hirdetés

Shunzao Z15 állóporszívó teszt

A felzárkóztató osztály elsője

teszt
Shunzao Z15 állóporszívó teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-03-02

A Shunzao műhelyéből kikerült termék járt már nálunk, a Xiaomi által támogatott cég Z11 Max modelljét teszteltük. A Z15 ennek az utóda nagy szívóerővel, haj- és szőrszálakat elvágó motoros fejjel, szőnyegérzékeléssel, és hasonló finomságokkal. A Z15 az egyik csúcsmodelljük, ezért meglehetősen vastagon fogott a ceruza, az NNNRendeljkinaitsz15  kóddal 117 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek érte EU raktárból, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 8
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 9
 • ár/érték arány: 7

8.4

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ez azért nem sok, se állvány, se flexibilis toldó, se semmi extra,

de még egy nyamvadt pót HEPA filter sem fért bele az árba, ami azért ennyiért karcsú. Mint ahogy a minőség sem követte le az áremelkedést, nem arról van szó, hogy rossz lenne, csak semmi extrát nem nyújt a konkurenciához képest. Tisztességes felületek, egyszerű, letisztult dizájn, aztán szevasz.

Maga a porszívó egyébként pofás,

igaz a tömegközéppontja elég magasan van, ezért emelgetni annak ellenére nem annyira kényelmes, mint ami az 1,74 kilogrammból következne. A nagyobbik motoros fej speciális, szerintem ez jelenti a termék fő vívmányát, ez ugyanis képes elvágni a feltekert hajat és szőrt, jobban mondva, fel sem tekeri azt. Személyes tapasztalatom az, hogy az egyik legundorítóbb meló a forgókefe és a tengely illesztése mentén feltekert haj kiműtése a fejből, amit a saját, Roidmi F8-am kapcsán rendszeresen meg kell tennem, mert az nem rendelkezik ezzel a funkcióval. Nemcsak időrabló, hanem viszonylag gusztustalan elfoglaltság is, szóval ezért érdemes plusz pénzt fizetni.

hirdetés

A fej elképesztően hajlékony, már-már túl laza is,

gyerekjáték az eszközt a padlón terelgetni. Szinte a csempét is felszedi, olyan erős, a 210 AW szívóteljesítmény és a 30 000 Pascal szívóerő nagyon sok, emiatt nem is nagyon használtam maximum teljesítményen, mert erre nem nagyon volt szükség. Egyrészt azért, mert még Eco módban is szinte mindent felszed, másrészt pedig azért, mert automatikusan érzékeli a szőnyegeket, ahol megemeli a szívóerőt. Azért át lehet verni, például ha leállítjátok, majd a szőnyegen elindítjátok, ilyenkor azt veszi alap felületnek és nem csinál semmit. Ha lehúzzátok a laminált padlóra, akkor észreveszi magát, de azért ezen még lehetne csiszolni.

Az akkuja eltávolítható és külön is, illetve a porszívón is tölthető.

60 perc az üzemideje Eco módban, de ez természetesen gyorsan csökken a szívóteljesítmény emelésével. Érdekesség, hogy ez is sztenderd fokozatból indul, ami a közepes, a turbó pedig a maximum, ezeket az LCD kijelzőn követhetitek nyomon. Természetesen ugyanitt kijelzi a töltöttségét, ha valami kínja van, pl. lefullad egy rongyszőnyegen a fej, illetve, ha befejezte a töltést. A kedvenc funkcióm viszont nem ez, hanem a lock/unlock, amivel kétféle módban is működtethető a Z15. Ha zárjátok, akkor a ravasz meghúzására elindul a szívás, és addig így is marad, míg újra meg nem húzzátok a kapcsolót. Ez nagyon kényelmes, de nem annyira üzemidő barát, ellenben az „unlock” móddal, amikor csak addig szív a porszívó/forog a motoros fej, amíg a ravaszt húzzátok, elengedésre pedig leáll. Van akinek ez, van akinek az jön be, de mindkettőt tudja, és ez így is van jól.

Forrás: Geekbuying

Ezzel nagyjából körbe is jártuk a Z15 tudását, de kiegészíteném azzal, hogy van egy Z15 Pro csomag, arcátlanul drágán, cserébe egy elég durva, felmosásra képes motoros fejet is adnak a hozzá. Milyen a használat? Összességében kellemes, ugyanis annyira erős a Z15, hogy gyakorlatilag húzza magát előre a szőnyegen, a laminált padló meg már 3-4 éve sem volt kihívás az ilyen eszközöknek. Egy dolgot hiányolok, a LED sort a motoros fej elején, ami világít, ez a sötét helyeken jönne jól. A szűrésről itt is 5 lépcsős rendszer gondoskodik egy HEPA filterrel középen, mindent kiszűr amit kell, a por pedig egy mozdulattal kiönthető. A sok kakaó egyébként az atkaeltávolításnál jön jól, az üzemidő pedig rendesen kitolható a cserélhető akkuval. Viszonylag csendben, szépen felszed mindent, de ezt már eddig is minden konkurense tudta, ahogyan ez is, csak sokkal erősebben csinálja ugyanazt.

Erről egy kerti gépeket gyártó ismerősünk története jut eszembe, aki mesélte hogy X centiméter magasságú, száraz pázsit levágásához 400 W teljesítmény szükséges. Hány wattos a leggyengébb fűnyíró? 1000 W, de csak azért, hogy az emberek megvegyék az 1500 W-osat helyette, mert ahogy mindenki mondja: „az erősebb”. Így van ez az állóporszívóknál is, a porcicákat 2-3000 Pa-lal is fel lehet szedni – ezt csinálják a robotporszívók –, a szőnyeghez kell mondjuk 10 000 Pa, a csapágygolyóhoz meg 15-20 000. Mihez kell 30 000? Nem tudom, de a Z15 ezt is tudja.

Összegzés

Remek porszívó a Z15, de a kiegészítők számával, a LED-es világítás hiányával és az árával nem voltam elégedett. Funkciókból mindent tud amit kell, a mennyi az annyi kérdésre adott válasza viszont egy kicsit erős, egyszerűen sok érte az NNNRendeljkinaitsz15  kóddal kért 117 700 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., főleg hogy az elődmodell Z11 Max 78 500 forintért már megvásárolható az NNNRendeljkinaitszm  kóddal, szóval én saját részemről erre szavazok, mert a majdnem 40 000 forintos árkülönbség nem kevés. Aki persze nem akarja elaprózni annak ott a Z15 és a Z15 Max. A Geekbuying mindegyik felsorolt eszközt EU raktárból, ingyenes szállítással küldi.

Pro

 • Brutálisan erős
 • Hosszú üzemidő, cserélhető akku
 • Pofás kinézet
 • Remek LCD kijelző
 • A ravasz oldható/zárható, igény szerint
 • Szőnyegérzékelés

Kontra

 • Drága
 • Nincs a fejen LED-es világítás
 • Kevés kiegészítő

hirdetés