hirdetés

iLife T10S önürítős robotporszívó teszt

Szexi testbe zárt, fejlődőképes lélek

teszt
iLife T10S önürítős robotporszívó teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-07-12

Befutott az iLife T10S, ami a cég önürítős robotporszívója, és arra hivatott, hogy visszahelyezze a céget oda, ahol pár évvel ezelőtt volt, a csúcsra. A megoldás a szokásos sémát követi, automatizálható akár 60 napra is, kiüríti önmagát, rengeteg elektronikus funkcióval segíti a felhasználást, és nemcsak porszívóz, hanem fel is töröl. 113 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte a 7XHAU2R  kuponnal, ami már nem iLife-os mérce, viszont a konkurensek önürítős megoldásai sokkal drágábbak. A pakk EU raktárból érkezik, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 8
 • design és anyagminőség: 9
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 10

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

A dokkolója kicsi,

és végre elhagyták előle ezt a semmirekellő műanyag lapot, amit egy csomóan erőltetnek, mert jaj, jaj, lecsöpög a felmosó platniról a víz és akkor mi lesz? Semmi, mert a műanyag platniról is ugyanúgy lefolyik a laminált padlóra, vagyis teljesen haszontalan, csak a helyet foglalja. Az önürítős dokkolóállomása annyira apró, hogy befér az XMUND XD-WB2 edzőpadom alá/mögé, márpedig egy kisebb lakásban a hely aranyat ér.

Ami a minőséget illeti, az is rendben van, patent az összerakottság,

egy dolgot nem tudnak még az iLife háza táján: a fényes felületek gyűjtik az ujjlenyomatokat, de hát nem kell fogdosni a robotporszívót. A másik, ami tetszett, a sok kiegészítő. Például a két oldalkefét színekkel jelölik, hogy ne lehessen összekeverni, mi hova való és adnak is belőle 2 darab tartalékot, mint ahogy HEPA szűrőből, feltörlőpárnából és porzsákból is jár 1-1 tarcsi. Egy kis kefe is a felhozatal része, aminek a végével a hajat lehet levágni a hengerkefe tengelyéről. Ez sajnos nem a szilikonos megoldás, mint a drágább Roborock modellek esetében, hanem sima műanyag sörtés, itt azért tetten érhető némi spórolás.

Ami a műszaki paramétereit illeti, a porzsákja 2,5 literes, 3000 Pa szívóerőt generál a motorja, és 150 percig képes takarítani egy felöltéssel, ami 200 négyzetmétert fed le, ennyi jön ki a 3200 mAh kapacitású akkumulátorból. A cég azt állítja, hogy egy ekkora porzsákkal akár 60 napra is automatizálható a porszívó, szerintem ez egy kicsit túlzó, lévén mások is ennyit adnak meg, csak nagyobb porzsák űrméret mellett. Amibe még bele tudok kötni, az a feltörlés módszere, nincsenek csili-vili vívmányok mint a Roborock féle VibraRise technológia, és a platniját sem emeli meg, ha szőnyegre ér.

Forrás: iLife Homepage

A régi módszert alkalmazza, húz maga után/alatt egy felmosórongyot,

egy vízpumpa pedig adagolja rá a vizet, szóval hívjuk ezt inkább feltörlésnek, felmosás helyett, de a leülepedett port ez is megköti. A platni fel nem emelésnek van még egy olyan hozadéka, hogy az ilyen eszközök nehezebben másszák meg a küszöböket, és a szokásos 20 mm helyett ez is csak 18-at tud. Mivel a lakásom szabályos halálcsapda a magas küszöbjeivel az ilyen porszívók számára, ezért úgy voltam vele, hogy majd gyakorlatban kiderül, mit tud az iLife T10S. Ehhez viszont le kellett szednem az applikációt, hiszen e nélkül nem lehet a teljes funkcionalitást kipróbálni.

 

hirdetés

iLife T10S – Szoftverben a Xiaomi verhetetlen

Elzarándokoltam az iLife honlapjára, amit nagyon összekaptak, például van komplett termékkatalógusuk is. Egy dolgot nem találtam meg, az appot, és a Play áruházban sem érdemes bóklásznotok, ugyanis nem az iLife Home-mal, hanem a Tuya Smarttal, vagyis egy generikus alkalmazással megy a robot. Elég pepecs a csatlakoztatás, ezt a Xiaomi a Mi Home appal sokkal egyszerűbben megoldja, de a T10S kézikönyve azért segít túllendülni a nehezén.

Az app elindítása után egyből jött egy frissítés,

alatta az automatikus frissítések bekapcsolásának a gombja. Mondjuk amit letöltött, azt nem engedte automatikusan a robotra feltölteni, szóval nem tudom, minek is van ott ez a lehetőség. Gyorsan beállítgattam az alap dolgokat, majd szabadjára engedtem a T10S-t, és figyeltem mit csinál. Régebben a buta porszívókat őrjítő volt követni, mert csak felidegesítették az embert, ezek a LiDAR-osok viszont szép szabályosan mozognak, ahogyan az iLife modellje is teszi, olyan xiaomisan.

Először fel kell, hogy építse a takarítandó terület térképét, utána fog élni az összes funkció. Addig is, amíg ez megtörténik, érdemes átnézni a menüpontokat, hogy mit tud a robot:

 • szívóerő és folyadékmennyiség állítása
 • működési módok: porszívózás, feltörlés vagy a kettő együtt
 • térkép feldarabolása szobákra
 • szoba alapú takarítás egyedi szívóerő és vízmennyiség kalibrálással
 • mindenféle no-mop, no-go zónák kipakolása
 • recharge and resume: takarítás folytatása feltöltés után
 • automatikus szívóerő szabályzás, például szőnyegeken
 • takarítási logika megváltoztatása: hagyományos S, él vagy Y mozgás betétele a takarításba, illetve foltszerű takarítás (spot cleaning)
 • térkép elmentés, visszatöltés
 • többszintes ingatlanok kezelése
 • szoftveres távirányító
 • időzítés
 • ne zavarj mód
 • az ürítés kalibrálása (soha, illetve hány takarítás után csinálja)
 • hangfájlok feltöltése (elég sok nyelven tud, de magyarul nem)
 • hol vagy funkció (kimondja, hogy itt)
 • fogyóeszközök állapotának mutatása
 • három épület szint különálló kezelése
 • egyéb információs menüpontok, mint a robot adatai, a feltörlő platni állapota és hasonlók

Mint látható, elég sok mindent tud a T10S, de az igazán drága és komoly vívmányok hiányoznak belőle. Nincs tárgyelkerülés – be is nyeli az elosztó és USB kábeleket -, nem épít 3D térképet, nem emeli fel a feltörlő platniját, a dokkolója nem képernyő is egyben, és még folytathatnám a sort. Ezek viszont tipikusan eye-candy megoldások, vagyis olyasmik amikkel remekül el lehet adni egy robotporszívót, de a gyakorlatban olyan sokat nem nyomnak a latba, leszámítva talán a felmosás egyes vívmányait és a tárgyelkerülést. Ami a robot mozgásán érződött, hogy vannak ennél modernebb szoftverezettségűek is, de alapvetően szépen teszi a dolgát, a takarításra nem lehet panasz.

Ennél sokkal fontosabb, hogy eléggé halkan tevékenykedik,

alig érte el az 50 decibelt, de sokszor alatta marad csendes – ez náluk az Eco – módban, simán élhető a hangereje. Mivel két oldalkeféje is van, nem forog annyit, mint a Xiaomi hasonszőrű modelljei, csak valamelyik oldalával odaáll a szegélyhez és végigmegy mellette. Emiatt nem tűnik annyira intelligensnek, de ez a takarítás hatékonyságán nem látszott meg, így ezt minden további nélkül el tudtam engedni. A bútorokat viszonylag finoman érinti, viszont néha fel tud akadni, például a cipőtálcára, ilyenkor partra vetett halként várja a megmentést, míg pl. egy Dreame D9 Max – ilyenem van itthon, a tesztet itt találjátok – addig birkózik, amíg ki nem szabadul. Ez utóbbi tevékenység eléggé hangos és drasztikus, cserébe kevésbé kell elpakolni, mint az iLife T10S elöl.

Ami a küszöbök megugrását illeti, nem vettem észre különbséget a konkurensekhez képest,

ez is szépen átment rajtuk, ezek szerint az én esetemben mindegy, hogy 18 vagy 20 mm a hasmagasság. A térkép képe eléggé xiaomis, nem rossz, nem érződik gagyinak, de egy 90 fokos forgatási funkciót betehettek volna, mert nem minden lakás alakja álló téglalap. Ami viszont nagyon tetszett, hogy a foltszerű takarításnál kiírja a lerakott terület méretét úgy, hogy jelöli annak élhosszát. Ez sokkal egyértelműbb területmeghatározás, mint az ujjacskátokkal random négyzeteket húzni és kb.-ra elhelyezni a virtuális térképen.

Ahol helyenként kicsit kilógott a lóláb, az a menüpontok elnevezései.

Például a „forbidden edit”, a „mop forbid area”, vagy a „switch disturb” mind kitalálható funkciók, de nem hangzanak túl angolosan. Tudtam továbbá olyan vicces dolgokat csinálni, például mikor bedokkolt a T10S, és elkezdte önmaga kiporszívózását, akkor gyorsan rányomtam a takarításra. Ilyenkor nem az történik, hogy befejezi a kipucolást, majd elmegy takarítani, hanem simán elindul a robot kiszívás közben is, aztán jól van az úgy. Az önürítés sem teljesen tökéletes, a tartályt lezáró műanyag lap elektrosztatikusan feltöltődik, és onnan már nem szívja le a koszt a 20 000 pascal ellenére sem az önürítő állomás. Viszont a lezáró elem miatt nem is hullik a tartályból a kosz mint egyes Xiaomi modelleknél, ami a világ szégyene.

Találkoztam olyan furcsasággal is, hogy a beállításokat nem mindig veszi egyből észre a porszívó, például átállítottam az önkiszívást négy takarításra, az 1 helyett, hogy a 60 napos automatizációt szimuláljam, de azért legközelebb csak kiszippantotta a koszt. Utána már jó volt, tényleg csak négy takarításonként csinálta, de valahogy van egy kis késés a dolgok érvényre jutásában. Nagyjából ugyanez történt a szívóerő beállításnál is, minden takarítás kezdetén Eco módból állandón visszaváltott standardra, és a világért sem akarta az elsőt megjegyezni. Ezek igazából nem különösebben zavarók, inkább csak viccesek, mert a robot egyébként szépen teszi a dolgát, hatékonyan takarít, elég egyenletesen – ha nem is alaposan – töröl fel, de a fogaskerekek közé azért helyenként bekerül egy-egy homokszem is.

Összegzés

Az iLife T10S, ha nem is tette a fejére a koronát, azért visszahelyezte a gyártót a térképre. Apró hibái vannak, főleg szoftveres oldalon, de nagyjából ezt is vártam, és pont ezen a téren szoktak az olyan világmárkák, mint a Xiaomi vagy éppen telefon fronton az Apple nagyon megbízhatóak lenni. Ezt még nem tudja az iLife, de minden mást jól csinál, szépen takarít, csendes és azért már elég sok vívmányt magáénak tudhat az egyre szélesedő repertoárból. Éreztem még némi technológiai lemaradást a Roborock vagy a Roidmi modellekkel szemben, de ezeket a T10S ára bőven kompenzálja.

A szokásos 200-300 000 Ft-ok helyett itt csak 113 000 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek el a 7XHAU2R  kuponnal, márpedig nehezen tudok amellett érvelni, hogy a fenti apró hibák hiánya megér kétszer ennyi vagy még több pénzt. Például egy Roidmi EVA 688 dollár – átszámítva 245 000 forint -, míg egy Roborock S7 Pro Ultra 896 dolcsi – ami kb. 320 000-et tesz ki jó magyar forintban -, ezek az összegek fényévekre vannak az iLife T10S árcéduláján szereplő számoktól. Ez utóbbit is EU raktárból, ingyenes szállítással küldik, szóval ezzel sem jártok rosszul.

Pro

 • A szegmens legjobb dizájnja
 • Olcsó a tudásához képest
 • Elég jó szoftver, átlátható felület
 • Elég sok mindent tud az árához képest
 • Ez is automatizálható 60 napra

Kontra

 • Szoftveres furcsaságok
 • A konkurensek modern vívmányával nem rendelkezik

hirdetés