érhettek el és már tartalmazza a szállítást is – 12 sport támogatását, 20 napos üzemidőt, tonnányi óraszámlapot, alvásmonitorozást ajánl a kerek aktivitásmérő, ami megszégyenítően hasonlít egy igazi okosórára. De vajon valóban tud annyit a kütyü?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A tokozás a gyártó szerint teljesíti az IP68 szabványt,

viszont úszni így sem lehet vele, nincs is ott a sportok között, mert az 5 ATM nyomást nem viseli el. A két gombbal vezérelhető rendszer kísértetiesen hasonlít az Amazfit egyes óráira, de örülök, hogy onnan ezt a megoldást ellopták, mert ez sokkal kényelmesebbé teszi a használatot. Egyik feléleszti és kikapcsolja az órát, illetve megjeleníti a főmenüt, a másik előhívja a sportokat, de a szokásos jobbra-balra lapozással is navigálhattok. Mivel a fényképezéshez mindig megemelem a kijelző kikapcsolási idejét a maximumra, meglepve tapasztaltam, hogy ezt a menüből nem – csak az appból – lehet állítani. Fényérzékelő szenzorja nincsen, vagyis a kijelző fényerejét is manuálisan kell állítgatnotok.

Ezt leszámítva elég tipikus dolgokat lehet a menüben találni, erről eszembe is jutott, hogy lehet, hogy a Haylou is megvett valami third party rendszert és feldobta a saját órájára? Cserébe viszont baromi gyors a lapozás, akadással nem találkoztam, szóval van ennek a dolognak előnye. Egyetlen érdekességet fedeztem fel – emlékeim szerint ezt az LS05, a tavalyi modell nem tudta -, hogy már ez is mér véroxigénszintet. Stabilan 98% körüli értékeket kaptam, és én ezt értékelem is, hiszen mikor COVID-os voltam, rendszeresen méricskéltem a hagyományos, ujjvégre csiptetős megoldással, és azért akkor volt izgulás rendesen.

 

Haylou RT LS05S – Appban van a varázslat?

A teljes funkcionalitáshoz le kell szedni a Haylou Fun appot, amiért nincsenek oda a használói, 3,3 pont az átlaga a Google Play-en. A korábbi modellek a Haylou Fittel működtek, de a lényeg kb. ugyanaz, csak a Funnak más a kinézete. A kezelőfelülete nagyon egyszerű és átlátható, alapból kedveltem, de azért egy Zepp vagy egy Mi Fit jobb és modernebb összhatást kelt. A kezdőlapon nagyjából ugyanaz látható, mint minden hasonló app esetében, véroxigén, pulzus, alvásmonitorozás, a napi tevékenységhez tartozó adatok, és hasonlók.

A másik két oldalon pedig a sporttevékenységekhez tartozó felületet és a személyes profilhoz tartozó beállításokat találjátok. A kezdőlap jobb felső sarkában az eszközmenüben pedig a különböző engedélyekhez kötött dolgokat – kijelző ébrenlétének hossza, értesítéskezelés, ébresztőóra stb. – állítgathatjátok be. Viszont minél tovább lapozgattam, annál inkább hiányérzetem lett, vagy nem volt elég részletes a statisztika vagy csak konkrét lehetőségek hiányoztak, ami pl. a konkurencia – mondjuk a Mi Smart Band 6 – repertoárjában megtalálható. Összességében nem lenne ez az app rossz, csak hát érződik rajta hogy a konkurencia – a Xiaomi és a Huawei – már előbbre tart.

Ami a funkciókat illeti, olyan túl sok újdonságra nem számíthattok:

 • pulzusmérés
 • hívásemlékeztető
 • szokásos mozgáshoz tartozó paraméterek: elégetett kalória, lépésszám, távolság
 • applikációs értesítések (push notification, kezeli a magyar ékezeteket)
 • mozgásra figyelmeztetés
 • ébresztés és stopper, illetve ne zavarj mód
 • mindenféle célok beállítása, pl. lépésszám
 • alvásfigyelés
 • időjárás kijelzés
 • véroxigénszint mérés
 • zenevezérlés
 • relax: segíti a nyugtató hatású be- és kilégzés gyakorlását
 • óra számlapok, összesen 6 db
 • 12 sport: kültéri futás, gyors sétálás, kerékpározás, hegymászás, spinning, jóga, beltéri futás, „integrated training”, gimnasztika, kosárlabda, labdarúgás, evezés

Tudjátok, hogy honnan van ez a lista? A Haylou Solar cikkből vágtam ide, még a sportok száma és sorrendje is megegyezik, szóval gyanús, hogy a két eszköz szoftveresen nagyrészt azonos. Innentől kezdve viszont olyan nagy fejlődés nem várható el a cucctól, mondhatjuk, hogy azt tudja, amit a Solar, csak más az app. Ez egyben azt is jelenti, hogy a funkciói viszonylag pontosan mérnek, az időjárási adatokat a helyadataim alapján egyből betöltötte, jól eltalálja az elalvás és a lefekvés időpontját is, a pulzusadatokat nyugalmi állapotban viszonylag pontosan megjeleníti, és még folyathatnám a sort.

Maradtak viszont a logikátlanságok, balra lapozásra a szokásos üzenetkezelés helyett a légzésgyakorlat menüje jön be,

átparaméterezni a menüket nem lehet, és a számlapokon sincsenek gyorsgombok. Bosszantott továbbá az is, hogy viszonylag kevés az elérhető számlap, amiből egyébként 6-ot képes eltárolni az óra, ebből 5 helyet foglalnak el az alap grafikák. Külső szoftverek közül csak a Google Fithez tud csatlakozni, Strava pl. nincsen, de hát ez is valami. Az üzemidő a gyári adatok szerint 20 nap, míg folyamatos pulzusméréssel 15 nap, és ez nem is áll távol a valóságtól. Olyan 10 napot simán össze lehet vele hozni, az akkuja 300 mAh, a Solarnak ugyanez az értéke 340, szóval egy hangyányit kisebb a kapacitása, de ez a gyakorlatban olyan nagyon nem érezhető.

Összegzés

A Halyou RT LS05S gyakorlatilag szoftveresen megegyezik egy Haylou Solarral, viszont műanyag a burkolata, illetve az app is a Haylou Fun-ra változott. Más lényegi eltérést viszont nem tapasztaltam a működésben, leszámítva azt, hogy bekerült a véroxigénszint mérés funkció, de szerintem ez kevés az üdvösséghez. A Haylou RT LS05S csak akkor lehet életképes a piacon, ha olcsóbb tud lenni, mint a Solar. Csakhogy ez utóbbi jelenleg Banggoodon nem is kapható, míg az RT-ért a BGHU0894 kuponnal jelenleg 11 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek szállítással együtt, ami értelmezhető vétellé teszi az olcsó ár miatt.

Azért adok egy ultimate tippet, ami nagyon is megfontolandó. A Halyou RS3 LS04 egy új modell, brutál jól néz ki, a háza alumínium, van benne GPS – ami alapból egy másik ligába helyezi –, AMOLED a kijelzője, és csak 20 000 Ft-ot kérnek érte a BGHU0895 kuponnal, ami nagyon jutányosnak tűnik. Ennyiért még a Bip U Pro jöhet szóba 22 000 Ft körül a Xiaomishoptól, igaz ott magyar garancia is jár mellé, viszont nem alumínium a ház. Mindkettő jobb alternatíva, mint a fentiek, én ezeket venném magamnak.

Pro

 • Amit tud, azt alapvetően jól tudja
 • Véroxigénszint mérés
 • Elég gyors rendszer

Kontra

 • Ez egy Haylou Solar, csak gyengébb minőségű
 • Vannak ennél modernebb cuccok is a piacon
 • Logikátlan menü, nincs fényérzékelő szenzor

hirdetés