hirdetés

Xiaomi Jimmy PowerWash HW8 Pro állóporszívó teszt

2 in 1

teszt
Xiaomi Jimmy PowerWash HW8 Pro állóporszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2021-11-13

A Jimmy újra feltalálta a kereket a négyszög körré alakításával, ami az állóporszívók között annyit jelent, hogy ez a berendezés valóban képes felmosni. Természetesen a porszívóhoz tartozó funkciókat sem hanyagolták el, szépen takarít, mindent kiír az OLED kijelzőjére és a levehető tartályainak köszönhetően nagyon egyszerű szeparálni a koszt és a vizet. A cucc árát rendesen megkérik, a 21GKB11SA3 kuponnal 98 000 Ft EU raktárból, de ez ma már nem számít eget rengetően soknak a stick porszívó piacon. A szállítás ezen a szinten természetesen ingyenes, így pár nap alatt hozzájuthattok a masinához.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Hogy néz ki a dolog a valóságban? Kaptok egy állóporszívót, amit két tartállyal láttak el, a hátsóba a mosószeres vizet kell önteni, az elsőbe pedig felszívja a koszt és a folyadékokat. A rendszer eléggé egyszerűen működik, a dzsuvás folyadékot ki kell önteni elölről, a hátsó tartályt meg fel kell tölteni, ha kifogyna. Van egy elég vicces Geekbuying videó, amivel a “„csinglist” is lehet gyakorolni, ezt betettem a cikkbe, mert azt gondolom, ez jó kiindulási alap arra, hogy szerintük mit tud a PowerWash H8 Pro. Persze kicsit túltolták a dolgokat, például nem is emlékszem, mikor ejtettem el utoljára tojást vagy egy komplett tál makarónit a konyhában, ami a kőre esett, de mindenesetre látványosak a felvételek.

A doboz tartalmáról érdemes néhány szót ejteni. Egyrészt adnak egy adag takarítószert – beszállnak a kellékanyag businessbe? -,  és egy remek dokkolót, aminek segítségével képes önmagát megtisztítani az eszköz, illetve tölteni is tud róla. Kaptok még egy tartót és egy egy tartalék hengerkefét is, aminek nyilván az a szerepe, hogyha az első full retkes vagy vizes lesz, akkor gyorsan át lehessen cserélni egy szárazra. Nagyon jópofa, hogy az 50-60-as évek amerikai takarítóeszközeihez hasonlóan ez is megáll a saját szívófején, végülis ezért hívják állóporszívónak, nem?

Ami viszont nem annyira tetszett, az a minőség.

Persze tudtam, hogy a Jimmy a másodvonalas Xiaomi termékek közé tartozik, de azért a műanyagok helyenként bántóan olcsónak hatnak, például a fronton elhelyezkedő kosz- és víztartály anyaghasználata elég gagyi.

Aztán egy kiskutyás matricával pontosan mire akartak utalni a fronton? Véleményem szerint ez inkább ovis benyomást, mint komolyságot kelt. Nyilván, mivel ez egy új termékvonal, meg kell várni, mennyibe kerülnek majd a Roborock vagy a Roidmi hasonló termékei, de azért 100 000 Ft körül ezeket a dolgokat szebben is meg lehetett volna csinálni. A másik az üzemidő, amit 35 percben ad meg a gyártó, ami azért eléggé karcsú, és ez már a hosszabb működési idő, mert a sima PowerWash H8 csak 25 percet tud.

Annak tükrében, hogy például már a Xiaomishopnál is lehet kapni Mi Vacuum Cleaner Lightot vagy Roidmi F8 Lite-ot 40 000 Ft körül – Glamour- vagy Joy-Napok alkalmával pedig még olcsóbban -, amiknek hasonló az üzemideje, ez kicsit karcsúnak tűnik. Ez persze csak a látszat, mert én 15 perc alatt végig szoktam érni 50 négyzetméteren, vagyis simán le lehet még ezzel az üzemidővel is fedni 100 négyzetmétert, de ahhoz mindig a gyengébb módban kell használni, erősebben ugyanis a 35 perc 25-re esik. A másik, hogy a hagyományos állóporszívók egyik nagy előnye, hogy könnyűek, ez 1,5-2 kilogrammot jelent, ezzel szemben a PowerWash H8 Pro majdnem 5,5 kiló. Ezt nem fogjátok egy létra tetején kézben tartva arra használni hogy leszedjétek vele a pókhálókat vagy felszippantsátok a szekrény tetején a port.

Viszont igazságtalan lennék, ha nem mondanám el az ellenkező oldalt is.

Kapásból egy csomó időt meg lehet spórolni azzal, ha egyszerre porszívóztok és mostok fel. Az ilyen eszközök sokkal vékonyabb filmréteget képeznek, mint a felmosófejes pacsmagolás, tehát tapasztalataim szerint a száradás is sokkal gyorsabb. A másik pedig az, hogy kisgyerekes családokban, ahol a lurkók négykézláb mászkálnak jobbra-balra, meg mindent a szájukba vesznek, ott bizony muszáj mindig felmosni. Aztán a széthagyott csoki-ropi maradékokat is említhetném, vagy pl. a pormegkötő képességet, amit az allergiások és az asztmások – tehát jómagam is – is nagyon díjaznak.

Összefoglalva a fenti gondolatmenetet, ez egy célszerszám, arra kell használni, amire kitalálták, de a saját fontossági sorrendeteket nektek kell kialakítanotok.

Ha fontos a felmosás a fenti okok miatt, akkor PowerWash széria, ha a könnyű kezelhetőség, a kis súly és a szívóerő a lényeg, akkor egy hagyományos állóporszívó lesz a nyerő.

Xiaomi Jimmy Powerwash HW8 Pro – Tudja, amit ígértek

A használat első lépése, hogy értelmezzük, mit ír ki az OLED kijelző. Ezt a Geekbuying videóján jól láthatjátok, de röviden a lényeg. Megjeleníti a panel a töltöttséget, a működés módját, ha öntisztításra van kapcsolva, ha valamelyik tartály tele van vagy kifogy, illetve ha hibát érzékel. Ilyen lehet például, ha a motor lefullad, mert bekapta a szőnyeg sarkát, vagy eldugult a szívónyílás.

A cég megadta a szívóteljesítményt, ez 15 000 pascal,

és nyilván az erősebb módra vonatkozik, ami azért nem egy kirívóan magas érték. Félreértések elkerülése végett, ez nem kevés, 10 kPa sem kell a legtöbb dolog felszedéséhez, csak ha valaki akar számháborúzni egy kicsit, akkor jó, ha tudja, hogy a csúcs állóporszívók – mondjuk egy Roborock H6 vagy egy H7 – már 25 000 pascal körül járnak. A tiszta víz tartály 0,45, míg a koszos 0,35 literes, ami egyébként elég sok, de nyilván ki lehet fogyasztani, ha sokat használjátok a spré funkciót. Nagyon szimpi egyébként, hogy van egy harmadik mélyedés a víztartályok mellett a PowerWash H8 Prón, ahová a kivehető akku került. Ezt egy panellal el lehet takarni, emiatt nagyon egységes a dizájn, és nem is kell kivenni a telepet töltéshez, mert az álló dokkolóról is tölt a gép.

Ami a teljesítményét illeti, szerintem normál porszívóként is teljesen elegendő,

de azért a durvább szőnyegekre egy szilikonos, V hengerkefés gép egyszerűen jobb. Nyilván, a nagyobb teljesítményük is rásegít a hatékonyabb tisztításra, de nem tartom életszerűnek azt, hogy egy vizet használó gépet szőnyegeken tologassatok. Jogosan merül fel a kérdés: mi van akkor, ha a lakásban vannak szőnyegek, mint ahogy nálunk is? Jelentem, semmi. Először felporszívózzátok a szőnyegeket üres víztartállyal, majd feltöltitek azt felmosó folyadékkel, és a maradék felületeket már vizes módban feltakarítjátok. Persze ez igényel némi manuális beavatkozást, de a művelet tényleg nem több, mint 2 perc. Így meg is oldották a robotporszívók egyik tipikus problémáját, hogy vagy rámennek a szőnyegre és összevizezik azt, vagy a no-mop miatt sose mennek rá.

Nyilván mindenki arra kíváncsi, hogy a konyhában, a fugába taposott epret meg a tojás sárgáját felszedi-e a berendezés, és jelentem, hogy igen.

A trükk az, hogy kellően lassan kell tolni a cuccot ahhoz, hogy ne torlódjon az anyag, és akkor rendben elvégzi a dolgát. Viszont ettől függetlenül teljes mértékben életszerűtlennek gondolom, hogy valaki a bolognait ilyenekkel szippantsa fel, arról nem is beszélve, milyen ocsmány munka azt kikaparni utána a PowerWash részegységeiből. De az elmondható, hogy a saras, vizes nyomokat, amiket a a kutya és a gyerek hagy maga után, nem kell felmosni, csak végig kell tolni rajta a H8 Prót, és máris búcsút inthettek neki. Ez önmagában is elég sokat ér, ettől persze még nem dobnám ki a hagyományos felmosó kefét és vödröt, mert az tuti, hogy a 20 négyzetméteres, kövezett teraszt a házam előtt nem a PowerWash-sal mosnám fel.

Megosztanék még néhány érdekes tapasztalatot, ami a használat közben derült ki. Érdemes úgy használni, hogy hátrahúzás közben locsoltok, majd feltörlitek a forgókefével. Egy dologra kell figyelni, hogy a kerék nyomot hagy a felmosásban, vagyis mindig húzzátok át rajta a fejet. A PowerWash felépítéséből fakad, hogy mivel a test széles és közel van a fejhez, ezért egy csomó dolog alá nem fér be, ahová egy hagyományos stick porszívó még igen. Működés közben sem különösebben hangos, de van egy nyekergő alapzaja, ahogy forgatja a kefét. Érdekes módon nálam véletlenszerűen megállt, majd újraindult a cucc, nem tudom, hogy ez miből fakad, és a leírás sem írja, talán valamilyen biztonsági megoldás. A párom mondta, hogy súrlófényben látszik, hogy azért a felmosás nem tökéletes, helyenként foltot hagy, de ezt én magamtól sosem vettem volna észre.

Összegzés

A PowerWash H8 Pro egy érdekes mutánsa a porszívóknak és a felmosó robotoknak. Igazából a kettőből egyik sem, így bizonyos előnyöket le kellett adnia, cserébe másokkal viszont gazdagodott. Ez egyben azt is jelenti, hogy teljesen másra lett jó, mint a hagyományos állóporszívók. Nem olyan könnyű emelgetni, nem lehet vele pl. kocsit takarítani, rövidebb az üzemideje is, mint az eddigi megoldásoknak. Cserébe két kellemetlen takarítási folyamatot is elég jól végrehajt, porszívóz és felmos, önmagát tisztítja és az üzemideje is elég arra, hogy 100 négyzetmétert végigtoljatok vele, de az akkuja cserélhető, ha valaki ennél nagyobb területet takarítana végig.

Ez egyben azt is jelenti, hogy máshogyan kell a PowerWash szériához hozzáállni, mint egy hagyományos porszívóhoz, és mivel ezeknek az utóbbi időben már-már értelmetlenül elszálltak az értékei – 90 perc működési idő, 25 000 pascalos szívóerő -, fair cserének érzem, hogy ebből valamennyit leadjatok, cserébe a normális felmosásért. Ez ugyanis időt takarít meg, abból pedig sosem lesz több. Nyilván lesznek kiforrottabb megoldások a közeljövőben – mert ez még nem az -, de a cucc mindenképpen előremutató, a kompromisszumai ellenére is. A H8 Próért , a 21GKB11SA3 kuponnal 98 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot, míg a sima H8-ért a GKBHW8 kóddal 77 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek, mindkettőt EU raktárból küldik, a szállítás pedig ingyenes.

Pro

 • OLED kijelző
 • Szép dizájn
 • Öntisztító tartó
 • Tényleg normálisan felmos takarítás közben
 • Cserélhető akkumulátor
 • Rengeteg időt spórol meg, hogy két folyamatot egyszerre csináltok, és a száradás is gyorsabb

Kontra

 • Az anyaghasználata helyenként olcsó hatást kelt
 • A hagyományos állóporszívók előnyeit – nagy szívóerő, hosszú üzemidő, alacsony súly – elvesztette
 • A felmosás nem teljesen tökéletes, helyenként foltot hagy a gép
 • A széles test miatt nem fér be minden bútor alá

hirdetés