hirdetés

Xiaomi Mi Note 10 okostelefon teszt

108 tonnás ütés

teszt
Xiaomi Mi Note 10 okostelefon teszt 1
írta: Don Kartács
2019-12-05

A Xiaomi Mi Note okostelefon a cég korszakalkotó készüléke, legalábbis abban az értelemben, hogy ez az első olyan mobil, amelyikkel sikerült az összes konkurenst maguk mögé utasítani, legalábbis ami a kameraképességeket illeti. 108 Megapixeles fő kamera, brutális videós képességek, gyors hardver, nagyon szép, lekerekített AMOLED kijelző, 20 V-os gyorstöltés, szenzor armada. Új király született 135 000 Ft-ért?

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 7

9.2

Népítélet

8.7

 • megbízhatóság:8
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:8.3
 • ergonómia:9.3
 • ár/érték arány:8.7
Véleményt írok

A kinézetet igyekeztek feldobni a gyönyörű AMOLED kijelző beépítésével, amelyik „lefolyik” az éleken, nagyon hasonlóan a Samsung S9+-hoz. Ez feldobja az összhatást, de mégsem teszi különlegessé. Az zöldeskék szín viszont igen, ahogy megtörik rajta a fény, minden szögből egy kicsit másmilyennek néz ki, nekem a tengeri élővilág sokszínűségét juttatta eszembe a hátlap. A kamerákat egymás alatt – és nem béna gáztűzhelylapokat idéző formában – helyezték el, szerintem ez a megoldás jobban néz ki, mint a Huawei Mate 30 Pro esetében. Ujjlenyomat-olvasó a kijelzőbe került, hiszen az 5 kamera és a két vaku mellé túlzás lett volna ezt is elhelyezni. A hatalmas kitüremkedést még a gyárilag adott szilikontok sem tudja teljesen szintbe hozni, de azért nem billeg vészesen.

Amit nagyon szeretek a Xiaomi készülékeiben, az a bőség zavara. Nem spórolják le a szenzorokat, a már-már fölöslegesnek tűnő infra és a jack dugó is helyett kapott a Type-C port mellett. A hangszóró mono, de viszonylag szépen szól, bár azért nem dobtam el tőle az agyamat, mint ahogy a sajtóanyag ígérte. A szokásos kacatok mellett a dobozban a legérdekesebb tárgy a töltő, ami 1,35 A mellett 20 V-tal is képes delejezni az akkumulátort, így a fullos töltés is csak 65 percet vesz igénybe. A SIM tálcát kipattintva „végre” hiányosságot fedezhettem fel, nincs micro SD kártyás bővíthetőség, itt bizony a nagyobb háttértárral szereltet kell megvenni, ha a 108 Megapixeles képekből jelentős mennyiséget akartok tárolni.

 

Xiaomi Mi Note 10 – Lapot húztak 19-re, és egy kamera volt rajta

Ahhoz, hogy a Xiaomi Mi Note 10 koncepcióját mélységeiben meg tudjátok érteni, a fényképezés szerelmesei kell, hogy legyetek. Ugyanis ha kivenném a képletből az 5 db képalkotót, egy merőben „átlagos” telefont kapnék, egy remek AMOLED kijelzővel. A teljesítménye a Note 8 Pro testvérével verseng, ami szerintem szándékos, itt nem az e-izmok mutogatása volt a cél. Éppen ezért nem is egy Snapdragon 855+ került bele központi magként, hanem „csak” egy 730G, ami épeszű embernek pont ugyanannyira elég mindennapi feladatokhoz, mint az erősebb variáns.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár kisebb Antutu pontot – kb. 250 000 – fogtok a tesztszoftverben látni, ez semmilyen más hátránnyal nem jár. A játékokat szépen futtatja maximális felbontáson, ami az Adreno 618-nak köszönhető. T-REX teszten 83 FPS-t hozott, van még kérdés? Ellentétben a háttértár lassabb – de nem lassú -, mint amire számítottam, de ez a sebességen nem érződik, a rendszer gördülékeny, még a sok memóriát zabáló  gémekkel sem volt gondom. Ezért is mondom, hogy a 6/64-es verziók 6 GB memóriája áldás, hiszen egy Asphalt 9: Legends simán becuppant 1,5-2 GB-ot, és ez még csak egyetlen alkalmazás. MIUI 11-gyel érkezik, de a teszt alatt jött rá még 2-3 frissítés, mondanom sem kell, hogy atom stabil, nem akad, nem „bugzik” a Xiaomi saját „iOS”-e.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A kijelző mindenképpen megérdemli a figyelmet, hiszen azt gondolom, hogy a kamera és az üzemidő mellett ez a harmadik pillére a jó telefonnak. Szép a 6,47 colos, Full HD+ AMOLED megjelenítő, de nagy is egyben. Még mindig sokan hullajtanak krokodilkönnyeket a kisebb készülékekért, hát ez nem az. Viszont a képe nagyon szép, a 600 nit fényerő szinte mindig elég, jók a színei, és írhatnám, hogy a betekintési szöge is extrém az oldalra lehúzott kijelző él miatt, de igazából itt kap valami fura, kékes árnyalatot, ami nekem nem igazán jött be.

Aztán megnéztem a Samsung S9+t, és azon is ilyen, szóval mondhatjuk, hogy ez az alap. Egy ziccert viszont kihagytak: a Samsung és a Mi Mix 3 is tudta a kicsit bazári, de vevőcsalogató színes értesítést, körben a panelszéleken, a Mi Note 10 sajnos nem kapta meg ezt a funkciót. Helyette ott van a villámgyors, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, ami használatkor szépen animál.

Mind a töltési, mind az üzemidő eléggé durvára sikeredett. Már a Redmi 8 és a Redmi Note 8 esetében is ki voltam akadva azon, mennyire takarékosak az új Snapdragon chipsetek. A két kisebbik modellel 3-4 napos üzemidőket mértem, és ez itt is simán megvan, kivéve, ha játszotok rajta, amit én nem igazán bírtam megállni. A képernyőideje durva, 1 óra Youtube-ozás 3%-ot csökkent a töltöttségen, szóval, ha nem bánjátok, hogy tartani kell, igazi mozibajnok lesz belőle.

Feltölteni 30 perc alatt 55-60%-ra lehet a gyári tápegységgel, végre nem kell ajánlanom helyette egy normálisabb darabot. Ezen a szinten az, hogy szinte minden szenzort megtaláltok a repertoárban, alapnak tekinthető, egyedül a vezetéknélküli töltés maradt ki. Igen, van NFC is, mehet az elektronikus fizetés.

És akkor dobpergés…átkanyarodom a kamera arzenálra, amiről ez a készülék szól. Felvezetésképpen viszont felvázolnám, hogy mi az áttörés abban, amit a Mi Note 10 tud. Ha valaki fényképezni szeretne egy kicsit magasabb szinten annál, mint hogy az exponáló gombot nyomkodja, akkor bizony egy normális fényképezőgépre volt eddig szüksége. Számtalan értéket be kellett állítania az ISO-tól kezdve az apertúra értéken át a záridőig, nem beszélve arról, hogy még az adott fényviszonyokhoz is alkalmazkodnia kellett. Az sem volt baj, hogy ha megfelelő volt a fényképezőgép szenzormérete, bár amióta megjelentek a MILC gépek, ez a „nyomás” némileg enyhült. Plusz ott vannak az objektívek, amik szintén nagyon széles körben variálhatóvá tettek egy képalkotó berendezést, attól függően, hogy nagy fényerejű, zoomos, makro, tele vagy milyen obira is volt szükség.

Ezek közös jellemzője, hogy nagyok, drágák és nehezek, egy közepes táskányi cuccot kell magatokkal hurcolni, ami mondjuk Rómában, 35 fokban, naponta 8-10 órán át nem éppen kellemes. A telefonotok viszont ott lapul a zsebetekben, és mivel a Xiaomi Mi Note 10-nél lényegében megoldották a zoomolás problémáját – kis túlzással élve -, a nem hozzáértő, csak a Parlamentet bőszen kattintgató Távol-keleti turistáknak tök mindegy, hogy mivel készítik el a fotókat. Az viszont nem, hogy mit kell cipelni, és ebben a Mi Note 10 a nyertes.

Nézzük, miből áll a lencsearmada, ami rendelkezésre áll, a felülről lefele logikát követve:

 • 5 MP-es telefotó lencse 10x hibrid optikai és 50x digitális zoommal (a valóságban 5x optikai)
 • 12 MP-es portré optika 2x optikai zoommal
 • 108 Megapixeles főlencse, extra nagy felbontású képekhez
 • 20 Megapixeles ultraszéles lencse
 • 2 MP-es makro lencse, amivel brutálisan közel – 1 cm – tudtok menni tárgyakhoz

A fentiektől nem kell megijedni, a kamera applikáció jól sikerült, viszonylag egyszerű használni. Aki egyből belecsapna a lecsóba, annak ott van a Pro mód, ahol szabadon váltogathattok a lencsék között, a többieknek van egy csomó előredefiniált mód. Javaslom az utóbbit használni, akkor nem kell állandóan lapozgatni, amit például a hidegben nem is mindig érzékelt a kamera. A durva ebben az egészben az, hogy például rekeszből 1,2 és 16 között – előbbi a szuperbemosott bokeh, utóbbi a „minden éles” mód – váltogathattok, illetve az optikai zoomot nemcsak felfele – 2x, 5x -, hanem lefele, például 0,6x-re is állíthatjátok. Nincs többé nevetséges előre-hátra táncikálás a céltárgy előtt.

A képek természetesen nagyon szépek, szinte minden a helyén van, én egyedül a szemből érkező fénykezelésen javítottam volna még, illetve lehetne több fénymérési metódus. Ezt leszámítva viszont nem tudok belekötni, bár Molcsa kollégám szerint nincs olyan nagy különbség a Mi 9 és a Note 10 között, mondta ezt addig, míg meg nem találta a szuperközeli módot. Utána egy órán át az irodában található műanyag zsiráf orrlyukát fényképezte fél centiről „Ezt nem hiszem el!” felkiáltásokkal. A képek magukért beszélnek, néhányat kiválogattam a galériába, az összeset ezen a linken éritek el. Kiemelném még az extra hosszú záridővel dolgozó éjszakai módot, ahol lehet nagyon rossz és remek képeket is készíteni. Arra figyeljetek, hogy stabilan tartsátok a készüléket, különben életlen lesz a végeredmény. Szerencsére mindenféle „tool” segít a minél jobb képek elkészítésében, a rácsozást és a vízszintező funkciót nagyon ajánlott bekapcsolni.

A videók végre többnyire olyanok, mint amilyeneknek lennie kellett volna eddig is. Nincsenek mikrozoomolásos rángások, billegések, elég jó a hang, a színek és anyag is kerül a felvételekbe. A slusszpoén pedig a remek stabilizálás, 4K 30 FPS esetében majdnem gimbal szintű, pedig egy párat már leteszteltem a RendeljKínait berkein belül. Elméletileg létezik duális „szuperstabilizálás” nevű szoftveres rásegítés is, azonban ez „belecroppol” a képbe, így csak 1080 30 FPS felbontás mellett működik, változnak tőle a színek, így ezt nem tudom annyira ajánlani – főleg nem olyan környezetben, ahol kevés a fény -, mint a sima egyszeres EIS-t. Ami viszont furcsa, hogy a remek mozgáskiegyenlítés 1080p 60 FPS esetén mintha eltűnt volna, lehet, hogy a magas FPS szám az oka. Van mozgó objektum követése és hasonló trendiségek, mint a VLOG, amennyiben ilyesmire lenne igényetek, tényleg fullos a felhozatal.

Összegzés

A Xiaomi Mi Note 10 feltette a koronát a saját fejére, legalábbis ami a fényképezési képességeket illeti, ezt bizonyítja a DXO Mark pontszáma is. Máshol sem nagyon lehet belekötni, remek a hardver – bár nem flagship szintű -, mindene szép és gyors, szenzorfronton csak a vezetéknélküli töltés hiányzik, mellette ott az infra, a duális WiFi, a hipergyors töltés és hasonlók. Kicsit olcsó húzás az SD kártyás bővíthetőség kinyírása, de aki el tud költeni 135-150 000 Ft-ot, az nem ezzel fog spórolni a háttértáron.

A fénykép készítési képességekről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, remek anyagokat készít, az ötszörös optikai zoom nagyon jó, éjszaka is szép képeket lehet vele lőni, kellemes a szoftveres kezelőfelülete is. A 4K 30 FPS felbontású videókat remekül stabilizálja, viszont az 1080p 60 FPS-nél valamiért nem ugyanez volt a tapasztalatom. Ez egy esszenciálisan kép- és videóalkotásra kihegyezett telefon, akinek ez fontos, nem kell tovább keresnie, 135 000 Ft-ért a GBXMNT10BF kuponkóddal remek vétel. Aki viszont nem abban leli az örömét, hogy úton-útfélen kattintgat, annak a Redmi Note 8 Pro is hasonló teljesítményt képes nyújtani. Bármelyiket veszitek, nem nyúlhattok mellé, különösen akkor, ha EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással rendelitek meg a mobilokat.

Pro

 • Remek AMOLED kijelző
 • A legjobb kamera amit eddig láttam, 5x optikai zoommal
 • Szupertakarékos SoC, hosszú üzemidő
 • Szenzorarmada NFC-vel és infra porttal
 • Bika töltő és szilikontok a csomagban

Kontra

 • Nincs SD kártyás bővíthetőség
 • Nincs vezetéknélküli töltés

hirdetés