hirdetés

Proscenic Floobot X1 önürítős robotporszívó teszt

Osztályzó a feljutásért

teszt
Proscenic Floobot X1 önürítős robotporszívó teszt 1

Forrás: Proscenic homepage

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-07-17

A Proscenic X1 közvetlen ellenfelet állít az olcsóbb önürítős porszívóknak, és ebben a szegmensben nem egy vetélytárs akad, akivel meg kell küzdenie. Van azonban néhány vívmánya – például az extrém alacsonysága – amivel előnyt próbál szerezni, és persze a szoftveres résszel is befér lassan a mindent tudó kategóriába. 98 900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte EU raktárból a PROSCX1  kuponnal, ingyenes szállítás mellett, ez ebben a szegmensben kifejezetten alacsony árnak számít.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 7
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A fantázianeve „PathPro laser-assisted Navigation”, ami, hát lényegében egy LiDAR szenzor. Ez nem 360 fokban szkennel, csak a robot előtt látja az akadályokat, ezért több forgásra és pásztázásra számíthattok, mint egyébként. Cserébe nem szorul be a bútorok alá, és alacsonyabb résekbe is befér, ami kifejezetten előnyös, ha például olyan IKEA-s cipőtartótok van, mint amilyen nekem is. A porszívó alján van egy fehér, általam eddig nem látott szenzor, ami talán egy ultrahangos egység lesz, gondolom a szívóerő szabályzásért felel. A hason az úszókefe – ez a hengerkefe hivatalos neve – az olcsóbbik, nem szilikonos variáns, ilyet láttam már az iLife T10S-en is, az X1 viszont csak egyetlen oldalkefével dolgozik.

A szőrök mondjuk már gyárilag elhajlottak rajta, gondolom, a nem megfelelő szállítás eredményeként,

szerencsére adnak belőle extrát, ahogy a felmosó rongyból, a porgyűjtő zsákból és a HEPA filterből is. Azt mondjuk, hogy 2023-ban minek jár mellé egy távirányító, nem tudom, de ártani nem fog, ha van egy ilyen is. Így az appot sem kell használnotok, ha nem akarjátok, bár azt kár lenne kihagyni.

A Proscenic X1 műszaki paraméterei ebben a kategóriában átlagosnak nevezhetők, igaz a pár évvel ezelőttieket így is bőven verik. 3000 Pa-os szívóerő, 3200 mAh-s akkumulátor, 165 perces takarítási idő, 2,5 literes porgyűjtő tartály, 30 napos automatizálhatóság az önürítés miatt. Mintha csak az iLife T10S adatait másoltam volna ide, azzal a különbséggel, hogy ők ugyanerre az űrméretre 60 napot füllentenek, a Proscenic X1 meg 30-at állít, de hát úgyis a pormennyiség határozza meg, mennyi az annyi. És ha már kiegészítők, jó hír, hogy mindent lehet hozzá kapni, én a helyetekben a 6 darabos porzsák csomagból táraznék be. De a java még hátra van, lássuk, mi történt a szoftver használata közben!

hirdetés

Proscenic X1 – Elkellene rá néhány update

A Proscenic alkalmazást kell leszedni a vezérléshez, a csatlakozás flottul ment, egyből jött rá frissítés, amit rá is húztam a masinára. Dicséretes, hogy van mögötte szoftveres támogatás, remélem, ez a jövőben sem fog változni. Azt viszont nem értem, miért full hangerőre kell állítani a beszéd alapértékét, úgy ordít, mint az állat, ez volt az első dolog, amiből visszavettem. Itt is beállítható több nyelv, de sajnos a magyar nem, így hagytam, hogy angolul magyarázzon.

Az első lépés – mint minden robotporszívó esetében – a térképépítés, nélküle ugyanis a legtöbb funkció nem működik.

Szerencsére a kettő menüből – egyik a takarításhoz szükséges dolgokat, a másik a hardver adatokat és frissítéseket tartalmazza – sok mindenre lehet következtetni. Először is arra, hogy már a Proscenic X1 is elég sok mindent tud, például azon konkrétan meglepődtem, hogy rezgeti a felmosó platniját, mint a VibraRise technológiás Roborockok, csak azok kétszer, háromszor ennyiért.

Forrás: Geekbuying

De nem akarok csigázni tovább senkit, jöjjön a szoftveres repertoár:

 • többszintű épületek kezelése
 • időzítés takarítási történet
 • ne zavarj mód (szerintem bugos)
 • önürítő dokkoló beállításai
 • virtuális távirányító
 • hang és hangerő
 • hol vagyok funkció
 • LED-ek kikapcsolása (egyik kedvencem)
 • terület alapú és pont takarítás
 • rezgős felmosás
 • térkép elforgatása (másik kedvencem)
 • szívóerő és folyadék szabályzása
 • porszívózás, felmosás vagy kombinált mód
 • térkép feldarabolása
 • szobák paramétereinek testreszabása
 • no-mop és no-go zónák kipakolása
 • takarítási adatok – időtartam, töltöttség, bejárt terület – kijelzése

Miközben ezeket a sorokat írtam, hallottam egy hatalmas döndülést az ajtón, majd a széken, mi a fene történik? Mr. X1 nem túl finoman „érintette” meg a bútorokat, de aztán lenyugodott, abbamaradt a püfölés. Azért ez ma már nem megszokott, túlontúl agresszív a kicsike. Cserébe csendes, igaz van valami fura, nyekergő alapzaja, ami kevésbé kellemes, de azért még élhető. Volt korábban egy félelmem, ez pedig az alacsony hasmagasság, amire 15 mm-t ad meg a gyártó felmosó platni nélkül, és 12-t a felmosóplatnit felszerelve. Legnagyobb meglepetésemre simán kijött az elég magas burkolatválasztóval határolt fürdőből, majd a konyhából is, ezek szerint ezeket a milliméterben megadott értékek olyan sokat nem számítanak.

Hagytam kóborolni és tényleg befér szinte minden bútor alá,

szóval jó, hogy nincs a tetején LiDAR. Az már kevésbé, hogy mivel csak egy oldalán van kefe, ezért sokszor szilaj kanásztáncot lejtett a lakás bizonyos területein, és mintha nem is annyira sikerült volna minden területet lefednie. A felmosó platnit egyébként érdemes leszedni róla, mert hiába nem mostok fel, be tud akadni a szőnyeg sarkába, felfordítja azt, beszippantja a sarkát és vége is a takarítós bulinak. Aztán sikerült olyan hibát is produkálnia, hogy túlságosan agresszíven ment neki néhány földön heverő tesztcucc dobozának, és ahogy ellökte őket, be is szorult, utána meg a szőnyeget nézte áthatolhatatlan akadálynak, pedig van vagy 3-4 mm magas.

Ami a felmosást illeti, azzal elégedett voltam,

és mivel rezgeti a platniját és így dörgöl, ez azért túlmutat a feltörlésen. Persze sosem lesz olyan hatékony mint egy Roidmi EVA a körbeforgós tappancsaival, de az egy más szint, tudásban és árban is. A port ez is tökéletesen megköti, sőt, az enyhébb foltokat is szépen „leradírozza”, nagyjából eddig terjed a tudása. A térkép amit rajzol, ilyen elmegy kategória, teljesen használható, átlátható, remek dolog, hogy el lehet fordítani, és hogy bele tudtok nagyítani. Összességében erre nem volt panaszom, nyilván a kinézet egyszerűbb, mint egy Roborock vagy egy 360 esetében, de a funkcióját betölti.

A DND, vagyis a ne zavarj funkciónál érdekes hibába futottam bele: nem engedte 23:00-tól 7:00-ig beállítani az időintervallumot.

Itt valami rossz informatikai hibakezelésről lesz szó, ugyanis arra hivatkozott, hogy a kezdő időpont nem lehet nagyobb, mint a záró. De hát az ember hajlamos egyik napból a másikba „átaludnia” magát, lévén akkor van éjszaka, szóval azt gondolom, nem kértem lehetetlent. Egyik kedvenc funkcióm viszont a LED-ek kikapcsolása volt, így éjszaka sem vakít, hihetetlen, hogy ezt a pofonegyszerű ötletet még mindig nem implementálta minden gyártó.

Végezetül a távirányítóról: szerintem ez a van, de minek kategória.

Van egy virtuális is, de adott területet is ki lehet jelölni a takarítás alanyaként, mindkettőt az appból. Ehhez képest itt ez a fizikai cucc, amire nyilván nem lehet annyi gombot kitenni, amennyit egyébként ki kellene ahhoz, hogy az alkalmazással felérő funkcionalitást kapjatok. Persze le lehet róla némítani a cuccot, a szívóerőt is be lehet állítani, és néhány dolgot, de szerintem ez csak egy feleslegesen legyártott műanyagdarab, ami valahol kallódva végzi majd a lakásban, 2 darab AAA elemmel a gyomrában.

Összegzés

Nem lenne rossz cucc a Proscenic X1, pechjére pont előtte teszteltem az iLife T10S-t, ami jobban néz ki és okosabb is. Az X1 fő gondja az, hogy az útválasztó szoftvere eléggé butuska, egyrészt szeret kicsit össze-vissza bóklászni, másrészt túl nagy vehemenciával zúz neki dolgoknak. Többször sikerült csapdába ejtenie magát, egyszer pedig nem volt hajlandó áthaladni a… igazából a semmin. A küszöbmászó képessége csak 12 mm, amivel ugyan nekem nem volt gondom, de azért vannak olyan lakások, ahol Maginot vonalként tornyosulnak a küszöbök két szoba között.

Szóval körbelengi egyfajta kiforratlanság, azt éreztem rajta, lemaradt a konkurensekhez képest, főleg szoftveres téren. Ettől még jól takarít, jön-megy, teszi a dolgát, sőt a platniját rezgetve fel is mos, „fütyül, fejen áll, hó végén visszaadja az aprót”, szóval egy csomó mindent megtesz értetek, csak valahogy ezt nem elég hitelesen hozza. 98 900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint). a PROSCX1  kuponnal, de ez ma már a hibák ellenére sem számít magas árnak a kategóriájában. Ennek ellenére én vinném az iLife T10S-t helyette, vagy valamelyik durván leárazott, Xiaomi érdekkörbe tartozó cuccot. EU raktárból érkezik, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • Szolid, használható cucc
 • Jól néz ki
 • Alacsony, sok helyre befér
 • Olcsóbb, mint az iLife T10S

Kontra

 • Néha elég fura dolgokat csinál
 • A küszöbmászó képessége lehetne nagyobb
 • Az iLife T10S jobb, és alig drágább
 • Azért az érezhető, hogy a drágább konkurensek előbbre tartanak

hirdetés