hirdetés

Roborock Q7 Max+ önürítős porszívó teszt

3D-ben más a világ

teszt
Roborock Q7 Max+ önürítős porszívó teszt 1

Forrás: Geekbuying.com

Don Kartács
írta: Don Kartács
2022-05-18

A Roborock is kiadta a maga „olcsóbb” önürítős porszívóját – a drágább az S7 volt – a Q7 Maxot. Mindenhol über paraméterek, 4200 pascal szívóerő, 470 ml-es por és 350 ml-es víztároló, de olyan fancy funkciókkal is megkavarták az állóvizet, mint a 3D térképre berakható bútorok és padlófelületek. Persze még ezer más dolgot tud, és nem is lenne drága – kb. 137 000 Ft -, de a nagyobbik szettben adnak mellé egy önürítő dokkolót is, amivel akár 7 hétre is lehet automatizálni. Ez egyből 193 100 Ft-ra emeli az árat, még a NNNQ7MAXREHU  kuponnal is. A cuccot EU raktárból küldi a Geekbuying, ingyenes szállítással karöltve.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 10
 • design és anyagminőség: 10
 • felszereltség, funkciók: 9
 • ergonómia: 8
 • ár/érték arány: 9

9.2

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Ami a minőséget illeti, az ugyanolyan, mint minden Xiaomihoz közel lévő márka esetében, tehát remek.

Túl sok újdonságot nem tudok róla elmondani, ha egyet láttál, mindet láttad, a robot tetején van három gomb, amit egyszer sem használtam, hiszen az appból minden funkció elérhető. Ugyanez igaz az ürítésre is, a 470 ml-es portartály hatalmas, akár dokkoló nélkül is megvehető, szerintem napokra elég, de úgyis automatán ürít, szóval ez teljesen mindegy. A vizet egy vízpumpa segítségével egy 350 ml-es tartályból pisili ki, állítólag 240 négyzetméterre elég. Ha szűk keresztmetszetet kellene mondanom, ez lenne az – mondjuk kinek van ennél nagyobb lakása vagy háza? -, ugyanis az üzemideje is gyakorlatilag végtelen.

Az 5200 mAh-s akkuval egy feltöltéssel 300 négyzetmétert képes lefedni,

de ez is tud automatán dokkolni és tölteni, majd onnan folytatni a melót ahol abbahagyta. Minden az automatizáció felé mutat, ez a szép új világ, már semmivel sem kell babrálnotok, mindent megcsinál magától a Q7 Max. A 4200 pascalos szívóerő brutális, pár éve még 1200-1400 Pa-val is egész jól takarítottak az eszközök, és azért akkor sem kellett nagyon kétségbe esni. Megmértem mennyire hangos, igazából nem túlságosan, a gyártó 67 dB-t ad meg a maximumra. Silent módban, ahol elég a teljesítmény laminált padlóra, 50 decibelt írt a mérő app, ami nagyon kevés, szóval még csendes is a cucc. Akkor mibe lehet belekötni? Mutatom.

Roborock Q7 Max+ – Az appban van a vitamin

Ami a Mi Home appot illeti, ez inkább csak mókázásra való, százezer dolgot be lehet állítani, szinte fárasztó végigolvasni, mi mindent programoztak le a kedvetekért. Ma már ezek a funkciók adják el a takarító eszközöket, és hát majdnem mindegyik tud mindent, csak egy kicsit máshogy. Igazából nehezen tudom elképzelni, hogy a fogyasztók ezt tényleg mind használják, de az tagadhatatlan, hogy rengeteg mindenre képesek az újabb porszívók, és köztük is élen járnak a Roborock termékei.

Eleinte nem is tudtam, hogyan kezdjem el a felsorolást, annyi mindent lehet állítgatni a Mi Home appban:

 • mutatja a takarításhoz tartozó adatokat: terület nagysága, eltelt idő, becsült alapterülete a takarított területnek, illetve nemcsak online, hanem a history menüben is látszik
 • szíváserő és vízhasználati beállítások több lépcsőben, térkép, burkolat és szobaalapon is
 • resume-recharge: automatikus feltöltés és takarítás folytatása
 • adott zóna kijelölése takarításra
 • működési mód: feltörlés, felporszívózás vagy mindkettő
 • szívóerő és folyadékmennyiség állítása, előbbi 4, utóbbi 5 lépcsőben, illetve van az egyedi, ahol egy csúszkával játszhattok
 • egyedi takarítási sorrend beállítása szobánként
 • takarítás/feltörlés ismétlése (maximum plusz háromszor)
 • térkép mentése a multitérkép módhoz (maximum 4 db)
 • virtuális fal letétel, no-mop és no-go zóna
 • térképfelosztás: a helyiségek határát megpróbálja felismerni (de nem szokott neki sikerülni), de ti szabadon darabolhatjátok az alapterületet
 • térkép forgatása 90 fokonként
 • több szintes térképek kezelése
 • kárpit mód: automatikus szőnyegérzékelés, és a szívóteljesítmény megemelése
 • takarítási napló: statisztikákat ad vissza a takarításokról
 • időzítés: adott időpontban, ismételt takarítás, illetve ne zavarj mód
 • pin n go: egy adott pontra küldés és ott intenzívebb takarítás
 • hangasszisztens alapú vezérlés
 • okosotthonba illeszthetőség
 • gyerekzár
 • LED-ek kikapcsolása
 • leesés elleni védelem lépcsőkhöz
 • egyebek: kijelzi az elakadást, lehet virtuális távirányítóval irányítani, hangcsomagot letölteni, hangerőt állítani, kopó-fogyó eszközök állapotát ellenőrizni stb.
 • burkolatok jelölése – csempe vagy laminált padló – a térképen
 • bútorok lerakása a térképre
 • dokkoló ürítésének bekapcsolása (viszont nem lehet ütemezetten, minden alkalommal ürít, az erejét viszont lehet állítani)
 • 3D térkép építése (csak Roborock appból)
 • gyorsgombok folyamatokhoz rendelése (csak Roborock appból)

Döntve jelöltem a nem szokványos funkciókat, viszont pont ezektől kaptam hülyét. Nagyon jó ötlet lenne a burkolatok jelölése, ahol a porszívó több vizet, nagyobb szívóerőt, stb.-t használna, de miért csak kétféle van? Ha például lehetne jelölni a szőnyeget is – mint az S7 esetében -, akkor ott a robot kirakhatna magának egy no-mop zónát, vagy megemelhetné a szívóerőt, de szerintem a parketta és a linóleum is más, mint a laminált padló. A dokkolót más modellek engedik paraméterezni, például teljesen felesleges naponta kiszívatni a portartályt egy 50 négyzetméteres lakásban, szóval jó lenne, ha engedné a szoftver ennek az állítását.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

A másik a bútorok lerakása, ami az egyik legfeleslegesebb cucc, amit újításként valaha láttam.

Értem én, mit akarnak vele, de nem lehet a berendezési tárgyakat normálisan lerakni, a kis képernyőn ez túl komplex feladat, és lassan eljutunk oda, hogy PC-s szoftver kell majd a lakás menedzseléséhez is. Az olyan bútorokat, mint az ágyneműtartós ágy vagy a konyhabútor, nem sok értelme van a térképre rakni, hiszen a földig érnek, és úgysem veszi észre a Q7 Max+, azt hiszi, hogy ott van egy fal. Vagyis ez inkább egy esztétikai dolog, amit viszont rossz állítgatni egy telefon apró kijelzőjén.

Ami a térképépítést illeti, szinte már túl jól is működik,

hiszen nem létező falakat is sikerült kirajzolnia, ami abból adódik, hogy a szekrények melletti réseket is észreveszi a LiDAR. Ez persze a gyakorlatban semmit nem számít, mert úgysem tud odamenni a robot, amihez meg igen, azt kifejezetten szépen takarítja fel, és még csendes is. Itt jön ki az, hogy ezek a szilikonos kefék jobban söprögetnek, mint a hagyományosak, szépen kiszedegeti mindenhonnan a koszt, még a rövidszőrű IKEA szőnyegemmel is könnyedén megbirkózott.

Aztán nem hagyott nyugodni ez a sok fura hiba, ezért előszedtem a gyártó saját appját, a Roborockot is, és láss csodát, elkezdtek megjelenni új funkciók, szóval csak a Mi Home app integrációjával van baj. Először is, bizonyos dolgok csak itt érhetők el, másrészt végre normálisan át lehetett méretezni a térképet és a rajta elhelyezett bútorokat. Hozzá kell tennem, hogy ez ettől még csak esztétikai dolog, tudjuk mi hol van, meg jól néz ki, de semmit nem kezd vele a Q7 Max+.

Megkérdeztem a kollégákat, ki mit gondol erről és 3 különböző véleményt fogalmaztak meg, szóval még mi sem tudtuk eldönteni, hogy ez igazából egy előremutató funkció vagy csak parasztvakítás, én az utóbbira hajlok.

A Q7 Max+ fő elemei a Roborock S7-tel – a jelenlegi csúcsmodellel – egyeznek,

és itt jutott eszembe, hogy érdemes azt leírni, hogy mi az, amit NEM örökölt meg a nagyobb testvérétől. Csak hogy a leglényegesebbeket említsem, nincs automatikus feltörlő platni emelés, tárgyfelismerés és elkerülés, nem lehet szabályozni az ürítés gyakoriságát, nem jelöli be a szőnyegeket a térképen. Feltörölni viszont ez is tud, elég szépen is intézi a dolgot – folyamatosan 300 grammos nyomást fejt ki a padlóra -, ráadásul van egy egyedi csúszka is, ahol finomhangolni lehet a vízmennyiséget. Mondanom sem kell, hogy sokkal gyorsabban száradnak így a dolgok, mintha egy felmosóronggyal pacsmagolnátok. A küszöböket is szépen mássza meg, sehol nem volt gondom vele, ahol elakad, addig forgatja a fejlesztett útkereső algoritmus a testet, amíg át nem jut rajta.

Összegzés

Kicsit zavarban vagyok a Roborock Q7 Max+ kapcsán, mert ez egy kiváló porszívó, amibe láthatóan nagyon akartak beletenni valami nagy újdonságot, amivel differenciálni lehet a többi modelltől. Ez lett a 3D térképépítés – ilyet egyébként már láttunk a 360 S10-nél -, ami jól néz ki, de nincs különösebb haszna, és ezeken a 6-7 colos kijelzőkön elég macera lepakolni rá a bútorokat. Ezt leszámítva minden mást jól csinál az eszköz, a szokott magas minőségben takarít, ráadásul a szilikonos kefék a szokásosnál strapabíróbbak is. Az önürítő dokkoló teszi a dolgát, a Q7 Max+ csendes, jól mássza a küszöböket és orrvérzésig paraméterezhető.

A dokkolós verzióért 193 100 FtAz árak a webshopok átváltási rátái miatt eltérőek lehetnek különböző pénznemek esetén (pl. ha Ft-ra állítjátok a webshopot, az árak rendszerint magasabbak, mint USD-re állítva). A cikkben feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, és minden esetben a webshop felületén USD-ben (vagy EUR-ban, ha nincs USD lehetőség) kijelzett ár forintosított megfelelői (a cikk írásakor érvényes bankközi árfolyam szerint).-ot kérnek az NNNQ7MAXREHU  kuponnal, a terméket EU raktárból küldi a Geekbuying, ingyenes szállítással karöltve.

Pro

 • Kiváló minőség
 • Remek takarítási képességek
 • Jó küszöbmászó
 • Tengernyi elektronikus funkció
 • Automatizálható akár 7 hétre
 • Rendelhető önürítő tartály nélkül is, úgy jóval olcsóbb (ilyenkor azonban nem tudjuk hosszú időre automatizálni)

Kontra

 • A porzsákokat folyamatosan venni kell
 • A 3D térkép építés látványos, de semmi több
 • Nem egy olcsó darab

hirdetés