hirdetés

Bluetti AC60 és B80 power station szett tesztje

A cég esküszik rá, sokan viszont nem értik

teszt
Bluetti AC60 és B80 power station szett tesztje 1

Forrás: Bluetti

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-07-19

Talán nem túl nagy közhely azt mondani, hogy az akkumulátoros energiatárolásé a jövő, és ebben a Bluetti élen jár. Most egy „polgári modelljük”, az AC60 és annak kiegészítő akkumulátoros egysége került a tesztasztalra, amiről remekül meg lehet táplálni kisebb fogyasztókat, maximum 1200 W-ig. A moduláris rendszer app alapú, és viszonylag szabadon bővíthető is. Az AC60 268 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., a kiegészítő akkuja, a B80 pedig pontosan ugyanennyi, vagyis egy 536 000 forintos szettről beszélünk. EU raktárból küldik, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 2

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Bluetti AC60 és B80 power station – Az árcédula mellbevágó

A Bluetti AC60 és B80 esetében tulajdonképpen két különálló termékről beszélünk, azonban a B80 önmagában viszonylag nehezen értelmezhető, mert senki nem vesz meg csak úgy egy kiegészítő akkumulátort. Erre azért majd később visszatérek, de legyen elég egyelőre annyi, hogy az AC60 az inverter rész, amiben van egy kisebb kapacitású akku, illetve az oldalán vannak dokkolók, ahová a B80-akat – mert hogy kettőt is tud fogadni – fel lehet fűzni. Ennek lényege a kapacitás növelése, de ezért súlyos árat kell fizetni, szó szerint és átvitt értelemben is.

Aki már látott Bluetti terméket, az tudja, hogy a minőségük 10/10. Nagyon jó anyagokkal dolgoznak, de azért ez is csak egyen technika, például az AC60 kijelzője az EB3A-ból ismerős volt, amit teszteltünk is. Ez persze semmit nem von le abból, ahogyan ezeket a cuccokat összerakják, tényleg csillagos ötös a minőségérzet. Még a kihajtható markolat is gumírozott, kellemes mindent kinyitni, megnyomni rajta, IP65 szerint por- és vízállók a cuccaik, de mondjuk ennyiért legyenek is azok. Nagyon sok mindent nem adnak egyébként az AC60 mellé, kaptok egy bekötő kábelt, amivel a 230 V-os hálózatra lehet felcuppantani az invertert. Van egy többvégű másik is, aminek a végén MC4 csatlakozó van, ezt napelemhez használhatjátok, illetve egy 12 V-os szivargyújtós aljzattal rendelkező kábel is a csomagolás része.

Forrás: Bluetti

A B80 esetében ugyanez egy AC60 to B80 kábelben nyilvánul meg, hiszen valahogy az invertert össze kell kötni a kiegészítő akkuval.

Nyilván mindegyik mellé jár egy leírás is, aminek a leghasznosabb része az, hogy megmondja, milyen appal tudjátok használni a berendezéseket. Ezt érdemes már az elején leszippantani a Play áruházból, fantáziadús módon a Bluetti névre hallgat, és ezzel rálépni az AC60-ra, azon keresztül az egész rendszert egyben lehet menedzselni. Ami pedig a hordozhatóságot illeti, ezek még éppen a határán vannak, darabja 9,9 kiló, vagyis együtt durván egy 20-ast tesznek ki az eszközök. De lássuk, melyik mit tud!

 

Bluetti AC60 és B80 power station szett tesztje 3

Forrás: Bluetti

Bluetti AC60 – A rendszer lelke

Az AC60 egy multifunkcionális inverter állomás, amit akkumulátorral is elláttak. Nem csinál mást, mint 230 V-ból, különböző kimenetek segítségével 12-t és 5 V-ot állít elő, illetve váltóáramot egyenárammá alakít. Mivel ezek eszközfüggő dolgok, ezért talán úgy könnyebb megértenetek a dolgot, ha azt mondom, milyen berendezéseket hova lehet csatlakoztatni, ehhez pedig a port felhozatalt érdemes átnézni.

AC60 az alábbi ki- és bemenetekkel rendelkezik:

 • 2 darab 230 V-os váltóáramú kimenet, 600 W terhelhetőségig (pl. konyhai gépek)
 • 1 darab 100 W-os, PD képes USB Type-C (notebook, telefon, stb.)
 • 2 darab 5 V/3 A-es USB-A kimenet
 • 1 darab 12 V-os 10 A-es „tápegység” kimenet (pl. notebook táp)
 • 1 darab 15 W-os vezeték nélküli töltőpad a tetején

Ez azért nem annyira sok, de szinte mindenre elég, ami egy ekkora telep esetében elvárható. A 600 W a terhelhetősége egyetlen fogyasztó esetén, de összterhelésként 1200 W-ig kitartja az eszközöket, ami valljuk be, ennyiért nem sok. Nyilván a másik oldalról – vagyis a bemeneteken – viszont valahogy fel is kell tölteni, ehhez 2(3) lehetőség áll rendelkezésetekre:

 • 1 darab 230 V-os, hagyományos bekötőkábel, amit fali konnektorba dughattok, itt 600 W-ot tud felvenni
 • 1 darab 2 in 1 kábel, MC4 csatlakozóval, napelemhez (ezt nem tudtam kipróbálni, mert a napelemeket külön kell megvenni) vagy 12 V-os bemenethez, itt 200 W-ot tud felvenni

Itt a trükk annyi, hogy valójában a bemenet egy DC bemenet egy tápegység dugóval, de a másik oldalára VAGY napelemet vagy például szivargyújtós áramforrást – vagyis az autó akkuját – csatlakoztathatjátok. Szóval a három az inkább csak kettő. A 230 V-os hálózatról 1 óra alatt feltölthető, ezt Turbo Chargingnak hívja a cég, ami tényleg gyors, de úgy is fogalmazhatnék, hogy az akkumulátor benne kicsi. Ezt nem azért írom, hogy ekézzem a terméket, csak hogy a leírtak mindig úgy értelmezendők, amilyen kontextusba helyezitek őket. A kapacitás ugyanis csak 403 Wh, ami annyira nem sok egy 268 000 forintba kerülő termék esetében. És itt jön be a képbe a B80, vagyis hát két darab, amivel egészen 2015 Wh-ig lehet kitolni a kapacitást, 403+806+806 leosztásban.

Az AC60 vezérlése nagyon egyszerű, csoportokba szervezték a DC – egyenáram – és az AC – váltóáram – kimeneteket,

a töltést/terheltséget pedig egy központi kijelzőn lehet nyomon követni. Ide egyébként eléggé sok minden kikerül, a töltöttség, ha aktív a BT kapcsolat, ha on-grid – vagyis hálózaton van az eszköz -, ha a Power Lift mód aktív, illetve azt is kiírja, hogy a bejövő feszültség és frekvencia mennyi. Találkoztam viszont egy szerintem kifejezetten béna dologgal a kijelző kapcsán. Alapesetben energiatakarékossági okokból lekapcsolja a panelt az AC60, minek fogyasszon. Ha viszont megnyomjátok a három bekapcsoló gomb egyikét, feléled a panel. Azért van három, mert van egy a központi, egy a váltóáramú résznek és egy az egyenáramúnak is. De sehogy máshogy nem lehet a panelt felébreszteni, például úgy sem, ha bedugok egy eszközt. Ezt paraméterezni sem lehet, tehát nincs always-on funkciója, időzítője, meg semmi.

Vagyis, vagy nézitek az appban, hogy éppen mi történik, vagy odasétáltok az eszközhöz és megnyomjátok a gombok valamelyikét. Én viszont szívesen láttam volna a folyamatos terheltséget, ehhez azonban állandóan be kellett bújnom az asztalom alá, vagy előkotornom a mobilom – ami nem megy, ha az is az asztal alatt van és töltöm az AC60-ról -, szóval nekem ez a funkció hiányzott.

A másik, ami kevésbé tetszett, az a terhelhetőség. A 600 W azért nem annyira sok, egyszerűen azért, mert a konyhai eszközök nagyobb része ennél több teljesítményt vesz fel.

Például a mikró, a kávéfőző, az elektromos főzőlap, és még sorolhatnám. Hűtő, kisebb mixerek, ezek teljesen rendben vannak, de mit szokott mindenki berakni egy tábor közepére? Két dolgot biztos: hűtőgépet a főzés alapanyagaihoz, meg egy mikrót a gyors melegítéshez, meg a tegnapi kávé ihatóvá tételéhez. Utóbbin máris elvérezne az AC60. Ráadásul azzal, hogy egy B80-at is rácuppantotok, nem nő meg a terhelhetőség, csak a kapacitás, ami azért szíven ütő tény az árak ismeretében. Ennek egyébként lehetnek biztonsági okai, a Bluetti termékei gyakorlatilag minden ellen védettek, ezeket a sajtóanyagban találjátok.

hirdetés

A teszteket ezek után viszonylag egyszerűen lezavartam, elkezdtem rápakolni mindenféle eszközt, és megnéztem, leold-e, ezt vörös „overload” felirat jelzi a kijelzőn. Illetve, ha nem, akkor mennyi üzemidő maradt ezen a terhelésen. Az alábbi eredményeket kaptam:

 • 2 darab monitor+laptop+monitorlámpa: ~14,7 óra (bootolás közben mondjuk csak 6,5)
 • A fenti konfig+elektromosan állítható asztal, ha állítgatom a magasságot: ~6 óra (kb. 100 W-ot eszik mozgás közben)
 • 33 W-os gyorstöltésre képes mobil: ~60 óra
 • forró levegős hajformázó: ~2,7/1,9 óra (1-es és 2-es fokozat)
 • kenyérpirító: 1,9 óra
 • Xiaomi Ocooker turmixgép: ~3,5 óra
 • Bosch mini daráló: ~9 óra
 • Samsung mikrohullámú sütő: overload
 • BlitzHome CM1503 kávéfőző: overload
 • normál hajszárító: ~1,9 óra / overload (1-es és 2-es fokozat)

A fenti számokat átlagként kell értelmezni, hiszen az elektromos eszközök soha nem pont ugyanannyit fogyasztanak. Nagyobb terhelésre szépen beindul a hűtés, ami közepesen hangos, de még nem zavaró. Az viszont fura volt, hogy amikor alig volt rajta éjszaka terhelés, néha akkor is beindult a hűtés, ami szerintem nem több 30-40 decibelnél, de a teljes csöndben azért hallható.

Ami az appot illeti, az viszonylag egyszerű, de jól átlátható, illetve a hátlapi – és minden kínai termék elmaradhatatlan, szerves részét képező – LED lámpa innen is kapcsolható, nemcsak manuálisan. Az alkalmazás abban nagy király, hogy a hozzá kapcsolt akkumulátorokat is monitorozza, illetve a bejövő és a kimenő teljesítményt is mutatja egy folyamatábrán. Túl sok dolgot nem érdemes róla elmondanom, mert nagyon egyértelmű a használata, és a legfontosabb az egészben az, hogy innen is vezérelhető az eszköz.

 

Bluetti AC60 és B80 power station szett tesztje 36

Forrás: Bluetti

Bluetti B80 akkumulátor – Háttérből erős

A B80 esetében a képlet annyiban egyszerűbb, hogy ez egy „expansion pack”, ahogy a gyártó is nevezi, vagyis más termékek, jelen esetben az AC60, kiegészítője. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne külön használni, csak nem érdemes, mert kevesebbet tud, mint az AC60, cserébe viszont nagyobb a kapacitása. Jóval kevesebb kimenettel rendelkezik, a bemeneti teljesítménye is fele akkora, mint az AC60-nak, és az értékeket mutató kijelzőt sem kapta meg, csak egy töltöttségjelző LED sort, 5 pöttyel.

Ezt az eszközt nem lehet direktben a 230 V-os hálózatról üzemeltetni, így nem sok értelme van csak ezt megvásárolni, mert nem lesz mivel feltölteni az akkut.

Aki mégis használni akarja eszközök töltésére, annak az alábbi csatlakozások állnak a rendelkezésére:

 • 1 darab 100 W-os, PD képes USB Type-C
 • 1 darab 18 W-os USB-A kimenet
 • 1 darab 12 V-os „tápegység” kimenet

Mint látható, komolyabb cuccokat, amik váltóáramot igényelnének, nem tud ellátni, mert nincs benne inverter, ami az egyenáramot váltóárammá alakítaná.

Telefontöltésre meg egy kicsit „overkill” a megoldás. Feltölteni többféleképpen lehet:

 • 1 darab 200 W-os összekötő kábel, amivel az AC60-ról tudtok tölteni (ez az oka elsődlegesen annak, hogy külön nem sok értelme van a megvételének)
 • 1 darab 8 A-es 12-28 V-os bemenet, napelemhez
 • 1 darab 12/24 V-os szivargyújtó port

Az viszont látszik, hogy a kimeneti portjai darabszámban tulajdonképpen hozzáadódnak az AC60 kimeneteihez, vagyis itt is érvényesül a kiegészítő hatás. Belekötni nem tudok, talán csak egyetlen dolgot érdemes megemlíteni: elég lassan, 5-6 óra alatt tölti fel az AC60 a B80-at.

Összegzés

Egyik kollégám mondta, nem érti, miért nyomul ennyire a Bluetti, hiszen ezen az árszinten egy viszonylag nehezen használható, inkább ígéreteket tartalmazó eszközökről van szó, sem mint valódi megoldásról az energiaproblémákra. Én ezt azzal kontráztam, hogy viszont valahogy el kell kezdeni a fejlesztéseket, hiszen ez a jövő, csak még azt nem tudjuk, hogy pontosan milyen formában valósul meg.

Az igazság valahol a kettő között van, hiszen a magyar árszínvonalhoz képest a Bluetti AC60/B80 páros pokoli drága, de ezt leszámítva tulajdonképpen egyetlen gyengeségét tudom megemlíteni, az viszont durva: a 600 W leadott teljesítmény egyszerűen nem elég. Más hibája viszont gyakorlatilag nincsen, flottul teszi a dolgát, a minősége remek, vezérelhetitek applikációból, viszonylag sok a ki- és bemenete, és a modularitás miatt elég jól testre is szabható. Csak hát mennyiért, Magyarországon teljesen életszerűtlennek érzem, hogy ilyen szettekkel legyenek tele a háztartások.

Az AC60 268 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., a kiegészítő akkuja, a B80 pedig még egyszer ennyi, vagyis 536 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kell leszurkolnia annak, aki mindkét terméket szeretnél birtokolni. Sovány vigasz, hogy legalább EU raktárból küldik, ingyenes szállítás mellett, így gyorsan átvehető a power station és „szárnysegédje”.

Pro

 • Szuper minőség és összerakottság
 • IP65 védelem
 • Elég szépen kitolható a kapacitása 2000 Wh fölé
 • Informatív kijelző
 • Még éppen a hordozhatóság határán van

Kontra

 • Ezt az árat semmi nem indokolja
 • Nevetségesen kevés a 600 W
 • Brutálisan drága a kapacitásnövelés

hirdetés