hirdetés

Teclast F7S notebook teszt

Sprinter a South Parkból

teszt
Teclast F7S notebook teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2020-09-23

Újabb 14,1 colos notebook a Teclast F7S személyében, ami a budget kategóriában kíván versenyezni a konkurensekkel. Ebben a szegmensben mindent visz az ár, 78 000 Ft-ért kaptok 8 GB RAM-ot, 128 GB-nyi eMMC háttértárat, hosszú üzemidőt, Full HD kijelzőt és még néhány egyéb extrát. Azonban nincsen rózsa tövis nélkül, főleg akkor nem, ha azt művirág árban adják.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 1
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A gép nagyon vékony és könnyű – mindössze 7 mm és 1,5 kg -, a Teclast azt állítja, hogy egy 13,3 inch-es méretbe zsúfolták bele a 14,1 colos tartalmat és ez elnézve a gépet, teljesen hihető. Vagyis aki könnyű gépet keres hurcibáláshoz, annak elvileg minden adott. Szerintem egy olcsó laptop esetében kardinális kérdés, hogy milyen portokkal rendelkezik, főleg ha kisebb, mint 15,6 inch, ezzel ugyanis bukjátok a teljesértékű billentyűzetet. A csatlakozók az alábbiak:

 • 2 db USB 3.0
 • 1 db mini HDMI
 • 1db 3,5 mm-es jack
 • 1 db micro SD kártya olvasó

Ez eléggé karcsú, nincs semmilyen ethernet port, de még Type-C sem, pedig az utóbbival nemcsak a tápellátás, hanem a hálózati adatátvitel is megoldható lenne. A billentyűzet sajnos eléggé hitvány, rövid úton, rossz nyomásérzettel járó, kopogós műanyagtenger, angol karakterekkel feljelölve. A felső sávon 3 db visszajelző LED mutatja a működési állapotokat, míg az FN gombokkal a szokásos dolgokat – fény- és hangerő, lejátszás vezérlése stb. – állítgathatjátok. A touchpad egy fokkal jobb, mint a klaviatúra, kellően nagy, könnyű eltalálni a jobb és a bal clicket, oldalt viszont nincs scroll sáv.

A kijelző Full HD felbontású, szép a képe, nagy a fényereje, az egyik legjobb része a notebooknak, és ez elég szokatlan 80 000 Ft alatt. A színhűsége viszont nem az igazi, kicsit fátyolos, a fehér is hangyányit szürkés, de azért összességében nem rossz. A hason van egy eltávolítható panel, amivel hozzáférhettek a háttértárhoz, és így elvileg az eMMC-t M.2 szabványú SSD-re cserélhetitek. Ez azonban eléggé hiábavaló próbálkozás, mindjárt megtudhatjátok, hogy miért.

 

Teclast F7S notebook teszt 17

Teclast F7S – Belül kaki

Aki nézett valaha South Parkot, az tudja, hogy van egy Halfy nevű karakter, akinek nincsen lába, és a magyar fordításban frappánsan a Sprinter nevet kapta. A Teclast F7S ennek a műszaki leképezése, hiszen a gyártó olyan dolgokat állít róla, amire természetszerűleg teljes mértékben alkalmatlan. Például a „High Performance Intel Processor” akkora hazugság, hogy azon csodálkozom, hogy egy mennyei villám nem sújtott le a sajtósra, aki ezt leírta.

Az Intel Apollo Lake N3350-es processzor egy igazi őskövület, már a 2016-os megjelenésekor is a saját szériájának egyik leggyengébbje volt, 2020-ban pedig bűn kiadni eszközt ilyen központi maggal. Ezen nem segít a 8 GB RAM, meg a háttértár viszonylagos gyorsasága sem, persze egy SSD-vel lenne az igazi, de akkor felmenne az ára. Minden lánc olyan erős, amilyen a leggyengébb láncszeme, és itt ez inkább viseli a papír jellemzőit, mint az acélét. Hazudhatnám azt, hogy jó netezésre, e-mail írásra, vagy éppen szöveges fájlok szerkesztésére, hiszen mindig mindenki ilyenekre szokta ezeket ajánlani, de ez egyszerűen nem igaz.

Egyetlen böngészőablak megnyitása is 100%-ra hajtja ki a prockót, de például alig tudtam letölteni és feltelepíteni egy vírusirtót. Ami ezek után 80 percig futott, a Xiaomi Mi Gamingemen ugyanez nagyjából 10-et vesz igénybe, pedig ott sokkal több adatot kell átnéznie. Még az index.hu megnyitása is kínszenvedés, arról már nem is beszélve, hogy az operációs rendszer alapfolyamatai is tíz százalékokat képesek felzabálni a teljesítményből. Ezek után eléggé nehéz célt találni a Teclast F7S-nek, nem véletlenül kapta meg a „felszereltség, funkciók” kategóriában a dicstelen 1 pontot.

A többi részletről csak távirati stílusban értekezem, mert nincs értelme bő lére ereszteni a dolgokat. BT 4.2, duális ac WiFi, 2 Megapixeles webkamera, 5000 mAh-s – 38 Wh – akkumulátor, ami durván 7 órányi üzemidőt tesz lehetővé közepesnél nagyobb fényerejű filmnézés mellett. Az igazi trógerség azonban nem az eddig felsorolt dolgok, hanem hogy a Windows 10 Home-ot aktiválatlanul kapjátok. Se kulcs, se matrica, se leírás róla, se semmi. Nem mondom, lehet olcsón licenszeket venni, de ez akkor is nevetséges, még soha nem láttam ilyet egyetlen gyártó termékénél sem. Hogy a dolgot tetézzük, első nap volt 1 kék halálom és 2 fagyásom is, szintén remek ómenek a jövőre nézve.

 

Teclast F7S – Helyette ezt vegyétek

A Teclast F7S hatalmas csalódás volt, de szerencsére a piacon vannak sokkal jobb, és még normális áron elérhető notebookok. Már mi is teszteltük a Chuwi Aerobookot, amiben nem az N-es széria modelljei, hanem a szintén régebbi, de sokkal erősebb m3-6y30 jelölésű chipek dolgoznak, csak jelenleg irreálisan drága az újabb modellekhez képest.

Az igazán finom „műszer” viszont a Chuwi Aerobook Pro, ami egy könnyű, 13,3 inch-es, Full HD kijelzővel szerelt, Core M3-810Y procival ellátott darab. A másik olcsósító trükköt sem követte el a gyártó, 256 GB SSD dolgozik benne és nem eMMC, vagyis ebben ott van a teljesítmény, nem korlátozza sem a processzor, sem a háttértár, sem a memória – 8 GB RAM – azt, hogy a rendszer pörgős legyen. A slusszpoén viszont nem ez, hanem a teljes értékű, PD 2.0 szabványt is támogató Type-C port. Erről tölthetitek a notebookot is, és adatátvitelre is alkalmas. Ez a gépezet nagyon kéne, viszont 120 000 Ft, ami azért elég nagy ugrás a Teclast F7S 80 000 alatti árához képest, de ennyit is bőven megér.

Akinek ez sem lenne elég, van a Chuwi Aerobooknak egy Plus variánsa is, Intel Core i5-6287U központi maggal és 4K felbontású kijelzővel. Ez 15,6 colos méretben érkezik, teljesértékű billentyűzet háttérvilágítással – ezt egyébként az Aerobook Pro is tudja -, és itt is rendelkezik PD támogatással a Type-C port. Az ára még magasabb, durván 170 000 Ft, de ezeknek legalább van értelme, a Teclast F7S-nek pedig sajnos nincsen.

Összegzés

Senkinek nem javaslom a Teclast F7S megvételét, kivéve, ha valamiért egy teljesen fölösleges, állatorvosi lóra van szükségetek. A gyenge processzor miatt használhatatlan még alapvető feladatokra is, nincs rajta ethernet port, de még Type-C sem, a Windows 10 Home aktiválatlan, és szoftverkulcsot sem kaptok hozzá, vagyis olyan, mintha nem is lenne rajta semmi. Lehet sírni az eladónak, hogy adjon egyet, ráadásul a billentyűzetet is utáltam. Az üzemideje jó, a touchpad és a kijelző elfogadható, de ez csepp abban a szartengerben, amit a Teclast rátok zúdított.

Szerencsére a közvetlen konkurencia, a Chuwi nem tétlenkedik, tolja ki a közösségi finanszírozással készülő modelleket, amivel úgy tűnik, megtalálták a vásárlók igényeit. Mind az Aerobook Pro, mind pedig a Plus nagyságrendekkel jobb gépnek néz ki, mint az F7S, inkább azokat vegyétek.

Pro

 • Egész jó touchpad és kijelző
 • Írhatnám, hogy olcsó, de senkit nem akarok arra késztetni, hogy ezt megvegye

Kontra

 • Használhatatlanul lassú rendszer, gyenge processzor
 • Aktiválatlan Windows 10, licensz nincs
 • Össze-vissza fagyott már az első napoktól kezdve
 • Nincs Type-C és ethernet port
 • Ótvar billentyűzet

hirdetés