hirdetés

Moosoo K17 állóporszívó teszt

Ahol elválik a búza az ocsútól

teszt
Moosoo K17 állóporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2021-05-20

A korábbi Moosoo termék, a K17U kifejezetten érdekes porszívó volt, és mivel 35 000 Ft-ért az ember után hajították, egy igazi ár/érték arány bajnok volt a kínaizók számára. Ennek kaptuk meg most az elvileg fejlesztett verzióját, ami simán Moosoo K17 néven fut, és az IMOSOO kuponkóddal 34 500 Ft-ért elhozhatjátok, ráadásul EU raktárból, ingyenes szállítás mellett. Nézzük, fejlődött-e a másik modellhez képest a mostani.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A kiegészítőkön is variáltak, a felhozatal az alábbi:

 • porszívó
 • állítható hosszúságú cső
 • motoros fej kefével
 • töltőállomás kiegészítő rendezővel
 • sörtés fej
 • vékonyított résszívó fej

Amit hiányolok, az leginkább a flexibilis toldócső, illetve nincs atkaeltávolító motoros fej,

igaz a másikban sem volt, de hát ez a szett ettől olcsó. Akinek ilyesmire van szüksége az válassza a K17H-t, ami ugyanez a berendezés, csak kiegészülve az előbb említettekkel. Ezeknek a porszívóknak egyébként megegyezik a felépítésük, többszörös szűrés, középen egy HEPA filterrel, illetve ezek is a Dysontól ellesett ciklon technológiához hasonlóval préselik a koszt a gyűjtőtartály oldalához.

Gyakorlati tapasztalat, hogy azért a Moosoo termékeinél a részegységeket elég nehéz levenni a géptestről. Az akkunál például semmilyen zárómechanizmus nincs, szabályosan le kell rángatni a K17-ről, de például a szűrőcseréhez is viszonylag nagy erő kell. Szerencsére kikerült a szivacsréteg a szűrési sorból, így ez a nyűg teljesen megszűnt, helyette a HEPA filter köré egy műanyag finomszűrőt húztak, amit sokkal egyszerűbb tisztítani. Szintén hasznos az állítható magasságú szívócső, amit összetolva kis helyre is elrakhatjátok A K17.

Nekem pont berakható a gázóra szekrénybe, ahová semmi más értelmes nem fér. Üdvözítő ez az új fajta töltő/dokkoló is. Bár falra nem fúrtam fel, de akár azt is lehet, és rá lehet aggatni a kiegészítőket, amik így nem hevernek majd szanaszéjjel a lakásban. Bár ezt már az elődmodell is tudta, az elektromotoros fejen van egy LED sor, ami világít, ezzel segítve a sötétebb helyek – ágy alatt, szekrények lábainál – körüli takarítást.

 

Moosoo K17 – Csendesnek nem nevezém

A cég azt állítja, hogy ennek a modellnek a szívóereje 23 kPa, ami nagyon soknak tűnik. Aztán lejjebb görgetve a terméklapon már 17 000 pascal szerepel, 200 W szívóteljesítménnyel, és nekem ez tűnik valósnak. Egyszerűen azért, mert a technológia kísértetiesen hasonlít a BlitzWolf és az Alfawise AR182-re, amik hasonló szintet hoztak anno. Ez sem nevezhető gyengének, de azért a miheztartás végett jó tudni, hogy akkor mennyi az annyi. Én a 10/17 kPa-t vettem valósnak, az első szám a gyengébbik fokozathoz tartozik a kettőből.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Az üzemidő trükkös, hiszen a K17U-nál olyat mértem, mint amit előtte még soha,

nehezen is hittem el, hogy sokkal többet tud a gyári adatnál, de 3 mérésből háromszor hozta, így nem volt mit tenni. A K17 kapcsán azért szerényebb eredmény született a gyári 15/30 percet nagyjából hozta – 28 perc és a motoros fej nélkül 35 -, ami azért nem 45-50, mint a másik tesónál. És pont ez az egyik ok, amiatt inkább az elődmodellt preferálnám: egységnyi pénzért többet lehet használni egy feltöltéssel. Elvileg mindkettő 2200 mAh kapacitású, hatcellás áramforrást használ, szóval ezért is furcsa az eredmények szórása.

Elvileg a motoros fej is ugyanaz, de valami anomália itt is történt, vagy én csináltam valamit máshogy, mert a 3 tesztszőnyegből – olcsó, műszálas IKEA, hosszabbszőrű, gumiszélű és egy közepesen hosszú shaggy – az elsőt kibolyhosította. Érdekes, hogy csak erősebb fokozatban csinálta, kisebben szépen végigtakarította és nem bántotta a felületet. Ezek alapján viszont más szőnyegek is veszélyben lehetnek, és itt kötnék át arra, hogy mennyit számít a kefe minősége.

Alapesetben pl. a Xiaomi albrandek egy puha, hengeres kefét kapnak, ami padlóra való, ez semmit nem fog megsérteni. Van egy direkt szőnyegekre való, puha szilikonsörtékkel vegyített, V alakban elforgatott, amit a drágább termékekhez adnak csak. A Moosoo K17 viszont egy kevert, spirálisat használ, amin valamilyen filcanyag van, a sörték pedig gyengébb minőségű műanyagból készültek. Ha egy pár másodpercig egy helyben álltok, miközben a motor forgatja a fejet, akkor bizony nyomot hagy a gyengébb minőségű szőnyegen, így erre külön kell figyelni.

Moosoo K17 állóporszívó teszt 17 Ez bizony kibolyhosodott.

Vicces, hogy a sajtóanyagban a porszívót  a „brushless motor, ultra-quiet” jelzővel látták el.

Egyrészt mindegyik szénkefe mentes a konkurenseknél is, másrészt pedig ez az ultracsendes működés annyira nem jött át. A mért értékek 66 és 71 dB, de van valami nyekergő hangja ennek is, ami azért hosszabb távon tud idegesítő lenni, szóval inkább használnám rá az átlagos szót. Cserébe viszont elég könnyen fordul a fej, takarítani jó vele, kicsi a gép önsúlya – 1248 gramm a test, 1531 csővel és 2,29 kg a motoros fejjel -, szóval tök jól használható, mindent felszív, csak bizonyos típusú szőnyegeknek nem barátja.

Összegzés

A Moosoo K17 nem sokban tér el a már tesztel K17U-tól, javult a minősége, jobb az összhatás, de csökkent az üzemidő és a motoros fej nagy teljesítményen “bántotta” az egyik szőnyegemet. Viszont kőre, padlóra, parkettára, vastagabb szőnyegre meg teljesen jó, kisebb-nagyobb garzonok éke lehet. Az ára teljesen reális, az IMOSOO kuponkóddal 34 500 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte, EU raktárból és ingyenes szállítás mellett. Ehhez ráadásul kapható pótakkumulátor is, de a döntés előtt azért a Xiaomi TROUVER modellekre is vessetek egy pillantást.

Pro

 • Nagyon olcsó
 • Jópofa az állítható hosszúságú cső
 • A LED-es fej hasznos
 • Kapható hozzá pótakku

Kontra

 • Kevés kiegészítő a dobozban, de ezek külön megvehetők
 • A gyengébb minőségű szőnyegeket erősebb fokozatban kibolyhosítja
 • Olcsó anyaghasználat

hirdetés