hirdetés

Xiaomi Mi 10T Lite okostelefon teszt

Erős termék, erős áron

teszt
Xiaomi Mi 10T Lite okostelefon teszt 1
írta: Don Kartács
2021-01-18

A Xiaomi nem áll le, minden kategóriában ontja az új telefonokat, most a felső-közép szegmensben villant a Xiaomi Mi 10T Lite-tal. A korábbi csúcsmobilokat is megszégyenítő erőgépet Snapdragon 750G lapkával, 6 GB memóriával és 128 GB háttértárral szerelik, de a nagy menőség az 5G szabvány támogatása és a 120 Hz-es kijelző. Az ára 120 Mátyás király, viszont ezért egy ütős mobillal lesztek gazdagabbak, és a hazai beszerzés minden előnyét – magyar számla, ügyfélszolgálat, gyors szállítás, 2 év gari – is élvezhetitek.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 8

9.4

Népítélet

8.8

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:8
 • felszereltség, funkciók:9
 • ergonómia:7
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

A szokásos „szem-szájnak ingere” frázist itt is lehet alkalmazni, NFC, infra port, jack dugó, GPS, duális WiFi, fehér értesítési LED és a dupla nano SIM mind a repertoár része, többek között ezért is szeretjük a Xiaomi modelljeit. A szokásos kiegészítőkkel – szilikon tok, töltő, kijelzővédő fólia. leírás, kábel stb. – itt is el lesztek látva, de a tokkal vétek rombolni ezt a szép kinézetet. A felső káván elhelyezkedő 16 MP-es kamerának vágtak egy nyílást, így nem kell egy szörnyűséges szenzorszigettel elrontani az összképet. A hang ezen a szinten már sztereó hangszóróból árad, és telefonhoz képest egész jó is. A fenti paraméterek kapcsán azonban eszembe jutott, hogy a Poco X3 NFC „majdnem” ezt tudja, de azért vannak különbségek, amiket árazni lehet. Lássuk, hogy a gyakorlatban kijön-e a Mi 10T Lite felára.

 

Xiaomi Mi 10T Lite – Hardverben ez is erős, de már mind az

Pár éve kitalálták a telefongyártók, hogy rá kéne menni a gamer vonalra, aminek olyan mobilok lettek az eredményei mint a Nubia Red Magic. Csakhogy az idő előrehaladtával a hardverek egyre erősebbek lettek, a játékok pedig ma már sokkal jobban átskálázzák magukat. Vagyis ott tartunk, hogy durván 200 000+ Antutu pont környékén – ez a Redmi 9 G80-as SoC-jának a szintje – a legnagyobb nevek kivételével szinte minden elfut.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A középkategória királya, a Poco X3 NFC 730G központi magja is 280 000 pont körül teljesít. Ezt veri a Mi 10T Lite 750G-je, durván 50 ezerrel. Ezzel be is lőttük mit tud teljesítményben delikvensünk, nagy gondotok semmivel nem lesz, amit le tudtok szedni a Play áruházból. A 6 GB RAM egyfajta kategória korlát, 8 GB csak a Mi 10T-nek jár. Ennél viszont fontosabb a háttértár gyorsasága, amit az Androbench nevű programmal mértem meg. Az olvasási sebesség a tisztességes 953 MB/s lett, míg írásra 457 MB/s-et kaptam, mindkettő nagyon rendben van, érződik UFS 2.2-es technológia előnye. Azért a GFX Bench T-Rex teszten is összehozott 90 FPS-t, ami szintén nagyon meggyőző.

A kijelzők kapcsán mostanság a frekvenciaemelés a sláger,

már csak azért is, mert nem lehet mindenbe OLED panelt tenni. Sajna a Mi 10T Lite-ban sem ez van, viszont a Mi 10 Lite-ban igen. Itt viszont százhússzor frissítik a képet másodpercenként, amitől igencsak folyamatos lesz a tartalomfogyasztás, tényleg jobb egy ilyen felületet bámulni. A 6,67 inch-es, 1080*2400 pixeles IPS LCD panel kellő fényerővel – 450 nit – rendelkezik, a kijelző képe éles, de még mindig gigantikusan nagy. A Xiaomi egyszerűen képtelen kisméretű telókat összehozni, és a Mi 10T Lite még nehéz is, majdnem 215 gramm. Ráadásul, ha kijelzővel felfele tettem őket le az asztalomra, akkor folyamatosan kevertem a Poco X3-at és a Lite-ot, annyira egyen a technika.

A szoftver a szokásos MIUI 12 valamelyik verziója, és ezt azért írom ilyen sejtelmesen, mert valahol a 12.02 környékén kezdtem a tesztet, de felküzdöttem magam a 12.08.0QJSEUXM kódnevű variánsig, az updatek csak úgy ömlenek a telóra.

Stabil, sokrétű, tonnányi beállítási lehetőséggel, amiből én két dolgot használok előszeretettel: a sötét módot – ami már időzíthető is – és a balra lapozással előhozható cikkajánlót, igaz ez nem MIUI-s, hanem Androidos sajátosság. Erre annyira rászoktam, hogy felkelés után nemcsak az időt néztem meg, hanem azt is, hogy mi történt a nagy világban. Nagyon egyszerűen használható és sokszor eltalálta az ízlésemet a különböző tartalmak beajánlásával.

A felső legördülő menüvel kapcsolatban egy érdekesség: van egy iOS ihletettségű új kezelőfelület, amit a megjelenítés/vezérlőközpont és állapotsor alatt, új irányítóközpont néven kapcsolgathattok ki és be, ilyenkor lebegő panelre vált a MIUI. Engem idegesített a „koppintás” feeling, így én maradtam a már jól megszokottnál, de ha valaki divatozna egy kicsit az almás felülettel, akkor a lehetőség adott.

Az üzemidő kapcsán nagyon hasonló értékeket produkált a készülék a Poco X3 NFC-hez. Igaz, a Mi 10T Lite-ban 4820 mAh, míg a Pocoban 5160 mAh kapacitású akku lakik, és bár nem merném állítani, hogy a gyakorlatban érződik a különbség, a placebo hatás nálam működött. Mintha egy hangyányit kevésbé bírná sokáig a „Lájt”, de még ez is 2-2,5 napot jelent, átlagos használattal, de 60 hertzen. A töltési metódus, de még a töltő is ugyanaz, 33 W-tal repülnek bele az elektronok, ami 1 óránál egy hangyányit – állítólag 59 perc alatt – gyorsabban telíti az akkut. Ennél a sebességnél pedig majdnem mindegy az üzemidő, 15-20 perc – vagyis a reggeli készülődés – alatt ugyanis belemegy annyi delej, hogy egy munkanapig kihúzza.

A kamera szekciót jó szokás szerint rendesen megkavarták,

a négy egység paraméterei eltérnek a házon belüli konkurensektől. Ezzel kapcsolatban az ugrott be, hogy mivel sokan a kamerás képességek miatt vásárolnak meg egy mobilt, ezért érdemes lenne a Poco X3 NFC és a Mi 10 Lite paramétereit is feltüntetnem:

Modell/kameraFőszenzorUltraszélesMakróMélységélesség
Mi 10T Lite64 MP, f/1.898 MP, f/2-22 MP, f/2.42 MP, f/2.4
Poco X3 NFC48 MO, f/1.798 MP, f/2-22 MP, f/2.42 MP, f/2.4
Mi 10 Lite64 MP, f/1.8913 MP, f/2.22 MP, f/2.42 MP, f/2.4

A Mi 10T Lite és a Poco X3 NFC 64 MP-es főszenzora ugyanaz, mindkettő egy Sony IMX682-es modell – a Mi 10 Lite Omnivisiont használ -, és bár az ultraszéles egység eltér, gyanús, hogy a makró és a mélységélesség is megegyezik. Ráadásul a szoftveres lehetőségek is nagyjából ugyanazok, lehet lőni éjszakai módot, filterezni a képeket, van AI, VLOG, lassított felvétel, time-lapse, Pro mód a paraméterek állítgatásához, portré mód, és így tovább, illetve a kifejezetten átlátható kezelőfelületen sem igazán találtam meg a különbségeket az X3-hoz képest.

A fotók – különösen a fő szenzorral megfelelő fényviszonyok mellett – szépek, jók a színek és kellően részletes az eredmény is, az ultraszéles egy fokkal rosszabb – A Mi 10T-ben ugyanez nem 8, hanem 13 megapixeles -, de a hasznosságát nem tudom elvitatni. Ellenben a makróval, aminek a felbontása még mindig hagy kívánnivalót maga után. A mélységélesség szenzorral viszont isteni bemosásokat tudtok csinálni, ha szeretnétek a „művész fotós” hajlamaitokat kiélni.

A 64 MP-es egységgel készített képek arra is jók, hogy belenagyítás után „croppoljátok” őket, vagyis egy részletet kivágjatok belőlük, gyakorlatilag ezt csinálja a beépített zoom is. Az éjszakai képek egész jók, de azért van egy kis „fátyol” hatás a kontrasztosabb részeken, például a sötét fal és az azt megvilágító neon mellett. A véleményem egyébként az, hogy az igazán jó éjszakai képekhez csúcsteló kell. Összességében nem rossz, de azért nem is lóg ki a felső-közép kategória átlagából a végeredmény. Az összes képet itt éritek el.

A videók maximális felbontása 4K 30 FPS,

de 1080p mellett 60 FPS-re is képes a Mi 10T Lite. Van azonban egy dolog, amit nagyon nem díjaztam, ez pedig a képstabilizálás hiánya a fenti felbontások mellett, viszont 1080p 30 FPS-nél működik. Azért ezen a szinten szerintem elvárható lett volna, hogy ezt tudja 4K-ban, már csak azért is, mert a Poco X3 NFC ezt is abszolválja. Ebből persze csak egy dolog derül ki, hogy az X3 paramétereit az árához képest egy kicsit túltolták, mert a Mi 10T Lite is viszonylag szép videókat készít, csak a házon belüli összehasonlításból jön ki kellemetlenül.

Összegzés

Kicsit csapdahelyzetben éreztem magam, mikor az összegzést írtam, hiszen adott a tesztalany mellet két másik kiváló telefon, a Poco X3 NFC és a Mi 10 Lite. A paramétereik kísértetiesen hasonlítanak egymáshoz, de szerintem az X3 az alulárazottabb, és abból van egy 6/64-es „polgári” változat is. A Mi 10T Lite-ba a videós képességek terén lehet leginkább belekötni, viszont mindenhol máshol rendben van. Jó a kijelzője – ami szerintem egyezik a Poco X3-éval – és az üzemideje, nagyon szép a dizájn, és a teljesítményére sem lehet panasz.

A gond az, hogy ezek az ismérvek a Pocora is elmondhatók, hozzá képest pedig a Mi 10 Lite AMOLED kijelzővel tud villogni, míg a Mi 10T Lite némi többletteljesítményt és a nagyon szép dizájnt tudja felmutatni. Szóval a „Melyik a legjobb mobil a hármasból?” kérdésre nincs jó válasz, beszéljenek helyettem az árak. A Poco 6/64 durván 100, míg a másik két készülékkel összemérhető 6/128-as variáns 110 000 Ft, a Mi 10T Lite-ért 120, míg a Mi 10 Lite-ért 130 Mátyás királyt kell a Xiaomishopnál leszurkolni. A 10-20 000 Ft-os különbségeket reálisnak érzem, én személy szerint „Olcsó János” vagyok, maradnék az X3 6/64-es variánsánál, de tudom, hogy az AMOLED kijelzőnek is megvan a maga rajongótábora. Aki pedig az arany középutat keresi, vigye a Mi 10T Lite-ot, tulajdonképpen egyikkel sem lehet melléfogni, mindegyikhez jár 2 év hazai garancia és számla, na meg a gyors szállítás.

Pro

 • Nagyon szép dizájn
 • Kiváló minőség
 • Az 5G technológia támogatása előremutató
 • Gyors és erős mobil
 • Minden fontos szenzor benne van
 • A 120 Hz-es kijelző nagyon folyamatos tartalomfogyasztást tesz lehetővé

Kontra

 • A Poco X3 NFC-nek jobb az ár/érték aránya
 • A videós képességek hagynak némi kívánnivalót maguk után

hirdetés