hirdetés

Roborock S8 robotporszívó teszt

A csúcstechnológia fele

teszt
Roborock S8 robotporszívó teszt 1

Forrás: Geekbuying

Don Kartács
írta: Don Kartács
2023-03-28

A Roborock márkát csak szimplán a legjobbak között szoktuk emlegetni, sok esetben ők a technológiai úttörői a szegmensnek. Az S8 ismét egy kicsit magasabbra tette a mércét, az S6 MaxV – teszt itt – tárgyfelismerő tulajdonságai mellett mindent tud, amit az eddigiek. Nem mellesleg elég erős felmosás terén is, és ez egyre inkább hasonlít arra, amit kézzel végeztek, remekül felszedi a koszfoltokat. Az előrendelési akció keretében 249 100 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint)., ehhez pedig PayPales fizetés és egy extra kupon kell. EU raktárból érkezik a csúcskészülék, ingyenes szállítás mellett.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 10
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 5

8.8

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Felül a szokásos háromgombos, senki által nem használt vezérlőgombok helyezkednek el, meg itt van a portartály is, illetve a fenekéből kihúzható a víztároló, ami a felmosáshoz szükséges. A hason sokkal érdekesebb dolgokat találtok, ezért borítsátok a hátára az eszközt. Több dolog is feltűnhet, egyrészt nem szilikonos kefét alkalmaznak, amiért kár, illetve hogy egymással szemben forgó, dupla hengerkefével szerelték az S8-at, ami remek tisztítási képességeket tesz lehetővé például szőnyegeken. A felmosó platni a szokásos VibraRise technológiát használja, ami percenkénti sokezer rezgéssel, tulajdonképpen dörgöli a felületet, illetve nyomást is gyakorol a padlóra, szóval ez már inkább felmosás, mint feltörlés.

A kis gödröcske az alsó rész elején egy ultrahangos szenzor, amivel képes felismerni a robot a szőnyegeket.

Ez a szívóerő szabályzáshoz szükséges, ugyanis a szőnyegeken maximumra emeli az S8 a teljesítményt, ez 6000 Pa szívóerőt jelent, ez szerintem most kategóriaelső érték a robotporszívók között. Körben a leesés elleni érzékelőket láthatjátok, de ez nem újdonság, már vagy 5-6 éve nem ugranak le a lépcsőkről öngyilkos módjára az eszközök. A fronton van a nagy újdonság, a tárgyfelismerő szenzor, erről majd később beszélek, mert ez egy nagyobb téma és az app nélkül nehéz megérteni a működését.

Ami a műszaki paramétereket illeti, sok újdonságot nem tudok mondani. Ebben is 5200 mAh-s akku van, ez is takarít vagy 180 percet egyhuzamban, de ez lényegtelen, hiszen eddig is így volt, és minden robotporszívó feltölti önmagát, majd visszamegy oda, ahol a bulit abbahagyta. Mindegyik LiDAR szenzorral dolgozik, az S8 is ezzel térképezi fel a lakást, ennek is 20 mm a küszöbmászó képessége – ezt tényleg tudja is –, tehát a jó alapok nem változtak. Vagyis nincs más hátra, mint előre, töltsétek le a Roborock appot – én a Mi Home-ot nem is használtam – aztán hajrá!

 

hirdetés

Roborock S8 – Talán túl sokat is tud

A Roborock app túl sokat nem változott az elmúlt szériák óta, ami azért jó, mert megmaradt az átláthatóság és az egyszerű kezelhetőség. Fontos, hogy jobb felül van 3 pötty, ami azokat a funkciókat tartalmazza, amiket egyszer beállítotok és többet nem piszkáljátok, szóval érdemes ezeket letudni, hiszen ezek nem szükségesek a mindennapi működéshez.

Ezek a lehetőségek az alábbiak:

 • térképmentés – Mivel az eszköz kezel többszintes épületeket, ezért itt beállíthatjátok, hogy 1 vagy több szintről van-e szó. El is menthetitek a térképeket, így ha másik helyszínre kerül át az eszköz, akkor sem fog elveszni a korábbi térkép. Újdonság, hogy már itt is lehet szerkeszteni az alaprajzokat, nemcsak azt, amelyik éppen aktív.
 • séma és időzítés – Mikor és milyen módon járja be a robot a helyiségeket, és ott mit csináljon, ez tetszőlegesen variálható.
 • reaktív tárgyelkerülés – A robot betanulja a térképelemeket és e szerint reagál a tárgyakra (bővebben később).
 • szőnyegtisztítás – Megemelje-e a szívóteljesítményt, mélyen tisztítsa-e a kárpitokat, illetve hogyan kerülje el őket, ha ezt megteszi.
 • padlótisztítás – Karcolás elleni mód, a robot kevésbé takarít szigorúan.
 • hang- és nyelvbeállítás
 • eszközbeállítások –Gyerekzár, LED-es gombvilágítás ki- és bekapcsolása, DND mód, töltési „holtidő” beállítása, offline térkép.
 • egyéb beállítások – Távirányító, megosztás, takarítási előzmények, firmware frissítés (tudja automatán is) stb.

Forrás: Geekbuying

Mint látható van egyfajta takarítási „előparaméterezés”, ami alapján az S8 dolgozik, de ezen a folyamaton az applikáció letöltése és az eszköz felvétele pillanatában végigvezet titeket a program. Pár dolgot kiemelnék, egyik a kisállat beállítás, ilyenkor óvatosabban tevékenykedik a robot. A másik, hogy a tárgyelkerülés úgy működik, hogy bejelöli a térképeken a szerinte felismert és egyébként elkerülendő akadályokat, mint cipő, elosztók, lámpa lába és hasonlók, és ezeket jól le is kezeli.

Ellenben az önálló USB kábellel, amit viszont még mindig benyal, szóval pont oda nem jó a technológia, ahol igazán hasznos lenne.

Aztán néha benéz ezt-azt, pl. a nem létező kutyakakit a szoba közepén, mert hogy nincs is négylábúm, ez egyébként egy súlyzótárcsa szett volt. Van viszont egy tök jó funkció, a „trap”, ami úgy működik, hogy megméri a bútorok magasságát a padlótól és a túl szűk helyeket elkerüli, nehogy beszoruljon. Az off-peak charging pedig annyit jelent, hogy tud „éjszakai árammal” is tölteni, ami Budapesten kb. fele annyiba kerül, mint nappal.

hirdetés

A felmosási funkciók is brutálisan sokat fejlődtek, főleg a nem kívánt területek elkerülése.

Ez a robot is megemeli a felmosó platnit, ha kárpithoz ér, de simán el is tudja őket kerülni, ha arra van szükség. Ez leginkább a hosszú szőrű, shaggy szőnyegeknél jön jól, így nem akad rájuk fel az S8. Van továbbá az a verzió, amikor simán felmossa ezeket is, ez pl. gumis lábtörlőknél jöhet jól. Mivel a szőnyegek helyét az ultrahangos szenzor segítségével a térképre is bejelöli a takarítóeszköz, ezért ha bekapcsoljátok a „deep carpet cleaning” módot, akkor zarándokhely gyanánt a takarítás után visszatér a szőnyegekhez és még egyszer végigmegy rajtuk maximum szívóerőn. A gyakorlatban egyébként nem ilyen bonyolult ez, mint leírva, minden automatikusan történik.

Visszanavigálva az app kezdőképernyőjére, itt a térkép agyonparaméterezését valósíthatjátok meg, mindent fel lehet darabolni, telepakolni no-mop, no-go zónákkal, virtuális falakkal – a láthatatlan fal kifejezést használják –, a végére már rosszul lesztek, annyi a lehetőség. Van például 4 különböző felmosási mód, ami korábbról nem rémlik, gyorstól a mély+ lehetőségig, amik egyre alaposabb takarítást tesznek lehetővé. Ennek egyébként van értelme, ugyanis az 50 négyzetméteres lakásom – amiben a valós takarítható terület kb. 35 m2 – a fél fogára sem elég az S8-nak, és így legalább kihasználhattam a hosszú, 180 perces üzemidőt. Inkább ő melózzon többet, mint én. Természetesen a vízmennyiség és a szívóerő is szobánként szabályozható, de a sok lehetőség között gyorsan el lehet veszni, illetve bele is lehet unni az állítgatásba.

Más eszközökből – 360 S10 – korábban megismert 3D térképmód ide is bekerült, ez inkább csak egy esztétikai ujjgyakorlat a cégnek, jól néz ki, meg mutatja a tárgyakat, de ennyi, variálni nem nagyon lehet rajta semmit. Ezzel szemben a Roborock Q7 Max esetében lerakhattátok a lakásba a fél IKEA-t. A mai napig nem tudom, hogy azon kívül, hogy jól néz ki, mi értelme, pedig még a szerkesztőségben is hárman vitatkoztunk ezen. Arra viszont az S8 esetében is jó, hogy forgatható a térkép, illetve bele lehet nagyítani részletekbe, így lehet látni, ha a robot benézett a LiDAR használata közben valamit a lakásban.

Végére maradtak a takarítási képességek, amik megint szuperek, de hát az összes Roborock S szériás eszköz nagyon erős ebben.

Kezdjétek az elpakolással, hogy valami értelme is legyen a dolognak. Aztán eresszétek szabadjára a gépben lakó szellemet és remekül eltüntet mindent, ami a belefér a „mindennapi kosz” kategóriájába. Nyilván a földhöz vágott születésnapi túrótortát, meg a „teveszarrá” tömbösödött sárhegyeket nem oldja fel, de egy koszos mancsnyomot, egy cipőtalp erezetet eltűntet a gép. Maradhatnak továbbá „eldolgozatlan” területek, ha nagyon érzékenyre állítjátok a tárgyelkerülést, de ha mindent bekapcsoltok, tényleg elképesztően alaposan takarít a Roborock S8. Viszont ha akartam, azért még meg tudtam szívatni, például a cipőtartó tálcával, ami még pont olyan magas, hogy nem látja a tárgyelkerülő szenzor, de kellően alacsony, hogy bele tudjon akadni a szélébe a robot kereke. Egy idő után innen is kiküzdi magát, de azért rendesen birkóznia kell.

Nyilván sosem lesz 100%-os a technológia, és ez nem is várható el tőle, de nagyon sokat javult az elmúlt pár évben.

Összesen három különböző lakásban is kipróbáltam, a sajátomban, egy olyan helyen, ahol volt hosszú szőrű, shaggy szőnyeg és egy harmadikban, ahol macska is van. Mindenhol jól teljesített, de a háziállatok félnek tőle mint a a tűztől, és a kiszórt macskaalmot ugyan összeszedi, de az beakad a portartály és a beszívónyílás közé, szóval ez a megoldás nem tökéletes. Ahogyan a szőr és a haj eltűntetése is gondot okoz, ezt a Shunzao Z15 pl. úgy oldja meg, hogy szétvágja őket takarítás közben. A Roborock S8 meg… sehogy, de a hengerkefe vége lehúzható, és így egy mozdulattal eltávolíthatók a hajszálak. Jobb mint a semmi, de itt azért még van tér a fejlődésre.

Összegzés

Nem tudom, kinek mi a tűrési küszöbje a robotporszívók árazása kapcsán, de a 249 000 Ft elég sok, és ez még nem a dokkolós variáns. Viszont minden ilyen eszköznek rohamosan szokott csökkenni az ára, és szerintem ennél sem lesz másképp. Valójában egyetlen hiányosságot tudok felhozni, hogy miért nem szilikonos az oldalkeféje, mert azok sokkal lassabban mennek tönkre, de ennyi. A 3D térképbe bútorpakolgatós funkciót én nem találtam meg, csak magát a 3D térképet, lehet csak a későbbiekben lesz ilyen frissítés vagy csak nem voltam elég ügyes. Ezen kívül mindent tud, amit lehet, semmilyen hiányérzetem nem volt. Okos, sokáig takarít, alaposan, csillagos ötös. Az előrendelési akció keretében, felhasználva a GKB23MS2  kupont és a 25 dolláros PayPal kedvezményt – amihez csak PayPallel kell fizetnetek – 249 100 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ba kerül. Ezek a kedvezmények március 31-ig élnek, így ha szeretnétek beruházni egy ilyen gépre, akkor érdemes sietni. EU raktárból érkezik a csúcskészülék, ingyenes szállítás mellett.

Pro

 • Remek dizájn és minőség
 • Brutálisan nagy tudás
 • A térképépítés egyre fejlettebb és komplexebb
 • Fejlettebb lett a tárgyfelismerés, és már egész jól elkerüli az akadályokat
 • Nem sokat kell vele babrálni, beállítjátok és teszi a dolgát

Kontra

 • Drága
 • Olyan nagyot nem dobbant az S7-hez képest, de azért vannak vívmányai
 • Nagyon ritkán, de meg tudtam zavarni a működését (pl. 1 darab keresztbe húzott USB kábellel)
 • A kiszóródott macskaalom és a hajszálak nem a barátai

hirdetés