hirdetés

Bluetti EB70 power station teszt

Hang volt áramot adni

teszt
Bluetti EB70 power station teszt 1

Forrás: Bluetti

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-10-11

A Bluetti „prémium” power stationök és mindenféle energiatárolási megoldások gyártásában jeleskedik. Az EB3A-hoz már volt szerencsénk, az EB70 azonban egy sokkal izmosabb darab, 1000 W-ig terhelhető, 716 Wh a kapacitása, képes vezeték nélküli töltésre, van 100 W-os PD port rajta, és még sorolhatnám. 232 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a mostani akció keretében, EU raktárból érkezik, ingyenes szállítás mellett, de lehet kitben is rendelni napelemmel együtt.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 6
 • ár/érték arány: 7

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Mivel képes 1000 W-os terhelést hosszabb távon is elviselni – összesen pedig akár 2000 wattot is -, így kismillió portot pakoltak az elejére.

Szép számú eszközt fel lehet fűzni az alábbi csatlakozókra:

• 2 darab váltóáramú kimenet : 220-240v, 1000W terhelhetőségig
• 2 darab USB-A kimenet : 5 V/3 A
• 1 darab egyenáramú szivargyújtós autós töltő: 12 V/10 A
• 2 darab egyenáramú kimenet (laptop töltő, DC 5521): 12 V/10 A
• 2 darab Type-C PD kimenet: 100 W
• 1 darab vezetéknélküli töltőpad: 15 W

Bemeneti oldalon pedig három lehetőségetek van:
• Váltóáramú bemenet (tápegység): 200 W Max.
• Napelemes bemenet (MC4): 200 W Max
• Szivargyújtós autós bemenet: 12/24V (teljesítmény nincs megadva)

A fentiek magukért beszélnek, de két dolgot kiemelnék. Mivel van 100 W-os PD töltés, ezért laptopokat is lehet róla huzamosabb ideig etetni, a másik pedig a vezetéknélküli töltőpad, amin a telótok a fogantyú alatt pont elfér, ha azt felemelitek. Szemből nézve a Bluetti EB70 power station – magyarosabb néven hordozható töltőállomás – front paneljét, 3 gombot láthattok. Kettő az egyenáramú/váltóáramú szegmenst kapcsolja, a harmadik meg az elemlámpát, ami 3 módban – gyenge és erős fény, SOS mód – működhet. Mellette az állapotjelző panel, amin a töltöttség látható cellás és nem százalékos formában, de mutatja a teljesítmény leadást és felvételt is.

Forrás: Bluetti

Oldalt az aktív hűtés nyílásai vannak, amit használ is a saját hűtésére az EB70, erre még később visszatérünk. Még egy dolgot érdemes tudni, hogy a 716 Wh-s LiFePO4 akkumulátort – 22,4 V és 32 Ah – a gyári töltőjével nagyjából 4-4,5 óra alatt lehet feltölteni, ami nagyjából ki is jön, hiszen 200 W a töltő teljesítménye. A gyártó 2500+ ciklust ad meg élettartamra, ilyenkor még 80%-át tudja az akku az eredeti kapacitásának. Ennyit a műszaki paraméterekről, lássuk, mit adtak ki a valós tapasztalatok!

hirdetés

Bluetti EB70 power station teszt – Jó, de felidegesít

Ha bármikor is akartok sátortábort, kültéri kitelepülést vagy bármilyen kiruccanást tervezni, akkor nagyon ajánlom, hogy a berendezés minimum terhelhetősége 1000 W legyen. Erről ugyanis már gond nélkül elmennek a kisebb konyhai berendezések is, viszont még ez sem elég például egy rezsó meghajtásához. De a mikrót, kávéfőzőt, darálót, hűtőt és hasonlókat kitartja, itthon viszont a notebookommal és a 3 monitorommal teszteltem, így kihúzott egy 7-8 órás ciklust. Kár, hogy UPS módja nincsen.

Amiért mégsem ajánlom munkaállomások mögé, annak roppant egyszerű oka van: fertelmesen hangos.

Volt, amikor 55 decibelt is mértem, sőt beáldoztam egy éjszakámat is, hogy megnézzem, lehet-e mellette aludni. Nem lehet. Ennek két oka van, egyrészt az aktív hűtő a tápegységben folyamatosan zúg, akkor is, ha már feltöltötte a telepet, ami egy elég nagy ergonómiai hiba. A másik, hogy a Bluetti EB70 ha töltik és merítik is egyszerre, akkor kénytelen magát hűteni, és bedurrantja az oldalán lévő 2 darab, magas fordulaton forgó, nem elég nagy ventit. Ugyanis ha elég nagy lenne a lapát, nem lenne ilyen hangos, mert ez sajnos az. A fentiekből egy dolog azért következik: ha napelemet tesztek a bemenetre, akkor nem kell hallgatni a töltő zúgását, ráadásul csak nappal tölt, akkor meg kit érdekel a hangja, úgysem alszik senki. Tehát a hangoskodás némi további pénzmag elköltésével kiküszöbölhető.

A Bluetti EB70 másik bénasága a töltöttségkijelzés.

Öt szegmensben jeleníti meg a mennyi az annyit, vagyis neki a 81-100% ugyanaz, nekem meg nagyon nem. Komolyan nem hiszem el, hogy nem lehet ezt egzakt módon kiírni, hogy 93%, miközben az AC60+B80 és az EB3A is tudja ezt. Illetve, továbbra is fennáll az az ergonómiai hiba, hogy a kijelző lekapcsolja magát, és a felélesztéshez oda kell mennetek és meg kell nyomnotok rajta egy gombot. Nekem sikerült így egyszer kinyomnom a váltóáramú ágat, lelőve a mögöttes eszközöket.

Forrás: Bluetti

Ebben az értelemben tök jó lett volna egy applikáció, egyrészt, mert akkor távolról is fel lehetne kapcsolni a panelját, másrészt meg állítani lehetne, hogy elaludjon-e vagy sem.

Aztán lehetne monitorozni az átmenő fogyasztást is, és még sorolhatnám De sajnos ez a verzió nem app alapú, így erről le kell mondanotok. A tippem az, hogy itt termékdifferenciálási okok játszanak közre, és ez egy tényleg jól árazható funkcionalitás, így a drágább modellek – vagy a kisebb akkus, de „techy” verziók – meg is kapták ezt a lehetőséget.

Ha viszont az alap energiaszolgáltatási lehetőségeket nézem, azokban nincs hiba.

Sok mindent tölt, sokáig életben tudja tartani a berendezéseket. Annak idején, mikor a kitelepülős edzőtáborainkat csináltuk, három berendezés volt életmentő: a hűtő és a kisebb teljesítményű kávéfőző, csajoknak meg a hajszárító. Ezeket simán kitartja – mondjuk a teszt során a BlitzHome BH-CM1503 úgy leverte, mint vak a poharat -, szóval tábori alapnak ez egy kiváló berendezés, valójában ez az a teljesítmény, amit szerintem már meg szabad venni. Ennek persze van egy hátránya is, a berendezés tömege, ami szerencsére még a 10 kilós hordozhatósági határon innen van a maga 9700 grammjával. Főleg, hogy mostanában az emberek 25-30 kilós rollereket cipelnek fel lépcsőkön, ahhoz képest ez semmi.

Összegzés

A Bluetti EB70 power station tipikusan az a termék, ami nagyon jó speciális körülmények között, például egy tábor közepén, nappal töltve. Minden más esetben csak a nyűg van vele. Nincs UPS funkciója, hangos, ha a hálózatról töltitek, nincs BT modulja, így appból sem állítgatható, a töltöttségkijelzését nem szerettem. A minősége, az összerakottsága, a teljesítményleadása remek, a tippem viszont az, hogy igazán jól egy napelem kittel használható, de ezt sajnos nem tudtam kipróbálni.

Akkor viszont az árak szaladnak el nagyon, hiszen a 232 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os alapárból egyből 348 000 lesz egy napelemmel, és 386 000 forint lesz kettővel. Ezek ráadásul a mostani akció keretében értendők. A magas ár és a speciális felhasználás kombója eléggé leszűkíti az elérhető fogyasztók körét, emiatt nem hinném, hogy egy mindennapos termék lesz belőle, még akkor sem, ha az EU raktárból szállítás ingyenes.

Pro

 • Kiváló minőség és összerakottság
 • Nagy teljesítmény
 • Nagy kapacitás
 • Ahhoz képest nem vészesen nehéz
 • PD 100 W és vezetéknélküli töltés

Kontra

 • Hangos
 • Nics app alapú vezérlés
 • A kijelző felélesztéséhez oda kell menni, és meg kell nyomni valamelyik gombját
 • A töltöttségkijelzése szerintem túl egyszerű

hirdetés