hirdetés

Worx WX240 akkus csavarhúzó teszt

It worx

teszt
Worx WX240 akkus csavarhúzó teszt 1
írta: Don Kartács
2021-10-22

Vártam már, hogy végre újra lehessen valamit tesztelni barkácsolás címén, és ehhez nem is választhattam volna jobb szerszámot, mint a Worx WX240. Szerintem elég sokan nem ismerik még a céget, pedig príma cuccokat gyártanak, amiket ugyan még nem emlegetnek a legnagyobb nevekkel egy polcon, de ezeknek is kiváló a minőségük és sokkal jobb az ár/érték arányuk. A mostani akkus, USB-ről tölthető csavarbehajtó mellé ját egy színekkel jelölt, 24 db-os bitkészlet is, így a BGHU1099 kuponnal elérhető 11 000 Ft eléggé erős ajánlat, főleg, hogy a Banggood Express szállítás is ingyenes rá, így a többletköltségekkel sem kell foglalkoznotok.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A márkának egy kicsit utánaolvastam, hiszen mindig van némi önajnározás a sajtóanyagban, és meglepve tapasztaltam, hogy a Popular Mechanics netes újság szerszámversenyén elhódított 5 díjat is. Gondoltam biztosan valami futottak még ellenfelekkel – mint a Wosai vagy a Posenpro – kellett megküzdenie, de nem, hanem a legnagyobbakkal, mint mondjuk a Husqvarna vagy a Bosch. Persze túl nagy jelentőséget nem szabad tulajdonítani a dolognak, de legalább az kiderült, hogy azért egy jegyzett márkáról van szó.

A csavarbehajtó mellé elég sok mindent adnak, kaptok egy Type-C porttal felvértezett töltőkábelt, egy toldószárat, egy hosszított PH2-es fejet, és 24 egyéb bitet,

ezeket csoportonként színekkel jelölték, ami egy remek ötlet. Így a Torxok sárga, a PH-k kék, a PZ-k zöld, a laposak – ez az SL – piros, a hatszögletűek – alias imbusz – a fekete és a négyszögletűek narancs gyűrűket hordanak a “nyakukon”, így sokkal könnyebb őket egymástól megkülönböztetni. Azt viszont nem értem, hogy miért dupláztak meg egyes biteket, pl. a 2 db T20-as Torx helyett jobb lett volna egy 25-ös is, és van még pár dupla a többi sorozatban is.

Maga a csavarbehajtó nagyon egyszerűen használható,

egy fel-le gombot nyomva forog előre és hátra, ezek megnyomására felgyullad 2 db LED, ami segíti a munkát. Az alján van egy szilikondugóval fedett rész, itt bújik meg a Type-C port, amivel a szerkezet feltölthető. Az üzemidejét a behajtható csavarok számában adják meg, 83 db 3×30-ast lehet MDF lapba behenkölni, de nyilván ez egy eléggé nehezen használható adat az aktuális munkafolyamotokra. De ezzel nincs is baj, a lényeg az, hogy univerzális módon tölthető, akár egy powerbankról is. A nyomatékot az oldalán található gombbal szabályozhatjátok 3 lépcsőben, 2,5/5/8 Nm között, ami nem extrém magas érték, de az akkus csavarhúzók kb. ennyit tudnak, pl. a már említett HOTO is. A gomb rövid nyomására először kijelzi az aktuális értéket, újabbra pedig körkörösen léptet a három fokozat között.

 

Worx WX240 – Teljesített küldetés

Mit lehet pontosan csinálni egy ilyen mini csavarhúzóval? Gondolkodtam rajta, hogy valami életszerű projektet kellene végigfuttatnom, aztán beugrott, hogy szét kéne kapnom a csocsóasztalomat az időszakos karbantartás miatt, ami rengeteg csavar kicsavarását, a bábuk levételét, a csapágyak kihúzását és a pálya kiporszívózását jelenti, némi tisztogatást, olajozást, majd az összes vacak visszatételét az eredeti helyére.

Ez egyben arra is kiváló feladat, hogy leteszteljem az “üzemidőt”,

hiszen le kell szedni 22 bábut, ami 22 csavar és a 8 rúdhoz tartozik 16 csapágy, amiben van 64 – darabonként 4 – csavar, vagyis összesen 86 db, oda-vissza. Ez kb. 1-1,5 órás feladat, szóval azért el lehet lenni vele, és gyakorlatilag végig csavarozgatni kell, vagyis pont azt kell csinálni, amire a Worx WX240 született. Egy dolog viszont kijött, hogy a bitkészlet közel sem tartalmaz mindent, amire szükségem lett volna. Például a bábuk T25-ös Torx-szal jönnek ki, ez nincs a készletben, mint ahogy az imbusz végekből is lehetett volna többféle. Persze nem lehet minden tökéletes, és szerencsére korábban már vettem egy csomó WORKPRO szerszámszettet, és azok tonnányi bitet tartalmaztak, plusz még korábbról is volt egy szatyornyi, így megoldottam a feladatot.

A cucc viszont tökéletesen működött,

szépen kijött minden a helyéről, és vissza is ment, viszont az izomból meghúzott Torxokat nem tudja megindítani, egyszerűen nincs ennyi nyomatéka. Az viszont kiderült, hogy túlterhelésre az ellenkező irányba elforog, vagyis van benne leégés elleni védelem. Nyilván nem ezzel kell összerakni egy Salgó polcot, és nyomatékkulcs se lesz belőle egyik napról a másikra, de tisztességgel tette a dolgát. 86 csavart ki- és becsavartam vele, és nem merült le, jó volt vele dolgozni, de ahogy már említettem, a csocsóbábúk spéci, két részből álló csavarjait nehezen vagy sehogy sem hozta ki, így itt rásegítettem kézi szerszámokkal. Aztán úgy adódott, hogy össze kellett raknom a héten egy IKEA-s cipőtartót is, és ezt is simán abszolválta. Pontosan ilyen feladatokra vesszük ezeket az alacsony feszes – 4 V-os – csavarhúzókat, a komolyabb megmérettetésekhez – mondjuk összedobni egy fém állványt – már inkább egy erősebb Worx akkus fúró-csavarozót vagy egy ütvecsavarozót választanék.

Összegzés

Mindenféle napi csavarozós dolgokra tökéletes választás a Worx WX240. De persze megvannak a maga korlátai, amit a maximum nyomaték környékén kell keresni. Az ereje azonban elég ahhoz, hogy a mindennapi feladatokat ellássa, jó a minősége, tartósnak is néznek ki a használt anyagok, adnak hozzá egy csomó bitet, igaz azért itt is van olyan, amivel még ki tudtam volna egészíteni a palettát. Szintén pozitívum, hogy USB-ről tölthető, hogy állítható a nyomatéka, és van két hosszú szár is a készletben, amivel mindenféle mélyebb helyekre is be lehet nyúlni.

Szerintem ez így nem egy rossz ajánlat, a BGHU1099 kuponnal elérhető 11 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-os ár teljesen rendben van, ha már nem spájzoltam volna be egy HOTO-t korábban, vinném is haza, főleg, hogy a Banggood Express szállítás is ingyenes rá, így a többletköltségekkel sem kell foglalkoznotok.

Pro

 • Jó minőség, igazi indusztriális összhatás
 • USB-s tölthetőség
 • Rengeteg bit
 • A hosszabbító szárakkal elég mélyre lehet nyúlni
 • Könnyű kezelhetőség

Kontra

 • Néhány véget (pl. T25) hiányoltam, viszont kicsit feleslegesnek érzetem, hogy van amiből kettőt adnak
 • A nyomatéka lehetne nagyobb, de kb. ez a sztenderd az ilyen eszközöknél

hirdetés