hirdetés

Mensela ED-LX2 brushless fúrógép teszt

Áruházi termékek ellenfele

teszt
Mensela ED-LX2 brushless fúrógép teszt 1
Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-01-14

Megérkezett a Mensela ED-LX2 fúrógép, így végre egy olyan termék került az asztalra, ami a Lidl és az Aldi szerszámparkjának állít ellenfelet. De vajon van értelme fúrógépet venni Kínából? Milyen a minősége és a teljesítménye? Erre kerestük a választ, sőt a tesztbe betettem egy nagyon hasonló terméket a Topshak kínálatából is. A Mensela szettért a BGHU1436  kóddal 15-24 000 Ft-ot kérnek, illetve egyes kiszereléseket EU-ból is el lehet érni – ha éppen van raktáron -, de bárhonnan is érkezik, a Banggood fizeti utána az áfát.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ebben az esetben – ahogyan az a saját példám is mutatja – azt gondolom, nagyjából majdnem mindegy, hogy mennyi garancia van a szerszámra. Tavaly vettem egy Steinhaus – renoméját tekintve ez a kínai cuccokkal egy szinten lévő – akkus ütvefúró-csavarozót, amit hazánkban kb. 23 000 Ft-ért lehet elérni, mert össze kellett raknom két darab salgó polcot, majd rá kellett rögzítenem őket egy téglafalra. Emiatt fúrtam nyolc darab lyukat a tipliknek, majd belehajtottam ugyanennyi csavart, és kb. ennyi volt a projekt. Ez tavaly októberben történt, azóta elő sem vettem, tehát a 2 év jótállás fele már letelt azzal, hogy a pincében várakozott a következő feladatra. Ezzel ráadásul nem vagyok egyedül, az ismerősöket megkérdezve ők sem használják sűrűbben ezeket a szerszámokat – sőt, néha az enyémeket kérik kölcsön -, sokan például csak bútorokat raknak össze vele.

A fenti példákból látszik, hogy a professzionális és a hobbi felhasználás nagyon eltér egymástól,

ez a cikk most az utóbbi csoportnak szól. Ahhoz, hogy egy fúró-csavarozó készüléket megfelelően értékelni tudjatok, illetve, hogy megtaláljátok a számotokra megfelelőt, érdemes egy szempontrendszert felállítani. Nyilván ez mindenkinél egy kicsit más lesz, de én az alábbi tulajdonságokat vettem figyelembe, mikor a saját készülékemet vásároltam, és ennek tükrében értékeltem a Mensela és a Topshak szettjét is:

 • mekkora fúrószárat tud fogadni, vagyis mennyire csavarható szét a tokmány (általában az olcsóbbak csak 1-10 mm-eseket fogadnak, ez a 3/8 col, a nagyobbak pedig 1-13 mm-eseket)
 • az akkumulátor feszültsége (magasabb V mellett ugyanannyi munkához kevesebb A kell) és kapacitása
 • fő funkciók: csavarozás, fúrás, esetleg ütvefúrás
 • a motor típusa (szénkefés vagy kefe nélküli) és nyomatéka
 • kiegészítők: van-e és hány darab akku van a csomagban, adnak-e töltőt, hordtáskát, fúrószárakat, csavarozó biteket
 • egyéb funkciók: forgási sebesség és nyomaték állítása, oldalmarkolat, LED fény stb.
 • méret és súly: ha magasan vagy fej fölött kell tartani, ez kifejezetten lényeges

Annyit érdemes még tudni, hogy általában a szélesebb fúrószárakat fogadó gépek motorja erősebb és tartósabb, a kisebb gépekkel könnyeb fej fölött fúrni – pl. csillár mennyezetre felszerelése -, illetve a 2 akku előny lehet, ha valóban használjátok ilyen hosszan a szerszámot. Egyébként viszont felesleges kiadás és csak plusz egy telepet aszaltok majd a táskában.

Mensela brushless ED-LX2 fúrógép – Generál kivitel

A Mensela márkáról azt érdemes tudni, hogy a Topshakkal és a Minleaffel egyetemben a Banggood in-house termékei, tehát legyártatják valakivel a szerszámot, majd átbrandelik őket az előbb említett márkanevekre. Így például nem nagyon fogtok találni saját oldalakat, vagy ha van, az is a Banggoodra fog mutatni. A Mensela fúrógép kartondobozát – mert hogy kemény hordtokot ehhez a kiszereléshez nem adnak, de táskát igen – kibontva a „láttalak már valahol” érzés fogott el.

A mérete jóval kisebb, mint a Steinhausom, ami érthető, hiszen csak 1-10 mm átmérőjű fúrószárakat képes fogadni. Ez egyben hátrány és előny is, hiszen limitált, hogy pl. mekkora lyukat tudtok a falba fúrni, viszont kisebb is a tömege, így hosszabb távon tartva sem fárasztja annyira a kezet. Vagyis, ha inkább csavarbehajtásra kerestek szerszámokat, mert össze kéne rakni egy tonnányi lapra szerelt bútort, akkor ezt kényelmesebb használni, mint egy nagyobb modellt.

Több szettet is megvásárolhattok belőle, nálunk az 1 akkumulátoros – a weboldalon a 2. piktogram – járt, de valójában csak az 1, a 2 és az akku nélküli variánsok között van különbség, a többi „variáns” csak a töltő dugójában ér el. Így viszont könnyen felírható a szett tartalma:

 • 1 db Mensela ED-LX2 brushless furógép
 • 1 db hordtáska
 • 3 db tisztítókefe csempéhez, illetve egyéb felületekhez (a sajtóanyag szerint felni pucolására is jó, de a mínuszok miatt nem tudtam kocsit mosni)
 • 1 db flexibilis hosszabbító, amivel akár 90 fokban is lehet csavarozni
 • 1 db töltő
 • 1 vagy 2 db akkumulátor
 • 25 db bit, köztük imbuszok és torxok
 • 9 db furószár, fémhez és fához (kőzetfúró készlet viszont nincs benne)

Amit még érdemes megemlíteni, hogy a Mensela a Makita akkuszabványt használja,

ez egy teljesen általános illesztősín megoldás, így lehet az akkukat nagyobbra cserélni. Árul is ilyet a Banggood 2/3/4/5/6 Ah-s kapacitással, ez utóbbi elég böszme, és ez is Mensela név alatt fut. Mivel ez egy brushless modell – ez a tartósabb, és elvileg azonos méret mellett az erősebb motor -, ezért jó eséllyel nagyobb lesz az élettartama, mint egy szénkefésnek. A másik említésre méltó dolog, hogy spanyol raktárból csak az akku nélküli verzió kapható, ami 15 000 Ft a BGHU1436  kóddal, szóval ha vannak Makita cuccaitok, akkor ez tűnik logikus választásnak.

Igazmondásban azért még mindig nem erősek a kínaiak,

az alap 2000 mAh-s telepet szétszedték néhányan és a ráírt számok szerint csak 1500 milliamperórásak, de annyi baj legyen. A motor viszont tényleg brushless, az elméleti maximális nyomatéka 60 Nm, de én ezt a számot azért nagyon nem venném komolyan. Az erejét 25 lépcsőben lehet állítani és van rajta 2 sebességfokozat is, de nagyjából az összes furógép ilyen. Egyéb extrák: fúrást segítő LED, a szokásos öv akasztó és egy csuklópánt, hogy könnyebb legyen hordozni a szerszámot.

Végére hagytam a minőséget, amire azt kell, hogy mondjam, rendben van.

Az anyaghasználata indusztriális, de ez nem egy simogatnivaló darab, kesztyűben meg nem az a lényeg, hogy jó legyen tapogatni, hanem hogy ne csússzon. A kiálló részeket puhább, de ruganyosabb szilikonnal vonták be, ezek azok a felületek, amiket oda lehet ütni a kiálló dolgokhoz, főleg, ha az oldalatokon lóg. Összességében rendben van a cucc, nem mondanám extrának az anyaghasználatot, de egyáltalán nem gagyi, olyan melós, a jó értelemben véve. Szintén fontos funkció még, hogy az akkun látható annak töltöttsége, illetve ha mellé biteket raktok, akkor azok ott is maradnak, ugyanis mágneses az ED-LX2 oldalának alsó része.

 

Mensela brushless ED-LX2 fúrógép – Igazi jómunkásember

Jöhetett a teszt, és ha már nekiállok fúrni, meg csavarokat behajtani, akkor miért ne csinálnám azt egyszerre több eszközzel, így mellé tettem a Steinhaus Pro CD-18H-t is – ez a sajátom -, mert annak is hasonló a nyomatéka és a feszültsége, illetve egy másik kínait, a Topshak TS-ED2-t, ami egy szénkefés ütvefúró-csavarozó, viszont ez 21 V-os rendszer, így egy másik kínai márkával szemben is lesz összehasonlítási alap.

A teszt elég tipikus volt, mindenféle anyagokat fúrtam át,

majd leírtam, hogy szerintem milyen érzettel teljesítik a feladatot, illetve melyik halad át legkönnyebben a matériákon. Először csavarokat hajtottam be puha, majd keményfába, ezt követte a fémbe, illetve a téglába fúrás. Ahol tudtam, ott az adott szerszám saját fúrószárait használtam, ahol pedig erre nem volt lehetőség – pl. kőzetfúráshoz nem adtak készletet a Mensela és a Topshak pakkjában -, ott a sajátommal dolgoztam, és lehűlés után átettem egyik fúrógépből a másikba a szárat. Minden kör után adtam egy pontszámot az adott eszköznek egy 1-től 10-ig terjedő skálán, ezt láthatjátok lent.

Csavarbehajtás
puha fába
Csavarbehajtás
kemény fába
Kemény fa fúrásaFém
fúrása
Kőzet fúrása
ütvefúróval
Mensela ED-LX21091088
Steinhaus Pro CD-18H10101089
Topshak TS-ED2109888

A megállapításaim a következők lettek: ami a csavarbehajtást illeti, ezt nevetségesen könnyen teljesítették, így egy idő után, hogy megszivassam őket, elkezdtem egyre hosszabb csavarokat előszedni. Mindegyiket kb. fél centivel a vége előttig hajtottam be, hogyha eltörne a fejük, akkor is le tudjam őket fényképezni. Az összes szerszám kiválóan működött, de a mellékelt bitek egyik esetében sem túl jó minőségűek, ezért az gépek ereje el tudja nyalni a fejet, és ez igaz az itthon vásárolt Steinhausra is. A Topshak egy picivel a vége előtt leracsnizott – elfogyott a nyomaték -, de az ember ritkán hajt be 50 mm-nyit egy csavarból diófába.

Az üreges fém testet mindegyikkel gond nélkül átfúrtam,

de a Steinhaus készletében az egyik fúrószár elgörbült, ezt kidobtam, illetve az egyik kör végén elfelejtettem téglába fúráskor átcserélni vídiára – kőzetfúróra – a fém szárat, és annak elment az éle. A vas szelvényt simán vitte mindegyik gond nélkül, az anyag olyan 2-3 milliméter vastag lehetett. A téglával viszont akadtak gondok, főleg miután kiderült, hogy van, ahol vannak benne keményebb részek. A másik probléma az volt, hogy egyre nagyobb fúrószárakat pakoltam a tokmányokba, és ez bizony feladta a leckét a fúrógépeknek. Nagyjából 2 centi mélységig mindegyik gond nélkül eljutott, viszont a 10 mm-es fúrószárral – ez ugye a maximum, amit a két kisebb gépbe be lehet fogatni – a Mensela lefulladt ütvefúró módban és az akksija lekapcsolt, szóval itt az áramforrás a szűk keresztmetszet. A Topshak átszenvedte magát az anyagon, a Steinhaus pedig viszonylag simán átvitte a 30 mm-t, de azért egy kicsit erre is rá kellett terhelnem.

Mint látható, betonba egyikkel sem fúrtam, de ezeket a gépeket nem is ilyesmire találták ki. Szerencsére léteznek a piacon fúrókalapácsok is erre a célra, aki esetleg szeretne elmélyedni az ütvefúró és a fúrókalapács közötti különbségekben, az ezt a cikket olvassa el. A Mensela természetesen árul ilyen típust is, például az EH-WM1 modellt.

 

Mensela ED-LX2 brushless fúrógép teszt 34

Topshak TS-ED2 szénkefés fúrógép – Gagyibb, de olcsóbb

A Topshak TS-ED2 gyártását megszüntették – de a honlapon még létezik -, így komolyabb teszt nem lesz róla, de úgy voltam vele, hogy ha már itt van nálam, ne vesszenek kárba a képek, jó összehasonlítási alapot képezhet a Mensela furógéppel, és legalább egy másik kínai márkáról is kaptok infókat. A Mensela minőségéről már volt szó, nézzük, milyen a Topshak.

A két készülék meglehetősen hasonló összerakottsági és anyaghasználati szempontból,

de a Topshak szilikon betétei puhábbak, emiatt sokkal jobban sérülnek. Volt is egy alig észrevehető vágás az oldalán amikor kivettem a dobozból, szóval szerintem ez biztosan gyorsabban fog amortizálódni, mint a Mensela. A test egy kicsit hosszabb, emiatt talán nehezebb használni, mint az ED-LX2-t, viszont emiatt elfér rajta 2 db bit tartó, amiben van 1-1 hosszúszárú bit 2-2 véggel, vagyis ezek mindig a rendelkezésetekre fognak állni, ha szükség van rájuk. Ezen is van LED, tartó klip, viszont az akkusín eltér, nem véletlenül, erre ugyanis 21 V-os, 1500 mAh-s akkukat lehet felcsattintani. A motor szénkefés, és a nyomatéka is jóval szerényebb, nagyjából 35 Nm-re képes, de érdekes módon nem érződik ennyivel gyengébbnek a két másiknál, amik elvileg 50 és 60 newtonméteresek. A fenti teszteken jól teljesített, de azért ez egy érezhetően egyszerűbb szerszám a másik kettőnél.

Összességében azt gondolom, hogy a Topshak TS-ED2 is használható volt hobbi-barkács célokra, míg ki nem vezették a piacról. A testvérmodellje a TS-ED1 a mai napig kapható, teszteltem más terméküket is – a TS-ESD1-et és a TS-ESD2-t is -, szóval rendben van a márka, de azért ez egy alsópolcos széria, a Mensela ennél egy fokkal komolyabb szerszámokat gyárt. A fúrógépeik ára valahol 30-40 USD körül van, akciótól és akkuszámtól függően 8-12 000 Ft-ért lehet őket megvásárolni.

Összegzés

Kicsit megleptek az eredmények, nem egészen erre számítottam. A Mensela és a Topshak is elég jól teljesített, és nem sokban – helyenként semmiben – maradtak le az itthon vásárolt Steinhausomtól, amiben elvileg nagyobb motor van. Maguk a fúrók remekül hozták az elvárt szintet, amivel nem voltam megelégedve a háromból egyiknél sem, azok a bitek és a fúrószárak. A Mensela annyival tud többet a másik kettőnél, hogy egyrészt szénkefe nélküli a motorja, másrészt adnak hozzá egy csempe-és felnitisztító kefe szettet, ami sokatoknak hasznos lehet, illetve vásárolhatók hozzá nagyobb akkuk is, az pedig kifejezetten jó ötletet, hogy a Makita akkuk is rámennek, legalábbis állítólag, hiszen nincs itthon Makita cuccom, amivel kipróbálhattam volna.

Azt pedig nem is kell mondanom, hogy brushless fúrógépet itthon 15-22 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ért semmilyet nem lehet kapni, szóval ez a cucc jó vételnek tűnik. Egy bit és egy fúrószár készletet azért vennék hozzá normális minőségben, de ez kb. minden olcsó fúrógépre igaz. EU raktárból is el lehet érni, de bárhonnan is érkezik, a Banggood fizeti utána az áfát.

Pro

 • Mensela ED-LX2: olcsó, brushless, könnyű kezelhetőség, erős, árulnak hozzá hatalmas akkukat, van hozzá csempe és felnitisztító kefe szett és egy csomó egyéb kiegészítő, adnak hozzá egy hordtáskát
 • Topshak: olcsó, egész erős, hobbi barkács célra teljesen használható, 21 V-os rendszer

Kontra

 • Mensela ED-LX2: a bitek és a fúrórszárak elég gyenge minőségűek, kőzetfúró pedig nincs is a szettben, a gyári akku csak 1,5 Ah 2 Ah helyett
 • Topshak: a bitek és a fúrórszárak elég gyenge minőségűek, kőzetfúró pedig nincs is a szettben, nincs normális hordzsákja vagy tartója, a sebességváltó gombot nehéz átkattintani

hirdetés