hirdetés

Roborock Q8 Max+ önürítős robotporszívó teszt

Nem lesztek Beta teszterek

teszt
Roborock Q8 Max+ önürítős robotporszívó teszt 1

Forrás: Banggood

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-09-29

A Roborock Q8 Max+ robotporszívó az új generáció tagja, ez a kevésbé „drága” megoldása a gyártónak. Ehhez képest ez is annyi mindent tud, hogy az elképesztő. Nagyon okosan és finoman mozog, csendes, egy komplett „pályaeditor” van az appban a lakásotokhoz és még sorolhatnám. Előrendelési akcióban 189 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte EU raktárból, ingyenes szállítás mellett, és egy csomó kellékanyagot is adnak mellé az előrendelési akció keretein belül, 32 000 forint értékben.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A Roborock mérnökei között tuti van néhány „OCD-s egyén”, akik a kényszeres rendszerezési mániájukat a dobozok belső rendszerének kitalálásával élik ki,

olyan precízen elpakolnak mindent a csomagoláson belül. Sajnos a kellékanyagokat egy másik polcra sikerült rakosgatni, nem pedig a szettbe, ugyanis szinte semmilyen kopó-fogyó alkatrész nem jár a Roborock Q8 Max+ mellé – leszámítva egyetlen plusz porzsákot -, ezeket mind külön meg kell venni. Hiába, a nyomtatóknál is a patron a business, nem a berendezés. Nagy szerencse, hogy a bevezető akció keretében a Geekbuying ad további 6 darab porzsákot és 4 darab uszó- és 6 darab oldalkefét, 6 darab HEPA filtert és 6 felmosópárnát is, aminek az értéke bő 32 000 forint, és ezeket úgyis meg kellene venni hosszabb távon.

A szokásos kötelező fejlesztések a műszaki paraméterekben is tetten érhetők.

5500 Pa szívóerő, 5200 mAh kapacitású akku, ami 300 négyzetméterre elég, a 240 perces takarítási idő – ami persze végtelen, mert tudja ez is az automatikus bedokkolást és a takarítás folytatását -, és persze 7 hetes automatizálhatóság.

Ennek letéteményese az önürítő dokkoló, aminek az aljára nagyon cselesen elrejtettek egy imbuszkulcsot, ezzel kell felszerelni a tálcát a portartályra. Itt is igaz az, amit a Proscenic M9 kapcsán mondtam, hogy a prémiumizálás egyik ismérve, ha a robotporszívó nemcsak a port, hanem a vizet is automatán cseréli. Az S széria tudja ezt, a Q pedig nem, vagyis ez egy erőteljesen feláras szolgáltatás, így viszont a 7 hetes önműködés csak a porszívózásra igaz, a feltörlésre nem. A por- 470, míg a víztartály 350 ml-es, ezzel a nagyobb űrméretűek közé tartoznak.

Forrás: Geekbuying

Ezzel pedig rá is térnék a második prémium funkció hiányára, a körkörösen forgó felmosó tappancsok meg nem létére,

amik fizikailag is nyomják a padlót és közben dörgölnek. A Roborock Q8 Max+ esetében csak egy feltörlő platnit kaptok, sőt a VibraRise technológia és a platnifelemelés funkció is kimaradt. Szóval „az új porszívózás a felmosás”, ezek szerint ezt lehet jól monetizálni, ebben tényleg gyengébb a nagyobb modellekhez képest a Roborock Q8 Max+. De annyira nem bántam, mert minden mást kiválóan csinált, mondom is mik ezek.

hirdetés

Roborock Q8 Max+ önürítős robotporszívó teszt – Szoftverben erős

A Roborock igyekszik magát elhatárolni a Xiaomi ökoszisztémától, és ugyan mennek a termékeik a Mi Home appal is, én a Roborock sajátját javaslom. Két generáció óta ezt használom és ez a jobb progi a termékeikhez. A felület logikus és átlátható, és minden olyan kényelmi megoldással rendelkezik – hamburger menük, felugró ablakok, térkép forgatása – ami az ergonomikus használathoz kell.

A Roborock Q8 Max+ döbbenetesen halk csendes módban.

Ha ráadjátok a kakaót, akkor persze felhangosodik, de én mindig az első, leghalkabban használtam, és így is szépen takarít. Semmilyen idegesítő, nyekergő alapzaja nincsen, egyáltalán nem zavart a tevékenykedése. A tárgyak között nagyon szépen navigál, olyan helyekre is bejut, ahol az oldala mellett nincs 1 centi. Finoman érint mindent, ha pedig akadályba ütközik, azt berajzolja a térképre.

Mondjuk az 5 centis, állandóan leeső szegélylécet is észrevette, ami nem tudom, hogy előny vagy hátrány-e. A szenzorok érzékenysége megkérdőjelezhetetlen, de azért a 120 kilós csocsóasztalom lába vagy a gyaloglópadom meg egy darab fa szegélyléc nem ugyanaz a kategória. A térképen viszont mindkettő „obstacle”, szóval a tárgyfelismerésben még maradt fejlődési tér. Az viszont tagadhatatlan tény, hogy a kínai márkák közül a Roborock Q8 Max+ az egyik legkulturáltabban tevékenykedő darab, fényévekkel tűnik okosabbnak, mondjuk egy Proscenic-nél.

A boomerek az app helyett nyomkodhatják a robot tetején lévő, három vezérlőgombot is, de az igazi csodákra az progi letöltéséig várni kell. A funkciók listája még a teljesség igénye nélkül is kimerítően hosszú, az elődmodellhez képesti újdonságokat dőlt betűvel szedtem:

 • mutatja a takarításhoz tartozó adatokat: terület nagysága, eltelt idő, becsült alapterülete a takarított területnek, illetve nemcsak online, hanem a history menüben is látszik
 • szíváserő és vízhasználati beállítások több lépcsőben, térkép, burkolat és szobaalapon is
 • recharge-resume: automatikus feltöltés és takarítás folytatása
 • adott zóna kijelölése takarításra
 • működési mód: feltörlés, felporszívózás vagy mindkettő
 • szívóerő és folyadékmennyiség állítása, előbbi 4, utóbbi 5 lépcsőben, illetve van az egyedi, ahol egy csúszkával játszhattok
 • egyedi takarítási sorrend beállítása szobánként
 • takarítás/feltörlés ismétlése (maximum háromszor)
 • térkép mentése a multitérkép módhoz (maximum 4 szint)
 • virtuális fal letétel, no-mop és no-go zóna
 • térképfelosztás: a helyiségek határát megpróbálja felismerni, de szabadon darabolhatók is a szobák
 • térkép forgatása 90 fokonként
 • többszintes térképek kezelése
 • kárpit mód: megemeli rajta a szívóteljesítményt, illetve ti is lerakhattok szőnyegeket a térképre
 • takarítási napló: statisztikákat ad vissza a takarításokról
 • időzítés: adott időpontban, ismételt takarítás, illetve ne zavarj mód
 • pin n’ go: egy adott pontra küldés és ott intenzívebb takarítás
 • hangasszisztens alapú vezérlés
 • okosotthonba illeszthetőség
 • gyerekzár
 • LED-ek kikapcsolása
 • leesés elleni védelem lépcsőkhöz
 • egyebek: kijelzi az elakadást, lehet virtuális távirányítóval irányítani, hangcsomagot letölteni, hangerőt állítani, kopó-fogyó eszközök állapotát ellenőrizni stb.
 • burkolatok jelölése – csempe vagy laminált padló – a térképen
 • 3D térkép építése a 2D mellett
 • kedvezményes időszakban időzített töltés (off-peak charging)
 • dokkolóállomás ürítési ciklusának paraméterezése
 • akadályok jelölése a térképen
 • küszöbök és burkolatelválasztók jelölése a térképen
 • javaslattétel virtuális falak lerakására (nekem mondjuk nem javasolt semmit)

Egy érdekességre felhívnám a figyelmet, a sajtóanyag egyik képén háromféle térképépítési mód van, 2D, 3D és mátrix, ez utóbbi azonban egyelőre nincs benne a Roborock appban. A mátrix elvileg egy térhálót rajzol a lakásba a bútoraitokból és így bejelöli azokat a térképen. Ide lehetne lerakni kézzel virtuális darabokat is, gondolom ezek majd egy későbbi frissítéssel fognak érkezni. Sebaj, így is van mit nézni, amiből számomra a legérdekesebb a „lakás editor” volt.

Elképesztő, milyen szinten tudtam az otthonomat paraméterezni és azzal, hogy a burkolatválasztókat meg lehet virtuálisan jelölni, az egyik neuralgikus pontot, a küszöbön elakadást is sikerült teljesen eltüntetni.

Ha tudja a Roborock Q8 Max+, hogy egy ilyenen kell áthaladnia, teljesen máshogyan viselkedik, játszi könnyedséggel küzdi le őket, 20 mm magasságig. Elég sok takarítást indítottam, tesztelendő a funkciót, és egyszer sem akadt el vagy szorult be, a konkurensekkel ellentétben. Okosan, szépen mozog, el mernék menni otthonról úgy, hogy ő helyettem takarít. Egy butaságot találtam, hogy miért a szoba tisztítás menüpont alá került a takarítás ismétlése? Emiatt mindig át kell nyomnom a teljes takarításról ide, ha több körre akarom kiküldeni, mint 1.

A másik a dokkoló beállítása, a kiszívási rátát a minimumra vettem, ami a szoftverben a „Light” nevet kapta.

Elég hangos a cucc, de mind ilyen, és teljesen felesleges állandóan kiszívatni a koszt, ha a lakás rendezett vagy naponta járkál körbe a robototok. Ami a felmosást illeti, igazából az sem rossz, a por összeszedésére elegendő, főleg maximum vízhasználat mellett. Nyilván a sáros gumicsizmáról lehulló agyagdarabokat nem tünteti el, de teszi a dolgát. A 3D térképépítés egy „eye candy” funkció, mint ahogy szerintem a burkolatválasztás is. Kipróbáltam, jópofák, de ennyi, nagy különbséget nem vettem észre a korábbiakhoz képest.

Forrás: Geekbuying

A környezetvédelem és a spórolás jegyében pedig bekerült az off-peak charge, vagyis a kedvezményes időszakban töltés.

Mennyit lehet vele spórolni? Nem hiszem, hogy sokat, és mivel nem adják meg az akku feszültségét, nem tudtam a watt értéket sem kiszámolni, de meg lennék lepve, ha ez valaha is látszana a villanyszámlán. Nem teszteltem ki, de ha szét akarjátok trollkodni a porszívót, kapcsoljátok be az off-peak charge-ot és használjátok addig a robotot, amíg le nem merül. Vajon a recharge and resume nyer vagy az off-peak charge?

Összegzés

A Roborock Q8 Max+ egy igen kellemes porszívó, a kötelezők hozásán túl még rá is tromfolt a Q7 Max+ elődmodellre. Hibaként azt tudnám említeni, hogy kevés kellékanyagot adnak mellé, de az ajcsikkal már ez sem igaz. Drága? A magyar keresetekhez képest az, a többi modellhez képest viszont nem. A megdöbbentő működési kultúra az, ami levett a lábamról, csendes, szépen takarít, ügyesen mozog, és nagyjából soha nem kell babrálni. A térképszerkesztési funkciói egyre durvábbak, már hosszú perceket lehet eltölteni a szerkesztgetéssel.

Összességében nagyon tetszett a cucc, különösen azoknak ajánlom, akik a csendes megoldásokat szeretik. 189 600 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte EU raktárból, ingyenes szállítás mellett, és egy csomó kellékanyagot is adnak mellé az előrendelési akció keretein belül, 32 000 forint értékben.

Pro

 • Nagyon kulturált, csendes működés
 • Brutális szívóerő, jó takarítási képességek
 • Pöpec kinézet és összerakottság
 • A térkép paraméterezésre rá lehet függeni
 • Sokkal több mindent tud, mint amit elsőre gondolnátok
 • Végre lehet jelölni a térképen a burkolatelválasztókat is, ezekre külön figyel a porszívó

Kontra

 • Felmosásban vannak nála fejlettebb modellek
 • Nincs mátrix térkép mód és bútorok virtuális lerakása, későbbi frissítéssel érkezik?
 • A 3D térkép egy eye candy funkció, semmi más

hirdetés