hirdetés

Chuwi HeroBook teszt

Ennél olcsóbban nincs laptop

teszt
Chuwi HeroBook teszt 1
írta: Atika
2019-07-23

Rengeteg dolgot teszteltünk már, de 60.000 forintos laptopot még soha. A Chuwi HeroBook egy ilyen termék, igazi low budget cucc Intel Atom processzorral, 4 GB RAM-mal és m.2-es bővíthetőségi lehetőséggel. A Chuwi már a Lapbook SE-vel bizonyította, hogy képes maradandót alkotni, lássuk, hogy az extra olcsó HeroBook mire is elég, annak fényében, hogy áfamentes szállítással együtt is csak 61 000 forintért vesztegetik.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 5
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 5
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 5

6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Chuwi Herobook – Olcsó húsnak…?

Az első bekapcsolásnál egy előre telepített és beállított Windows 10 fogadott, szerencsére angol nyelven. Ami egyből feltűnt, hogy a kijelző elég olcsó darab, a felbontás csak 1366×768, ráadásul a fényerő is elég alacsony, ami egyáltalán nem tesz jót a nappali munkának. Voltak olyan helyzetek, amikor konkrétan nem láttam semmit maximum fényerő mellett.

A billentyűzet egész jó lenne – ha már az ember hozzászokott a nagy Shift-kis Enter okozta „í” betű hiánnyal – , ha a szóköz billentyű minden ütésre reagálna, de van, hogy többször meg kell csapkodni, mire észreveszi, hogy szeretnék tőle valamit. Ezzel sajnos nálam el is bukott, ugyanis a gyenge hardver miatt szinte csak irodai munkára lehet használni, de így eléggé „pain in the ass” érzésem volt a használata során.

Chuwi HeroBook teszt 11

A másik probléma, hogy az Intel Atom E8000 processzorral a fedélzeten olyan érzése van az embernek munka közben, mint a 128 óra című film főszereplőjének, amikor egy életlen bicskával kell levágnia a karját, hogy megmeneküljön az szomjanhalás elől. Ez a chip három éve jelent meg, és érezni is rajta. Nagyon lassú, ráadásul az integrált 64 GB-os tárhely sebessége még tovább rontja a helyzetet. Az oldalt látható mérés is ezt igazolja, nagyjából egy gyorsabb HDD szintjét hozza, tehát az m.2-es slot nemcsak a tárolókapacitás növelése miatt van rajta, hanem azért is, mert egy SSD nélkül ma már kínzóan lassúnak tűnik rajta minden.

 

A beépített memóriakártya olvasó írási- és olvasási sebessége is eléggé korlátolt, így ezt biztosan nem arra használjuk majd, hogy nagy fájlokat mozgassunk. Miután teljesen kiakadtam ezeken a dolgokon, gondoltam akkor majd jó lesz filmnézős gépnek. Hát majdnem…

A színek nagyon fakók, a már említett alacsony fényerő miatt olyan, mintha egy füstszínű fólia lenne ráhúzva a kijelzőre. A Full HD anyagokkal még el tud bánni, de a 4K már teljesen esélytelen – még Youtube-on is -, ami a mai világban nem valami jó dolog, cserébe mondjuk csak 60 000 forintot kérnek érte.

A Chuwi Herobooknak van még egy nagyon idegesítő tulajdonsága, ami a műanyag ház kopása. Az alábbi képen láthatjátok, hogy egyetlen nap táskában hordástól mit szedett össze, és nem, semmi nem volt mellette néhány pamut ruhadarabon kívül. Többet nem is mertem táskába rakni, el sem merem képzelni, hogy hogyan nézne ez ki egy év aktív használatot követően.

Egy pozitívum azért mégiscsak akad a Chuwi HeroBook kapcsán, ez pedig az akkumulátoridő. Átlagosan 7-8 órás üzemidőre lehet számítani tőle, ami nagyjából pont annyi idő, amennyit nem lehet vele egyszerre dolgozni, mert sokkal hamarabb csapjuk le a tetejét és hagyjuk ott üvöltözve.

Összegzés

A Chuwi HeroBook egy jól összerakott budget laptop, de sajnos már túl budget. Az aksin és az összeszerelési minőségen túl semmi szerethetőt nem képes felmutatni, de ha azt mondom, hogy teljesen használhatatlan, akkor sem állok messze a valóságtól. Jelenleg 61 000 forintot kérnek érte szállítással együtt, ami egy laptopért kevés, de ennyit fizetni egy lábon kihordott agyvérzésért szerintem teljesen felesleges. Inkább válasszátok a Teclast F7 Plus-t, arról tudjuk, hogy legalább irodai használatra tökéletes.

Pro

 • Jól összerakott ház
 • Remek akkumulátor idő

Kontra

 • Lassú beépített tárhely
 • Gyenge processzor
 • Borzasztó kijelző
 • Idegesítő billentyűzet hiba

hirdetés