hirdetés

Puppyoo A9EU vezetéknélküli porszívó teszt

Hátsó pályáról előz

teszt
Puppyoo A9EU vezetéknélküli porszívó teszt 1
írta: Don Kartács
2020-01-09

Egy ideje már viaskodnak a kínai cégek a vezetéknélküli porszívók piacán, de a Xiaomi ökoszisztéma cégeit – Roidmi és a Jimmy – nem nagyon tudta eddig senki megszorongatni. Egy kivételt tudok, a Puppyoo T10 volt az egyik olyan említésre méltó termék, ami felvette a harcot a kínai Apple modelljeivel. Most az olcsóbb szegmens felé nyújtogatják karjaikat, cserélhető akku, 45 perces üzemidő, 17 000 Pa-os szívóteljesítmény. A 39 000 Ft-os termék a Jimmy JV51 babérjaira tör, EU raktárból érkezik, így az áfával és a vámmal már nem kell foglalkoznotok.

A rendeljkínait szerint

 • megbízhatóság: 9
 • design és anyagminőség: 7
 • felszereltség, funkciók: 8
 • ergonómia: 10
 • ár/érték arány: 9

8.6

Népítélet

n/a

Ehhez a termékhez még nem érkezett olvasói értékelés.

Légy te az első

Van viszont pár fineszes megoldás, ami így is figyelemre tart számot. Egyik a levehető akkumulátor, amivel így kitolhatjátok az üzemidőt, már amennyiben találtok hozzá cseretelepet. Érdekes még a falra felszerelhető tartó, ami egyben a tápegység is, illetve a töltésjelző csíkok a tetején. A kinézet azért annyira nem áll össze, ez a narancs-szürke kivitel kicsit eklektikus, a formatervezőknek van még min dolgozniuk. A csomag része két fej, az egyik a szokásos forgófejes „Dyson” megoldás, a második egy kombinált, vékonyított, szegélyléchez és sarkok pucolásához való sörtés vég.

A ki- és bekapcsolást, illetve a teljesítményszabályzást a felül elhelyezkedő gombokkal lehet kapcsolgatni, a további narancssárga kapcsolókkal pedig az eszközön lévő elemeket – toldócső, forgófejes takarító, portartály – lehet oldani.

Természetesen, mint minden normálisabb vezetéknélküli porszívó, ez is mosható HEPA szűrős, amely a nagyobb szemcséket szétválogató fémszűrő előtt helyezkedik el.

A többit pedig elvégzi a ciklon technológia, vagyis a porszemcsék forgatása, ami a tartály oldalához préseli a koszt. Természetesen ebbe a berendezésbe sem kell porzsák, egy mozdulattal üríthető a műanyag tartó. A töltője EU dugós, ezt jelölik a névben is, így átalakítóval nem kell majd vacakolnotok.

 

Puppyoo A9EU – Szív, sűrít, gyújt, kipufog?

Az olcsóbb vezetéknélküli porszívók a gyengébb anyaghasználat mellett általában valamelyik részegységen spórolnak, ami a műszaki paraméterekben is megmutatkozik. Itt azonban nem nagyon találtam ilyet, az üzemidő több mint kielégítő, 45/11 perc, a szívóteljesítmény 17 000 Pa, ami a régebbi Dysonokkal vetekszik. Akkor hol van a kutya elásva? Keressük meg együtt.

Az egyik a hiányzó atkaeltávolító motoros fej. Ez a Xiaomi Roidmi F8 esetében durván 10-12 000 Ft, ebből a számból indulhattok ki az A9EU esetében is. A másik a flexibilis csőrész hiánya, ami az autótakarításnál jönne jól, ha lenne. Hiányoznak továbbá a különböző nagy szögben hajló könyökök, amivel a Puppyo T10 Mixet látták el bőségesen. Szóval alapvetően a kiegészítők azok, amik megsínylették az olcsósítást.

Mennyibe kerül pontosan egy termék?

Az egyszerűség kedvéért cikkeinkben mindig átváltjuk az USD árakat forintra, általában az adott oldal kalkulátora szerint. A valóság azonban az, hogy a bankotok 4-5 forinttal rosszabbul váltja a devizát, mint a bankközi árfolyam, vagyis mindig egy kicsit többe kerül a termék, mint a leírt ár.

Ezen teljesen ingyenes bankkártyák rendelésével segíthettek, a Revolut, a Monese és a Curve is ad ilyet – utóbbira 5 GBP-t ingyen kaptok, appban a D4WGX4ZE  kuponkódot használjátok –, illetve felül a menüsáv #fintech címkéjére nyomva olvassátok el a témában írt bejegyzéseinket.

Van néhány érdekes adat még, amin érdemes egy kicsit rágódni, az egyik a teljesítmény. A szíváshoz tartozó paramétereket sokféleképpen ki szokták fejezni. Például a motor teljesítményével, – 200W -, vagy a szívásteljesítménnyel, amit AW-ben – mint Air Watt – adnak meg, és tipikusan Xiaomi adat. Aztán itt a Pascal érték, ez a már említett 17 kPa. A probléma ezekkel az, hogy eléggé megfoghatatlanok, csak érzésre lehet megsaccolni, tényleg tudja-e a gép. Ebben a csúcs a Dreame V9 porszívó a maga 20 000 Pascalos értékével, de tapasztalataim szerint 15 000 fölött mindegyiket erősnek fogjátok érezni.

Szóval nem ezen fog múlni a takarítás, sokkal inkább a fej flexibilitásán és a gép súlyán – ami 1,3 kg -, hiszen a vezetéknélküli takarítóeszközöknek pont az a lényege, hogy bárhova felemelhetitek vagy benyúlhattok vele. Nem kell körberángatni egy 12 kilós, 5 méteres vezetékkel ellátott hagyományos porszívót, leverni vele az ajtófélfát, felrángatni a létrára, hogy elérjétek vele a szerkény tetejét, és még számtalan példát említhetnék. Sokan szoktak aggódni amiatt, hogy egy akkus porszívó mekkora területet képes lefedni. Tapasztalataim szerint 50 négyzetméter feltakarítása durván 15 perc, így a sajtóanyagban megadott 291 nm egy kicsit túlzás, de egy 100-150 m2 méretű terület feltakarítása teljesen reális cél.

Ez viszont egy olyan szám, mint a befektetéseknél a VASTAG DŐLT BETŰVEL KIEMELT REÁLKAMAT, jól néz ki a poszteren, meg a tájékoztatóban, de azért illene belőle levonni néhány dolgot, legalább a költségeket és az inflációt. A 100-150 négyzetméter itt is a kisebbik fokozatra vonatkozik, amivel istenien lehet laminált padlót, parkettát, sík követ takarítani. Ha már a fugából kell kiszippantani a koszt vagy a szőnyegből kiszedni a cuccot, akkor a nagyobb fokozatra kell kapcsolni, ami azért rövidíti az üzemidőt. Cserébe meglepően csendes a szerkezet, gyengébb módban 60 dB, erősebben 65 a zajszínt, ami kiváló érték, a konkurensekhez képest is.

A Puppyo T10 Home-tól az A9EU is örökölte a LED-es takarítófejet, amivel olyan helyekre is be tudtok nyúlni, ahol eredendően nincsen fény.

Ágy alatt, cipős szekrény mellé, bútorok közé, vagyis nagyon hasznos funkció. Ráadásul a lámpa remekül megmutatja, mennyi dzsuva volt a padlón.Van egy jó teszt, amivel a fej flexibilitását lehet próbálgatni: állítsátok fel merőlegesen a porszívót, és kezdjétek el oldalra dönteni a szárat. Ha 90 fokban le tudjátok fektetni a gépet, akkor elmondhatjátok, hogy tökéletes, ez az A9EU esetében olyan 45, ami még az oké kategóriába esik.

A Puppyoo A9EU remekül felszed mindent, kezdve a hajtól, szőrtől az általános koszig, és a fugákat is kiszívja az erősebb módban. Ebben a tekintetben nincs hiba, szolid terméket kaptok a pénzetekért. A portartályt pedig egyetlen mozdulattal lehet üríteni, így sok macerát úszhattok meg a hagyományos porszívókkal szemben.

Összegzés

Olyan nagyon nagy újdonsággal nem szolgál a Puppyoo A9EU, de azért így is egy szolid csomagot rakott össze a gyártó. Ahol engedményeket kell tennetek, az az anyaghasználat: látszik az olcsósítási szándék, ami helyenként gyengébb minőségben és illesztési pontatlanságokban nyilvánul meg. Amit még hiányoltam, az a kisebbik motoros fej és a pótakkumulátor beszerezhetősége.

Cserébe kifejezetten csendes, elég sokáig bírja, cserélhető az akksija, LED-es, motoros fejjel rendelkezik, és elég ereje van ahhoz, hogy a mindennapi koszt könnyedén feltakarítsa. Egy mozdulattal üríthető a portartály és még nagyon könnyű is, szóval kifejezetten jó társ a takarításban. Konkurenciája az Alfawise AR 182, az viszont nem HEPA filteres, így nekem a GKBA9EU kuponkóddal 39 000 Ft-ért az A9EU kéne, főleg hogy európai raktárból érhető el, így sem áfát, sem vámot nem kell rá fizetni, és gyorsan megérkezik. Sőt, ha behúzzátok az egyedi kuponokat, még 1300 forintot lefaraghattok az árból. Akinek viszont nem jön be, válassza a Jimmy JV51-et, némileg drágábban.

Pro

 • LED-es takarítófej
 • Csöndes
 • Hosszú üzemidő
 • Alacsony súly, könnyű vele takarítani
 • Cserélhető akkumulátor

Kontra

 • Szűkös kiegészítők
 • A Xiaomi Jimmy széria jobb minőségű
 • Helyenként egyszerű anyagok

hirdetés