hirdetés

Chuwi Aerobook teszt

Az eddigi legjobb budget laptop

teszt
Chuwi Aerobook teszt 1
Atika
írta: Atika
2019-11-05

A közösségi finanszírozással létrejött Chuwi Aerobook laptopra már a kampánya alatt felfigyeltem, és kíváncsian vártam, hogy a rengeteg ígéretből mi valósul meg. Van itt full HD kijelző, USB Type-C csati, micro SD olvasó, kompakt méret, hosszú üzemidő és még prémium érzetet is kelt a cucc. 120 200 forintért lehet megrendelni, ezért az összegért pedig egy jobb alternatívát sem találtam eddig.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

9.4

 • megbízhatóság:10
 • design és anyagminőség:8
 • felszereltség, funkciók:10
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:10
Véleményt írok

A laptopot kinyitva elénk tárul az üveggel fedett kijelző és a szigetes elrendezésű billentyűzet, az alatta fekvő nagy méretű trackpadnek – ráadásul Microsoft Precision támogatást is kapott, így minden többujjas gesztust használhatunk rajta – pedig külön örültem. Nem vagyok viszont híve a billentyűzet sarkában elhelyezett bekapcsoló gombnak – általában nagyon rossz helyen van és könnyen megnyomható -, ez esetben viszont az eltérő kialakítás és nyomáspont miatt teljesen jól működik. A szokásos US kiosztást kapjuk hosszú shifttel és kis enterrel. Két lépcsőben állítható háttérvilágítást is kapott a klaviatúra, ami nagyon hasznosnak bizonyult és minden billentyűt kiválóan világít meg.

Chuwi Aerobook teszt 10

Chuwi Aerobook – Tökéletes társ a mindennapokban

Mivel előtelepített Windows 10-zel érkezett meg a notebook, ezért nem is volt vele semmi dolgom, csak letöltöttem a magyar nyelvi csomagot és használatba vettem az eszközt.

A kijelző 1920×1080 pixel felbontású, 13,3 colos és IPS technológiát használ, úgyhogy a színekre nem nagyon lehet panasz. Nyilván nem ezen fog dolgozni egy grafikus, de filmezni és a családi nyaraláson készült képeket visszanézni tökéletes. A fényerő rendben van, viszont a tükröződő felület miatt voltak problémáim, ha erős napsütésben használtam az Aerobookot. Nem használhatatlan, de nagyban befolyásolja a láthatóságot az ilyen környezet.

A billentyűzetet nagyon kényelmes használni, a gombok útja pont megfelelő és a világítása is remek. Valamiért előfordul egy hónap használat után is, hogy kicsit megakad egy-egy billentyű, ami valószínűleg a műanyag fedlap kicsit pontatlan kivágásának az eredménye, de ez a fura érzeten kívül semmilyen negatív hatással nem járt.

A motorháztető alatt végre nem a szokásos N-es jelölésű Celeron processzorok valamelyike dolgozik, hanem az azoknál sokkal erősebb m3-6Y30 jelölésű chip. Ez már magasabb frekvencián és nagyobb gyorsítótárral rendelkezik, ezért a hétköznapi feladatokat tökéletesen ki tudja szolgálni.

A processzor mellé integráltak még 8 GB RAM-ot, ami azt is jelenti, hogy nem tudjuk a későbbiekben bővíteni, de ekkora teljesítménynél valószínűleg nem is lesz rá szükség. Háttértárként egy 256 GB-os, m.2-es Netac SSD-t szereltek a gépbe – amit mellesleg bármikor kicserélhetünk -, ami tökéletesen hozza az átlag SATA szilárdtest-meghajtók sebességét, úgyhogy a várt gyors bootidő és fürge alkalmazás indítás nem maradt el.

Sajnos a beépített kártyaolvasó szokás szerint nem hozott jó eredményeket, így ezt én továbbra is elkerültem. Látható, hogy egy külső USB 3.0-s olvasó sokkal jobban teljesít ezen a fronton. A Chuwi Aerobook mentségére legyen szólva, hogy az eset nem egyedülálló, nagyobb márkák is rendszeresen spórolnak ezen az egyszerű eszközön.

Chuwi Aerobook teszt 12

A mindennapi használat során az m3-as processzor miatt nem tapasztaltam döccenéseket. Teljesen átlagosan használtam, böngésztem, Youtube videókat nézegettem, szöveget szerkesztettem rajta, illetve filmet néztem. Egy Twitch streamen felbuzdulva nekikezdtem a Splinter Cell első részének, ami ugyan 2002-ben jelent meg, akkor viszont eszméletlen látványorgiának számított játékos körökben. Számomra is meglepetést okozott a dolog, de fix 50 fps-sel futott, így ha valaki retro gamer lázban ég, a Chuwi Aerobook ki tudja elégíteni ezt a vágyát.

Az akkumulátor egész jól bírja, átlagos használat mellet, közepes fényerőn 5,5-6 órás etapokat futott, ami már majdnem egy műszaknyi dzsúz, de még mindig lehetne hova fejlődni. Viszont, amit külön ki szeretnék emelni ezzel kapcsolatban, az a Type-C porttal kapcsolatos támogatások, ugyanis ezen keresztül nem csak adatot tudunk továbbítani a klasszikus módon, hanem videójelet, hangot, de töltést is keresztülnyomhatunk rajta. Ezzel a funkcióval és egy PD képes power bankkal már elég hosszúra nyújtható az üzemidő.

A Chuwi Aerobook megkapta a népszerűbb vezetéknélküli szabványokat is, így a laptopok körében sztenderdnek számító Bluetooth 4.0 és ac WiFi nem maradt ki. Az 1,25 kg-os tömege kellemesen könnyed, ráadásul egész vékony összecsukva, így sem táskában, sem kézben hurcolva nem tűnik nehéznek. Én egy hónapon keresztül vittem magammal mindenfelé, és szinte észre sem vettem.

Összegzés

A Chuwi Aerobook a gyártó legjobb laptopja jelenleg, ami köszönhető a közösségi finanszírozásnak és a megfelelő tervezésnek. Könnyen hordozható, megfelelő teljesítményű laptop gyönyörű kijelzővel és gyárilag gyors SSD-vel.

A memóriakártya olvasón kívül nem nagyon tudok negatívumot mondani, talán a fentebb írt billentyűzet probléma az egyetlen ilyen dolog, de lehetséges, hogy ez csak egyedi hiba. A notebook ára jelenleg 120 200 forint, ráadásul cseh raktárból, ami magávval vonzza a kb egy hetes szállítási időt. Ilyen felszereltségű gépet, ennyi pénzért itthon nem fog kapni senki a boltban, úgyhogy érdemes rá mielőbb lecsapni.

Pro

 • Viszonylag erős processzor
 • 8 GB RAM
 • Gyors SSD
 • Kis tömeg
 • Teljes értékűen használható Type-C port
 • Nagy trackpad
 • Kiváló kijelző

Kontra

 • Apró billentyűzet hiba, ami akár egyedi probléma is lehet
 • A szokásosan lassú micro SD kártya olvasó

hirdetés