hirdetés

Ultenic T10 Elite önürítős robotporszívó teszt

Visszafele lépked

teszt
Ultenic T10 Elite önürítős robotporszívó teszt 1

Forrás: Banggood

írta: Don Kartács
2023-10-25

Az Ultenic a Proscenic cég almárkája, az új modelljük az Ultenic T10 Elite, amivel a Roborock és a Roidmi babérjaira törnek, nyomott árazás mellett. Az újdonság 45 napra automatizálható, kellően nagy a szívóereje és ez is kismillió szoftveres funkcióval rendelkezik, például kezel több szintes házakat, automatikusan feldarabolja a helyiségeket és hasonlók. 94 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a BG8c1de6 kóddal, EU raktáras szállítás mellett, ami természetesen ingyenes.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 7
 • ár/érték arány: 9

8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Valamiért rágyógyultak a kínaiak erre a kontroller témára,

csak nem értem miért, mikor 2 gomb van a LIDAR torony előtt az Ultenic T10 Elite tetején, amivel lehet irányítgatni a robotot, és ott van az applikáció is. De sajnos Távol-Keleten a műanyagot is egy műanyag fólia védi, élen járnak a szeméttermelésben és szerintem ebben az esetben a táv is ennek minősül, de biztos van az a réteg, aki használja. Az Ultenic T10 Elite logikája meglehetősen hasonló a konkurensekéhez, az önürítő állomás egyben dokkoló is, míg a feltörlő platnit a gép aljára kell felcuppantani, így lesz teljesértékű a szett. A műszaki paraméterei tipikus Proscenic-es szintet hozzák, a 3 literes porzsákkal 45 napra lehet automatizálni a porszívózást – a feltörlést nyilván nem -, a szívóereje a takarítógépnek 3000 Pa, ami mindenre elég, még akkor is, ha az élmezőny valahol 6000 környékén tart. Az akkuja 3200 mAh, ezt szintén überelik a konkurensek a puszta számok alapján, de ma már az összes ilyen eszköz a „resume and recharge” funkció segítségével takarít, tehát automatikusan feltölti magát, majd ott folytatja a porszívózást, ahol abbahagyta. Az oldalkefék sajnos hagyományosak és nem szilikonosak és ugyanez igaz az úszókefére is, itt némi spórolás érhető tetten. Minden más érdekes dolgot viszont az appban találtok, így evezzünk is át oda.

hirdetés

Ultenic T10 Elite önürítős robotporszívó teszt – Ne bosszants fel!

Minden modern robotporszívó lelke az applikáció, amit ebben az esetben Ultenic néven kell keresni. Ez nagyjából a Proscenic appal egyezik meg, csak egy kicsit átdizájnolták a felületét. Viszonylag logikusan meg lehet benne találni mindent , nem kellett sokat kóricálnom a menüben, hogy rátaláljatok a lényegre. A térképépítésért itt is egy LiDAR szenzor felel, először hagyjuk is a robotnak, hogy végigmászkálja a lakást, mert csak így lesz aktív minden lehetőség az alkalmazásban.

Már pedig abból van bőven, a lista meglehetősen hosszú, mint szinte minden ilyen eszköz esetében. Fogtam és átvágtam a listát Proscenic M9 tesztjéből és dőlt betűvel jelöltem az eltéréseket:

 • többszintű épületek kezelése (maximum 5 szintig)
 • időzítés
 • takarítási történet
 • ne zavarj mód (ismét bugos)
 • térkép feldarabolása (ez viszont igen)
 • önürítő dokkoló beállításai (1-3 dokkolásonként ürít, de van kikapcsolt állapot is), illetve takarítás közben is lehet azonnali ürítésre utasítani a robotot
 • szőnyegen teljesítmény megemelése
 • virtuális távirányító
 • hang és hangerő (silent móddal, imádtam)
 • nyelvválasztás (a nap poénja, hogy nincs kínai)
 • hol vagyok funkció
 • LED-ek kikapcsolása (egyik kedvencem)
 • terület alapú és pont takarítás, illetve ún. lakásdarab (partition)
 • porszívózás, felmosás
 • térkép elforgatása (másik kedvencem)
 • szívóerő és folyadék szabályzása
 • az önürítő dokkoló UV fénnyel fertőtlenít (automata)
 • szobák paramétereinek testreszabása
 • no-mop és no-go zónák kipakolása
 • takarítási adatok – időtartam, töltöttség, bejárt terület – kijelzése
 • kellékanyag elhasználódásának nyomon követése
 • térkép mentése és előhívása a felhőből (csak akkor ha egy komplett takarítás már lement)

Elég sok dologhoz kell a már említett teljeskörű takarítás és térképépítés, addig nem érdemes a dolgokat erőltetni. Mint látható, majdnem minden ugyanaz maradt – sajnos a ne zavarj mód hibája is -, mint a Proscenic termékek esetében. Egy kicsit más lett a menü, de a funkcionalitás majdnem megegyezik. Lett továbbá még egy „partition” nevű takarítási mód, amivel a szobákat lehet takaríttatni. Ennek azért van relatív sok haszna, mert ha a terület alapú takarítást választjátok, majd ráhúzzátok a boxot a térképen a szobára, kb. ugyanez történik, csak az előbbivel ugyanezt sokkal kényelmesebb megtenni, szóval ergonómiailag ez a jobb megoldás.

Ami a működési kultúrát illeti, hihetetlen, hogy évek óta a másodvonalas gyártók képtelenek utolérni a Xiaomi által támogatott cégeket,

vagyis a Dreame, Roidmi, Roborock triót. Nagyjából ez a szitu az állóporszívók között is, a műszaki paramétereik hasonlók a Proscenic/Ultenic pároshoz, de valahogy élőben a Xiaomi brandek sokkal jobban működnek. Ez két dologban nyilvánul meg: a zajszintben és az útvonal megtervezésében.

Az Ultenic T10 Elite ugyanis nem túl hangos, de valami idegesítő nyekergése ennek is van, amitől nem annyira kellemes hallgatni, mint például a lopakodóbajnok Roborock Q8 Max+ porszívót. A másik, hogy bár mindegyikben LiDAR van, a mögöttes útvonaltervező algoritmust a xiaomis cégek olyan szinten kimunkálták, hogy szinte már jó nézni a mozgásukat. Ehelyett az Ultenic T10 Elite pont azt csinálja, amitől elmegy az ember kedve: nem életszerűen mozog és mindent nagyon erőltet. Mondom ezt úgy, hogy egy Dreame D9 Max-om van, és még az is sokkal okosabbnak tűnik, pedig az egy 2 éves modell.

Forrás: Ultenic

SonkaMod kollégámnak van egy elhírsült mondása: „ Ha valami nem megy F erővel, próbáld meg 2F-fel”, pont ezt csinálja az Ultenic T10 Elite, nem túl elit módon. Ha felakad valamire, nem megpróbálja meg magát oldalra lehúzni, hanem izomból nekimegy mindennek, majd addig rángatja a dolgokat, amíg magával nem viszi a tárgyat, mondjuk a szőnyeget. Ha ez nem megy, akkor meg jön a push üzi: beszorultam/elakadt a kefe, és ennek iterációi. Néha nem talált haza, de hát csessze meg: ő ment oda és nem tudja, honnan jött? Pedig a lakásom nem túl bonyolult és nem is túl nagy, 48 négyzetméter, és nem hasonlít a Minótaurosz útvesztőjére.

A másik a szoftveres funkciók működése, ami már egész jól összejött a Proscenic M9 esetében, de az Ultenic T10 Elite mintha egyet visszalépett volna.

Ha megnézitek a térképet, láthatjátok, hogy a konyhánk egy egyenes téglalap, ezt sikerült 3 szobának érzékelniezátoldotta a konyhához. Jó lenne, ha lenne plusz k. A folyósót a közepénél véletlenszerűen elfelezte, a maradékot hozét szoba, amiről nem tudok, de sajnos az igazság az, hogy nincs.

Forrás: Ultenic

Takarítani egyébként ez is jól takarít, kiüríti magát, egész jól feltöröl,

de vagy 15 robotporszívó teszt óta nem írtam azt egyik eszköz esetében sem, hogy ezzel baj lenne. Miért? Mert mára tart ott a technológia, hogy nem túl nagy truváj egy kefével felsöpörni a porcicákat, meg huzigálni egy vizes rongyot. Az Ultenic T10 Elite pedig vizet nem űrít, nem fertőtlenít UV fénnyel, nem mossa el a saját pacskerjait, ami teljesen rendben is van, ezért is sokkal olcsóbb mint a többi. De működhetne jól, és végezhetné úgy a dolgát, hogy ne kelljen úton-útfélen kimenteni valahonnan. A szoftveres hibákra, meg a dokkolóra vissza nem találásra pedig az alacsony ár sem mentség.

Összegzés

Az Ultenic T10 Elite egy olyan mezőnyben próbálja magát eladni, ami meglehetősen sűrű, és ezt úgy nehéz, ha mindenféle idegesítő hibával rendelkezik, plusz házon belül is vannak ellenfelei, akik jobban teljesítenek. Az útkereső algoritmusa eléggé zavaros, szeret felakadni dolgokra, néha nem talál vissza a dokkolóra, az DND mód még mindig nem jó, és a hangja sem a legkellemesebb.

Takarítani tökéletes ez is, szépen kiüríti magát, csak ezt ma már mindenki tudja. Az Ilife T10S, a Proscenic M9 és még sorolhatnám, és azok kb. ugyanennyibe kerülnek. 94 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a BG8c1de6 kóddal, ingyenes, EU raktáras szállítás mellett.

Pro

 • Sok mindent tud
 • Az anyaghasználat és a dizájn rendben van
 • Olcsó
 • Automatizálás akár 45 napig (csak porszívózás

Kontra

 • Buta útvonalkeresés
 • Helyenként nem tudja hol van
 • Nem túl finoman teszi a dolgát
 • A sok házon belüli konkurens elszívja előle a levegőt

hirdetés