hirdetés

Xiaomi Mi Smart Band 6 aktivitásmérő teszt

6almas változások

teszt
Xiaomi Mi Smart Band 6 aktivitásmérő teszt 1
írta: Don Kartács
2021-05-26

Megérkezett a Mi Band legújabb generációja, ami már egy ideje birtokolja a legnagyobb számban eladott aktivitásmérő címet. A megnövelt kijelzővel ellátott, animáló számlapokat is kezelő, hosszú üzemidejű eszköz már véroxigénszintet is képes mérni. Az alapkoncepció azonban nem változott, lépést számlál, mutatja az elégetett kalóriát, a bejövő hívásokat, üzeneteket és nem kell rá egy vagyont elkölteni. A Xiaomishopnál 16 900 Ft-ot kérnek érte, ami mellé jár a 2 év magyar garancia, a gyors szállítás és a hazai ügyfélszolgálat is. Banggoodról 11 400 Ft-ba kerül a BG57dd13 kuponkóddal, ami szintén egy jó alternatíva lehet.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 8

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ezt saját magamon különösen zuhanyzás után vettem észre. A másik fürdéshez kapcsolódó probléma, hogy eddig minden aktivitásmérő kijelzője megőrült, ha folyamatosan folyt rá a víz. Ez most is így van, de szerencsére lehet zárolni a panelt, ami megoldja ezt a problémát. A bogyó továbbra is ellenáll a víznyomásnak 50 méterig, így úszni is lehet vele.

Ahogyan említettem, az AMOLED kijelző sokat nőtt, már 1,56 col a mérete,

a felbontása 152*486 pixel, és megint egy tonnányi – több mint 130 – kijelzőgrafika közül lehet választani. Ezzel kapcsolatban viszont pont az ellenkezőjét tapasztaltam annak, mint amit a GTS 2e/GTR 2e tesztben említettem, hogy az európai ízlésvilágnak megfelelő formákkal dolgoztak a készítők. A Mi Band 6-nál kb. csak Manga figurákat, meg csodálkozó, viszont roppant idegesítő malackákat lehet kipakolni a panelra. Engem ez roppant mód bosszantott, így végül nem tudtam mást kitenni, csak Spongya Bobot és a haverjait, akik vicces, animáló testrészekkel rendelkeznek.

Az eddig alul elhelyezkedő vezérlőgombot megszüntették,

egyszerűen nem fért volna el a nagyobb kijelző. Helyette a telefonoknál megszokott fel-le és jobbra-balra lapozással lehet mozogni a menüben, illetve érintésre vagy csuklómozgatásra feléled a panel. Ez szerintem összességében jobb és előremutatóbb megoldás és a dizájnnak is jót tett, felnőttesebbnek néz ki a Mi Band 6. Van viszont egy negatív hozadéka is, gyorsabban merül a nagyobb méretű kijelzővel ellátott aktivitásmérő, az ígért 14 nap átlagos használat nekem nem igazán jött össze, inkább a kicsivel több mint 1 hetes a reális, igaz, én rendszeresen futottam vele. Ez még mindig hosszú idő és nyilván ki lehet tolni 14 napra, ha leveszitek a fényerőt, nem állítjátok a pulzusmérés gyakoriságát magasra, és így tovább.

Xiaomi Mi Smart Band 6 aktivitásmérő teszt 13 Mi Band 4 vs. Mi Band 6

Érdemes még megemlíteni a kijelző 450 nites fényerejét,

ami egy átlagos telefonnal egyezik, és ez kell is vakító napsütésben, hogy lássatok belőle valamit. De mivel nincs benne fényérzékelő szenzor, ezért ezt kézzel kell állítgatnotok, ami nem egy nagy teher, de azért kényelmesebb lenne, ha automatán csinálná. A nagyobb kijelzőre viszont több adat fér, ami üzenetek kapcsán jön jól. Ez a korábbi modellekhez képest nem változott sokat, a leveleknek csak a tárgyát képes megjeleníteni. A Messenger esetében szépen kiírja a szöveget, az összes magyar ékezetet kezeli, sőt néhány emoji-t is.

 

Xiaomi Mi Band 6 – Használni jó

Egyből sírnék egy kicsit a fejezet elején, a global verzióban még mindig nincsen NFC. Úgy látszik ez nem prioritás a kínaiaknál, amit én személy szerint nagyon sajnálok. Az új funkciók tárháza azért nem túl bőséges, a nagyobb kijelzőn túl néhány szoftveres extra került be a repertoárba, de természetesen a régebbi funkciók a továbbiakban is elérhetők. Kezdjük az újdonságokkal, hiszen úgyis ez érdekel mindenkit.

Bekerült a véroxigénszint mérése, ami szerintem egy megosztó funkció. Egyrészt, minden gyártó elhárítja a felelősségre vonást azzal, hogy ez csak tájékoztató jellegű adat, másrészt viszont a COVID járvány miatt túlzottan is előtérbe kerültek az ilyen dolgok. Bevallom, engem megnyugtat, hogy van ilyen lehetőség is, de én voltam beteg, nyilván aki megúszta, annak ez nem egy fajsúlyos dolog. A másik újdonság a sportok kezelése, amit már 30 aktivitás kapcsán el tud végezni a Mi Band 6.

De a lényeg nem a sportok száma – a 30-ból 25-öt soha nem fogtok használni -, hanem az, hogy képes kijelezni a GPS pozíció felvételét – a műholdakat a telefon fogja be helyette -, illetve kirajzolni a bejárt útvonalat, összesíteni a mozgásformához tartozó adatokat, már-már sportórás szinten. Ezt vissza is nézhetitek a „history” menüben, ami szintén hasznos, de természetesen ezek az adatok megtalálhatók a Mi Fit-ben is, amit a korábbi szériák is használtak.

Újabb funkció az alvás közbeni légzésfigyelés,

ami “beta” stádiumban van, vagyis külön be kell kapcsolni az almenüben, és nálam nem talált semmi rendellenességet, de azért ez távolról sem egy orvosi műszer. Őszintén szólva nem emlékszem, hogy a stressz szintet mérték volna a korábbi modellek, de az biztos, hogy a gyakorlatban nem tudtam modellezni a működését. Most azonban a tesztbe pont beleesett egy csocsóverseny, így ki tudtam próbálni nyomás alatt, hogy változnak-e az értékek. Azt kell mondjam, hogy eléggé látványos lett a különbség. A nagy küzdelemben a napi átlagomnál durván 60%-kal nagyobb stressz szintet mért a Mi Band 6, szóval működik ez, csak a pontosságát nem tudom megbecsülni. Viszont érdekes nézni, hogyan változik, így egyáltalán nem nevezném haszontalannak a dolgot.

A funkciók listája így az alábbira bővült (dőlttel szedve az újdonságok):

 • zenevezérlés: megállíthatjátok, elindíthatjátok és lapozhatjátok a számokat, illetve a hangerőt is állíthatjátok
 • állíthatjátok a fényerőt öt lépcsőben, viszont nincs fényérzékelő szenzor
 • váltogathattok az alap óraszámlapok között (ezt egészíti ki a Mi Fit saját adatbázisa újabb, nagyjából 130 skinnel), ezekből 5-öt tud tárolni
 • státusz: lépésszám, távolság, elégetett kalória és a tétlenségi figyelmeztetés
 • időjárás előrejelzés geolokáció segítségével, ami kiegészült szélerősséggel és UV sugárzás kijelzéssel
 • PAI mutatószám
 • pulzusmérés
 • stressz-szint mérés
 • légzőgyakorlatok
 • női ciklus követése
 • fejlesztett alváselemző algoritmus: képes a különböző alvási fázisokat is megjeleníteni, illetve az anomáliákról is tájékoztat
 • 30 sport mód, 5 ATM-ig vízálló, így úszni is lehet benne
 • alvás közbeni légzésfigyelés
 • véroxigénszint mérése

Az azért látható, hogy olyan nagyon sok újdonsággal nem bővült a repertoár,

nagy kérdés, hogy megéri-e váltani. Személy szerint nekem ez a típusú, érintőgomb nélküli vezérlés sokkal inkább bevált, a nagyobb kijelzőn jobban néznek ki a dolgok, több sort képes megjeleníteni, de azért összességében nem drasztikus a változás. És már ezt mondtam a Mi Band 4-ről a Mi Band 5-re lépéskor is, így tulajdonképpen azt kell csinálni, amit anno a Windows verziók esetében: egyet mindig ki kell hagyni. Vagyis ha Mi Band 4-ed van, érdemes váltani, ha Mi Band 5-öd, akkor nem annyira. Sőt, ha emiatt szénné akciózzák az Ötöst, akkor olcsón azt is érdemes lehet behúzni.

Összegzés

Aki életében először lát Mi Bandet, annak a hatodik generációs tökéletes választás. Aki nyomonkövette az eddigi életútját az aktivitásmérőnek, annak semmi mellbevágó újdonsággal nem tud szolgálni. Viszont kicsit mindenben jobb lett, mér véroxigén szintet, figyeli az alvásközbeni légzést, még több sport módot tud, még nagyobb lett a kijelző, még egységesebb a kinézet. Komoly hibája nincs, leszámítva, hogy még mindig nem megy az NFC, igaz ez korábban sem volt a repertoár része.

Az ára viszont még elég magas, 16 990 Ft, és 24 990 Ft-ért elérhető a GPS-szel szerelt, komolyabb Amazfit Bip U Pro. Majdnem kétszerennyiért, 29 900 forintért pedig az Amazfit GTS2 mini, amit kifejezetten kedveltem. Mivel ezek GPS-es sportórák, itt a magasabb árért jóval több mindent kaptok, ezeket is érdemes megfontolni. Mindegyik kütyü mellé jár a Xiaomishopnál a 2 év magyar garancia, a gyors szállítás és a hazai ügyfélszolgálat is. Banggoodról pedig 11 400 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). a BG57dd13 kuponkóddal, ami szintén egy jó alternatíva lehet.

Pro

 • Mindenben jó, amit eddig is tudott
 • Véroxigénszint mérés
 • Van a sportokhoz history menüpont, ahol az útvonal is visszanézhető
 • Maradt a mágneses töltőmegoldás, ami sokkal jobb mint a Mi Band 4 és korábbi szériák sajátjai
 • Jelentősen nőtt a kijelző

Kontra

 • Kicsit uncsi már a forma, meg az is, hogy túl nagy újdonságot nem tartogatnak a szériák
 • Nincs fényérzékelő szenzor, NFC és GPS
 • Egyelőre egy picit drága

hirdetés