hirdetés

Xiaomi Vacuum-Mop 2 Pro+ robotporszívó tesztje

Add elő a kutyagumit

teszt
Xiaomi Vacuum-Mop 2 Pro+ robotporszívó tesztje 1
írta: Don Kartács
2021-02-24

Úgy emlékeztem, nem olyan régen mutatták be a Vacuum-Mop és a Vacuum-Mop Pro robotokat, de hát az is már majdnem 1 éve volt, az eszközök pedig rettenetes sebességgel fejlődnek. A Vacuum-Mop második generációja azonban kicsit megkavarta saját kategóriáját, mert árban és funkcionalitásban is feljebb lépett. Fejlődött a térképkészítés, már ez is felismeri az akadályokat, nagyobb lett a szívóereje és még tovább bírja a „robotolást”. A közel 159 990 Ft-os eszközt a Xiaomishoptól rendelhetitek meg, hazai raktárról, gyors szállítással.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 7
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 7

8.8

Népítélet

9

 • megbízhatóság:8.5
 • design és anyagminőség:9.5
 • felszereltség, funkciók:8.5
 • ergonómia:9.5
 • ár/érték arány:9
Véleményt írok

A műszaki paraméterek érdemben nem sokat, de azért változtak, 3000 pascal a szívóerő – ez 500-zal több, mint volt -, de kb. 2000-től már a csapágygolyót is fel lehet szedni, szóval nem tudom, mi lehet majd a következő lépcső, talán ha már a csempe is feljön. Egy esetben azonban mindenképpen jól jön az extra szívóerő, ez pedig a szőnyegek, ahol a hengerkefe és a plusz teljesítmény bizony számíthat. A működési időt a legtöbben az akkumulátor kapacitással szokták párhuzamba állítani, az 5200 mAh-s akkumulátorral 180 percet lehet takarítani, ami 240 négyzetmétert jelent. Én háromszor indítottam el a saját, 50 nm-es lakásomban egymásután, és kb. 50%-ig merült le, szóval az adatok valósnak tűnnek, de mivel van resume and recharge, úgyis onnan folytatja a Vacuum-Mop 2 a takarítást, ahol lemerült.

Bár maga a vezérlés alapja a Mi Home applikáció, azért ha valami miatt ezt nem akarjátok használni, akkor ott a két vezérlőgomb az eszköz tetején, egyik elindítja, másik dokkolóra küldi a robotot, egyidejű megnyomásra pedig a WiFi beállításokat lehet elvégezni. Ennél viszont az app sokkal érdekesebb, szóval érdemes inkább annak a felületét használni, főleg, hogy az innovatív lehetőségek csak innen érhetők el.

 

Xiaomi Vacuum-Mop 2 Pro+ – Beköltözött a technika ördöge

A Roborock S6 MaxV, ami egy másik gyártó terméke, indította el a tárgyfelismerős forradalmat, ami alapvetően a mesterséges intelligenciára épül. A „kutyakaki vadász” porszívónak is csúfolt eszköz kamerák segítségével azonosította az elé kerülő tárgyakat, legalábbis azt, ami az adatbázisban megtalálható volt. A Dreame megcsinálta a saját megoldását a Mop 2 Pro+ -ba, és elnevezte TOF 3D-nek, illetve hozzáigazította az útkereső algoritmust, ami a szűzkeresztségben a VSLAM 3D nevet kapta.

Ezek persze csak jól hangzó nevek, a termék funkcionalitása sokkal érdekesebb. Átemeltem az előző széria funkciólistáját, és vastagon dőlt betűvel kiemeltem a Vacuum-Mop 2-ben bevezetett újdonságokat, illetve kihúztam, ami kimaradt:

 • elmenthető térkép (természetesen törölni is lehet, ilyenkor újraépül)
 • zóna alapú takarítás
 • restricted area (takarítás alól kizárt terület)
 • szoftveres virtuális fal (az elődmodell kezelt “fizikait” is, ami egy mágnes csík)
 • tárgyelkerülés és érintés az ütköző segítségével
 • szívóerő állítása 4 lépcsőben
 • vízmennysiég állítása 3 lépcsőben
 • virtuális távirányító
 • automatikus dokkolás, illetve a takarítás folytatása onnan, ahol a folyamat megszakadt (recharge and resume)
 • időzítés és ne zavarj mód
 • valósidejű információk (takarítás ideje, lefedett terület, akkumulátor töltöttség)
 • fogyóeszközök – fő- és oldalkefe, HEPA szűrő – állapotának kijelzése
 • leesés elleni védelem (pl. lépcső vagy egyéb szinteltolás esetén)
 • térkép felosztása szobákra, átnevezés
 • szőnyeg mód (megemeli a szívóteljesítményt)
 • no-mop zóna (takarítás alól kizárt terület)
 • kamera alapú passzív tárgyfelismerés és elkerülés

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Van még pár lényegtelen beállítás, mint a hol vagyok, az időzítés és hasonlók, de ezt minden robotporszívó tudja. Hasznos, ha az időzónát beállítjátok, amennyiben a ne zavarj és az időzítés funkciókat használni akarjátok. Érdemes egyébként megszemlélni az épített térképet, nagyon látszik rajta, hogy nem lézerrel készült. A kimaradt területeket egyetlen tömbként jelöli, nem pedig foltokban, ahogyan a radar pásztáz. Elméletben minden újabb takarítással finomodik a dolog, vagyis folyamatosan tűnteti el a foltokat, ahogyan körbejár. A teljes funkcionalitás eléréséhez egyébként 3 komplett takarítás kell – nálam mondjuk 2 is elég volt -, amit kicsit túlzásnak érzek, illetve azt se felejtsétek el, hogy valamennyi fényre is szüksége van a kameráknak, így sötétben ne indítsátok el a cuccot.

Meglepve tapasztaltam, hogy Vacuum-Mop 2 Pro+ nagyon halk,

eleinte azt hittem, hogy csendes módban nyomja, később viszont észrevettem, hogy sztenderdben van. Ez a halkulási tendencia egyébként megfigyelhető egy ideje, és nemcsak a robot-, de az állóporszívók esetében is. A feltörlést a szokásos módon végzi, vízpumpa segítségével adagolja a vizet, ami a két módszer közül a pontosabb, viszont a szervízigényesebb megoldás. A szoftver cselesen leveszi a vezérlőmenüt, amíg nincs fent a tartály, ezért nem látszik egyes képeken. Remek küszöbmászó a Kettes, 20 mm-ig mindenféle burkolatváltón áthalad, és ha fel is akad a küszöbökön, az okos algoritmus addig csavargatja a testet, amíg le nem küzdi magát a magaslatról.

Ahogy telt-múlt az idő, úgy lett gyanús a dolog, hogy itt azért nem egészen arról van szó, mint amit a Roborock S6 MaxV kapcsán kaptok. Nevesítve a dolgokat, a MaxV mesterséges intelligencia és egy kamera segítségével képes a tárgyakat fizikailag felismerni, az adatbázisából kikeresni, majd ha az azonosítás megtörtént, akkor a térképen feljelölni azokat. Vagyis kutyagumit, cipőt, kábeleket és hasonlókat láthattatok az appban, de a kamerája arra is alkalmas, hogy távolról hazanézzetek a lakásba, ráadásul vaksötétben is tud navigálni infravörös érzékelőinek segítségével. És akkor most bevezetnék egy általam kreált fogalmat, az „aktív tárgyfelismerést”, ami érdemben annyit jelent, hogy közvetlen visszaigazolást kaptok arról, hogy szeretett robototok éppen merre jár és mit csinál, és ezt meg is nézhetitek a Roborock appban.

A Vacuum-Mop 2 Pro+ esetében a tárgyfelismerés „passzív”,

szóval nem tudtok beleavatkozni a folyamatba, és az applikációban sem jelennek meg képek, tehát nincs közvetlen visszajelzés. A felismert objektumokat a robot a tárgyelkerüléshez használja – amiben az S-cross 3D technológia is segít neki -, és valóban, a Mop 2 Pro+ tényleg nagyon finoman érint meg mindent, hiszen a kamerával mért távolság miatt már előre tudja, hogy pontosan mekkora távolságra tartózkodik például a szegélyléctől. A másik érdekesség, hogy nem szorítja be magát sehova, mivel felismeri a hézagok méreteit, és megállapítja, hogy befér-e oda, vagy sem. Ez persze egy kialakításbeli sajátosság is, hiszen csak 8,2 cm magas – nincs LIDAR torony -, ami a legalacsonyabbak egyike, így könnyedén bebújik akár az ágy alá is.

Amit még feltűnt, hogy sokkal pontosabban észreveszi, hol kezdődnek a szőnyegek,

és megemeli a szívóerőt, például ebben a tekintetben agyonveri a Viomi SE-t. A baj csak az, hogy mivel ezek a folyamatok automatikusak, ezekről semmilyen visszajelzést nem kaptok, ezért egy kicsit a „vagy elhiszem vagy nem” kategóriába esik az egész. Ja, ja, csinál valamit, vagy mégsem? Egyáltalán nem látványosak a dolgok, kicsit pontosabbak, meg finomabbak a munkamódszerek, de ennyi. A Roborock S6 MaxV-nél viszont konkrétan nyoma marad a tevékenységnek, hiszen például készít egy fényképet arról, hogy itt most akkor volt egy elkerülendő cipő vagy egy kábelköteg.

Van a dolognak még egy hátulütője, hogy helyenként túl óvatosnak tűnik a Vacuum-Mop 2 Pro+, máskor meg mintha tudomást sem venne a dolgokról. Például körberaktam székekkel, és mivel nem hajlandó semminek nekimenni, emiatt nagyon lassan vagy sehogyan sem jön ki a lábak közül. A valóságban persze fordítva játszódik le a szitu: be se megy takarítani, nehogy beszorítsa magát. Ehhez képest viszont a laptoptöltő kábelét nem vette észre, és vitte magával, majdnem lerántva az eszközt az asztaltól. Nyilván hátrafele sem lát a fronton elhelyezett kamerával, szóval ha a dokkoló egy szőnyeg előtt van, simán feltúrja azt.

Összegzés

Fiam, ezt a dolgozatot összekapkodtad, pedig csillagos ötös is lehetett volna, ha nem hármas lenne. A Vacuum-Mop 2 Pro+ legnagyobb baja, hogy a technológiai újdonságai nem meggyőzők, legalábbis a 159 990 Ft-os árat is figyelembe véve. Főleg ahhoz képest érződik soknak, hogy a Vacuum-Mop 93 000, a bizonyos területeken többet tudó lézeres Vacuum-Mop Pro pedig 109 000 Ft. Amit tud, azt jól tudja, csak pont a tárgyfelismerés és elkerülés nem üt akkorát, mint vártam.

Így viszont nehéz agyondicsérni, még akkor is ha, egy jó minőségű, viszonylag okos, remek szívóerejű eszközről van szó. Én biztosan a a Vacuum-Mop Pro-t venném helyette, ami 109 000 Ft-ért, 2 év garival, hazai raktárból, gyors szállítással kifejezetten jó választás.

Pro

 • Jó minőség
 • Sok funkciót tud, pedig nem ez a csúcsmodell
 • Innovatív technológia
 • Hosszú üzemidő
 • Nagy szívóerő
 • Nagyon lapos, befér mindenhová

Kontra

 • Nem szilikonos az oldalkeféje
 • Helyenként túl óvatos, emiatt képes kihagyni területeket
 • A tárgyfelismerés passzív, nem kaptok igazi visszajelzést a folyamatról

hirdetés