hirdetés

Xiaomi Vacuum-Mop robotporszívó teszt

Hiány van a hiányban

teszt
Xiaomi Vacuum-Mop robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-05-09

Szomorú hírt kell közölnöm: a régi Xiaomi porszívó szériák gyártása megszűnt, kivezetik őket a piacról. Viszont a kidőlő mamutfenyők helyén mindig új csemeték sarjadnak, itt vannak az új Xiaomi Dreame porszívók, a Vacuum-Mop és a Vacuum-Mop Pro. A sima Mop az olcsóbb, 100 000 Ft alá árazott termék, amely teljesen új technológiai alapokon nyugszik. Kamerával térképez, feltöröl, és lényegében minden olyat tud, amit alapszinten kell, sőt annál többet is. Itthon 93 000 Ft-ért érhető el a Xiaomishopnál, 2 év magyarországi garanciával és a szokásos magyar nyelvű supporttal.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

8.4

 • megbízhatóság:8
 • design és anyagminőség:8.5
 • felszereltség, funkciók:8.5
 • ergonómia:8.5
 • ár/érték arány:8.5
Véleményt írok

A feltörlő funkcióért rajongóknak jó hír, hogy a hason ott a profil a víztartályhoz, tehát ez a lehetőség sem maradt ki a repertoárból. A megoldás vízpumpás, így applikációból is szabályozható a folyadékmennyiség, viszont ez egyben azt is jelenti, hogy javasolt a „lágy” – leánykori nevén desztillált – víz használata, különben a vízkőképződés kinyírhatja a pumpát. Erre nem vonatkozik a garancia sem, tehát felírhattok a karbantartás igény rubrikába még egy dolgot. A fentiek természetesen a butább, gravitációs elven működő, régebbi „pisilős” porszívókra nem vonatkoznak.

A leginkább szembetűnő változás a kinézetben, hogy a LIDAR torony hiányzik a tetejéről, helyette egy felfele álló kamera nézelődik. Ennek van egy nagy előnye: alacsonyabb a felépítmény, így jobban befér a bútorok alá. A szenzor a plafon képét mintavételezi, a változásokból épít térképet. A szokásos két vezérlőgomb megmaradt, egyik a ki- és bekapcsolásért felel, a másik a hazaküldésért, de természetesen ezek az appból is elérhetőek. A beüzemelés továbbra is pofonegyszerű, bedugjátok a dokkoló állomást, összepárosítjátok WiFi-n keresztül a telefonos Mi Home alkalmazással a robotot, és már mehet is a móka. A különböző kellékanyagok elérhetőségét érdemes előre ellenőrizni hiszen egy teljesen új modellről van szó, bár jellemzően ezek az fogyóeszközök gyorsan meg szoktak jelenni a kiadás után.

 

Xiaomi Vacuum-Mop – Jeles működési kultúra

Mindig szoktam javasolni, hogy frissítsétek le az adott eszközt, de a Vacuum-Mop esetében ez különösen fontos, ugyanis a 3.5.8_1059-es számú updattel egy csomó új funkció megjelent. Ezzel megkapta azokat a szoftveres lehetőségeket, amivel egyébként is illene rendelkeznie, ebből is látszik, hogy a Dreame nem közösködik például a Roborock vagy a Viomi tudásbázisával.

Fussuk is át, pontosan milyen funkciókat tudhat magáénak a Vacuum-Mop, dőlt betűvel jelöltem azokat, amelyek csak a fenti frissítés után érhetőek el:

 • elmenthető térkép (természetesen törölni is lehet, ilyenkor újraépül)
 • zóna alapú takarítás
 • restricted area (takarítás alól kizárt terület)
 • szoftveres virtuális fal (kezel „fizikait” is, ami egy mágnes csík)
 • tárgyelkerülés és érintés az ütköző segítségével
 • szívóerő állítása 4 lépcsőben
 • vízmennysiég állítása 3 lépcsőben
 • virtuális távirányító
 • automatikus dokkolás, illetve a takarítás folytatása onnan, ahol a folyamat megszakadt (recharge and resume)
 • időzítés és ne zavarj mód
 • valósidejű információk (takarítás ideje, lefedett terület, akkumulátor töltöttség)
 • fogyóeszközök – fő- és oldalkefe, HEPA szűrő – állapotának kijelzése
 • leesés elleni védelem (pl. lépcső vagy egyéb szinteltolás esetén)

Álló- vagy robotporszívót érdemes venni?

A témával bővebben foglalkoztunk a Tudnivalók menüpont Gyorstalpalók szekciójában, ahol minden kérdésre választ kaphattok, ami az álló- vagy robotporszívókkal kapcsolatban felmerülhet.

Természetesen számtalan más témáról is írtunk, például melyek a vám- és áfamentes szállítások, miért érdemes Paypallal fizetni, vagy hogy milyen előnyei vannak az EU raktárból rendelésnek.

Amennyiben nem találjátok meg kérdésre a válaszotokat, nyugodtan kérdezzetek Facebbook csoportunkban.

A térkép egyszerűbb, mint a LIDAR szenzoros termékek esetében, viszont így is jól követhető, mi történik éppen. A világos-kék felületek sötét-kékre színeződnek, amikor a porszívó végigment rajtuk, és a hagyományos takarításon kívül is definiálhattok zóna takarítást, kizárt területet és virtuális falat is. A térkép elkészítéséhez viszont le kell mennie pár teljes takarításnak, addig nem használhatjátok a fejlettebb funkciókat. Sajnos a szobákra osztás és a komolyabb térképalapú funkciók ennél a modellnél nem elérhetőek, ezek a magasabb árkategóriába tartozó eszközök kiváltságai.

A fenti listából azért látható, hogy a nagyon fejlett funkciókat nem kapta meg – terület felbontása helyiségekre, helyiség alapú takarítás, szőnyegérzékelés, no-mop zóna stb.-, amivel például a Roborock S5 Max rendelkezik, de ebben a 100 000 Ft alatti kategóriában még ez a lista is becsülendő.

A szívóerő négy lépcsőben állítható, a turbó fokozat ereje 2500 Pa, ami természetesen a maximumot jelenti. Itt már elég hangos, ez sokkal inkább szőnyegekre való, mint laminált padlóra. A csendes mód tényleg olyan, mint amilyennek a nevéből sejteni lehet, itt viszont hallható a motor nyekergős alapzaja – ezt már a Dreame V9P motoros feje is „tudta” -, szóval valójában a standard mód a leginkább nyerő. Természetesen a 80-90 perces működési idő a legkisebb szívóerő melletti használatra vonatkozik, vagyis az üzemidő-szívó- és hangerő triumvirátus együtt nem megy, valahol kompromisszumot kell kötnötök.

A fentieket kétféleképpen lehet feloldani. Időzítitek maximum szívóerő mellett egy olyan időpontra, amikor nem vagytok otthon, de ez a mostani kijárási korlátozásos időszakban nem lesz annyira egyszerű. A másik megoldás, hogy körbekülditek standard módban, és ha esetleg ez nem lenne elég – bár ezt kétlem –, akkor maximum megy a Vacuum-Mop még egy kört.

Azt is érdemes figyelembe vennetek, hogy az egy feltöltésre megadott 120 nm-es takarítási terület a valóságban eléggé viszonylagos. Az 50 négyzetméteres tesztlakást nevetve feltakarítja, bármilyen módba kapcsoljátok. A valós alapterület azonban jelentősen eltér a lakás alapterületétől, mivel a bútorok által elfoglalt helyet ebből ki kell vonni, ez az én esetemben alig 30 négyzetmétert jelentett.

Ebből kiindulva 100 négyzetméteres alapterületig szerintem nem lesz gond a takarítással, pedig az akkumulátor méretét 2400 mAh-ra faragták le, ellentétben a Vacuum-Mop Pro 3200 vagy az S5 Max 5200 milliamperórájával szemben. Ez persze nem csorbítja a takarítás minőségét, szépen összeszed mindent, különösen, ha második alkalommal is nekifuthat egy területnek. A VSLAM algoritmus miatt nagyon egyenletesen, sorokra és oszlopokra bontva fedi le a helyiségeket, logikus mintában takarítva.

Hiányoltam viszont a takarítás többszörözése funkciót. Én szinte minden eszközt – már ahol ez a lehetőség létezik – így használok, emiatt a próbák alatt is duplán küldtem át a megtisztítandó felületen a Vacuum-Mopot. A szívóereje kellően nagy, és bár nem feltétlenül életszerű a padlóra Vegetát önteni teszt gyanánt, de ha egy nagyobb kupacon haladt át, akkor elsőre nem mindig tudta azt felszippantani. Ez két okra vezethető vissza: egyrészt, lehet akkora mennyiség a padlón, hogy nem boldogul vele, másrészt, a kefe valamennyit szét tud szórni az anyagból. Második körben viszont mindig szépen eltüntette a matériát. A trükk annyi, hogy az időzítő menüben kétszer kell felvenni a napi időzített takarítást és máris megoldottátok a problémát.

A térkép kevésbé részletes, mint a LIDAR-os modelleknél, de ez legyen a legnagyobb baj, a gyakorlatban ez nem jár komoly hátránnyal. A kamera sötétben nem képes feltérképezni a lakást, de az nagyon valószínűtlen, hogy éjszaka akarnátok vele takarítani.

Cserébe egy igazi küszöb nindzsa, az összes szintkülönbséget leküzdötte a lakásban, még a Yunmai Mini 2 mérlegemre is felmászott, nincs előtte akadály.

Azért nem minden tárgyat kerül ki ilyen egyszerűen, a kábelekkel a Vacuum-Mop is tud birkózni, de még mindig az a használat egyik titka az, hogy rend legyen a lakásban.

 

Nézzük a feltörlést, hiszen ez az egyik olyan fejlődési irány, amiben még nagyot lehet villantani.

A Dreame-hez hasonló vízpumpás megoldások elviekben jobban funkcionálnak, mint a sima gravitációs elven működő darabok.

Egyrészt az appból is lehet állítani a vízmennyiséget – bár erre a Viomi széria rácáfol, hiszen ott nincs vízpumpa és ott is állítható -, másrészt viszont mégiscsak van benne egy alkatrész, ami elromolhat. A törlőrongyot érdemes a használat előtt benedvesíteni, hiszen az „elárasztása” meglehetősen lassan történik meg a 200 ml-es tartályból.

Azt se felejtsétek el, hogy sem dörgölni, sem nyomást kifejteni nem tud a robotporszívó, ez inkább csak a por lekötésére alkalmas, nem helyettesíti a felmosást. Ráadásul a szőnyegeket sem érzékeli, nincs no-mop zóna funkció, így simán összevizezi a süppedős felületeket is, de ez persze feloldható egy sima no-go zónával is. Az viszont tagadhatatlan tény, hogy még a porszívózás után is koszos lesz a rongy, vagyis tényleg van mit feltörölni a padlóról.

Összegzés

Eleinte bajban voltam a Vacuum-Mop porszívóval, de aztán megérkezett a várva várt frissítés, így már bátran merem ajánlani. Az áráért már elég sokat ad, feltöröl, jól mászik küszöböt, nagyon lapos, így szinte minden bútor alá befér, elég sok – bár nem az összes – elektronikus funkciót megkapott, tehát egy jól használható, a kategóriájában olcsó terméknek tartom.

A kamera alapú takarítás összességében nem sokkal rosszabb, mint a LIDAR-os megoldás, bár a térkép egyszerűbb, illetve a fejlettebb funkciók hiányoznak, de ez már inkább árazási kérdés, így tolja be a gyártó a 100 000 Ft-os ársáv alá a Vacuum-Mop-ot. A feltörlés hasznos funkció, és bár no-mop zóna nincsen, egy sima no-go zónával ez is helyettesíthető, csak jól kell kialakítanotok a heti takarítási rendet. Itthon a Xiaomishopnál 93 000 Ft, ez már tartalmazza az áfa- és vámköltségeket is, és természetesen kaptok magyarországi számlát és 2 év garanciát is, nem beszélve a gyors szállításról. Kintről valamivel olcsóbb, 65-70 000 Ft-ért szerezhető be. Ha az utóbbit választjátok, akkor EU Priority áfa- és vámmentes szállítással rendeljétek a terméket.

Pro

 • Remek minőség
 • A Mi Home app még mindig remek
 • Kiváló küszöbmászó
 • Nemcsak porszívóz, fel is töröl
 • Az új frissítéssel szépen kibővült a funkciók listája (restricted area, virtual wall, térképmentés)
 • Brutális szívóerő
 • A kamera alapú térképkészítés a gyakorlatban elég kevés hátránnyal jár

Kontra

 • A motornak van egy idegesítő, nyávogós alapzaja
 • Mivel nincs no-mop zóna, feltörli a szőnyegeket is
 • A fejlettebb szoftveres funkciókat a Vacuum-Mop Pro megtartotta magának

hirdetés