hirdetés

Proscenic M9 önürítős porszívó teszt

Feliratkozik az ár/érték bajnokok listájára

teszt
Proscenic M9 önürítős porszívó teszt 1

Forrás: Geekmaxi

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-09-22

A Proscenic kijött az M8 Pro – teszt itt – után az új generációval, az M9-cel. A nagy újdonság a felmosás módjában keresendő, a sokkal drágább porszívókhoz hasonlóan már ez is kör alakú felmosótappancsokkal dolgozik. Természetesen mint minden új modellnek, ennek is az egekben vannak a műszaki paraméterei, ez is önürít, a dokkolóállomás egyben adatokat is visszajelez, és persze szoftveresen is nagyon okos a Proscenic M9. Az önürítős csodáért az 5QZASPUP  kóddal 107 900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek EU raktárból, a szállítás pedig nincs 1 EUR költség.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 10

9

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Bevallom, a kontrollert sosem használnám, ha ez nem egy teszt lenne, szerintem 2023-ban ez teljesen felesleges az app miatt,

így csak műanyag szemét képződik, más nem. Ami a dizájnt illeti, szerintem kihozták az olcsósítás mellett a maximumot, pofás az összhatás, és végre használták valamire a dokkolóállomást. Van rajta egy státusz kijelző, ami mutatja, éppen mi történik – pl. UV-s fertőtlenítés vagy önürítés, ha valaki a 75-80 decibeles zajt nem hallaná -, illetve jelzi a töltöttséget is, ami jó, mert így emiatt nem kell az appért nyúlni. A robotporszívó hasán pedig látszik az újdonság is, a körkörös felmosó tappancsok, vagyis ez már nemcsak feltöröl. A dolog lényege az, hogy a két korong folyamatosan forog és „masszírozza” a padlót 6 N erővel, így a makacsabb foltokat is képes hellyel-közel eltüntetni, ellentétben azzal, amikor a robot csak egy rongyot húz maga után. Persze annak is vannak fokozatai, lásd a Roborock féle VibraRise-ot, de a Proscenic megoldása a jobb és az előremutatóbb. Az oldalkeféje mondjuk lehetne szilikon, mert az lassabban kopik és jobban is takarít, mint a hagyományos megoldások, de hát ennyiért mindent nem lehet.

És bár a cikk nem ebben a részében szoktam ezt tárgyalni, hanem a gyakorlati tapasztalatoknál, egyből felhoznék a felmosókorongokkal kapcsolatban egy olyan problémát, ami korábban azért nem jelentkezett, mert a Proscenic nem használta ezt a megoldást. Ez pedig a küszöbmászó képesség, ami papíron 20 mm. És itt nemcsak arra gondolok, hogy átjut-e a burkolatválasztó elemeken, hanem arra is, hogy például a cipőtartó tálca peremébe beakad-e a korongjaival a robot vagy sem. Néha sajnos igen, ilyenkor vagy végigrángatja a lakáson a műanyag tartót vagy segítségért sipákolva elakad. Ez utóbbit elég hangosan és túl sokszor ismételve teszi, így gyorsan megkerestem a Proscenic appban a „silent” opciót és lenémítottam. Végülis pont erre jó a szoftveres push üzenet, amit megkaptok a telefonotokra, ha valamiért be kellene avatkozni.

Forrás: Geekmaxi

Fussuk át a műszaki paramétereit, mert azok sem mellékesek, és remekül használhatók összehasonlítási alapnak.

A szívóereje 4500 Pa maximum fokozatban, ami elég bika, 5200 mAh az akkuja, ez 250 perc takarítási időre elég, de ismeri az automatikus bedokkolás és visszatöltés funkciót, így a takarítási idő a gyakorlatban végtelen.

A porzsák 2,5 literes, amire 60 nap automatizációt írnak, ez kb. reális is, de ugye ott a víztartály, amit újra kell tölteni és aminek nem adják meg az űrtartalmát a sajtóanyagban, valószínűleg nem véletlenül. Gyakorlati tapasztalataim alapján azt mondanám, olyan 100 nm-enként kell újratölteni közepes vízhasználat mellett, ami teljesen oké, csak ezzel buktátok is a 60 napnyi automatizációt, már amennyiben a szívügyetek a felmosás.

hirdetés

Proscenic M9 önürítős porszívó teszt – Durrantsátok be az appot

Szerintem minden modern robot lelke az app, itt a szokásos Proscenic alkalmazást kell használnotok. Egy viszonylag jól átlátható felületről van szó, amiben nem okoz nehézséget az egyes funkciók megtalálása. Eléggé adja magát minden, illetve ami különösen tetszett, az a térképrajzolás módja, illetve az alapterület forgathatósága, amivel az ingatlan tájolását lehet változtatni. Szépen automatán feldarabolja a Proscenic M9 a takarítandó területet – igaz, nem mindig pontosan -, illetve azt is bejelöli szürkével, ahová nem jutott be, így a lakásotok nem egy alaktalan krumpliformára fog hasonlítani.

A szürke zónák arra is jók, hogy a tárgyakat a későbbiekben elmozgassátok a robot útjából,

így minél nagyobb területet lefedve a takarítással. Viszont találtam egy elég durva szoftveres hibát is: a térkép feldarabolására folyamatosan hibát dobott, azzal a szöveggel, hogy túl kicsi a felszeletendő felület. Micsoda, a 25 négyzetméteres nappali? Na ne már. Mivel a Proscenic M9 kezel 5 szintet – bár senkit nem ismerek, akinek ekkora ingatlanja lenne és ott ilyen eszközöket használna -, ezért ez a funkció akár ötször is érvényesülhet, így egyáltalán nem nevezném lényegtelennek.

A szoftveres rész itt is impozáns, a lenti listába megpróbáltam a teljesség igénye nélkül a legtöbb funkciót összeszedni, és ez a lista kísértetiesen hasonlít a Proscenic Floobot X1 sajátjára, ami nyilván nem véletlen:

 • többszintű épületek kezelése (maximum 5 szintig)
 • időzítés
 • takarítási történet
 • ne zavarj mód (végre nem bugos)
 • térkép feldarabolása (ez viszont igen)
 • önürítő dokkoló beállításai, illetve takarítás közben is lehet azonnali ürítésre utasítani a robotot
 • virtuális távirányító
 • hang és hangerő (silent móddal, imádtam)
 • nyelvválasztás (a nap poénja, hogy nincs kínai)
 • hol vagyok funkció
 • LED-ek kikapcsolása (egyik kedvencem)
 • terület alapú és pont takarítás
 • térkép elforgatása (másik kedvencem)
 • szívóerő és folyadék szabályzása
 • porszívózás, felmosás
 • az önürítő dokkoló UV fénnyel fertőtlenít (automata)
 • szobák paramétereinek testreszabása
 • no-mop és no-go zónák kipakolása
 • takarítási adatok – időtartam, töltöttség, bejárt terület – kijelzése
 • kellékanyag elhasználódásának nyomon követése

Az ördög persze a részletekben lakozik, és ebből az is kiderül, hogy foglalkozik-e valaki a szoftveres résszel. Jelentem, igen, ugyanis a DND hibát kijavították, felkerült az új funkciók közé a portartály azonnali ürítése, az időzített takarításhoz lehet elmentett térképet fűzni, és így tovább. De például a takarítási történetben azt is megszemlélhetitek, hogy az adott szekvenciát az appból, a robotporszívó fizikai gombjáról, időzítés alapján vagy hogyan indították el. Szóval vannak apró, de hasznos változtatások, van gazdája a történetnek.

Ami a takarítást illeti, a hatékonysága ugyanolyan, mint volt, vagyis jó, érdemi különbséget nem vettem észre, a korábbi modellekhez képest.

A felmosásban igen, a körpamacsos megoldás egyszerűen jobb, mint a sima feltörlőrongyos. Ez nemcsak a port köti meg, hanem az enyhébb foltokat is ledörgölni a padló felületéről. Ami a tárgyérintést illeti, ez is jobb, mint volt, nem ver oda a nyitott ajtóra a robot, mint az állat, ami a Proscenic Floobot X1 egyik legidegesítőbb tulajdonsága volt. Mindenhonnan képes volt kiszabadulni, a 20 mm-es küszöbmászó képességet teljesen valósnak érzem, viszont a felmosókorongok szeretik betekerni az USB kábeleket, ezeket ne hagyjátok elöl.

Egyetlen bosszantó dolgot tudok említeni: helyenként kicsit sokat hisztizik, de ellentétben a kellemetlenkedő anyósokkal/apósokkal, a Proscenic M9-et le lehet némítani. Meg a LED-jeit is ki lehet kapcsolni, vagyis igazi kezesbárányt faraghattok belőle. A működése egy hangyányit hangos – amit soha nem vettem volna észre ha a Roborock Q8 Max+ nem teszi nálam tiszteletét -, de más panaszom nem volt rá, decens porszívót kaptok a cégtől.

Összegzés

A Proscenic X1 Floobot – teszt itt – nekem csalódás volt, ellentétben a Proscenic M9-cel. Úgy látszik az „M” széria valahogy mindig jobban sikerül, annak ellenére, hogy a spórolás jelei tetten érhetők az anyaghasználat és a kialakítás terén. Például nincs folyadékürítés, így a 60 napos automatizálást zárójelbe is tenném, hiszen ez csak a portartályra igaz. Helyenként kicsit sokat sipákol, meg villog, de minden szépen lekapcsolható, illetve találtam egy programhibát is. A szoftveres funkciói kellemesek és látszik az elődmodellhez képest a fejlődés, van egy előremutató íve az egésznek. A takarítási képességei ezen az árszinten jónak minősülnek, nyilván a méregdrága Roborock termékek mellett kicsit bárdolatlannak tűnik, de ha nem face to face látjátok az eszközöket, akkor ez fel sem fog tűnni.

Az viszont igen, hogy mennyivel olcsóbb, mint mondjuk egy Roborock Q8 Max+, ami mellett pedig nem lehet szó nélkül elmenni, ez pedig már pariban van az iLife T10S-sel, így a legjobb ár/érték arányú porszívó címéért a Proscenic M9 is harcba szállhat. Az önürítős csodáért az 5QZASPUP  kóddal 107 900 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek EU raktárból, a szállítás pedig nincs 1 EUR költség.

Pro

 • Tudásához képest remek ár/érték aránnyal rendelkezik
 • Fejlődő szoftveres képességek
 • Remek térképkezelés, ami jól kiegészül a különböző funkciókkal
 • Szépen takarít
 • Van silent mód és a LED-eket is ki lehet kapcsolni

Kontra

 • A vizet nem üríti a dokkolóállomás
 • A működési alapzaja kicsit hangos
 • Valamiért nem működött a szoftveres helyiség feldarabolás

hirdetés