hirdetés

BLUETTI EB3A hordozható power station teszt

Meghitelezett jövő

teszt
BLUETTI EB3A hordozható power station teszt 1

Forrás: BLUETTI

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-12-06

Végre megkaparintottuk a BLUETTI EB3A nevű power stationt, ami a korábbi Loskii és BlitzWolf telepeknél lényegesen komolyabb cucc. Egyrészt az amerikai vállalat sokkal jobb minőségű termékeket állít elő, másrészt teljesítményben is ott van a szeren az EB3A, sőt, szünetmentesként is használható. 132 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte, a szállítás ingyenes, az ár már tartalmazza az áfát is, és hát tényleg egy csúcstechnológiás eszközről van szó.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 7

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ezt azért jó tudnotok, mert ha ilyet találtok a csomagban, akkor ehhez szinte biztosan kínál a gyártó napelemet is. És tényleg, ezeket PV120 és PV200 néven kell keresni. Ez azért lényeges, mert a bemeneti oldalon így 3 különböző módon is lehet etetni a BLUETTI termékét, ami a portok felsorolásából szépen ki is derül:

Bemenetek:

 • 230 V-os, hagyományos, váltóáramú, 268 W-tal (AC, vagyis alternate current ág)
 • napelemes, egyenáramú, 200 W-tal (PV120 és PV200)
 • 12 vagy 24 voltos egyenáramú szivargyújtós töltő

Az első kettőt kombinálni is lehet, maximum 430 W teljesítményig, sőt, gyorstölteni is lehet, 40 perc alatt 80%-ig felpumpálja a töltöttségmutatót a két bemenet. A kimeneti oldal még tekintélyesebb, itt ugyanis tényleg minden van, ami kellhet.

Kimenetek:

 • 1 darab szivargyújtó kimenet 12 V/10 A
 • 2 darab „laptop” dugós kimenet, 12 V/10 A (DC5521 a hivatalos neve)
 • 2 darab USB-A 5 V/3 A
 • 1 darab USB Type-C PD 3.0, 100 W-os teljesítménnyel (viszont bemenetként nem használható)
 • 1 darab vezeték nélküli töltő 15 W-tal

A ki- és bemeneteket fehér csíkkal jelölt halmazok mutatják az előlapon, ez alól egy kivétel van, a Qi töltő, ami az eszköz tetején kapott helyet, viszont ennek működéséhez is be kell kapcsolni a DC-vel jelölt halmazt. Minden töltőcsoport külön ki- és bekapcsolható, illetve van egy biztosítékgomb is az előlapon, 250 V/10 A-es értékekkel. Van továbbá egy háromfokozatú beépített LED lámpa, aminek van SOS módja is. Ha a bemenetet és kimenetet egyszerre veszitek használatba, akkor tulajdonképpen egy szünetmentes tápegységet – UPS, bypass áramkörrel – kaptok, és itt nyer értelmet igazán a berendezés. Ez ugyanis innentől kezdve nemcsak kitelepüléseknél hasznos, mikor „off-grid” kell energiát szolgáltatni, hanem otthon is, áramszünet esetére. A szünetmentesek egyébként az áramlökésektől is védik a műszaki eszközöket, tehát otthonra is nyugodt szívvel meg lehet venni egy ilyen berendezést.

Forrás: BLUETTI

Aki esetleg azt gondolná, hogy a LiFePO4 rendszerű akkumulátor esetében a hordozható kifejezés csak egy címke, annak jó hír, hogy a tömege csak 4,6 kilogramm. Nem mondom, hogy power banki értelemben is pehelysúlyú versenyző, de ennyit még simán magammal mernék vinni egy túrára is akár. Ráadásul a lítium vasfoszfát akkuk sokkal több feltöltést bírnak, állítólag 2500 ciklus után is le tudja adni a kapacitása 80%-át. De elég a műszaki blablából, lássuk, hogyan szerepelt az eszköz a tesztek alatt.

 

BLUETTI EB3A power station – Két adat mindenek felett

Van két olyan szám, amit mindenki egyből kikeres a technikai specifikációk közül: a kapacitás és a terhelhetőség. Az előbbi 268 Wh – 12 Ah –, az utóbbi pedig 600 W, vagyis ennyi az a maximális terhelés, amit egy eszköz felvehet az EB3A-ról. Ha pedig különböző fogyasztókat aggattok rá, akkor akár 1200 W-ig sem kapcsol le. Ezt külön be kell állítani szoftveresen, viszont hosszabb ideig nem javallott a használata, mert nem tesz jót az akkucelláknak. Milyen eszközöket lehet rátenni valós körülmények között?

Mehet rá minden, notebook, tablet, telefon, utazó hajszárító, kisebb kávéfőzők, lámpák, drón akkuk, mini hűtőláda a hideg sör miatt és így tovább.

A legfontosabb talán az, hogy a 100 W-os PD port simán elbír bármilyen Type-C porton tölteni képes notebookot, és ezt nagyon sok konkurens nem tudja. A fronton lévő LCD panel mindenféle működési adatot visszaad, töltöttség, terheltség, ki- és bemeneti teljesítmény, gyorstöltés, ha aktív, a terhelés mellett hátralévő idő, az áram frekvenciája, az UPS mód aktív-e, és így tovább. Egy bosszantó tulajdonsága azonban volt: ha elalszik a kijelző, appból nem lehet újra feléleszteni, oda kell sétálni a berendezéshez, és megnyomni az adott port csoporthoz tartozó aktiváló gombot.

A cuccot annyira jól kitalálták, hogyha az elemlámpát bekapcsoljátok, még az általa okozott terhelést is kijelzi, végig azt volt az érzésem, hogy a mérnökök a tervezés alatt bizony sokat gondolkodtak. Természetesen a világ összes védelmét megkapta az EB3A: túltöltés, alacsony feszültség, túlmelegedés, alacsony hőmérséklet, rövidzár és túláram; szép kis lista.

A kezelés legegyszerűbb módja természetesen nem az előlapi panel nyomkodása, hanem az applikáció alapú vezérlés.

Mivel az EB3A rendelkezik BT modullal, ha letöltitek a BLUETTI appot, akkor a telefonotokról vezérelhetitek a power stationt. A progi remek, nekem hiba nélkül működött, nagyon átlátható, ráadásul időzíthető a kikapcsolás és a töltés módja is állítható. Mivel aktív hűtést kapott a berendezés, ezért a töltés üteme zajterhelés szempontjából sem lényegtelen. Igaz, maximum teljesítményen sem hangos, de silent mód mellett még halkabb. Azt viszont furcsállottam, hogy maximumra töltve, mikor elvileg bypass módban kellene lennie, néha akkor is beindította a ventiket, ami éjszaka azért tud zavaró lenni. Hogy egy kis hiányosságra is felhívjam a figyelmet, az egyen- és a váltóáramú csoport terheltségét külön kijelzi, de az adott halmazon belül például az USB-A és a Type-C portokat külön-külön nem.

Nem volt más hátra, elkezdtem rádobálni a fogyasztókat, had szóljon.

Füleseket, telefont, power bankot töltöttem róla – a mikro áram sem gond neki –, mindegyiket tökéletesen kiszolgálta, jöhettek a durvább dolgok, a hordozható hajszárító, az állóporszívó töltése, de ezek sem okoztak gondot. Igyekeztem túlterhelni, ami sikerült is, ilyenkor az AC ágon szépen lekapcsol 600 W felett – piros overload felirat kíséretében –, míg a power lift funkciót külön aktiválnotok kell. Ilyenkor 1200 W-nyi fogyasztó ráaggatásáig nem kapcsol ki az EB3A, viszont visszaveszi a leadott teljesítményt 600 W-ra – tehát alacsonyabb teljesítményen fog működni a rádugott eszköz –, ezt például egy hajszárítóval – én hárommal is próbáltam – tudjátok tesztelni. Következhetett a szünetmentes tápegység módban a próba, ami nem állt másból, mint hogy a bemenetét a 230-as hálózatra dugtam, a kimenetére pedig feltettem a laptopomat, 2 monitort és egy monitorlámpát, de ebben a módban is tette a dolgát. „Az teljesen kizárt, hogy ne szívassam meg” – gondoltam, és feltettem a teszter ellenállást az USB-A portra, ahol 4 A-ig terheltem, de itt sem kapcsolt be a védelem. Ezt úgy is interpretálhatjuk, hogy ennyire bírja, meg úgy is, hogy nem működik, de az ígért 3 A mellet 5 V-on még csak nem is melegedett a cucc. Type-C porton keresztül pedig szépen kijött a 9 és a 12 V is, viszont bemenetként ez a csatlakozója nem használható, hiába tud PD töltést.

Végezetül pedig egy gondolat a megújuló energia fejlődésének margójára. Ez most egy központi téma, aminek a sarokpontja az energiatárolás, ugyanis a megtermelés már egészen jól megy, ellenben nem igazán tudtok mit csinálni a felesleggel. Igazából a BLUETTI pont az ilyen szigetüzemben működő energiatárolási megoldásokban remekel, a nagyobb rendszereik akár komplett házakat is képesek ellátni szigetüzem szerűen. Persze nem kell mindjárt ajtóstól rontani a házba, elég csak a hordozható modelleket, az EB3A nagyobb testvérmodelljeit, az EB55-öt, az EB70-et vagy az AC sorozatot, megnézni, ezeket itt éritek el.

Ezekre a kisebb eszközökre a helyetekben én úgy gondolnék, mint egy biztosítékra,

ugyanis nagyon sok olyan dolognak is kell a lakásban áram, amire elsőre nem gondolnátok. Ilyen például a gázkazán, ami az elektronika működése nélkül nehezen gyújtja be a gázt, vagyis nélküle fűtés sem lesz. Hiába van net, ha a router nem működik, és még sorolhatnám. UPS-ként pedig jelentős adatvesztéstől kímélhet meg benneteket, például nemcsak számítógép, hanem NAS mögé is rakható.

Összegzés

Egyetlen sirámom volt az EB3A kapcsán, illetve egy kérdőjel is megjelent a fejemben. Előbbi a kapacitással kapcsolatos, vajon 268 Wh elég-e ezért az árért, utóbbit pedig az USB-A port lekapcsolásának hiánya ihlette. Ha a konkurenseket nézem, akkor ők egységnyi pénzért nagyobb kapacitást adnak, de lényegesen butább eszközöket. Aztán az EB3A ezenkívül képes UPS-ként működni, appból monitorozható, „túlterhelhető”, sokkal jobban összerakták, és ellentétben hagyományos megoldásokkal, mint mondjuk a Loskii/XMUND power stationje, háromszor annyiszor lemeríthető és feltölthető, a minőségbeli különbségről már nem is beszélve. A legnagyobb vívmány viszont talán a 100 W-os PD töltés, amit a konkurensek nem nagyon tudnak felmutatni.

Nincs új a nap alatt, az extra tudást és minőséget meg kell fizetni, ez egy remek termék, reális áron. A BLUETTI EB3A-ért 132 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).ot kérnek, ami nem kevés, de ezért egy kiváló power stationt kaptok, 2 év garanciával.

Pro

 • Remekül összerakták
 • Számtalan kimenet
 • Nagyon informatív LCD panel
 • Elég nagy teljesítmény, az 1200 W-os powerlift pedig extra a kategóriában
 • 100 W-os PD töltés
 • Gyorsan fel lehet tölteni a gyorstöltés és a több egyidejű bemenet segítségével
 • A meleg elvezetését nem bízták a véletlenre, hiszen aktív hűtést kapott

Kontra

 • Ennyi pénzért alacsony kapacitás (más szóval: drága)
 • Egy kis minőségérzet javító felületkezelést még elbírt volna a borítás

hirdetés