hirdetés

Xiaomi Yunmai Mini 2 okosmérleg teszt

Olyat is kimutat, amit nem szeretnél

teszt
Xiaomi Yunmai Mini 2 okosmérleg teszt 1
írta: Don Kartács
2019-09-20

A XiaomI Yunmai Mini 2  az „okosabb” okosmérlegek közé tartozik. Nemcsak jól néz ki, hanem egy csomó olyan szoftveres trükköt is tud, ami ebben a 8-10 000 Ft-os ársávba nem nagyon szokott beleférni. A súlyotokon túl a testetek víz- és zsírtartalmát, csont- és izomtömegét, BMI és BMR indexet is mutatja, illetve remek gráfokat rajzol a különböző paraméterváltozásokról. Végre értelmet nyert a névben az okos jelző, ráadásul erre az árra még vámot és áfát sem kell fizetnetek.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

4.6

 • megbízhatóság:2
 • design és anyagminőség:9
 • felszereltség, funkciók:2
 • ergonómia:9
 • ár/érték arány:1
Véleményt írok

Az elemtartó kinyitásakor majdnem könnybe lábadt a szemem, a Yunmai még arra is vette a fáradságot, hogy sajátmárkás elemeket – 3 db AA-t – pakoljon a szerkezetbe, ami párját ritkító figyelmességnek számít ebben az árszegmensben.

Xiaomi YunmaiMini 2: ó, még egy kis zsírt kéne elégetni

A mérlegek okosságának legjobb mérőfoka a hozzájuk társítható alkalmazás tudása, amit itt Yunmai néven kell keresnetek. Érdemes a honlapjukra is ellátogatni, elég sok hasonló eszköz van a repertoárjukban, a Color például 5 színben kapható, míg a Premium kinézetben nyújt némileg többet az előző két modellhez képest. A Yunmai 2 pedig mindenféle dizájn díjat nyert, nem mellékesen pedig több mint 2 milliót eladtak belőle Amerikában.

Visszakanyarodva az első gondolatmenetemhez, a Yunmai applikáció és Bluetooth kapcsolat segítségével összepárosíthatjátok telefonotokat a mérleggel, innentől kezdve indul az utazás testünk csodálatos világába. Azt azért leszögezném a károgók kedvéért, hogy ez nem egy orvosi műszer, tehát a troll hordák majd fröcsögve ordibálhatják, hogy „de ez nem jó semmire, nem orvosi műszer és különben is”, meg lehet tolni a #nemjolmer hashtaget és hasonló elmés dolgokat. Igen, nyilván 8 000 Ft-ért nem adnak ilyen eszközöket, de az átlagemberek sem élsportolók, ha pedig az vagy, akkor az olimpiai rekord megdöntésében nem a Yunmai Mini 2  fog segíteni, hanem az edzőbá.

A lényeg az általa mutatott értékek változása, még akkor is, ha a kiinduló százalékok nem feltétlenül pontosak. Mert a mérleg tényleg minden létező dolgot mér, amire szükségetek lehet:

 • súly
 • BMI: testtömegindex, ami a súlyotok, magasságotok és életkorotok elegye
 • testzsír-százalék
 • alapizomzat
 • víztartalom
 • a test protein tartalma
 • viscerális, vagyis zsigeri zsír
 • csonttömeg
 • BMR (basal metabolic rate): az energiamennyiség, amire napi szinten szükséged van nyugalmi állapotban, átlagos hőmérséklet mellett
 • fizikai állapotod korra vetítve

Ebből a súlyt leszámítva talán a legismertebb a BMI, amit viszonylag könnyű kiszámolni, 25 körül estek az átlagos – se nem sovány, se nem elhízott – kategóriába, illetve a testzsír-százalék, ez az, amit kemény munkával lehet csökkenteni. Divatos még a zsigeri zsír, mint mumus emlegetése, amihez általában ilyen szalagcímeket párosítanak, mint az „így öl meg a zsigeri zsír” és hasonlók, szóval ő most az egyik főgonosz a táplálkozástudományban.

A test különböző paramétereinek mérési problémáiról itt egy cikk, amit érdemes átolvasni, illetve a myprotein oldalára is kukkantsatok rá, ami a testzsír és a csonttömeg méréséről ad tájékoztatást. A lényeg, hogy mivel nem volt módom DEXA mérésen és hasonlókon részt venni, ezért szereztem a Yunmai Mini 2 mellé két referenciamérleget, egy hagyományosat a Sohenle, illetve egy másik okosat az Icomon műhelyéből. A súly és a BMI számítás viszonylag egyszerű művelet, ezt pontosan el is végezte a Yunmai Mini 2 , ott ahol viszont elektródákkal kellett mérni, már elég nagy volt a szórás. Azért hogy legyen több adat, több tesztalannyal dolgoztam, a lenti táblázatban látható, milyen értékek jöttek ki a Yunmai Mini 2  esetében:

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek,  a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Értékek Teszter1 Teszter2 Teszter3 Teszter4 Teszter5 Teszter 6
Nem férfi férfi férfi férfi férfi
Életkor 38 37 23 25 24 24
Magasság 175 154 170 182 179 175
Súly 78,2 54 70 88 80,6 75,1
BMI 25,5 23,1 24,2 26,6 25,2 24,8
Testzsír 16,2 21,3 13,8 16,3 14,2 15,3
Vázizomzat 44,4 41,7 45,7 44,4 45,5 44,9
Víztartalom 60,8 57,1 62,6 60,8 62,3 61,5
Protein 16,6 17 16,8 16,5 16,7 16,7
Zsigeri zsír 4 1 2 4 3 3
Csonttömeg 4,3 (3,4) 4,3 (2,3) 4,3 (3) 4,3 (3,8) 4,5(3,6) 4,4 (3,3)
BMR 1786 1288 1673 1960 1864 1745
Fiz. áll. 39 37 23 27 25 25

Mint ahogy már említettem, a fenti adatokat nem kell szentírásnak venni, de közelítő értéknek teljesen jók. Mivel a változást is szerettem volna követni, ezért saját magamon végigteszteltem, hogy evés-ivásra, edzésre hogyan változnak az értékek. Kapóra jött, hogy éppen a futóversenyre készültem, így volt miért fogyni, illetve monitorozni a súlykülönbséget.

Az egyértelműen látszik, hogy ha iszom 1 liter vizet, feljebb megy a víztartalmam, és a súlyváltozásokat is jól leköveti a mérleg, illetve minden értéket, amit ebből származtatnak, átír, ilyen pl. a BMI. A súlyotok viszont egy jelentősebb kakkantás vagy egy komolyabb futás simán módosíthatja lefele, míg egy masszív hétvégi zabálás meg emelni fogja, szóval ezzel számoljatok. Nekem úgy tűnik, hogy bármit is mér a mérleg, azt konzekvensen teszi, még akkor is, ha a kezdő értékeknél „bekamuzik” valamit, utána a változásokat szépen végigviszi, tehát nálam ez a teljesen használható kategóriába tartozik, simán megvenném magamnak is.

A végére még egy fájó ergonómiai hiba: ha nem fut az applikáció, nem szinkronizálja az adatokat, vagyis: program elindít, mérlegre fellép, adatokat megmér, alkalmazásba elment. Minden más esetben elveszik a kiírt adat, ami elég furcsa, le is vontam a -1 pontot az ergonómia rovatban.

Összegzés

A Xiaomi Yunmai Mini 2  egy jól használható mérleg, még akkor is, ha sok értéke becsült, de egyrészt nem ellenőrzött, labor körülmények között mért számokkal dolgozunk, másrészt nem is a százezres kategóriába pozicionálták az eszközüket, és a felhasználók sem élsportolók lesznek.

A 9000 forintért viszont kapunk egy kifejezetten jó anyagokból építkező, dizájn szempontjából kellemes, már-már diszkrét eszközt, ami kifogástalanul működik, és egy csomó test adatot – súly, BMI, BMR, testzsír, zsigeri zsír, csonttömeg stb. – megjelenít, így nem nagyon látom hátrányát a használatnak. A Xiaomi Smart Scale 2.0-t agyonveri tudásban, a Digoo termékeinél sokkal jobb minőségű, de akinek esetleg nem felelne meg, a Yunmai palettájáról válogathat még eszközöket szép számmal.

Pro

 • Szép
 • Jó minőségű
 • Nagyon sok mindent tud
 • Elemeket is adnak hozzá

Kontra

 • Sosem lesz egy labor műszer
 • Ha nem fut az app, nincs utólagos adatszinkron

hirdetés