hirdetés

Xiaomi Dreame L10 Pro robotporszívó teszt

Többet lát, mint a konkurencia

teszt
Xiaomi Dreame L10 Pro robotporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2021-09-07

Elég nagyot gurított a Dreame az L10 Próval, ugyanis sikerült a házon belüli konkurens a Roborock S6 MaxV, és a legnagyobb ellenfélnek számító 360 S10 mindent felismerő porszívóinak árban alámenni. És az L10 Pro is tud sok mindent amit kell, térképet darabol, több szintet kezel, remekül takarít és feltöröl, és még az appja is jó. Gyanús is, hogy miért ennyire olcsó, csak 99 700 Ft-ba kerül a BGHU0956 kóddal, a további költségekkel pedig nem kell számolnotok, hiszen EU-s országból érkezik.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Az anyagok minősége remek, a dizájn tetszetős,

de már annyi ilyet láttatok, hogy ez senkinek nem fog az újdonság erejével hatni. A tetején ott az elmaradhatatlan LiDAR szenzor, a fronton a tárgyfelismerésért felelős 3D kamera, az alján pedig 1 oldal- és 1 hengerkefe az, ami említésre méltó. A fedél felnyitásával tárul fel a portartály és a pucoláshoz szükséges késes kefe, míg a víztartályt és a feltörlő platnit a hasra kell csatlakoztatni. Felül három, a vezérlésért felelős gomb található, de ezeket senki nem fogja használni, hiszen sokkal egyszerűbb mindent a Mi Home appból beállítani.

A műszaki paramétereken érdemes átfutni, mert itt azért van egy-két kategóriaelső érték.

Egyik a maximális szívóerő, ami 4000 pascal, ez brutális, de az 5200 mAh-s akkumulátor sem kicsi, igaz amióta van dokkolás és újratöltés funkció, ez gyakorlatilag lényegtelenné vált. 2,5 óra alatt tele is tölti magát, ami szintén kategóriaelső gyanús érték. A portartály 570 ml, ami nagynak számít, míg a víztároló 270 ml, ami inkább kicsinek, de mivel sokkal több porszívózási aktus lesz, mint feltörlési, szerintem ez rendben van.

Szintén ígéretet kaptok, hogy a hengerkefe nem tekeri fel a hajat, ami a gyakorlatban egy viszonylagosan működő dolog, pont úgy, mint a szőnyegérzékelés. Ez utóbbi lényege az lenne, hogy ha egy ilyen felületre ér a Dreame L10 Pro, akkor magától maximumra kapcsolja a szívóerőt, és ez által alaposabban tisztít. Sajnos nem mindig találja el, hol kezdődnek a szőnyegek és a hol mondjuk a laminált padló, ezért ez nem mindig működik, és pont ez volt a probléma a Jimmy H9 Pro-nál is, szóval a technológia távolról sem tökéletes, de örüljünk neki, hogy legalább van.

 

Xiaomi Dreame L10 Pro – Ma már az elektronikus funkciók számítanak

Több robotporszívós cikkben írtam már arról, hogy mára a műszaki paraméterek másodlagossá váltak, sokkal inkább az számít, hogy milyen szoftveres funkciókkal rendelkeznek a berendezések. A Dreame L10 Pro egy tárgyelkerülésre kihegyezett berendezés, aminek a lényege, hogy szoftveresen azonosítja az elé kerülő dolgokat, és ezt megpróbálja legjobb tudása szerint elkerülni.

Mit kell tudni a robotporszívókról?

Mivel sok kérdés szokott felmerülni a különböző takarítóeszközök kapcsán és mindenre nem tudunk kitérni a tesztekben, ezért létrehoztunk a Tudnivalók alatt egy külön szekciót, ahol sokkal több információ között mazsolázhattok. Nemcsak a robot-, hanem az állóporszívókról és egyéb takarítóeszközökről is lesz szó.

A takarítás azonban nem áll meg a por eltüntetésénél vagy feltörlésénél, hiszen a levegő tisztítása és a párásítása is lehet megoldás bizonyos problémákra. Ezekről bővebben a “Robotporszívók és takarítóeszközök” szekcióban olvashattok.

Ennek a funkciónak a folyamatos fejlesztése egyébként az emberi gyarlóságra vezethető vissza: egyszerűen nem szeretünk elpakolni a lakásban. Vagyis ahelyett, hogy mindenki rendszeretővé válna, eszközöket alkotunk magunknak, amik a széthagyott cuccokat felismerik és kikerülik, így a gyerek LEGO-ját, a papucsokat, a kábeleket és egyéb csetreszeket is szanaszéjjel lehet hagyni. Ennek az egésznek a kommunikálásában egyébként a Roborock volt a mester az S6 MaxV modelljükkel, mert be is rajzolták a térképre a tárgyakat, hogy hova kakált a kiskutya, meg hol fekszik a szőnyegen a büdös tornacipő. Sőt, a kamerát arra is használhattátok, hogy a lakásban körbenézzetek, és kövessétek a robot mozgását.

Ezzel ellentétben a 360 S10 csak a kikerült tárgyak számát adta meg, a képüket és hogy mi volt az, azt már nem, szóval itt el kellett hinni, hogy a dolog működik. Ugyanebbe a kategóriába tartozik a Dreame L10 Pro is, vagyis nincs kamerakép, csak követhetitek a történéseket az appon keresztül, de nincs direkt visszajelzés azzal kapcsolatban, hogy akkor most az eszköz tényleg kikerült-e valamit vagy sem. Nyilván, a mozgásán ez látszik, de közel sincs annyira egyértelmű visszacsatolás, mint a Roborock S6 MaxV esetében. És innentől kezdve egy kicsit hitéletivé válik a dolog, vagy elhiszem, hogy csinál valamit, vagy nem, de semmilyen látványos visszaigazolásban nem lesz részetek.

Persze én folyamatosan nyomon követtem, mit tevékenykedik, és azt kell hogy mondjam, hogy ha csak és kizárólag a tárgyak elkerülésére helyezzük a hangsúlyt, akkor a három eszköz közül a Dreame L10 Pro algoritmusa a legkifinomultabb, de nem tökéletes ez sem. Elég nagy arányban elkerül szinte mindent, de azért néha be-benéz dolgokat, szóval van hova fejleszteni még a technológiát.

Ha viszont csak azt nézem, hogy az árért mit kaptok cserébe, akkor a Dreame magasan a legjobb,

hiszen 100 000 Ft alatt van, míg a 360 S10-ért 194 000 forintot, az S6 MaxV-ért pedig 173 000 Ft-ot kérnek. Ez elég jelentős különbség, szóval itt leveri a konkurenseket az L10 Pro.

Ami a többi elektronikus funkciót illeti, tengernyi van azokból is, a lista igen széles:

 • mutatja a takarításhoz tartozó adatokat: terület nagysága, eltelt idő, hány tárgyat került ki, becsült alapterülete az ingatlannak, illetve nemcsak online, hanem a history menüben is látszik
 • szíváserő és vízhasználati beállítások több lépcsőben
 • működési mód: feltörlés, felporszívózás vagy a kettő kombinálva
 • takarítás/feltörlés ismétlése
 • térkép mentése a multitérkép módhoz (maximum 3 db)
 • no-mop és no-go zóna kirakása
 • virtuális fal letétele
 • térképfelosztás: a helyiségeket nem ismeri fel alapból, de ti szabadon darabolhatjátok az alapterületet
 • multitérkép mód: mivel a robot összesen 3 szintet kezel, ezeket elmenthetitek, kedvenccé tehetitek, törölhetitek vagy újraépíthetitek
 • kárpit mód: automatikus szőnyegérzékelés, de a térképen nem jelöli be a szőnyeg helyét
 • takarítási napló: statisztikákat ad vissza a takarításokról
 • időzítés: adott időpontban, ismételt takarítás, ahol állítható a szívóerő és a feltörlés vízmennyisége is
 • ne zavarj mód
 • hangasszisztens alapú vezérlés
 • okosotthonba illeszthetőség
 • leesés elleni védelem lépcsőkhöz
 • egyebek: kijelzi az elakadást, lehet virtuális távirányítóval irányítani, hangcsomagot letölteni, hangerőt állítani, kopó-fogyó eszközök állapotát ellenőrizni stb.

Néhány dolgot azért kiemelnék, az egyik, hogy a szoftver néha tetű lassan működött. Volt, mikor percekig töltötte a térképet, ami elég idegesítő, de ez lehet hálózati hiba is. A másik, hogy a menü rendszer nekem kicsit furcsa volt, sokkal logikusabban el lehet ezeket a funkciókat rendezni, lásd a 360 vagy a Roborock esetében. Az sem mellékes, hogy néhány funkciót mintha egyszerűen kiheréltek volna a berendezésből. Például a szobánkénti szívóerő és folyadékállítás azért ezen a szinten alap szokott lenni, itt még sincsen, az egy másik kérdés, mennyit használják ezt a tulajdonosok.

Szintén feltűnő, hogy a konkurensek tudnak pár dolgot, amit a Dreame L10 Pro nem.

Például a 360 S10 képes 2D és 3D térképet rajzolni, ki lehet rajta kapcsolnia LED-eket éjszakára, lehet a szőnyegeket cikk-cakkban duplán takarítani, és hasonlók. A Roborock S6 MaxV kapcsán pedig ott van a kamerakép közvetítés, a távoli mikrofonhasználat, az elkerült tárgyak térképre rajzolása és még néhány egyéb. Vagyis nem véletlenül olcsóbb az L10 Pro, és itt jön be a képbe az a probléma, hogy a fenti funkciók nektek mennyit érnek meg. Az olcsóbb S6 MaxV-hez képest is majdnem 75 000 Ft a különbség, az S10-hez képest meg majdnem 100 rugó, én ennyit biztosan nem költenék el a fentiekre.

Már csak azért sem, mert a Dreame robotja is takarít és mos fel úgy, mint a másik kettő, tehát az alap funkcióiban semmivel sem rosszabb, ráadásul küszöböt is remekül mászik. A tárgyakat pedig véleményem szerint ez kerüli ki a legügyesebben, szóval szerintem nem indokolt, hogy azt a többletpénzt elköltsétek a másik kettőre. De, azt mindenképpen tudnotok kell, hogy minden fancy funkciót nem fogtok megkapni ennyi pénzért, viszont a lényeget igen. Vannak no-go és no-mop zónák, az üzemidő igencsak rendben van, lehet különböző területeket kijelölni a takarításhoz, szóval azért ez egy elég patika gép 100 000 Ft alatt.

Összegzés

A piacon sosincs ingyen ebéd, a Dreame L10 Pro nem véletlenül olcsóbb, mint a 360 S10 és a Roborock S6 MaxV, kevesebbet tud, de az árkülönbözetbe ez belefér. A legnagyobb hibája az, hogy nem nagyon adnak hozzá pót kellékanyagokat, illetve hogy az app felülete sokszor tetű lassú. Ami még furcsa, hogy a szobánkénti szívóerő és vízmennyiség takarítás funkciót is kivették, igaz ezt meg soha nem használom, de megértem, ha valaki hiányolja. Cserébe szépen takarít és töröl fel, a tárgyakat talán ez kerüli ki a legjobban, a szívóereje neki a legnagyobb – 4000 pa -, rendelkezik automatikus szívóerő szabályzással, és így is tud egy rakat jól használható elektronikus funkciót, szóval olyan nagyon nincs okotok a panaszra.

Már csak azért sem, mert 99 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül a BGHU0956 kóddal, ami igencsak nagy árelőny a 360 S10-zel vagy a Roborock S6 MaxV-vel szemben. Ez a robotporszívó olcsó, de persze nem nevezhetem csúcskategóriásnak a fenti hiányosságok miatt. Viszont ha létezik felsőközép, akkor ez annak a legokosabb képviselője, kifejezetten jó választás, vállalható árért cserébe. További költségekkel pedig nem kell számolnotok, hiszen EU-s országból érkezik, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • Ár/érték arányban olcsó
 • Ez kerüli el legjobban a tárgyakat
 • Remek minőség
 • Alacsony fokozaton csendes, maximumon pedig brutális a szívóereje
 • Nagyon sok mindent tud ezért az árért
 • Nemcsak felporszívóz de fel is töröl

Kontra

 • Sok eletronikus funkciót kivettek a repertoárból
 • Bár a tárgyakat felismeri, a térképre nem rajzolja be őket
 • Néha az app felülete idegesítően lassú

hirdetés